Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

58Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

138Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote soldeerstation test 2022. Hier stellen we alle soldeerstations voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste soldeerstation voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een soldeerstation wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Soldeerstations geven je de gelegenheid om zelfstandig te werken aan onderdelen, kleine elektrische apparaten of modellen zoals modeltreinen of ander elektronisch speelgoed.
 • In principe kun je kiezen tussen twee soldeertechnieken. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen tussen een zacht soldeerapparaat of een hard soldeerapparaat.
 • Welk soldeerstation geschikt is voor jou hangt af van wat je wilt solderen. Er zijn speciale toestellen voor kinderen, hobbyisten en professionals.

Soldeerstation: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een sol deerstation koopt

Wat is een soldeerstation?

Een soldeerstation bestaat uit verschillende onderdelen en is een speciale uitvoering van een elektrische soldeerbout.

Een soldeerstation bestaat uit de volgende onderdelen

 • Een voedingseenheid met een stroomvoorziening
 • Een dienblad met een spons
 • Een soldeerbout

Soldeerstations bereiken een werktemperatuur tussen 50 en 480°C, wat overeenkomt met een vermogen van 80 en 200 watt. Soldeerstations voor hard-solderen bereiken temperaturen boven 450°C en hebben meestal een vermogen van gemiddeld 150°C.

Wist je dat solderen een heel oude techniek is?

Er zijn bewijzen dat solderen al zo vroeg als 5000 v. Chr. als verbindingstechniek gebruikt werd.

Voordelen van soldeerstations boven soldeerbouten

De temperatuur is een van de belangrijkste criteria bij het solderen, want je kunt niet met elk soldeer in hetzelfde temperatuurbereik solderen. Bovendien hebben verschillende materialen soms verschillende temperaturen nodig. Met een soldeerstation kun je deze instelling heel precies maken.

De voedingseenheid is in een circuit tussen de soldeerbout en het stopcontact verbonden, waardoor de spanning die de soldeerbout bereikt handig verlaagd wordt. Het apparaat zelf werkt hier als een weerstand. De lagere spanning betekent dat er minder kans is op schade aan elektronische componenten.

Voordelen
 • Nauwkeurige temperatuurinstelling
 • Lagere spanning door de voeding
 • Gemakkelijker werken door smalle soldeerbout
 • Snellere opwarmtijden
 • Optimaal temperatuurbereik
Nadelen
 • Vereist meer ruimte
 • Relatief duur

Bij een soldeerstation hoort vaak een smallere soldeerbout dan bij “losse” zuigers. Dit vergemakkelijkt je werk omdat een smallere soldeerbout beter in je hand past. Een soldeerstation warmt je gereedschap ook sneller op. Dankzij de nauwkeurige temperatuurregeling die in het begin genoemd wordt, werk je altijd in het optimale bereik.

Je moet rekening houden met iets meer ruimte met een soldeerstation, zowel in de doos waarin je het opbergt als op je werkoppervlak. Voor de vele voordelen die de stations je bieden, moet je ook rekening houden met een hogere prijs in vergelijking met eenvoudige soldeerbouten.

Lötarbeiten

Het gebruik van een soldeerstation vereist oefening, wat weer tijd kost. (Foto: Fancycrave / unsplash.com)

Hoe werkt een soldeerstation?

De werking van zo’n apparaat is betrekkelijk eenvoudig. Eerst moet je de temperatuurregelknop helemaal omhoog draaien om het optimale temperatuurbereik te bereiken.

Het temperatuurbereik varieert naargelang je soldeert of hardsoldeert. De verhitte soldeerbout wordt dan naar de soldeerpunt gebracht. Gebruik je andere hand om soldeer op het contactpunt aan te brengen.

Voor wie is een soldeerstation geschikt?

Een complete set is de moeite waard voor beginners. Hij bevat niet alleen alle belangrijke onderdelen, maar in de meeste gevallen ook reserve-onderdelen. Om een gevoel te krijgen voor wat voor jou het belangrijkste is in een soldeerstation en wat je nodig hebt, is dit de meest voordelige optie.

In het algemeen zijn soldeerstations geschikt voor iedereen die geconfronteerd wordt met werk dat het gebruik van een soldeerstation vereist, hetzij beroepsmatig of als hobby.

Als je geen idee hebt van solderen en je er niet in wilt bekwamen, dan raden we je aan er geen te kopen.

Het gebruik van een soldeerstation vereist oefening, wat op zijn beurt tijd kost. Je kunt natuurlijk ook een station kopen en het laten bedienen door een vriend of familielid die er al mee weet om te gaan.

Wat kost een soldeerstation en waar kan ik er een kopen?

De prijsklasse van soldeerstations kan in drie categorieën verdeeld worden: Soldeerstations onder de 100 euro, soldeerstations tussen 100 en 200 euro en soldeerstations boven de 200 euro.

Je kunt bijna overal soldeerstations kopen. Alle soorten soldeerstations zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde elektronicawinkels, in de grotere supermarkten, warenhuizen en, natuurlijk, in doe-het-zelf winkels. Het Internet biedt de grootste keuze van alle leveranciers.

De voordelen van online kopen zijn de grote keuze, de gebruikersrapporten en het gemak waarmee je informatie kunt zoeken. Bovendien, als je je niet uitgebreid hoeft te informeren, kan online kopen je tijd en geld besparen. Dus als je zonder persoonlijk advies kunt en ook de soms tijdrovende terugkeer aankunt, raden we je aan online rond te kijken.

Wat is het beste soldeerstation?

Het beste soldeerstation is altijd het station dat aan al je wensen voldoet. Degene die precies de functies heeft die je nodig hebt en binnen je budget valt, is de juiste voor jou. Om te beslissen welk soldeerstation het beste voor je is en hoeveel je wilt uitgeven, moet je je de volgende vragen stellen

 • Welke componenten wil ik solderen?
 • Welke temperatuur is nodig?
 • Wat is mijn werk of passie me waard?

Kan ik een soldeerstation huren?

Ja, je kunt een soldeerstation huren bij een speciaalzaak in je buurt. De kosten van het huren zijn het echter niet waard, zelfs als je maar een kort klusje te doen hebt.

Om goed werk te leveren moet je immers oefenen en dat kost tijd. De totale kosten van het huren zouden dus erg hoog zijn. In dit geval is het meer de moeite waard om een vakman in te schakelen.

Produktbild

De prijsklasse voor soldeerstations is zeer breed. Ze zijn verkrijgbaar in speciaalzaken en winkels, maar ook in een grote keuze in online winkels.

Welke alternatieven zijn er voor soldeerstations?

Universeel gereedschap

Als zodanig kan de Dremel Versatip genoemd worden. Deze draagbare soldeerbout is niet alleen geschikt om mee te solderen. Het kan ook gebruikt worden voor smelten, heet snijden, lassen, krimpen en brandmerken.

Je kunt deze soldeerbout overal mee naartoe nemen en op elk moment gebruiken. Met de fijne soldeerpunt kun je precies en gedetailleerd werk doen. Het heeft een maximale brandtijd van 90 minuten, warmt snel op en kan even snel bijgevuld worden.

Omdat soldeerstations temperaturen van meer dan 450°C bereiken, moet je er voorzichtig mee omgaan en ze buiten het bereik van kinderen houden. Als je een beginner bent, raden we je bovendien aan geen duur product te kopen.

Klassieke gassoldeerbout

Een klassieke gassoldeerbout is draagbaar en kan overal gebruikt worden. De werkingsduur varieert van 20 tot 60 minuten, afhankelijk van het model. Het vermogen varieert ook tussen 15 en 75 watt, afhankelijk van het model. Normaal soldeerwerk is dus geen probleem.

Soldeerpistool

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het soldeerpistool de vorm van een pistool. In tegenstelling tot soldeerstations of soldeerbouten is hij ook betrekkelijk zwaar. Je hoeft het soldeerpistool alleen maar op een stroombron aan te sluiten en na korte tijd kun je beginnen met solderen.

Na ons onderzoek ontdekten we echter dat soldeerpistolen soms geen bevredigend alternatief zijn voor soldeerstations voor doe-het-zelvers, dus denk goed na over wat je nodig hebt. Het pistool wordt wel sneller heet, maar volgens hobbyisten is het niet aan te bevelen voor fijn werk. Voor ruwe klussen kan het een optie zijn.

Er zijn beslist alternatieven voor soldeerstations. Merk echter op dat je met een soldeerstation alle benodigde onderdelen meegeleverd krijgt en dat je die met andere mogelijkheden misschien moet kopen.

Besluit: Welke soorten soldeerstations zijn er en welke is geschikt voor jou?

Een van de belangrijkste kenmerken van soldeerapparatuur is het temperatuurbereik dat de soldeerbout kan bereiken en daarmee de techniek die gebruikt kan worden. Er zijn ook verschillende factoren die je kunt gebruiken om te bepalen voor welk bereik je je soldeerstation kunt gebruiken.

Dienovereenkomstig kunnen soldeerapparaten in de volgende categorieën verdeeld worden

 • Soldeerstation voor zachtsolderen
 • Soldeerstation voor hardsolderen
 • Soldeerstations voor hobbyisten
 • Soldeerstations voor professioneel solderen
 • Soldeerstations voor kinderen

Wat onderscheidt een soldeerstation voor zachtsolderen en wat zijn de voor- en nadelen?

Soldeerstations die geschikt zijn voor zachtsolderen bereiken een smeltbereik tussen 150 en 450°C. Ze zijn zeer geschikt voor het solderen van printplaten. Deze zijn zeer geschikt voor het solderen van printplaten, SMD componenten en modellen zoals schepen en treinen. Ze zijn ook geschikt voor opleidingsdoeleinden in scholen. Je kunt een hoger smelttraject gebruiken om hard te solderen.

Zachtsoldeermachines zijn goed om mee te beginnen en kunnen voor een groot aantal toepassingen gebruikt worden. Bovendien is er een ruime keuze aan producten en dus ook een brede prijsklasse. Dit kan echter een nadeel zijn, want het levert ook grote kwaliteitsverschillen op.

Voordelen
 • Kan ook zonder ervaring gebruikt worden
 • Optimaal voor beginners
 • Geschikt voor professioneel, hobby- en schoolwerk
 • Diverse prijscategorieën
Nadelen
 • Tips moeten veranderd worden afhankelijk van het werk
 • Veel kwaliteitsverschillen

Doe dus goed onderzoek en kijk altijd wat andere doe-het-zelvers over de producten te zeggen hebben. Ook de punten van soldeerbouten voor zachtsolderen moeten regelmatig verwisseld worden als je vaak ander werk doet.

Wat zijn de kenmerken van een soldeerstation voor hardsolderen en wat zijn de voor- en nadelen?

Soldeerstations die temperaturen boven 450°C bereiken, worden gebruikt voor hardsolderen. Je kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld koperen pijpen of dakgoten te solderen. Temperaturen beneden dit bereik zijn niet geschikt voor dit soort soldeerwerk.

Als je dit soort werk wilt doen, moet je bekwaam en ervaren zijn. Anders zal het eindresultaat niet zijn wat je wilt. Als je niet erg ervaren bent, is een vakman misschien een betere keuze.

Voordelen
 • Hoge kwaliteitsnorm
 • Super prestaties
 • Lange levensduur
Nadelen
 • Niet voor beginners
 • Veel ervaring nodig
 • Relatief duur

Voor de hoge kwaliteit die soldeerstations voor hardsolderen je bieden, moet je ook wat dieper in de buidel tasten. Als doe-het-zelver met soldeerervaring moet je echter goed overweg kunnen met zulke apparaten en plezier beleven aan de langdurige soldeerstations.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een soldeerstation voor hobbyisten?

Als je een hobbyist bent, zul je vooral kleine soldeerklusjes doen. Een set die alle voor je werk benodigde onderdelen bevat is hiervoor geschikt. Bovendien heb je om te beginnen geen duur profielsoldeerstation nodig.

Een goed en goedkoop soldeerstation is voldoende om je eerste praktische ervaring op te doen. Je moet ook reserve-soldeerpunten kopen.

Voordelen
 • Perfect voor beginners
 • Weinig ervaring nodig
 • Goed en goedkoop
Nadelen
 • Kortere gebruiksduur
 • Snellere slijtage

Als je nog niet zo ervaren bent, kunnen in het begin een of twee soldeerpunten in de prullenbak belanden. Zorg er ook voor dat je het hele soldeerstation regelmatig schoonmaakt, dan zul je er nog langer plezier van hebben, ondanks snellere slijtage.

Door de besparing op de prijs moet je waarschijnlijk rekenen op een kortere levensduur van je toestel, zelfs als je er goed voor zorgt. Maar je kunt altijd een langer meegaand exemplaar kopen als je ervaring hebt opgedaan met een beginners-soldeerstation.

Wat zijn de kenmerken van een soldeerstation voor professioneel solderen en wat zijn de voor- en nadelen?

Hier komen we bij de hogere klasse van het solderen. Deze soldeerstations zijn absoluut betrouwbaar en zijn ook geschikt voor heel fijn werk. Als je veel moet solderen voor je werk, zijn deze soldeerstations de juiste keuze voor je.

Ze zijn niet alleen van hoge kwaliteit, maar gaan ook lang mee. Als je een soldeerstation als dit koopt en er goed mee omgaat, moet je er nog jaren plezier van kunnen hebben.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Hoge kwaliteit
 • Reserve-onderdelen hoef je niet vaak te kopen
 • Ook geschikt voor hobby-werk
Nadelen
 • Relatief duur
 • Reserve-onderdelen ook duurder

Je moet wel rekening houden met een kostbare investering, maar met de lange gebruiksduur moet die zich terugbetalen. Kwaliteit heeft zijn prijs, maar dat is terecht in het geval van professionele apparatuur. De lange levensduur betekent ook dat reserve-onderdelen niet zo snel slijten. Dit is belangrijk omdat ze ook duurder zijn dan bij goedkopere modellen.

Wat zijn de kenmerken van een soldeerstation voor kinderen en wat zijn de voor- en nadelen?

Zelfs voor de kleintjes onder ons is er het juiste soldeerstation. Misschien kwam je kind op school in aanraking met solderen en wil het nu thuis ook solderen. Of ben je leraar en wil je weten welke soldeerstations geschikt zijn voor op school? Dan vind je hier wat je zoekt.

Soldeerstations met een smalle en lichte soldeerbout zijn bijzonder geschikt voor kinderen, omdat kinderhanden veel kleiner zijn dan die van volwassenen. Als je kind graag met metalen knutselt en je zoekt een cadeau, dan is een soldeerstation een goed idee. Maar wees er zeker bij als je kind zijn of haar eerste soldeerpogingen doet.

Voordelen
 • Goed om te oefenen
 • Ideaal voor beginners
 • Goed en goedkoop
Nadelen
 • Snelle slijtage
 • Kwaliteitsverschillen in afwerking

Modellen die geschikt zijn voor kinderen zijn vaak niet al te duur. Maar natuurlijk moet je verschillen in vakmanschap verwachten. Maar zolang je niet weet of je kind er lang plezier in zal hebben om te solderen, is zo’n apparaat zeker voldoende. Deze producten zijn ook prima om af en toe in scholen te gebruiken om kennis te maken met het soldeerproces.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om soldeerstations te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om soldeerapparaten te vergelijken en te evalueren. Op deze manier willen we je helpen beslissen of een bepaald apparaat al dan niet geschikt voor je is.

Samengevat zijn dat

 • Soldeertechniek
 • Afmetingen
 • Bereikbaar temperatuurbereik
 • Opwarmtijd
 • Speciale functies
 • Accessoires

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen. Op deze manier willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.

Soldeertechniek

De manier waarop je werk gesoldeerd moet worden is een doorslaggevende factor bij je aankoop. Bedenk daarom eerst met welk materiaal je wilt werken en welke soldeertechniek je wilt gebruiken. We zijn hierboven al nader ingegaan op de twee meest gebruikte technieken.

Vraag je dus eerst af hoe je je defecte component het beste kunt solderen. Je aankoopbeslissing beïnvloedt immers ook de aard van het voorwerp dat je wilt solderen. In de regel zul je waarschijnlijk kleinere componenten en printplaten solderen. Een soldeermachine voor zachtsolderen is geschikt voor dit werk.

Als je vaak kleine SMD componenten soldeert, heb je een soldeermachine nodig voor fijn werk en zacht solderen. Je moet niet alleen letten op het soldeerstation zelf, maar ook op de soldeerpunt. De soldeerpunt moet fijn genoeg zijn voor fijn werk, d.w.z. hij moet iets dunner van diameter zijn.

Afmetingen

Als solderen je hobby is, maar je hebt geen aparte kamer, dan is ruimte zeker een probleem. En hoe vaak je je soldeerstation ook gebruikt, je zult altijd veel ruimte nodig hebben. Daarom moet je nagaan hoe groot het soldeerstation is en of je de nodige ruimte hebt voor je het koopt.

Afhankelijk van de afmetingen van de onderdelen van je soldeerstation, variëren de afmetingen. Te beginnen met een mogelijke breedte van zeven tot 25 cm. Natuurlijk zijn er nog steeds stations die niet met deze cijfers overeenkomen, maar dat moeten eerder uitzondering dan regel zijn.

De diepte van de soldeerstations varieert van ongeveer acht tot 13 cm. De hoogte van de afzonderlijke soldeerapparaten kan ook belangrijk zijn. De overgrote meerderheid van de soldeerstations is tussen ongeveer vijf en 27 cm.

Met deze gegevens zou je een optimale basis moeten hebben voor het creëren van de nodige ruimte voor je toekomstige soldeerstation. Als je een hobbykamer ter beschikking hebt, moet je veel ruimte hebben en je hobby de vrije loop kunnen laten.

Produktbild

Een soldeerstation is meestal niet erg groot. Maar als de ruimte beperkt is, moet je goed op de afmetingen letten.

Haalbaar temperatuurbereik

Het haalbare temperatuurbereik geeft aan welke soldeertechniek je kunt gebruiken. Dit is een heel belangrijk punt. Dit betekent dat je je eerst moet afvragen welk soldeerwerk je wilt of moet doen.

Transistors, weerstanden en gewone componenten worden gewoonlijk gesoldeerd in een temperatuurbereik van 330 tot 380°C, dus je hebt een soldeerbout nodig om zacht te solderen.

Het smeltpunt van loodvrij soldeer is ongeveer 190 tot 225°C, wat hoger is dan voor gewoon soldeer. Hier is het smelttraject ongeveer 180°C.

Sinds 1 juli 2006 zijn er nieuwe EU-richtlijnen volgens welke apparatuur die na deze datum gekocht wordt alleen nog loodvrij soldeer mag gebruiken.

Als je een soldeerstation nodig hebt om hard te solderen, moet je er rekening mee houden dat deze een veel hoger temperatuurbereik moeten halen. Gewone soldeerapparaten van deze soort bereiken temperaturen tot 550°C.

Denk eraan dat de soldeerbout altijd erg heet is en dat je misschien een geschikte ondergrond nodig hebt.

Opwarmtijd

Als je vaak wilt solderen, is dit een heel belangrijk punt. Professionele soldeerstations zoals de “0RDS80” van Ersa hebben een korte opwarmtijd van ongeveer 40 seconden nodig. Als je een goed, goedkoop soldeerstation koopt voor hobbywerk, kun je een opwarmtijd van ongeveer 60 seconden verwachten.

Dit is een aanvaardbare tijd voor een soldeerstation dat alleen voor hobbywerk gebruikt wordt. Als dit te lang voor je is, kun je een kijkje nemen in onze vergelijkingstabel hierboven. Daar hebben we de tijden verdeeld in kort (~40 seconden), middel (~60 seconden) en lang (>60 seconden).

Belangrijker dan de opwarmtijd is het temperatuurbereik, want dat is echt belangrijk voor je eindresultaat.

Speciale functies

Sommige soldeermachines hebben functies die je werk vergemakkelijken. Met vooraf ingestelde temperatuurgetallen kun je bijvoorbeeld veel sneller aan de slag. Bij sommige machines kun je je gewenste en meest gebruikte temperatuurbereik opslaan, wat leuker is en tijd bespaart.

Als voorbeeld nemen we het “ZD-937ESD” digitaal soldeerstation van Komerci. Deze heeft een eenvoudige en snelle temperatuurinstelling. Je kunt de temperatuur regelen in stappen van 1°C en 10°C. Het heeft ook voorkeuzeknoppen. Hiermee kun je het soldeerstation heel snel instellen op 100°C, 200°C en 300°C.

Sommige toestellen hebben een display dat het temperatuurbereik aangeeft. De nauwkeurigheid van de weergave is +/- 5 procent. Dit is niet erg belangrijk, want het maakt niet veel verschil of je componenten soldeert bij 300 of 316°C.

Het verwisselen van soldeerpunten kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. Sommige firma’s bieden een snelle wisselfunctie voor de tip.

Accessoires

Als je op zoek bent naar een bijzonder uitgebreide levering, zijn er zogenaamde complete sets. Deze sets bevatten, bijvoorbeeld, verschillende soldeerpunten van verschillende maten. Je kunt ze dan verwisselen als je een groter of kleiner onderdeel wilt solderen en de huidige soldeerpunt niet geschikt is.

Sommige bedrijven bieden bij hun soldeerstations ook een soldeerbouthouder met een geïntegreerde spons aan. Je hoeft dus niet beide apart te kopen.

Met een houder kun je de soldeerbout neerzetten terwijl je werkt. Zo kun je – tijdens een korte onderbreking – de soldeerbout comfortabel in de houder zetten. Je hoeft niet bang te zijn dat je je omgeving, zoals je tafel, beschadigt als je de soldeerbout neerzet, want de soldeerbout zit veilig en stabiel in de houder.

Je kunt het sponsje tijdens het solderen gebruiken om de soldeerpunt schoon te maken. Zo kun je hem langer gebruiken en hoef je niet zo vaak een nieuwe te kopen.

Als je vaak soldeert, zul je op den duur de soldeerpunten moeten vervangen. Om hierop voorbereid te zijn, kun je ook een complete set met vervangende tips kiezen. Dan heb je de optimale stiften voor je soldeermachine al bij de levering.

Zo hoef je geen andere soldeerpunten te zoeken en uit te proberen die misschien niet passen, en bespaar je tijd en geld.

Foto credits: Pixabay.com / Free-Photos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies