speaker
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

47Verzamelde opmerkingen

Speakers, geliefd door DJ’s, audiofielen, muziekfreaks, filmliefhebbers en zelfs gamers. Een complex en veelzijdig product. Als je dit leest, is dat waarschijnlijk omdat je op zoek bent naar de beste luidspreker die op dit moment beschikbaar is. Dat is geen wonder. Of je ze nu gebruikt voor het luisteren naar muziek, het genieten van films of videospelletjes, of voor professioneel gebruik, luidsprekers van goede kwaliteit zijn essentieel!

Omdat de wereld van de luidsprekers een oneindig aantal kanten heeft, gaan we een overzicht maken met directe links naar andere artikelen op onze website, waarin we interessante informatie over elk van de varianten ervan geven. Al kan je er in deze shopgids waarschijnlijk één vinden als je een goedkopere of middenklasse luidspreker zoekt.
Belangrijk om te weten

 • Draagbare luidsprekers zijn een geweldige optie voor als je met vrienden reist of als je met ze naar het zwembad gaat. En maak je geen zorgen dat er wat aan komt, want ze zijn erg goedkoop en vaak waterdicht, en hebben een speciaal schokbestendig ontwerp.
 • Als je niet geïnteresseerd bent in het kopen van een product dat te omvangrijk is of gewoonweg niet de ruimte hebt, vermijd dan de homecinema’s (en ga voor soundbars), luidsprekers die een aparte versterker nodig hebben (en investeer in actieve luidsprekers) of bekabelde luidsprekers (en kies in plaats daarvan bluetooth opties).
 • Probeer specifieke geluidsmerken te zoeken en niet naar algemene technologische merken. Dit betekent niet dat deze laatste geen kwaliteitsproducten aanbieden. De merken waarvan het grootste deel van hun producten met geluid te maken heeft, hebben echter meestal even goede, of zelfs betere, opties voor een meestal lagere prijs.

Onze selectie: De beste luidsprekers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste speakers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte luidsprekers een stuk eenvoudiger.

Tidigare Rekommendationer

De beste autospeakers

De verbeterde G-reeks luidsprekers werd speciaal ontwikkeld voor een krachtig geluid met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het stijve ontwerp werd uitgerust met een aantal extra montageopeningen zodat je G-reeks luidspreker makkelijk te monteren is in je auto.

Dankzij de verbeterde power handling en high sensitivity performance produceren deze luidsprekers een diep basgeluid met een grotere impact en natuurlijke hoge tonen – zelfs als de volumeknop wordt opengedraaid.

De beste draagbare Bluetooth speaker

Geniet van superkrachtig kamervullend stereogeluid met de JBL Flip Essential ultracompacte draagbare Bluetooth-luidspreker. Met een oplaadbare 3000mAh Li-ion batterij die garant staat voor 10 uur non-stop afspeeltijd van hoge kwaliteit.

De behuizing voldoet aan de IPX7-norm, is waterbestendig en gemaakt van duurzaam materiaal. De perfecte speaker om altijd bij je te hebben.

De beste soundbar speaker


Tijdelijk niet leverbaar

De Bose Solo 5 is een soundbar die het geluid van je televisie verbeterd. De soundbar is compact en makkelijk aan te sluiten op je televisie. Door de veelzijdigheid van deze soundbar kan je hem overal plaatsen: aan de muur, voor je tv of in de kast.

De soundbar beschikt over de dialoogmodus, dit maakt elk woord en detail zo duidelijk mogelijk verstaanbaar, ook als je het volume van je televisie laag staat.

Het beste speakersysteem

Logitech Z607 levert echte 5.1 surroundsound. Met een piekvermogen van 160 watt voorhanden vult het 5.1-speakersysteem je kamer met hoogwaardige audio die geweldig klinkt. Profiteer van echte surroundsound vanaf elke bron: tv, telefoon, computer, games en meer, via RCA, extra aansluiting van 3,5 mm en Bluetooth®. Je kunt de audio zelfs rechtstreeks afspelen van USB-drives en SD-kaarten en naar FM-radio luisteren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over speakers

Het is van groot belang dat je voordat je speakers koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beanwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Man Composing Music on Computer in Bedroom

Als je een luidspreker met een Bluetooth-verbinding koopt, zorg er dan voor dat deze een kwaliteitscodec heeft. 
(Bron: Mark Bowden: 79574219/ 123rf.com)

Wat zijn de verschillende toepassingen van een speaker?

Als je wilt genieten van Jimi Hendrix’ solo’s met een draagbare luidspreker, dan heb je een probleem. En als je een Edifier S2000 Pro mee naar het zwembad wilt nemen, is dat ook geen goed idee, vanwege de grootte, omdat deze zeer kwetsbaar zijn en niet op batterijen werken. Daarom heeft elke speaker specifieke kenmerken. Hier leggen we uit welke dat zijn:

 • Speakers voor audiofielen: Eigenlijk kan elke luidspreker in deze categorie passen als deze van voldoende kwaliteit is. Opties zoals de draagbare modellen of low-mid-range soundbars zijn dat echter zelden. De reden hiervan is dat ze voor andere doeleinden ontworpen zijn. Over het algemeen maken luidsprekers voor audiofielen gebruik van bedrade technologie, hoewel er steeds meer hoogwaardige bluetooth-alternatieven zijn.
 • Bluetooth-speakers: De Bluetooth speakers zijn ontworpen voor allerlei soorten doeleinden zoals muziek, gaming of films. Hoewel codecs die de geluidskwaliteit bepalen steeds beter worden, zijn er toch enkele gebruikers of experts die ze minder goed vinden dan de klassieke bekabelde luidsprekers. Het belangrijkste voordeel? Het comfort en de draagbaarheid.
 • Draagbare speakers: Hoewel dit type luidsprekers niet is ontworpen om te genieten van de vele facetten van een Beatles-nummer, betekent dit niet dat ze een slechte optie zijn. Ga je bijvoorbeeld een week met vrienden naar het strand? Met draagbare luidsprekers kun je altijd genieten van muziek. Velen zijn ook waterdicht en ontworpen om schokken en andere ongemakken te weerstaan.
 • Actieve speakers: Ook hier geldt dat elke luidspreker dit systeem kan hebben. We hebben er echter voor gekozen om ze apart op te nemen, omdat veel gebruikers direct op zoek zijn naar actieve luidsprekers. Dit zijn de opties met een interne versterker. Het belangrijkste voordeel ervan is comfort (aangezien ze in plaats van drie elementen er slechts twee hebben).
 • Gaming-speakers: Ook hier kan bijna elke speaker aan deze eis voldoen. Bovendien is de Logitech Z333, die we hebben opgenomen in onze ranglijst van de beste luidsprekers op de markt een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar stereogeluid bij zijn favoriete games.
 • Autospeakers: Weinig aan toe te voegen. Dit type luidsprekers is speciaal ontworpen om in auto’s te worden geïnstalleerd. Ze zijn een ideale investering als de luidsprekers die standaard bij je auto worden geleverd je niet overtuigen.
 • Soundbars en homecinema’s: Dit type luidsprekers heeft een zeer specifieke functie: het verbeteren van het geluid van films en series. Hoewel je ze ook heel goed kan gebruiken voor videospelletjes of zelfs voor muziek. De soundbars zijn een goedkopere optie, maar ze zijn minder krachtig. De homecinema’s kunnen daarentegen uit maximaal tien luidsprekers bestaan.
Wist je dat niet alle mensen in staat zijn om het eerste, tweede en laatste octaaf van het toonveld of het hoorbare spectrum waar te nemen?

Wat zijn woofers en subwoofers?

Als je op zoek bent naar een goede goedkope luidspreker op de markt, of een high-end luidspreker, vind je waarschijnlijk overal woofers en tweeters. In verband met de subwoofer (een extra luidspreker die bedoeld is om de lage tonen in homcinema-achtige geluidsapparatuur te reproduceren) is de woofer niets meer dan de conus die in de luidspreker is ingebed en de basfrequenties beheert.

Als zodanig reproduceert het meestal 20-40 tot 1000 hertz of meer. Als wetenswaardigheid is de etymologie van het woord woofer terug te vinden in de onomatopeeën die gebruikt worden om het blaffen van honden aan te duiden: “woof”. De antagonist is de tweeter, die gericht is op de weergave van hoge tonen; dit betekent echter niet dat woofers geen frequenties van dit type uitzenden.

Wat is een tweeter?

Het tegenovergestelde van de woofer is de tweeter. Net als zijn tegenpool kan hij in de luidspreker worden ingebouwd of er deel van uitmaken. Het is gewijd aan het reproduceren van hoge frequenties (van 3000 tot 20 000 hertz). Vanuit muzikaal of technisch oogpunt is het een luidspreker die in staat is de laatste drie octaven van het audiofrequentiebereik te reproduceren (in totaal zijn dat er elf).

Interessant is dat alleen jonge en gezonde oren ten volle kunnen genieten van dit soort elementen. Naarmate we ouder worden, verliezen we het vermogen om hoge frequenties waar te nemen. Daarom is het mogelijk dat je de laatste helft van het laatste octaaf of het hele octaaf niet kunt waarnemen.

loudspeakers

Luidsprekers met egalisatiemodi maken het mogelijk om het geluid aan te passen aan specifieke eisen.
(Bron: Coward_lion: 10618726/ 123rf.com)

Wat zijn de egalisatiemodi van speakers?

Enkele van de beste luidsprekers op de markt, zoals hoogwaardige soundbars, zijn voorzien van een optie die bekend staat als egalisatiemodi. Dit zijn standaard geluidsinstellingen. Ze kunnen worden gebruikt om een superieure ervaring of meer realisme te bereiken. Want het is niet hetzelfde om naar muziek te luisteren als naar een voetbalwedstrijd op tv te kijken.

Aan de andere kant hebben veel goedkope of mid-high range luidsprekers ingebouwde equalizers die je zelf kunt bedienen. Hiermee kun je de bas, midrange en treble aanpassen. Dus je kunt je speaker afstellen zoals je wilt. Houd dit in gedachten, want niet alle luidsprekers hebben dit, en als je het geluid niet mooi vindt, kun je het niet veranderen.

Wat is de frequentierespons van de speakers?

De respons of het frequentiebereik van een luidspreker verwijst naar het vermogen van dat apparaat om frequenties te reproduceren (bassen, middentonen en hoge tonen). Het is iets dat aansluit op woofers en tweeters. Het menselijk oor kan meestal tussen 20 Hz en 20 kHZ waarnemen. Zoals we al hebben gezegd, verliest het echter zijn vermogen in de loop van de tijd.

Hoe beter de speaker die je interesseert, hoe breder de respons of het frequentiebereik. Laat je niet misleiden door de prijs. Niet alle goedkope luidsprekers bieden een beperkt bereik, en niet alle zogenaamd high-end luidsprekers zullen het volledige spectrum kunnen weergeven.

Wat zijn bluetooth codecs?

Zoals we in het artikel over pc-speakers hebben uitgelegd, gebruiken bluetooth luidsprekers een specifiek systeem om informatie te coderen en te decoderen en vervolgens af te spelen (geluid). Dit systeem staat in de informatica bekend als codec. Aanvankelijk waren de bluetooth-codecs niet erg goed, maar de laatste tijd zijn ze sterk verbeterd:

 • SBC: Kenmerkend van het MP3- of AAC-formaat. De bitsnelheid is hoog (320 kbps). Daarom zijn bluetooth-luidsprekers die gebruik maken van dit type systeem ideaal voor het afspelen van muziek in streaming. Het moet echter wel een kwaliteitsspeaker zijn, anders kan de codec niet alles aan.
 • AAC: Karakteristiek van het Apple iTunes-platform. Het geluid is meestal superieur aan het SGC, maar het is moeilijk te vinden bij een koptelefoon. We zouden dus kunnen zeggen dat het een codec is die meer verband houdt met het onderwerp van dit artikel.
 • aptX: Dit biedt over het algemeen meer efficiëntie. Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar zoals aptX LL en aptX HD. Dit is kenmerkend voor high-end bluetooth-luidsprekers en -headsets. Ideaal om geen enkel detail van je favoriete nummers te verliezen, maar ook om het geluid in videogames, series of films te verbeteren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van speakers om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de luidsprekers die je nodig hebt:

Doel

Tijdens dit artikel hebben we geprobeerd om je duidelijk te maken dat niet alle speakers hetzelfde doel hebben. Hoewel een enkele luidspreker in verschillende situaties kan presteren, kun je het beste een speaker kopen die aan je daadwerkelijke behoeften voldoet, en niet aan de potentiële of toekomstige behoeften.

Wil je Dan moet je kopen
Ten volle en tot in het kleinste detail van muziek genieten. Een mid-high range speaker (bluetooth of bedraad)
Wat muziek afspelen met vrienden bij het zwembad, op het strand of op vakantie. Een draagbare luidspreker of een standaard bluetooth speaker.
Films en series in mijn woonkamer of slaapkamer bekijken. Een homecinema of soundbar van hoge kwaliteit.
Genieten van de radio of muziek tijdens het rijden. Een autospeaker die compatibel is met je auto.

Connectiviteit

Connectiviteit is een belangrijk punt. Wat de bedrade modellen betreft, zijn er veel mogelijkheden. Hoewel het meest gangbare een RCA-verbinding is, is het niet de enige optie. Daarom moet je weten wat voor soort poorten het apparaat heeft waar je ze op gaat aansluiten. Zo niet, kies dan voor een bluetooth-luidspreker (hoewel deze ook compatibel moet zijn met je apparaat).

closeup of mid-range and tweeter drivers of a hi-fi loudspeaker

Draagbare luidsprekers zijn een uitstekende keuze voor uitstapjes met vrienden of middagen in het zwembad.
(Bron: Izmargad: 20731528/ 123rf.com)

Afstandsbediending

Enkele van de beste luidsprekers op de markt worden geleverd met een afstandsbediening. Het klinkt misschien als iets overbodigs, maar dat is het niet. Als je vanuit je bed naar de radio luistert en je apparaat niet draadloos kan worden uitgeschakeld, zul je dat merken. Bovendien is het vermoeiend om het volume te moeten blijven verhogen of handmatig te moeten kiezen tussen verschillende egalisatiemodi.

Merk

Als het gaat om speakers is het merk belangrijk. We bedoelen niet dat je investeert in bekende of prestigieuze bedrijven zoals Sony of LG. Vaak betaal je dan meer voor de naam dan voor het product. Het is waar dat ze uitzonderlijke kwaliteitsopties bieden, maar er zijn andere, minder bekende bedrijven die experts zijn op dit gebied, zoals Edifier of Logitech.

Egalisatiemodi

We hebben al gesproken over egalisatiemodi in de shopgids. Deze zijn belangrijk voor het configureren van de speaker naar verschillende behoeften. Dat kan ook naar je smaak of geluidskwaliteit zijn (in muziek worden niet alle disks op dezelfde manier opgenomen). Als de luidspreker die je gaat kopen deze optie heeft, dan is dat ideaal.

Samenvatting

De speakers kunnen het middelpunt van een feest zijn. Maar het kan ook dat subtiele apparaat zijn dat in staat is om texturen van een liedje naar boven te halen die je nog nooit gehoord had. Daarom moet je er een kiezen die aan je behoeften voldoet. Als je ze nodig hebt om samen met je vrienden op het strand op de laatste zomerhit te dansen, investeer dan niet in professionele of high-end modellen.

Om deze reden hebben we geprobeerd je te helpen met je keuze door middel van deze gids. Vergeet ook niet dat, of je nu op zoek bent naar goedkope luidsprekers of het maken van een grotere investering, er bepaalde functies zijn die je niet kunt missen. Bedraad of draadloos? Afstandsbediening of handmatige bediening? Actieve speakers of niet? Let op al deze aspecten voordat je je aankoop doet!

Vond je ons artikel over speakers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste speakers kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Andrei Kuzmik: 46271787/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies