Spelcomputer
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

54Verzamelde opmerkingen

Een spelcomputer kan een onuitputtelijke bron van entertainment zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen. In het wilde weg spelen voor badges en beloningen is niet zo bevredigend, maar het biedt een mooie gelegenheid om iets in familieverband te doen. Bekende merken hebben momenteel interessante spelcomputers in hun aanbod op de markt.

Vandaag is een ideale dag om in een spelcomputer te investeren voor jouw huis. Ieder nieuw model console is uitgebreider en van betere kwaliteit. Je kunt ermee op internet en de videobeelden zijn van spectaculaire kwaliteit. Dit maakt het spelen tot een meer innemende, flexibele en interactieve ervaring die haast werkelijk lijkt. In dit artikel helpen we jou bij het kiezen van de juiste spelcomputer voor jouw gezin.
Belangrijk om te weten

  • Alle spelcomputers van de bekende merken zijn van hoge kwaliteit. Zij verschillen van elkaar door de verschillende mogelijkheden en functies, die aansluiten op de wensen en behoeften van iedere individuele gebruiker.
  • Bekende merken spelcomputers richten zich op flexibiliteit en mobiliteit, maar ook op de geluids- en beeldkwaliteit van hun spellen.
  • Houdt rekening met de leeftijd van jouw kind of kinderen wanneer je een spelcomputer koopt en maak gebruik van de mogelijkheden voor ouderlijk toezicht op de diverse platforms.

Onze selectie: De beste spelcomputer op de markt

In dit deel laten we je de favoriete spelcomputers van dit moment zien. We onthullen de belangrijkste kenmerken en helpen je daardoor om een goede aankoopbeslissing te maken. In de onderstaande selectie vind je ongetwijfeld iets waar iedereen in jouw gezin enthousiast over is. Kijk je mee?

De beste spelcomputer voor 4K-gaming

Deze Xbox One X (1TB) wordt geleverd met een draadloze, makkelijk in de hand liggende controller, een volledige downloadversie van Forza Horizon 4, de uitbreiding van LEGO® Speed Champions, een Xbox Game Pass-proefperiode van 1 maand en 1 maand Xbox Live Gold-proefabonnement. Met de Xbox One X beleef je echte 4K-gaming en 40% meer kracht dan elke andere console. Bovendien geniet je van 4K Ultra HD Blu-ray™ & streaming, High Dynamic Range-technologie (HDR) en 1TB opslagruimte.

De beste compacte console

De PlayStation 4 Slim console is heel geschikt voor kleinere ruimtes. Hij is kleiner en compacter dan de standaard en Pro editie, waardoor hij nergens in de weg staat. Je kunt er niet alleen de nieuwste games als FIFA, Red Dead Redemption en F1 mee spelen, maar je kunt ook je favoriete films en tv-series op blu-ray en/of dvd d.m.v. de ingebouwde blu-ray speler bekijken. Je kunt je PS4 ook gebruiken om onbeperkt jouw favoriete muziek te streamen via Spotify. Als je graag online wilt gamen dan kun je naast je console ook een PlayStation Plus abonnement aanvragen.

De beste klassieke spelcomputer

Haal de jaren ’80 in huis! De klassieke NES is terug in een vertrouwde, maar toch gloednieuwe vorm, als een mini-replica van de populaire tv-console van Nintendo. Rechtstreeks aan te sluiten op jullie high-definition TV via een HDMI-kabel. Met 21 vooraf geïnstalleerde spellen. In de verpakking vind je bovendien: twee controllers, HDMI-kabel en USB-oplaadkabel. Opmerking: een voedingsadapter voor de USB-kabel is vereist om met het systeem te kunnen spelen. Deze is niet inbegrepen.

De Nintendo Classic Mini NES-controller kan ook worden gebruikt om NES-spelletjes voor Virtual Console op een Wii U of Wii te spelen. Elke game heeft verschillende vervolgpunten. Zodat je comfortabel verder kunt spelen waar je was gebleven, zonder een wachtwoord nodig te hebben.

De beste spelcomputer voor onderweg

Nintendo Switch, speel zoals je wilt! Heb je ooit een game afgesloten omdat je niet genoeg tijd had om te spelen? De Nintendo Switch-console past zich aan jouw situatie aan, zodat je de games kunt spelen die je wilt spelen, ondanks de dagelijkse drukte.

Deel de vreugde met je gezin. Met Nintendo Switch ben je goed verbonden. Tot 8 spelcomputer consoles kunnen worden gekoppeld voor lokale draadloze games. Bovendien kunnen de Joy-Con controllers eenvoudig worden verwijderd en maakt het ingebouwde stand-apparaat van de mobiele console een plezier voor meerdere spelers, terwijl je onderweg bent. Je kunt ook online spelen. Geschikt voor Wi-Fi multiplayer modus. Organiseer spelletjesavonden met vrienden online.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de spelcomputer

Het maakt niet uit of je ooit je eigen spelcomputer hebt gehad, of dat je zelf een fanatieke gamer bent. De aankoop van een spelcomputer is het waard om goed over na te denken. Veel vragen komen op bij ouders, ooms en tantes, wanneer ze een spelcomputer voor kinderen willen aanschaffen. Hieronder lossen we een paar veel voorkomende vraagstukken op, die ouders hebben bij het aankopen van een spelcomputer.

Het grootste deel van de moderne spelcomputers hebben vandaag de dag toegang tot internet.
(Bron: Katarzyna Blalasiewicz: 62779566/ 123rf.com)

Kan ik meekijken als mijn kind op de spelcomputer speelt?

Alle spelcomputers die we in de lijst hierboven hebben opgenomen, bieden een vorm van ouderlijk toezicht. Hoewel de meeste spelcomputers niet precies laten zien wat jouw kleine op de computer doet, ze geven jou als ouder wel enige controle over welke soort spellen hij/zij speelt. De meeste game consoles staan jou als vader of moeder toe om de tijd in te stellen dat jouw zoon of dochter speelt.

Ouderlijk toezicht bij de Nintendo Switch uit de lijst, is uitstekend. Tijdslimieten waarbinnen kinderen met de spelcomputer kunnen spelen, kunnen per weekdag verschillen. Jouw kind krijgt een melding in beeld, wanneer het tijd wordt om te stoppen met spelen. Maandelijks ontvang je dan een uitgebreid rapport over de spellen die hij/zij speelt voor hoe lang en waar de voorkeuren naar uitgaan.

Wist je dat Pac Man ontstaan is, toen de Japanse Tōru Iwatani op een avond pizza zat te eten?

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind met een spelcomputer spelen?

Over deze vraag lopen de meningen nogal uiteen, de minimumleeftijd van kinderen om op een spelcomputer te spelen. Het belangrijkste is om het buiten spelen prioriteit te geven boven het binnen spelen, gedurende alle fases van de kindertijd en adolescentie. Verder is het voor de gezondheid van kinderen verstandig, om de tijd die ze naar een beeldscherm kijken, te beperken. Dit geldt vooral voor kinderen die jonger zijn dan vijf jaar.

Let bij het kopen van een spelcomputer en spellen op de leeftijdsclassificatie daarvan, maar, laat dit niet de enige richtlijn zijn die je gebruikt. Denk vooral zelf logisch na over wat je belangrijk vindt en inschat wat jouw zoon of dochter kan hebben. Zoals je al las bij de vorige vraag, zijn de mogelijkheden voor ouderlijk toezicht aanwezig op bijna iedere spelcomputer. Zeer waardevol als je grip wilt hebben en houden op het speelgedrag van jouw kinderen.

Voordat je voor een specifieke spelcomputer kiest, kijk dan even naar het soort spellen dat je ermee kunt spelen.
(Bron: Valentyn Akhnovskyi: 96830459/ 123rf.com)

Welke voordelen bieden computerspellen?

Vooroordelen over het spelen van computerspelletjes kunnen we beter in het verleden laten. Natuurlijk is spelen in de buitenlucht belangrijker dan binnen achter een scherm zitten, maar ook computerspelletjes hebben zo hun voordelen. Bijvoorbeeld op de cognitieve ontwikkeling van jouw kind en op de motoriek en het samen spelen met andere kinderen. Hieronder presenteren we de belangrijkste voordelen van het spelen van computerspellen.

  • Stellen de probleemoplossende en analytische capaciteiten op de proef: Computerspelletjes vragen van spelers om continu keuzes te maken. Veel spellen, speciaal degene waarin je je onderdompelt in een lang verhaal, vragen ook om een bepaalde mate van analyse en planning. Bovendien leren ze aan kinderen om zich aan de spelregels te houden.
  • Leren om te multitasken: De meeste computerspellen vragen aandacht en alertheid van de spelers. Avonturenspellen blinken hierin uit, want ze moeten daarin taken uitvoeren met de hoofdrolspelers, zonder dat de energie opraakt, of dat ze obstakels uit het oog verliezen.
  • Dragen bij aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden: Wanneer jouw kleine gamer met andere kinderen speelt, in levende lijve of online, dan leert het over gezonde competitie. Er bestaan ook veel spellen waarin je moet samenwerken om verder te komen. Dit bevordert het samenwerken. Tijdens het spelen kunnen er zelfs vriendschappen ontstaan tussen kinderen. Let als ouder wel goed op, wanneer jouw kind online speelt.

Loont het de moeite om te investeren in een moderne spelcomputer?

Dit hangt helemaal af, van jouw behoeften. Moderne spelcomputers voor in huis bevatten meer mogelijkheden en leveren betere prestaties. De Xbox One X bijvoorbeeld, staat je toe om zowel te spelen als films te bekijken in 4K. Mocht je al een 4K televisie in je huis hebben staan, dan loont het zeker de moeite om te kiezen voor een moderne spelcomputer, voor een allround ervaring.

Oudere spelcomputers zijn meestal wat goedkoper, maar soms besluiten fabrikanten om te stoppen met het produceren van spelletjes die compatibel zijn met deze modellen. Waarschijnlijk is jouw kind al lang op de hoogte van de nieuwste computerspellen. Kies voor een relatief nieuwe spelcomputer, als je wilt voorkomen dat je door de voorraad spellen heen raakt.

Let bij het kopen van een spelcomputer en spellen op de leeftijdsclassificatie daarvan.
(Bron: Denys Prokofyev: 10481075/ 123rf.com)

Kan je op het internet surfen met een spelcomputer?

De meeste moderne spelcomputers beschikken inderdaad over toegang tot internet. Meestal staat dit aangegeven op de verpakking, zoals ‘online spelen’ of ‘WiFi multiplayer’. Als je ze verbindt met het internet in huis, dan werken ze vrijwel identiek aan een tablet of smartphone.

Connectiviteit heeft naast apps nog meer toepassingen. Zo kun je met spelers over de hele wereld samenspelen. Ook bestaan er online lidmaatschappen, waarmee je toegang krijgt tot exclusieve content. Uiteraard is het belangrijk om goed op te letten, wanneer jouw zoon of dochter de spelcomputer gebruikt om op het internet te surfen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Marktleiders in spelcomputers vinden zichzelf voortdurend opnieuw uit, waardoor hun spelcomputers meestal van de hoogste kwaliteit zijn. Om de ideale spelcomputer te komen is het nuttig om na te denken over een paar thema’s:

Leeftijd van jouw zoon of dochter

Vanwege de diversiteit van spellen in de Nederlandse markt, kunnen kinderen, jongeren en volwassenen genieten van het spelen op de spelcomputer. Echter, de kenmerken van een spelcomputer en het aanbod aan spellen daarvoor, past meestal bij een bepaalde leeftijdsgroep.

Leeftijdscategorie Behoefte Best passende spelcomputer
Kinderen (leeftijd 6-10 jaar) Eenvoudige en leuke spelletjes, waarbij een spel kort duurt.

Flexibiliteit en beweging.

Strikt ouderlijk toezicht.

Nintendo Switch en bijbehorende accessoires, zoals de Nintendo Labo.
Jongeren (leeftijd 9-12 jaar) Complexere spellen, die nog wel geschikt zijn voor kinderen.

Spelcomputers waarop je met meerdere personen tegelijk kunt spelen.

Xbox One S, PlayStation 4.
Adolescenten en volwassenen Enorm complexe spellen, met pakkende verhaallijnen.

Spelcomputers met krachtiger techniek, vooral voor de fervente gamer.

Xbox One X, PlayStation 4, Super NES Classic Mini.

Context van het spel

Ruimte waarin jouw kind speelt is elementair. Marktleiders concentreren zich op flexibiliteit en mobiliteit, maar er bestaat nog altijd een verschil tussen een spelcomputer in huis en draagbare spelcomputers. Sta even stil bij de vraag of je vaker thuis of onderweg bent, om jouw ideale spelcomputer te kiezen.

Reizende mensen kiezen beter voor een handheld spelcomputer zoals de Nintendo 3DS, of een hybride versie, zoals de Switch.

Als je met het hele gezin wilt spelen, kies dan voor een spelcomputer in huis, zoals de PlayStation 4.

Computerspellen

Voordat je een spelcomputer kiest, kijk even naar de spellen selectie die bij de spelcomputer hoort, dan heb je een idee welke concrete spellen jou en jouw kind aanspreken. Er bestaan ook spellen die op verschillende spelcomputers gespeeld kunnen worden.

Spelcomputers voor in huis met grote audiovisuele kracht, zoals de PlayStation 4, hebben meestal intensere spellen met volwassen inhoud. De Nintendo Switch daarentegen is meer op kinderen en jongeren gericht. Sommige iconische spellen zijn alleen voor een type spelcomputer.

Alle soorten spelcomputer kunnen bespeeld worden door kinderen, jongeren en volwassenen.
(Bron: Makcoud: 79303109/ 123rf.com)

Aanvullend gebruik

Uren speelplezier, kun je uit een goede spelcomputer halen, maar sommige spelcomputers bieden meer. Zo kun je met spelcomputers in huis en via sommige apps Netflix of Youtube kijken of Spotify luisteren. Dit geldt vooral voor de wat geavanceerdere modellen.

Draagbare spelcomputers en mobiele spelcomputers bevatten verschillende bronnen van entertainment.
(Bron: Tero Vesalainen: 48931104/ 123rf.com)

Technische vereisten

Welke spelcomputer het beste bij jouw familie past, kan ook afhangen van de technische kwaliteit. Als je veeleisend bent op audiovisueel vlak, dan loont het de moeite om te gaan voor een krachtige spelcomputer, zoals de Xbox One X. Dit geldt in het bijzonder als je al over een 4K beeldscherm beschikt, of over een reeks Blu-Ray films.

Wanneer je echter voor het spel gaat en niet vaak een spelcomputer gebruikt, dan raden we je aan om te kiezen voor een eenvoudiger spelcomputer. Zo zijn de oudere versies van een spelcomputer meestal goedkoper dan de nieuwste versie. Het grootste verschil zit hem meestal in vermogen en resolutie.

Samenvatting

Spelcomputers zijn niet langer voorbehouden aan fanatieke gamers. Een goede spelcomputer kan uren speelplezier opleveren voor alle gezinsleden, ongeacht leeftijd. Tegenwoordig zijn spelcomputers complete entertainment centra in huis.

Als je een spelcomputer voor jouw zoon of dochter zoekt, let dan vooral op de aangegeven leeftijdscategorie en het soort spellen dat erbij hoort. Zo kan hij of zij de spelcomputer met veel plezier en veilig gebruiken. Check ook of er ouderlijk toezicht mogelijk is, om grip te hebben op het spel van jouw kinderen.

Als je dit artikel over spelcomputers leuk vond, raad het dan aan in jouw sociale netwerken, of geef je commentaar hieronder.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Spaxia: 68063976/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies