Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Lange tijd werden gootstenen vergeten. Maar het nuttige bekken is aan een triomftocht bezig en krijgt steeds meer fans. Spoelbakken zijn niet alleen een praktische aanschaf voor tuiniers. Ze zijn ook een goed idee voor andere hobby’s.

Er zijn nu veel verschillende soorten gootstenen. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende spoelbakken vergeleken en de belangrijkste aspecten uitgewerkt.
De belangrijkste aspecten in het kort

  • Een aparte wastafel beschermt je eigenlijke wastafel in huis tegen grof vuil
  • Spoelbakken zijn er in verschillende vormen en maten, die bij uitstek geschikt zijn voor het beoogde gebruik
  • Dankzij verschillende materialen kun je gootstenen zowel binnen als buiten installeren

Spoelbak: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor spoelbakken

Om de perfecte gootsteen te vinden, hebben we enkele koopcriteria uitgewerkt waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. Deze criteria zijn bedoeld om een vergelijking van de afzonderlijke modellen te vergemakkelijken, zodat je je keuze op een objectieve en geïnformeerde manier kunt maken.

De criteria die je kunt gebruiken om spoelbakken te vergelijken zijn:

Materiaal

Je vindt spoelbakken in een grote verscheidenheid aan materialen. Voor gebruik buitenshuis moet je ervoor zorgen dat het materiaal van de gootsteen zo resistent mogelijk is en zelfs vorstbestendig. Roestvrij staal is hiervoor het meest geschikt. Hij kan ook geëmailleerd worden om de gootsteen nog resistenter te maken.

Keramische spoelbakken zijn misschien aantrekkelijker om te zien. Maar dat is geheel jouw persoonlijke smaak. Keramische spoelbakken zijn echter meer geschikt voor gebruik binnenshuis, omdat ze meestal niet tegen vorst beschermd zijn. Plastic spoelbakken zijn ook geschikter voor gebruik binnenshuis of in de garage, want het plastic kan verbleken door voortdurende blootstelling aan zonlicht.

Maat

Spoelbakken zijn er in verschillende maten. Je moet goed letten op het doel waarvoor je je gootsteen nodig hebt. Als je gootsteen in je bijkeuken komt te staan en je er slechts af en toe vloeistoffen in giet, volstaat een kleinere versie. De vorm van de gootsteen is niet doorslaggevend. Je kunt de ronde of de vierkante versie kiezen.

Als je gootsteen echter gebruikt schoonmaakwater of zelfs water uit gieters moet bevatten, moet je voor een navenant grotere versie gaan. Het is belangrijk dat je gootsteen afgestemd is op je behoeften.

Hoogte van het achterpaneel

Omdat de gootsteen vooral vuil water zal bevatten, bieden sommige modellen een geïntegreerd, verhoogd achterpaneel. Omdat de gootsteen niet bevestigd is aan een betegelde wand die gemakkelijk schoon te maken is, zoals bijvoorbeeld in de badkamer meestal het geval is, beschermt de geïntegreerde achterwand de wand tegen vuil. De achterwand is altijd van hetzelfde materiaal gemaakt als de gootsteen zelf. Je moet ook aandacht besteden aan het beoogde gebruik van je gootsteen. Als je regelmatig grote hoeveelheden vuil water uitgiet, kies je beter een model met een hoge achterwand.

Als je alleen kleinere hoeveelheden uitgiet, zoals vervuild borstelwater, kun je ook een model zonder achterpaneel kiezen. Een goed compromis is een model met een apart achterpaneel dat naar behoefte gemonteerd kan worden.

Opbergmogelijkheden

Spoelbakken worden vaak gebruikt om je keukengerei af te voeren. Je kunt bijvoorbeeld je uitgewassen kwasten of je schoongemaakte bloempotten in de gootsteen zetten. Ze zullen daar echter minder goed drogen, omdat ze op de nog vochtige vloer liggen. Als je je gootsteen regelmatig gebruikt om je keukengerei af te voeren, raden we modellen aan die een plankje hebben.

De bewaarmogelijkheid kan in de vorm van een zeef, die het aftappen nog sneller maakt. Maar als je de gootsteen in het algemeen als planchet wilt gebruiken, kun je ook modellen gebruiken met een planchet dat van hetzelfde materiaal is als de gootsteen. Ook hier hoef je niet steeds je gebruiksvoorwerpen uit de gootsteen te halen als je je gootsteen wilt gebruiken. Modellen die een uitneembare opslagmogelijkheid bieden, bieden je de grootste flexibiliteit.

Bevestiging

Spoelbakken hebben verschillende soorten bevestiging. Als je je gootsteen aan een buitenmuur wilt bevestigen, zorg dan dat de gaten op de gootsteen groot genoeg zijn, zodat je de juiste schroeven kunt gebruiken voor je behoeften. Voor gebruik binnenshuis kun je ook spoelbakken gebruiken die gewoon tegen de muur geplakt worden. Dit is echter alleen geschikt voor kleinere modellen.

Gids: Veelgestelde vragen over gootstenen in detail beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over gootstenen beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie zijn spoelbakken geschikt?

Spoelbakken kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Ze zijn echter altijd geschikt als je je eigenlijke wastafel niet vuil wilt maken. Dit is altijd het geval als je de waskom wilt gebruiken om voorwerpen schoon te maken of gewoon om vloeistoffen uit te schenken.

ausgussbecken-test

Een gootsteen in je bijkeuken is ideaal om kwasten of verfcontainers schoon te maken. (Image source: unsplash / russn_fckr)

Omdat de toepassingen van een gootsteen talrijk zijn, zijn ze ook geschikt voor bijna iedereen. Of je nu je bijkeuken inricht met een aparte gootsteen, of je hebt een uitloop nodig voor vloeistoffen in de tuin. De gootsteen is de ideale afvoer als je je badkamergootsteen niet vuil wilt maken.

Welke soorten gootsteen zijn er?

Wastafels zijn er in allerlei uitvoeringen die voor elk doel de perfecte eigenschappen bieden. Er zijn bijvoorbeeld gootstenen die voorzien zijn van een afdruiprooster, zodat je je gebruiksvoorwerpen beter kunt drogen. Er zijn ook gootstenen met geïntegreerde achterwanden die je muur beschermen tegen waterspatten. Spoelbakken verschillen ook in formaat. Er zijn bijvoorbeeld ronde gootstenen die bijzonder geschikt zijn om in de hoek van een kamer te plaatsen. Rechthoekige spoelbakken, daarentegen, zijn het meest geschikt voor een rechte wand.

Een ander verschil tussen gootstenen is de mogelijkheid om een kraan boven de wastafel te monteren. In sommige gootstenen is het gat hiervoor al ingebouwd, zodat je de kraan gewoon kunt monteren. Andere wastafels die dit gat niet hebben, ontnemen je echter niet de mogelijkheid om een kraan boven de wastafel te monteren. In dit geval kun je de nodige voorziening aanbrengen om een kraan op een soepele afstand van de gootsteen zelf te plaatsen.

Wat kost een gootsteen?

Spoelbakken zijn er in verschillende prijsklassen. Ze variëren van relatief goedkope, meestal eenvoudige producten tot duurdere producten die bijna even goed zijn als een wastafel qua functionaliteit en vormgeving. De volgende tabel geeft je een overzicht van het prijsbereik van spoelunits.

Prijsgamma Beschikbare producten
Laag geprijsd (15 – 25 €) Meest eenvoudige, kleine plastic spoelbakken
Middelmatig geprijsd (25 – 50 €) Grote spoelbakken, vaak van roestvast staal. Beter vakmanschap, vaak met geïntegreerde spatbescherming
Hooggeprijsd (vanaf €50) Grote en hoogwaardige spoelbakken, edele vormgeving, geëmailleerd roestvast staal of keramiek, grote leveringsomvang en reeds bestaande boorgaten

Van welke materialen moeten spoelbakken gemaakt zijn?

Spoelbakken zijn er in verschillende materialen. Je moet er zeker van zijn dat het gebruikte materiaal aan je behoeften voldoet en dat het ook past in de ruimte waarin de gootsteen komt te staan.

Roestvrij stalen spoelbakken zijn bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis. Keramische gootstenen zijn bijzonder geschikt als je gootsteen binnenshuis komt te staan en de gootsteen ook visueel aantrekkelijk moet zijn. Plastic gootstenen zijn geschikt voor gebruik in de garage, want het materiaal kan zelfs kleine stoten opvangen zonder de gootsteen direct te beschadigen.

Op welke kenmerken moet je vooral letten?

Bij de uitrusting van je gootsteen moet je erop letten dat de functies perfect op jou afgestemd zijn. Je kunt kiezen tussen een geïntegreerde stop die de afvoer van je gootsteen blokkeert. Hierdoor kun je de wasbak als wastafel gebruiken. Je kunt ook een model kiezen met een geïntegreerd afdruiprek. Dit maakt het gemakkelijker om je gebruiksvoorwerpen te drogen.

Een gat voor een kraan is vooral geschikt als je een kraan op een vaste hoogte wilt monteren. Maar als je regelmatig grotere containers vult, is een model zonder geïntegreerd gat bijzonder geschikt. Ten eerste ben je niet beperkt in de hoogte van je kraan en ten tweede kun je de kraan later altijd apart inbouwen. De functies die je nodig hebt hangen helemaal af van het doel waarvoor je je gootsteen wilt gebruiken.

Conclusie

Er is bijna een perfecte gootsteen voor elk doel. De mogelijkheden variëren van eenvoudige modellen tot wastafels die ook perfect in je huis passen. Wastafelunits bieden een nuttige aanvulling op je wastafel in elke ruimte, bijvoorbeeld in de badkamer.

Met zo veel verschillende spoelbakken om uit te kiezen, vind je vast en zeker de spoelbak die bij je past. Je kunt zelf bepalen welk model het beste bij je past. Maar waarom niet meerdere gootstenen in en rond het huis integreren? Je zult jezelf dankbaar zijn!

Beeldbron: unsplash / faruk otkur

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies