Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Voor velen lijkt de wereld van computers en aanverwante accessoires een reis in een peddelboot over een onmetelijke zee, zonder hoop de behoudende oever te bereiken. Maar met een beetje initiatief en belangstelling lijkt deze enorme zee niet meer zo groot en je zult snel beseffen dat je in korte tijd alle relevante dingen over harde schijven kunt leren.

Eén ding vooraf: SSD harde schijven zijn dezer dagen de standaard in elke PC. Net als met auto’s wil je snel op je bestemming komen en geen kostbare tijd verliezen in gegevensstoringen.

Met onze grote SSD harde schijf test 2021 willen we je helpen de juiste solid-state disk te vinden voor je PC en je eisen. We hebben de belangrijkste koopcriteria op een rijtje gezet en de huidige bestsellers gepresenteerd.

Dit moet je keuze voor de juiste harde schijf zo gemakkelijk mogelijk maken. We hebben ook de meest gestelde vragen over SSD’s op een rijtje gezet en beantwoord, zodat je volledig op de hoogte bent.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Zogenaamde solid-state schijven zijn vele malen sneller dan conventionele magnetische harde schijven. Tegelijkertijd bereiken SSD harde schijven kortere toegangstijden en aanzienlijk hogere gegevenssnelheden bij het opstarten van de PC, het starten van programma’s of het openen van grote bergen gegevens.
 • SSD harde schijven zijn schok- en valbestendig, wat te danken is aan het feit dat er geen bewegende delen in zitten. Dus je gegevens zijn in dat opzicht veilig. Dit is bijzonder geschikt voor notebooks die veel vervoerd en onderweg gebruikt worden.
 • Solid-state schijven worden onderverdeeld in interne en externe harde schijven. Bovendien kan de opslagcapaciteit variëren van 16 gigabyte tot 4 terabyte.

SSD harde schijf: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor SSD harde schijven

In het volgende willen we je helpen je weg te vinden in de verwarrende veelheid van SSD harde schijven. We laten je de belangrijkste aspecten zien die je kunt gebruiken om het juiste product te kiezen.

De criteria die je kunt gebruiken om solid state schijven met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen zullen we de criteria in detail uitleggen, zodat je weet wat belangrijk is.

Opslagcapaciteit

Bij elke vorm van opslag is de capaciteit van de opslag de belangrijkste factor. Het spectrum van solid state schijven varieert van 120 gigabyte tot enkele terabytes.

Wist je dat 1.000 gigabyte een terabyte is?

Op zijn beurt is een gigabyte gelijk aan 1.000 megabytes. De volgende grootste eenheden zijn petabyte, exabyte en zettabyte. De omrekening is altijd in stappen van 1.000

Zoals altijd is er geen grens aan hoe hoog je kunt gaan, zowel in kwaliteit als in prijs. Daarom moet je nagaan hoeveel opslagruimte je echt nodig hebt. Hoe meer capaciteit de harde schijf heeft, hoe duurder het apparaat zal zijn.

Als je niet veel budget hebt voor een grote SSD harde schijf, kun je ook overwegen een kleinere SSD harde schijf te combineren met een gewone harde schijf.

Bewaar veelgebruikte gegevens op de SSD, die je in het dagelijks leven eerder zult gebruiken, en bewaar alle andere belangrijke gegevens die je niet vaak nodig hebt op een grote externe harde schijf, die veel goedkoper is dan SSD’s.

Ook moet opgemerkt worden dat in het beste geval 20 tot 30 procent van de SSD harde schijf vrij blijft om een soepele werking zonder prestatievermindering te garanderen.

Een goede aanwijzing voor de vereiste capaciteit is de huidige opslagbehoefte. Tel daar de opslagruimte voor het besturingssysteem, veelgebruikte programma’s en spelletjes bij op, en je krijgt de minimale opslagruimte die nodig is.

Interface

De interface is de beperkende factor als het op snelheid aankomt. In principe is sneller altijd beter. In het geval van de harde schijf betekent dit dat je met SSD harde schijven sneller bestanden kunt kopiëren, programma’s kunt openen of het systeem kunt opstarten. SSD harde schijven zijn bijzonder voordelig voor enorme hoeveelheden bestanden, vanwege hun korte wachttijden.

Er zijn duidelijke verschillen in de interfaces van interne en externe harde schijven.

Interne harde schijven worden rechtstreeks op het moederbord van de computer/notebook aangesloten via SATA, de universele PCIe verbinding of M.2. Dit maakt een veel hogere gegevenssnelheid mogelijk dan bijvoorbeeld USB.

Externe SSD harde schijven, daarentegen, worden meestal via een USB poort op de computer aangesloten. Er zijn echter ook externe harde schijven met andere aansluitingen verkrijgbaar, maar je moet er wel voor zorgen dat je PC ook de juiste aansluiting heeft.

Lees- en schrijfsnelheid

Zoals de paardenkracht van auto’s, hebben ook SSD’s vermogens- en snelheidsspecificaties. Deze snelheid is vooral merkbaar op twee punten: snellere programmastart en kortere opstarttijden. Vertaald betekent dit dat er verschillen zijn tussen de diverse modellen bij het starten van programma’s en het opstarten van de computer.

Zoals hierboven beschreven hebben interne SSD’s SATA interfaces; het huidige SATA III type haalt een snelheid van 6.000 MBit/s.

Externe harde schijven aangesloten via USB 3.0 of mSATA bereiken snelheden tot 5.000 Mbps.

De snelheid van harde schijven wordt aangegeven in megabytes of gigabits per seconde. De specificaties van de fabrikant moeten echter met de nodige voorzichtigheid behandeld worden, want ze verwijzen altijd naar theoretische snelheden die alleen onder heel specifieke omstandigheden bereikt kunnen worden.

Ook hier verwijzen we je, als je twijfelt, naar het Internet of je gespecialiseerde raadgever, want er zijn veel “grote en grote getallen” tussen de aanbiedingen. Toch moet je niet naïef de winkel in gaan en je laten charmeren door willekeurige getallen.

Afmetingen / Gewicht / Vormfactor

Vooral voor interne solid state schijven is de grootte van immens belang, want die garandeert of de harde schijf met zijn afmetingen in je computer past of niet.

In de praktijk zijn interne harde schijven meestal kleiner en lichter dan hun externe tegenhangers

Gewicht kan voor jou ook belangrijk zijn. Als je gaat voor lichtgewicht laptops die je veel vervoert, moet je het gewicht vergelijken. Maar het goede nieuws is dat alle interne harde schijven tegenwoordig nog maar een paar gram wegen en dus vlieggewichtjes zijn.

De grootte van harde schijven wordt altijd opgegeven als vormfactor. Maar in het geval van SSD harde schijven is de vormfactor niet noodzakelijk dezelfde als de afmetingen. De vormfactor heeft in het algemeen betrekking op de diameter van de spillen in de harde schijf, die in gewone harde schijven zijn aangebracht. De vormfactor en dus de “grootte-eenheid” is op de markt gebleven en de solid state schijven zijn aan deze standaard aangepast.

Er zijn twee varianten van de vormfactor: enerzijds de 2,5 inch modellen en anderzijds de 3,5 inch modellen. De grootte heeft echter alleen betrekking op de grootte van de schijf waarin de harde schijf moet worden ingebouwd. De 2.5 inch modellen hebben een lager geluidsniveau tijdens de werking. Voor de rest verschillen de modellen niet veel van elkaar.

Het kan gebeuren dat de schijf te groot is voor de 2.5 inch harde schijf. In dit geval zijn er adapters die de harde schijf tot de juiste grootte uitbreiden en zo compatibel zijn met het eindapparaat. Het omgekeerde is echter niet het geval. Daarom bieden veel fabrikanten nu plattere versies aan, vooral voor notebooks.

Geheugenceltype

Er zijn drie verschillende soorten geheugencellen in SSD harde schijven: SLC, MLC en TLC. SLC staat voor Single Level Cell en deze neemt één bit per cel in beslag. De Multi Level Cell, of kortweg MLC, bevat twee bits per cel, en de Triple Level Cell zelfs drie bits per cel.

De SLC geheugencellen overtroeven de andere twee varianten met hun snellere schrijfsnelheid en langere levensduur.

Bovendien verbruikt SLC minder stroom.

Helaas is de productie van deze variant echter ook aanzienlijk duurder. MLC en TLC geheugencellen daarentegen maken een grotere opslagdichtheid mogelijk, wat betekent dat grotere opslagcapaciteiten bereikt kunnen worden.

MLC en TLC zijn ingeburgerd geraakt in de hoofdstroom. SLC is meer geschikt voor servers en krachtige PC’s

Deze geheugencellen beïnvloeden de levensduur van SSD harde schijven. De gebruiksduur van interne harde schijven wordt meestal in uren aangegeven. Dit komt omdat de interne harde schijf vaker en permanent in bedrijf is. Interne harde schijven bereiken nu halfwaardetijden tot 2 miljoen uur, wat overeenkomt met ongeveer 228 jaar.

Voor externe harde schijven wordt de gebruiksduur opgegeven in schrijfcycli. Het spectrum varieert hier van 1.000 tot meer dan 100.000 cycli per cel. Dit komt ruwweg overeen met een levensduur van tot 300 jaar.

Besluit: Welke soorten SSD’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een SSD wilt, zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen:

SSD Festplatten

Interne SSD

Externe SSD

In de volgende paragrafen leggen we de twee soorten in detail uit, zodat je volledig op de hoogte bent van dit onderwerp en de juiste beslissing kunt nemen.

Interne SSD harde schijf

Interne SSD harde schijven zijn, zoals de naam al zegt, geïntegreerd en ingebouwd in de PC of notebook. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het vergeten van je geheugen. Bovendien werken de interne harde schijven iets sneller dan de externe, wat komt doordat de harde schijven direct met het eindapparaat verbonden zijn en een eenheid vormen. Bovendien is de interne versie aanzienlijk goedkoper dan de externe tegenhanger.

Er zijn geen speciale aansluitingen nodig om de SSD harde schijf op de PC / notebook aan te sluiten. Het maakt niet uit of de harde schijf via Sata of iets dergelijks verbonden is – als de verbinding eenmaal tot stand gebracht is, blijft ze tot stand gebracht.

Bij de keuze van een harde schijf moet je echter met één ding rekening houden: of het eindapparaat de grootte van de harde schijf aankan en hem dan ook nog kan “lezen”. In de meeste gevallen is dit geen probleem meer. Niettemin, als je een ouder toestel hebt, moet je je ervan vergewissen dat de harde schijf compatibel is met je toestel. Als je niet zeker bent, kun je een consulent in de winkel vragen of op het Internet naar meningen zoeken.

Voordelen
 • Schijf zit in het apparaat
 • sneller want rechtstreeks aangesloten
 • goedkoper
Nadelen
 • niet compatibel met elk apparaat
 • het kan zijn dat het apparaat de schijf niet accepteert

Externe SSD harde schijf

Een externe harde schijf is de tegenhanger van de interne variant. De externe harde schijf is bijzonder overtuigend door zijn mobiliteit, want hij is niet ingebouwd in een eindapparaat en kan dus op alle elektrische apparaten met de juiste aansluiting worden aangesloten. Deze harde schijf dient als apart opslagmedium voor alle gegevens of back-ups die je op een tweede plaats naast je computer wilt bewaren.

Verder heeft een externe SSD harde schijf het voordeel dat hij verschillende aansluitmogelijkheden heeft, zoals USB 4.0 of WireFire, wat o.a. van belang is voor de overdrachtssnelheid. Maar meerdere verbindingsmogelijkheden zijn ook voordelig voor de verbinding met eindtoestellen.

De aanschaf van een externe harde schijf is problematisch, vooral wat de prijs betreft. Deze externe variant is aanzienlijk duurder dan de interne tegenhanger. Bovendien is de USB verbinding meestal veel trager dan de SATA verbinding van de interne harde schijven.

Dit komt tot uiting in de overdrachtssnelheid. Bovendien heb je door de grootte van de harde schijf misschien niet genoeg ruimte in je rugzak om hem te vervoeren. Of je vergeet de harde schijf thuis.

Voordelen
 • verschillende aansluitmogelijkheden
 • aparte opslag voor gegevens
 • mobiliteit
Nadelen
 • lagere overdrachtssnelheid door USB
 • duurder

Gids: Veelgestelde vragen over SSD’s in detail beantwoord

We willen met de volgende vragen in onze gids de belangrijkste vragen over solid state disks beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en ze kort beantwoord. Op deze manier word je optimaal en uitgebreid geïnformeerd over het onderwerp SSD harde schijven en ken je de belangrijkste feiten.

Voor wie is een SSD harde schijf geschikt?

In principe zijn solid state schijven geschikt voor iedereen die een computer / notebook bezit. Dus zodra je opslagruimte voor gegevens nodig hebt, omdat je liever een back-up van sommige gegevens maakt als kopie of gewoon gegevens wilt bewaren, is een SSD harde schijf precies het juiste voor je. SSD’s bieden verschillende voordelen ten opzichte van magnetische harde schijven, ook bekend als HDD’s.

Door de kortere laad- en toegangstijden en de enorm hogere datasnelheid zijn SSD’s ook zeer geschikt voor “gamers” of grafische ontwerpers die op hun werk of in hun vrije tijd veel aan hun notebook / PC werken.

De SSD harde schijf valt vooral op door het snelle opstarten van de computer, de hoge productiviteit en de geringe tot geen laadtijd voor programma’s.

Een combinatie van SSD en HDD kan voor velen het optimale alternatief zijn. De solid state disk als harde schijf in de PC / notebook en de magnetische harde schijf als externe harde schijf voor de gegevens die je niet elke dag hoeft te raadplegen.

Deze voordelen komen echter ook tot uiting in de prijs. SSD’s zijn veel duurder dan HDD’s. Bedenk dus precies hoeveel opslag je nodig hebt, waar je de schijf voor wilt gebruiken en hoe groot je budget is. Met SSD’s kun je veel efficiënter en sneller werken, maar dat zie je ook terug in de prijs. De conventionele magnetische harde schijven bieden veel meer geheugen en zijn goedkoper.

Wat betekent SSD en wat is het verschil met gewone harde schijven?

De afkorting SSD staat voor Solid State Disk. De Duitse term ervoor is “Halbleiterlaufwerk”. Het zijn elektronische opslagmedia die gebruik maken van flash-gebaseerde geheugenchips en SDRAM’s. Dit is waar SSD’s verschillen van gewone magnetische harde schijven.

SSDS bestaan in wezen uit een logische kaart met geheugenchips. Bovendien kan er een controller of een behuizing zijn. Het eenvoudige ontwerp van deze harde schijven maakt het gemakkelijker om defecten te voorkomen en te vermijden.

Art Voordelen Nacheile
SSD harde schijf kortere toegangstijden, hogere datasnelheid, lichter/kleiner/platter, bijna geruisloos, energiebesparender, crash/schokbestendig hx beduidend duurder, minder opslagruimte
HDD harde schijf beduidend meer opslagcapaciteit, goedkoper gevoeliger voor defecten, beduidend trager, zwaarder/groter/rommeliger, meer stroomverbruik

Er zijn verschillende voordelen die een SSD harde schijf biedt ten opzichte van een HDD harde schijf. Ten eerste zijn SSDS veel kleiner, platter en lichter dan hun magnetische tegenhangers. Bovendien werken ze bijna geruisloos. Het lagere stroomverbruik betekent dat de SSD minder afvalwarmte produceert, waardoor hij ook minder koeling nodig heeft, wat weer energiebesparing voor de computer oplevert.

Solid State Disks hebben een beduidend hogere datasnelheid en kortere toegangstijden dan HDDs. Dit betekent dat je programma’s sneller kunt uitvoeren, dat je computer sneller opstart en dat je sneller toegang hebt tot grote bestanden.

Verder zijn SSD’s schok- en valbestendig, wat te danken is aan het feit dat er geen bewegende delen in de SSD zitten. Dit is een echt voordeel, vooral voor vervoer en mobiel gebruik. HDD’s daarentegen hebben bewegende delen binnenin de behuizing, wat bij schokken of een val tot een zogenaamde hoofdbotsing kan leiden. Dit beschadigt de harde schijf van binnen en alle gegevens erop kunnen verloren gaan en niet meer hersteld worden.

SSD Festplatte-1

Dit kleine toestel biedt grote prestaties. Dankzij zijn lage gewicht en platte, kleine vorm is de SSD harde schijf ideaal voor notebooks.
(Image source: Claudio Schwarz / Unsplash)

Helaas moeten de fabrikanten veel betalen voor al deze voordelen. SSD’s zijn veel duurder dan HDD’s. Bovendien bieden solid state schijven veel minder opslagruimte dan magnetische harde schijven. Het moet echter gezegd worden dat er nu SSD’s verkrijgbaar zijn met vier terabyte, wat een verbazingwekkende grootte is. HDD’s hebben tot zestien terabyte.

Is een SSD compatibel met alle eindapparaten?

In principe wel. Vooral externe harde schijven worden gekenmerkt door de universele USB aansluiting, die je tegenwoordig eigenlijk op alle eindapparaten aantreft. Of het nu om een TV, notebook of ontvanger gaat, overal is een USB aansluiting.

Verschillende aansluitingen kunnen de snelheid van de gegevensoverdracht verhogen

Het kan gebeuren dat je bij enorme hoeveelheden gegevens en een USB verbinding wat langer moet wachten tot de gegevens naar het externe opslagapparaat zijn overgebracht.

Je kunt dit snelheidsprobleem vermijden door een snellere Thunderbolt, SATA of WireFire verbinding te gebruiken, bijvoorbeeld. Je moet er echter wel voor zorgen dat je eindtoestel deze verbindingen heeft.

Voor interne harde schijven wordt de verbinding meestal altijd tot stand gebracht met een van de eerder genoemde verbindingen.

Ook hier moet je de gebruiksaanwijzing raadplegen of de computer uit elkaar schroeven en binnenin kijken om te zien welke aansluitingen je eindapparaat heeft.

Als je het niet zeker weet, raadpleeg dan een deskundige die vertrouwd is met deze technologie en de installatie ervan.

Welke maat SSD moet ik kopen?

Dit hangt altijd af van het doel waarvoor je de harde schijf koopt, hoeveel gegevens je erop wilt opslaan en, indien van toepassing, hoe groot je schijf is als je een interne SSD harde schijf wilt aanschaffen.

Eerst en vooral moet je altijd bedenken waarvoor je een solid state disk wilt kopen. Meestal is dit hetzelfde geval: je hebt opslagruimte nodig voor gegevens. Of je wilt je iets verouderde computer een opknapbeurt geven en hem wat snelheid geven bij het opstarten.

SSD Festplatte-2

SSD harde schijven zijn dezer dagen de norm voor efficiënt werken. Of je nu thuis of op het werk bent, solid-state schijven geven je korte laadtijden en hoge datasnelheden.
(Image source: Hoan Vo / Unsplash)

Welke reden voor jou ook doorslaggevend is, naast deze reden is het essentieel om op zijn minst te schatten hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Het heeft immers geen zin om een hypermoderne SSD met 512 gigabyte te kopen als je er twee keer zoveel gegevens op wilt opslaan.

Een goede aanwijzing voor de vereiste capaciteit is de huidige geheugenbehoefte. Als je daar de opslagruimte voor het besturingssysteem, veelgebruikte programma’s en spelletjes bij optelt, krijg je de minimaal benodigde opslagruimte. Herinner je bovendien de tip van hierboven dat voor een soepele werking van de harde schijf ongeveer 20 tot 30 procent moet worden vrijgelaten.

Wat de fysieke afmetingen van de harde schijf betreft, kun je de grootte van je schijf gemakkelijk vinden in de gebruiksaanwijzing of op het Internet als leidraad.

De interne SSD harde schijf moet ook even groot zijn, zodat je hem in je toestel kunt integreren.

Als het om de fysieke afmetingen van een externe harde schijf gaat, maakt het nauwelijks uit hoe groot hij is. Het hangt allemaal van jou en je persoonlijke gevoel af.

Wat kost een SSD harde schijf?

Solid state schijven zijn over het algemeen duurder dan gewone magnetische harde schijven. Maar zelfs bij SSD’s zijn er verschillen tussen interne en externe opslag.

Maar bovenal verschillen de prijzen naargelang de verschillende opslagcapaciteiten. Een interne solid state schijf met 120 gigabyte kun je kopen voor zo weinig als ongeveer 27 euro. Als je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan een interne SSD met twee terabyte van Crucial, kom je uit op een goede 430 euro. Zoals altijd is de sky de limit. Met externe SSD’s kijk je, afhankelijk van de opslagcapaciteit, tegen tussen de 40 en ruim 500 euro aan.

Model Prijs
Interne SSD tot 1 TB van ongeveer 27 tot 250 euro
Interne SSD vanaf 2 TB vanaf ongeveer 210 euro
Externe SSD vanaf ongeveer 40 euro

Welke alternatieven zijn er voor een SSD harde schijf?

Er zijn verschillende manieren om een vervanger voor een solid state disk te vinden. De twee meest gangbare methoden zijn de gewone magnetische harde schijf of de hybride harde schijf, een combinatie van SSD en HDD.

Zoals we eerder beschreven, zijn HDD’s de voorlopers en dus het directe alternatief voor SSD’s. De magnetische harde schijven overtuigen met een enorme hoeveelheid opslagcapaciteit en een zeer lage prijs vergeleken met de SSD’s.

De harde schijf, of kortweg HDD, heeft een grote opslagcapaciteit. In de kern zitten bewegende delen die tegen schokken beschermd moeten worden. (Image source: Art Wall / Unsplash) Een ander alternatief is de combinatie van HDD en SSD harde schijf, de zogenaamde hybride harde schijf of SSHD. Dit alternatief combineert de voordelen van beide soorten. Het grootste deel van de opslagcapaciteit wordt geleverd door het HDD model, maar er is ook een klein flash geheugen dat in de SSD’s zit. De hybride HDD detecteert automatisch welke gegevens erop bijzonder vaak worden geraadpleegd en slaat ze op het flash geheugen op, zodat deze gegevens zonder lange wachttijden direct toegankelijk zijn.

Bovendien is de SSHD bijna even snel als een gewone SSD, wat voor velen een goed alternatief is, vooral voor conventionele HDD’s.

Bovendien is de levensduur van de SSHD langer dan die van een SSD, omdat het flashgeheugen beschermd wordt door de opslagcapaciteit van het HDD deel. Een ander groot pluspunt voor de SSHD is de opslagcapaciteit en de prijs. SSHD’s hebben een aanzienlijk grotere capaciteit dan solid state schijven, dankzij de combinatie van flash geheugen en conventionele magnetische opslag. En de prijs voor SSHD’s is ook lager dan voor SSD’s. Alleen het geluidsniveau is hier wat hoger, wat te wijten is aan de mechanische werking van de HDD. De gevoeligheid is ook dezelfde als bij een gewone magnetische harde schijf. Als de SSHD een keer valt, is hij meestal geruïneerd, wat vrij onwaarschijnlijk is bij SSD harde schijven.

Kan ik een SSD harde schijf formatteren of klonen?

Ja. Je kunt met een SSD dezelfde dingen doen als met een gewone harde schijf. Of het nu gaat om het klonen van een besturingssysteem of de harde schijf zelf, het formatteren, defragmenteren of wissen van de harde schijf, het is allemaal mogelijk in het computertijdperk.

Beeldbron: Sriwilat/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies