
Onze selectiecriteria
De laatste jaren is de prijs van SSD-harde schijven steeds verder gedaald. Tegelijkertijd is hun opslagcapaciteit steeds groter geworden. De combinatie van deze twee factoren heeft van SSD’s een zeer interessant alternatief gemaakt voor traditionele harde schijven. Een alternatief dat veel voordelen heeft.
Op middellange termijn zal de SSD-technologie zowel in laptops als desktops de overhand krijgen. De voordelen zijn onmiskenbaar. Bovendien wordt de fabrikanten een manier geboden om enkele van de meest relevante nadelen te omzeilen. En de verwachting is dat de prijs ervan zal blijven dalen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Onze Selectie: De beste SSD schijven op de markt
- 3 Shopgids: Allles wat je moet weten over SSD schijven
- 3.1 Wat is een SSD schijf precies?
- 3.2 Hoe werkt een SSD harde schijf?
- 3.3 Wat zijn de belangrijkste toepassingen van SSD’s?
- 3.4 Wat zijn de voor- en nadelen van SSD’s?
- 3.5 Welke soorten SSD schijven zijn er?
- 3.6 Hoe installeer ik een SSD schijf?
- 3.7 Voor wie is het aanbevolen om een SSD te kopen?
- 3.8 Welk onderhoud heeft een SSD nodig?
- 4 Waar moet je op letten bij je aankoop?
- 5 Samenvatting
Belangrijk om te weten
- SSD is een afkorting voor Solid State Drive en het is is een digitaal opslagapparaat met meerdere onderling verbonden flash-geheugensticks.
- De prijs ervan is de laatste jaren zeer gedaald en zal naar verwachting blijven dalen.
- SSD harde schijven bieden hogere lees- en schrijfsnelheden. En ze zijn betrouwbaarder dan HDD’s. Ze bieden doorgaans minder capaciteit dan traditionele harde schijven. Het verschil tussen de twee systemen wordt echter kleiner.
Onze Selectie: De beste SSD schijven op de markt
In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste SSD schijven die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste SSD schijf een stuk eenvoudiger.
- De beste SSD schijf van 500 GB
- De beste SSD schijf van 240 GB
- De beste SSD schijf met PCIe interface
- De beste SDS Upgrade-kit
De beste SSD schijf van 500 GB
Deze 860 EVO SSD heeft 500 GB opslag. Daarmee biedt deze SSD voldoende opslagcapaciteit. Er zijn ook 860 EVO-modellen beschikbaar met 1, 2 of 4 TB opslag.De 860 EVO heeft een schrijfsnelheid tot 520 MB/s met Intelligent TurboWrite-technologie en een leessnelheid tot 550 MB/s. De TurboWrite-buffer is vergroot van 12 GB naar 78 GB zodat bestanden sneller overgezet worden. Hoge compatibiliteit met bestaande systemen door verschillende vormfactoren: Verkrijgbaar als 2,5 inch, mSATA en M.2 SATA versie.
De beste SSD schijf van 240 GB
De Sandisk SSD Plus is tot 20x sneller dan een normale harde schijf, wat betekent dat hij sneller opstart, sneller afsluit, sneller toepassingen oplaadt en een snellere respons heeft. De lees-/schrijfsnelheden tot 530 MB/s/440 MB/s. De batterij heeft een royale gebruiksduur, en de SSD schijf is schokbestendig voor bewezen duurzaamheid, zelfs als je je computer laat vallen. De Sandisk SSD Plus is ook verkrijgbaar in 120 en 480 GB en 1 T.
De beste SSD schijf met PCIe interface
De 970 EVO van Samsung met vaste schijf interface PCIe x 4 transformeert high-end gaming en levert snelle snelheid voor data-intensief werk via Phoenix-controllers en TurboWrite-technologie. Prestatiegegevens tot 3.300 MB/s bij het lezen en tot 2.500 MB/s bij het schrijven zijn tot 32% hoger dan bij de vorige generatie. Samsung Magician-software houdt de schijf up-to-date met updates, bewaakt de statusparameters en optimaliseert de prestaties voor je.
De beste SDS Upgrade-kit
De Kingston SUV500M8, die wordt ondersteund door een Marvell 88SS1074 controller, en in combinatie met 3D NAND flash voor snelheden zorgt van tot wel 520MB/s en 500MB/s* voor lezen en schrijven, is 10X sneller dan een traditionele harde schijf voor hogere prestaties, uiterst responsieve multitasking en een sneller systeem in het algemeen. De UV500 is verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen van 120GB–1.92TB**, zodat je het kunt gebruiken als een opstartdrive of om te profiteren van de grotere capaciteiten voor opslag.
Shopgids: Allles wat je moet weten over SSD schijven
Het is van groot belang dat je voordat je een SSD schijf koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.
De gemiddelde duurzaamheid van SSD’s ligt tussen de 5 en 7 jaar.
(Bron: Believeinme33: 50336751/ 123rf.com)
Wat is een SSD schijf precies?
Hoe werkt een SSD harde schijf?
Wat zijn de belangrijkste toepassingen van SSD’s?
De SSD is de moderne versie van de oude harde schijven.
(Bron: Baloon111: 70945371/ 123rf.com)
Wat zijn de voor- en nadelen van SSD’s?
Ze zijn ook veel beter bestand tegen schokken. Dit aspect is zeer belangrijk voor degenen die vaak reizen. Zoals het gezegde luidt: “Een ongeluk zit in een klein hoekje”. Aan de andere kant is de prijs per Giga van de SSD hoger dan die van de HDD. Daarnaast hebben ze een beperkt aantal schrijfwerkzaamheden.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Veel betrouwbaarder dan traditionele harde schijven. | Prijs per Giga hoger dan die van de HDD. |
Ze bieden een hoge leessnelheid. | Na een aantal jaren verliezen ze hun lees- en schrijfsnelheid. |
Ze hebben geen onderhoud nodig. | Ze hebben een beperkt aantal schrijfwerkzaamheden. Dit is echter hoog genoeg bij normaal gebruik. |
Omdat er geen bewegende delen zijn, zijn ze minder luidruchtig en worden minder gauw warm. |
Welke soorten SSD schijven zijn er?
Type | Kenmerken |
---|---|
PCIe SSD | Ze worden aangesloten via een PCI Express-poort. Dit type verbinding biedt een hogere snelheid. Op middellange termijn zullen zij waarschijnlijk de meest gangbare type SSD worden. |
Sata SSD | Ze worden net als traditionele HDD’s aangesloten. Op dit moment zijn ze goedkoper dan de PCIe SSD’s. |
Hoe installeer ik een SSD schijf?
Voor wie is het aanbevolen om een SSD te kopen?
Een SSD schijf is ook zeer aan te bevelen als je je computer gebruikt om spelletjes te spelen, voor een desktopcomputer of een 2-in-1 laptop. SSD’s zijn ook een goede keuze voor het verbeteren van de prestaties van oudere computers. Het prestatieverschil is echt merkbaar. In ieder geval, als je het je kunt veroorloven, worden ze aanbevolen voor bijna elke gebruiker.
Welk onderhoud heeft een SSD nodig?
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een SSD schijf om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de SSD schijf te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de SSD schijf die je nodig hebt:
- Gebruik dat je ervan gaat maken
- Opslagcapaciteit
- Lees- en schrijfsnelheden
- Formaat
- Interface
- Geheugencontroller
- Duurzaamheid
- Merk
Gebruik dat je ervan gaat maken
Je hebt niet dezelfde SSD schijf nodig voor een laptop als voor een desktop computer. Het is ook niet hetzelfde als je alleen het besturingssysteem wilt installeren dan als je het als een grootschalige opslag wilt gebruiken. Normaal gesproken heb je voor een laptop een schijf nodig met een kleinere capaciteit.
Als je alleen wilt dat de SSD-harddrive het besturingssysteem installeert, heb je genoeg aan een harde schijf van 64 GB of 128 GB. In het geval van Macs is het aanbevolen om er één van minimum 250 GB te nemen. Als je een oude computer wilt herbeleven, heb je waarschijnlijk een grotere schijf nodig, minstens 500 GB.
SSD’s slaan bestanden op in microchips.
(Bron: 28074974/ 123rf.com)
Opslagcapaciteit
Het geheugen van een harde schijf wordt meestal gemeten in gigabytes (GB) of terabytes (TB). Ons advies is dat je voor een laptop een schijf van minimaal 250 GB koopt. Eén van 500 GB of meer is nog beter. In het geval van een desktop computer, moet je in ieder geval denken aan een 1TB SSD.
Tenzij je alleen maar wilt dat de schijf het besturingssysteem installeert. In dat geval moet je, zoals we in het vorige punt al zeiden, onderscheid maken tussen een PC en een Mac. Voor een pc wordt deze geleverd met een SSD van 64 GB of 128 GB. Voor een Mac heb je echter minstens 250 GB nodig voor het besturingssysteem.
Lees- en schrijfsnelheden
Als je tegenwoordig een SSD koopt, moet je geen genoegen nemen met snelheden die lager dan 500 Mbytes per seconde over SATA zijn van zowel lezen als schrijven. Je kunt zeer goedkope SSD’s vinden die lagere snelheden bieden. Naar onze mening zijn deze de moeite niet waard.
Bij de aanschaf van een SSD moet je echter wel weten wat de specificaties van je moederbord zijn. Je hebt er niets aan om een zeer krachtige harde schijf te kopen als je een heel oud moederbord hebt. In dat geval kun je niet 100% profiteren van de kracht van de SSD.
Formaat
Het meest gebruikte SSD-formaat is hetzelfde als dat van de traditionele harde schijven. Dit zijn de 2,5 en 3,5 inch formaten, die opvallen door hun veelzijdigheid. Als je het nodig hebt voor een laptop, moet je de 2,5 inch gebruiken. Voor desktopcomputers kun je ze allebei gebruiken.
Een ander populair formaat is de zogenaamde M.2, die het voordeel heeft van kleinere afmetingen, gewicht en consumptie. De afmetingen zijn 80 x 22 x 3,5 mm. Ze zijn duurder dan de vorige en minder veelzijdig. Een derde optie, hoewel alleen voor desktopcomputers, is het formaat dat rechtstreeks verbinding maakt met een PCI-slot op het moederbord.
Er zijn harde schijven met innovatieve en moderne ontwerpen.
(Bron: Siriphiroon: 61722135/ 123rf.com)
Interface
De 2,5-inch en 3,5-inch schijven worden aangesloten via de SATA-interface. Wat dit betreft is het vandaag de dag niet de moeite waard om iets te kopen dat SATA-III niet ondersteunt met 6 Gbps. Aan de andere kant kan M.2 worden aangesloten op SATA of PCIe. De M.2 met PCIe-interface zijn de types die de beste prestaties bieden.
M.2-schijven met een PCIe-interface kunnen snelheden bereiken die tot vijf keer hoger liggen dan die van één met een SATA-aansluiting. Het is waar dat hun prijs aanzienlijk hoger is, maar het verschil wordt ook steeds kleiner. In ieder geval zijn deze op middellange termijn de toekomst van de opslag op PC’s.
Geheugencontroller
De geheugencontroller is een fundamenteel onderdeel van de werking van een SSD. Het is het brein van het apparaat. Op deze manier is het verantwoordelijk voor het aangeven van de plaats waar elke opslagcel moet worden gelezen of geschreven. Een goede geheugencontroller helpt de duurzaamheid van de SSD-schijf te verlengen.
Duurzaamheid
Helaas is één van de zwakke punten van SSD’s dat ze een beperkt aantal schrijfoperaties hebben. Bovendien zijn ze kwetsbaarder voor stroomuitval, wat kan leiden tot gegevensbeschadigingen of een defecte harde schijf. Gelukkig is hun betrouwbaarheid de laatste jaren aanzienlijk verbeterd.
Om er zeker van te zijn dat je een computer koopt met een adequate duurzaamheid, kun je kijken naar de garantie van de fabrikant. Enkele van de beste merken bieden een garantie tot 5 jaar. Professionele modellen kunnen tot 10 jaar meegaan. In het algemeen wordt de gemiddelde levensduur van een SSD geschat op 5 tot 7 jaar.
Merk
De belangrijkste fabrikanten van SSD harde schijven zijn Samsung, Kingston, OCZ (Toshiba), SanDisk (WDisk) en Crucial. Allemaal hebben ze eenheden voor zeer interessante prijzen en met goede prestaties en capaciteit. Bovendien houden al deze merken hun modellen over het algemeen met enige regelmaat up-to-date.
Van alle genoemde merken is Samsung het merk dat boven de rest uitsteekt. Vooral met de Samsung 970 EVO en Samsung 970 PRO modellen, die uitstekende prestaties bieden. Ons advies is, zoals altijd, om goedkope merken met een zeer slechte kwaliteit te vermijden
Samenvatting
Het grootste voordeel van een solid-state harde schijf is de eenvoud van het concept. Geen bewegende onderdelen, dus niet veel dat kapot kan gaan. Hierdoor zijn SSD’s ongelofelijk betrouwbaar en robuust. Het is echter nog een vrij recente technologie. Om deze reden is het vrij onbekend bij het grote publiek. Dit maakt het kopen van een SSD helemaal geen gemakkelijke taak.
Het is belangrijk dat je vertrouwd bent met de kenmerken van SSD-harde schijven. Daarnaast moet je rekening houden met een aantal criteria zoals snelheid, formaat of interface. Maar je moet natuurlijk ook de meer algemene aspecten zoals prijs of merk in aanmerking nemen.
Vond je ons artikel over SSD schijven interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de best SSD schijf kunnen vinden.
(Bron van de header afbeelding: Ruinin: 22974325/ 123rf.com)