Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Welkom bij onze grote staafmixer test 2021. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste staafmixer voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een staafmixer wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een staafmixer is een praktisch keukenapparaat waarmee je een grote verscheidenheid aan voedsel kunt pureren en hakken.
 • Bij het kopen van een staafmixer moet je letten op het gewicht, het aantal messen en het motorvermogen.
 • Een staafmixer is ideaal voor het bereiden van gerechten voor baby’s en kleine kinderen.

Staafmixer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een staafmixer koopt

Wat is een staafmixer?

Een staafmixer is een elektrisch apparaat met allerlei functies: Je kunt er allerlei soorten voedsel mee blenden, pureren en tot sap verwerken.

De motor van dit praktische keukenhulpje zit in de behuizing van het apparaat. Onder de blendervoet, die zich aan de onderkant van de stok bevindt, zit een draaiend mes, dat meestal twee tot drie bladen heeft. Omdat hij in de basis van de blender is geïntegreerd, is er geen gevaar voor verwonding bij het gebruik ervan.

Enkele typische bereidingen met de blender zijn soepen, cocktails en lichte maaltijden. Spreads en verschillende groente- of vruchtenpurees zijn ook snel te maken met een staafmixer.

Het is ook populair voor het maken van shakes of voor het fijnhakken van noten en gedroogd fruit. Het is ook populair voor de bereiding van vloeibaar cakebeslag of smoothies.

Voor wie is een staafmixer geschikt?

In principe is de staafmixer geschikt voor iedereen die graag kookt maar er niet graag veel tijd aan besteedt. De staafmixer kan gebruikt worden om soepen, smeersels, shakes en verschillende andere recepten in een handomdraai te bereiden.

De staafmixer is ook bijzonder geschikt voor gezinnen met baby’s of kleine kinderen.

Een staafmixer is ideaal om thuis gezond babyvoedsel te maken. (Image source: pixaby.com / Beeki Schumacher)

Met een staafmixer maak je van zacht gekookte groenten in een handomdraai een gezonde en smakelijke pap. Dit bespaart zowel tijd als geld in het huishouden, want het is niet langer nodig kant-en-klare babypotjes uit de supermarkt te kopen.

Hoeveel kost een staafmixer?

Handblenders kun je voor weinig geld kopen als je geen andere accessoires of veel vermogen nodig hebt. Je moet echter beslist minstens 10 euro investeren.

Voor de meer veeleisende kok zijn er blendersticks in de middeldure prijsklasse, die meestal samen met een blenderkan verkocht worden en ongeveer 30 euro kosten. Het vermogen van deze blending sticks is meestal ongeveer 500 watt.

De absolute topmodellen kosten ongeveer 60 euro en scoren met hoogwaardig materiaal en hoge prestaties. Bovendien worden ze vaak geleverd met enkele accessoires, zoals een garde en een hakmes.

Zoals meestal het geval is, zijn de modellen van hogere kwaliteit met meer accessoires te vinden in een hogere prijsklasse dan de basismodellen. Ook staafmixers van geselecteerde merken, zoals KitchenAid of ESGE, zijn duurder, maar hebben ook meer extra’s en hogere prestaties.

Blenders voor de horeca moeten veel krachtiger zijn dan die voor gewoon gebruik en kosten daarom aanzienlijk meer. Je vindt er een voor rond de 200 euro.

Type Prijsklasse
Basic staafmixer vanaf 10 euro
Staafmixer met weinig extra’s en goede prestaties hxbijna 30 euro
Hoogwaardige staafmixer bijna 60 euro
Gastronomiesector bijna 200 euro

Welke alternatieven zijn er voor een staafmixer?

Een alternatief voor de staafmixer is de Thermomix: een alleskunner in de keuken die bijna alles kan. Maar het heeft ook zijn prijs.

Met de Thermomix kun je mixen, kneden, roeren, koken en nog veel meer voor ongeveer 1000 euro. Het luxe apparaat wordt geleverd met een kookboek waarin je talloze recepten vindt voor het bereiden van gerechten in de Thermomix.

Het apparaat is op zich praktisch, maar het neemt ook veel plaats in de keuken in. Bovendien heb je misschien maar een fractie nodig van de functies die het apparaat biedt. Daarom moet je zelf beslissen of de Thermomix aan je behoeften voldoet en of hij de investering waard is.

Een ander typisch alternatief voor een blender is een staande mixer. Dit type blender bestaat uit een standaard en een blenderkan die erop bevestigd is, en die ook weer verwijderd kan worden. De standmixer is het meest geschikt voor het maken van vloeibaar voedsel en dranken.

Soepen en sauzen kunnen er bijvoorbeeld goed mee gemaakt worden. Het apparaat is groter dan een blender en neemt daardoor veel plaats in de keuken in. Als je daar geen last van hebt, kan een staande mixer ook een goede oplossing voor je zijn.

Maar smoothie makers, die zoals de naam al doet vermoeden bedoeld zijn om smoothies te maken, kunnen ook ideaal voor je zijn als dat je eigenlijke doel is.

Besluit: Welke soorten staafmixers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van een staafmixer met snoer en wat zijn de voor- en nadelen?

Het eerste voordeel van staafmixers met snoer is dat ze meestal veel lichter zijn dan modellen met ingebouwde batterijen. Bovendien zijn ze meestal goedkoper dan batterij-aangedreven modellen.

Natuurlijk hebben keukenapparaten met snoeren ook negatieve kanten. Een nadeel is dat je bij het gebruik van je staafmixer altijd afhankelijk bent van een stopcontact, wat je flexibiliteit beperkt.

Om deze ongemakken te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je een model koopt met een zo lang mogelijke kabel (minstens 1m lang). Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat je in het huishouden goed met je staafmixer kunt werken.

Voordelen
 • lichter
 • goedkoper
Nadelen
 • Aan een stopcontact gebonden
 • beperkte flexibiliteit

Wat zijn de kenmerken van een snoerloze staafmixer en wat zijn de voor- en nadelen?

Het belangrijkste voordeel van een snoerloze staafmixer is dat hij je meer flexibiliteit geeft bij het koken. Je bent niet afhankelijk van een stopcontact en dus ook niet van een vaste plaats in de keuken.

Het nadeel is echter dat toestellen met een oplaadbare batterij veel meer wegen dan toestellen met snoer. Dit kan vermoeiend zijn, vooral bij langdurig mengen. Een ander nadeel is dat het vermogen van de blender vaak afneemt naarmate het vermogen van de batterij afneemt. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je toestel volledig opgeladen is om de beste resultaten te bereiken.

Als je een blender koopt, zoek dan naar een lange levensduur van de batterij en wees je ervan bewust dat de batterij zichzelf kan ontladen na een lange tijd zonder gebruik. Het is daarom raadzaam de lading met regelmatige tussenpozen te controleren.

Voordelen
 • Grotere flexibiliteit
 • Praktisch
Nadelen
 • Zwaar gewicht
 • Batterijlading moet steeds gecontroleerd worden

Wat onderscheidt een staafmixer met verwisselbare opzetstukken en wat zijn de voor- en nadelen?

Blenders hebben verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende variant is een blenderstaaf die uit één deel bestaat. Er zijn echter ook modellen die bestaan uit een handdeel met een motor en diverse hulpstukken, bijvoorbeeld een garde of hakmolen.

Het grootste voordeel van een blender met verwisselbare, d.w.z. afneembare, opzetstukken is dat je de opzetstukken gewoon in de afwasmachine kunt schoonmaken. Dit is niet het geval met modellen die uit een enkel onderdeel bestaan.

Natuurlijk profiteer je ook van een breder scala aan functies waarmee je toestel is uitgerust. Je hebt als het ware verschillende afzonderlijke keukenapparaten in één product.

Het nadeel is echter dat een blender met verwisselbare opzetstukken meer ruimte en opbergruimte in je keuken vraagt dan een basis blender. Bovendien beschik je misschien over enkele accessoires die je eigenlijk niet nodig hebt.

Voordelen
 • Hulpstukken kunnen in de afwasmachine gereinigd worden
 • Breder scala aan functies
 • Meerdere keukenapparaten in één
Nadelen
 • Vereist meer ruimte en opbergruimte
 • Veel functies kunnen voor jou overbodig zijn

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om staafmixers te vergelijken en te evalueren

Voordat je een staafmixer koopt, moet je je bewust zijn van wat hij moet kunnen en wat hij voor je moet doen. Daarom hebben we hier de belangrijkste criteria voor je op een rijtje gezet

 • Materiaal
 • Snelheidsniveaus
 • Accessoires
 • Bladen en motorvermogen
 • Gewicht

Materiaal

In principe kies je tussen modellen van kunststof en modellen van roestvast staal.

Roestvrijstalen blenders zijn van hogere kwaliteit en daarom duurder dan blenders van kunststof. Maar roestvrijstalen blenders hebben een langere levensduur, wat de hogere aanvangsinvestering de moeite waard maakt.

Ook als je waarde hecht aan een elegante vormgeving, kun je beter kiezen voor een roestvrijstalen blender.

Het enige echte nadeel van roestvrijstalen blenders is dat ze zwaarder zijn dan de kunststof modellen.

Bepaal voor jezelf wat belangrijk voor je is!

Snelheidsinstellingen

Bij je keuze moet je ook letten op hoeveel snelheidsinstellingen de staafmixer heeft.

Als vuistregel geldt: hoe meer snelheidsinstellingen je hebt, hoe groter de flexibiliteit en functionaliteit van je blender.

Met kleine snelheden kun je voedsel met een zachtere consistentie mengen. Voor harder voedsel heb je echter een hogere snelheid nodig. Vaak is een turboknop in de blender ingebouwd, zodat je ook heel harde voedingsmiddelen kunt hakken.

In de handel verkrijgbare staafmixers hebben twee snelheidsstanden. Als je echter een krachtiger blender nodig hebt, kun je een blender kopen met tot wel vijf verschillende snelheden.

Accessoires

Zoals eerder gezegd worden veel blenders verkocht met een aantal accessoires. Deze bestaan vaak uit een garde, een hakmolen en een blenderkan, zoals je op de foto hieronder ziet.

Bedenk voor je koopt wat je echt nodig hebt en beslis dan of een gewone staafmixer genoeg is voor je, of dat een blender met verschillende hulpstukken beter aan je behoeften voldoet.

Messen en motorvermogen

Handblenders worden verkocht met twee, drie of zelfs vier messen. In het algemeen geldt: hoe meer bladen je blender heeft, hoe beter en fijner de ingrediënten fijngehakt worden. Natuurlijk is het ook belangrijk wat je wilt pureren.

Om voorgekookt fruit of zachte consistenties te pureren, zoals bij eenvoudige smoothiebereiding, kun je met minder messen toe dan wanneer je je blender nodig hebt om harde consistenties te hakken, zoals bevroren fruit of groenten.

De motor van de blender zit altijd in het handvat van de blender. De bladen worden rondgedraaid door een koppel, dat via een as door de steel op het blad wordt overgebracht.

Let op het aantal omwentelingen per minuut dat je blender kan maken. Krachtige modellen kunnen tussen de 10.000 en 12.000 omwentelingen per minuut halen. Professionele blenders kunnen zelfs 20.000 omwentelingen per minuut halen.

In de handel verkrijgbare staafmixers hebben een vermogen van 350 tot 500 watt. Dit is voldoende als je alleen zachte consistenties wilt pureren. Een blender met een lager vermogen kan bijvoorbeeld gebruikt worden om room op te kloppen, smoothies en dips te maken, en babyvoeding te maken.

400 tot 700 watt zijn geschikt als je met je blender ook harder fruit, zoals appels, wilt hakken. Wil je echter dat je blender ook diepvriesfruit en -groenten en eventueel noten en zaden kan pureren, dan moet je een beter apparaat aanschaffen met een vermogen van minstens 800 watt.

Type Rpm Watt Toepassing
Commerciële staafmixer afm. 8000 350 tot 500 Het pureren van zachte consistenties / babyvoeding maken
Krachtige staafmixer 10.000 tot 12.000 400 tot 700 Hard voedsel pureren
Professionele blender tot 20.000 minstens 800 watt Gastronomie / Hakken van diepvriesfruit en -groenten en noten en zaden

Gewicht

Het gewicht van je staafmixer speelt ook een belangrijke rol bij de aanschaf ervan. Voor de bereiding van voedsel is het niet van belang, maar wel voor je persoonlijk comfort: als je blender te zwaar is, zul je het gebruik ervan na korte tijd ongemakkelijk en vermoeiend vinden.

We hebben al uitgelegd dat apparaten op batterijen meer wegen dan die met snoer. In het algemeen wegen staafmixers ongeveer 700 tot iets meer dan 1000 gram.

Houd dus rekening met het gewicht van de blender als je beslist wat je koopt en probeer altijd een blender te kopen die zo licht mogelijk is.

Wetenswaardigheden over staafmixers

Welke recepten kan ik met mijn staafmixer bereiden?

Een erg populair recept voor de staafmixer is de bereiding van pesto: je kunt je staafmixer gebruiken om de heerlijke pasta zelf vers te maken.

Hiervoor heb je verse basilicumblaadjes, olijfolie, knoflook en een beetje zout en peper nodig. Als je wilt, kun je er ook pijnboompitten en Parmezaanse kaas aan toevoegen.

Doe de ingrediënten in een hoge blenderkan en mix tot de gewenste consistentie met je staafmixer.

Geniet ervan!

Smoothies kun je ook heerlijk blenden met je blender. Kies eerst een paar rijpe vruchten of groenten naar keuze. Na het inkerven en hakken kun je de ingrediënten in een blenderkan gieten en er een vloeistof naar keuze aan toevoegen – bijvoorbeeld plantaardige melk, koemelk, water of verschillende sappen.

Zo zien smoothies eruit die je gemakkelijk met je staafmixer kunt klaarmaken! (Afbeelding bron: pixaby.com / silviarita)

Meng dan het geheel met de staafmixer, waarbij je ervoor zorgt dat je het bakje niet meer dan 3/4 vol vult, zodat er tijdens het mengen niets overloopt. Als de consistentie aan het eind nog te stevig is, kun je gewoon meer vloeistof toevoegen en opnieuw mengen.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van een staafmixer?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je je staafmixer gebruikt.

Vooral het mengen van hete vloeistoffen is niet zonder gevaar!

Dit komt omdat de blenderpotten van staafmixers geen deksel hebben. Dit betekent dat hete vloeistoffen tijdens het mengen kunnen spatten en, in ongelukkige gevallen, brandwonden kunnen veroorzaken.

Om dit risico te vermijden en je blender veilig te kunnen gebruiken, moet je altijd voldoende afstand tot het apparaat bewaren en voorzichtig zijn – meng bijvoorbeeld altijd eerst langzaam en grof voordat je de snelheid verhoogt en fijner gaat blenden.

Wees ook voorzichtig bij het schoonmaken van je staafmixer. De messen zijn vaak uiterst scherp en kunnen snijwonden veroorzaken als je niet voorzichtig bent. Zorg er daarom voor dat je het nooit alleen met je blote vingers schoonmaakt, maar draag handschoenen en gebruik dikke sponzen en borstels.

Hoe maak ik mijn staafmixer schoon?

De meest praktische optie is een staafmixer te kopen die in de vaatwasser kan. Wees je er echter van bewust dat te vaak reinigen in de afwasmachine de messen dof maakt.

Je kunt er ook voor kiezen om met de hand schoon te maken, maar dat is vaak niet gemakkelijk zonder de juiste techniek.

Omdat de messen vaak moeilijk bereikbaar zijn, is het raadzaam je staafmixer in een bak met zeepsop onder te dompelen en hem dan aan te zetten. Zo maakt het apparaat zichzelf schoon en hoef je niet te veel werk te doen.

Spoel de blender ten slotte af met schoon water en droog hem zorgvuldig af.

Zorg er altijd voor dat je de afdichtring goed schoonmaakt, anders kan er schimmel ontstaan.

Beeldbron: Unsplash.com / Brooke Lark

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies