Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Het is soms wat moeilijk om de brug te slaan naar je eerste voltijdse baan. Daarom kan een goed trainee programma je helpen om je carrière zo stressvrij en productief mogelijk te beginnen. Je moet goede cijfers hebben en enige werkervaring als stagiair.

In dit artikel kom je alles te weten over goede stageprogramma’s 2022. We vertellen je welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten bij je sollicitatie. Zo ben je goed voorbereid op de sollicitatieprocedure.

Belangrijk om te weten

 • Stageprogramma’s zijn in de eerste plaats gericht op universitair geschoolden en bieden een begeleide en bekwaamheidsverhogende kennismaking met een bedrijf. Stageplaatsen helpen om zo soepel mogelijk van de universitaire omgeving naar de werkende wereld over te gaan.
 • Stageplaatsen vind je in bijna alle industrieën. Er zijn echter grote salarisverschillen in verschillende beroepen. Techniek en financiën hebben de hoogste trainee salarissen.
 • Je kunt het beste meteen na je afstuderen solliciteren naar een stageplaats. Behalve goede cijfers moet je ook al enige werkervaring hebben opgedaan.

Woordenlijst inzending: De term stagiair in detail uitgelegd

Om je uitgebreide informatie te geven over hoe je soepel als stagiair de wereld van het werk kunt binnenstappen, hebben we alle belangrijke en meest gestelde vragen over dit onderwerp uitgezocht en beantwoord. Een loopbaan beginnen is een heel serieus onderwerp, maar wees niet bang, met onze gids ben je volledig op de hoogte van alle aspecten van dit onderwerp.

Wat is een stageprogramma?

De meeste stageprogramma’s zijn in de eerste plaats bedoeld voor universitair geschoolden. Ze zijn zo gestructureerd dat ze waardevolle steun en vaardigheden bieden om zelfvertrouwen op te bouwen aan het begin van je loopbaan.

Tijdens het hele stageprogramma word je begeleid door een mentor, die je aanspreekpunt is voor feedback en vragen. Zo ben je er altijd zeker van dat je je taken correct uitvoert. (Image source: Brook Cagle / unsplash)

Het doel van de meeste bedrijven met traineeprogramma’s is om afgestudeerden op lange termijn aan zich te binden, waarbij ze later kunnen doorstromen naar leidinggevende functies.

Andere termen voor stagiair die je tijdens je sollicitatie kunt tegenkomen zijn

 • Stageplaats
 • Stageplaats
 • Programma voor stagiairs
 • Expert Trainee Programme: Er zij op gewezen dat dit programma gericht is op de opleiding van deskundigen.

De volgende drie zijn meer internationale aanduidingen van een stageprogramma

 • Afstudeerprogramma
 • Global Graduate Program
 • Internationaal Graduate Programma

De volgende drie zijn stageprogramma’s die gericht zijn op leiderschapstraining

 • Junior Management Programma
 • Programma voor managementontwikkeling
 • Programma voor toekomstige leiders

Om je te helpen de bijzonderheden van deze vorm van loopbaanintrede te begrijpen, laten we de term “stagiair” onderscheiden van andere gebruikelijke vormen van aanwerving. Hieronder vind je informatie over hoe een traineeprogramma verschilt van directe toegang, stages en traineeships.

Directe

toelating
Het verschil tussen directe toelating en toelating als stagiair is duidelijk. Bij directe instroom moet je snel in je nieuwe baan opgeleid worden en je taken zo snel mogelijk zelfstandig kunnen uitvoeren. Bij het trainee programma is de druk in het begin niet zo groot, omdat dit programma een opleidingskarakter heeft. Ook het loon verschilt, het ligt 10% lager voor de functies van stagiair.

Stage

Sommige mensen verwarren de termen stage en stagiair. Heel vaak denken mensen bijvoorbeeld dat een trainee programma gewoon een stage is na het afstuderen. Het grootste verschil tussen een stage en een trainee programma is eigenlijk dat je een diploma moet hebben gehaald om je als trainee te kunnen aanmelden.

Het belangrijkste is echter dat stageplaatsen je veel meer inzicht in het bedrijf geven, omdat je verschillende stadia van het werkproces te zien krijgt. Bij stageplaatsen is het meer het geval dat je minder taken doet, minder verantwoordelijkheid hebt en dienovereenkomstig minder betaald krijgt.

Vrijwilligerswerk

Een traineeprogramma en een vrijwillige stage hebben gemeen dat ze allebei geschikt zijn voor afgestudeerden met minder werkervaring en gewoonlijk tussen 12 en 24 maanden duren. Het verschil is dat stages meer bestemd zijn voor afgestudeerden in de geesteswetenschappen, terwijl stageplaatsen beschikbaar zijn voor alle studierichtingen. Een ander verschil is dat stageplaatsen bijna altijd beter betaald worden.

Waarom heeft een traineeprogramma zin?

Je hebt je waarschijnlijk wel eens afgevraagd waarom een stageplaats zin heeft. Hieronder hebben we de meest betekenisvolle redenen samengevat

 • Ondersteunde overgang van universiteit naar werkplek: het beste aan een trainee programma is dat je niet meteen in het diepe springt met volledige verantwoordelijkheid, maar geleidelijk aan verantwoordelijkheid krijgt voor verschillende taken met de hulp van een mentor. Zo hoef je niet bang te zijn dat je fouten maakt, want je krijgt voortdurend feedback op je werk.
 • Helpt je je carrièrepad te bepalen: Als je tijdens de stage alle afdelingen van een bedrijf leert kennen, is het gemakkelijker te ontdekken wat je sterke en zwakke punten zijn en in welke activiteiten je vooral geïnteresseerd bent.
 • Vooruitzichten op lange termijn: Voor sollicitanten die zich op lange termijn in een bedrijf willen ontwikkelen is dit een bijzonder voordeel, want veel bedrijven bieden na afloop van de stage onmiddellijk een vaste aanstelling aan.
 • Gerenommeerde bedrijven: Bij de meeste topondernemingen is promotie via stages stevig in de bedrijfscultuur verankerd. Ook als je na je stage geen vaste aanstelling krijgt, is het een groot voordeel voor je beroepservaring en loopbaan dat je een traineeprogramma bij een gerenommeerd bedrijf hebt gevolgd. Dit geeft je beslist goede vooruitzichten voor je toekomstige carrière.

Hoe lang duurt een stageprogramma?

Zoals reeds uitgelegd, kan een stageprogramma tussen 12 en 24 maanden duren. Zelden is de duur korter dan 12 maanden. In die tijd werk je in verschillende afdelingen van een bedrijf om alle activiteiten in detail te leren kennen.

De voorkennis van de sollicitant en de grootte van het bedrijf spelen ook een rol bij het bepalen van de duur van een stageprogramma. Sommige grote bedrijven bieden ook de mogelijkheid om tijdens je stage ervaring in het buitenland op te doen.

Een stageprogramma duurt gewoonlijk tussen 12 en 24 maanden. (Image source: unsplash / Jaelynn Castillo)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een stage?

Hieronder hebben we een korte en beknopte lijst samengesteld van de belangrijkste voor- en nadelen van een traineeprogramma. Ze moeten je helpen beslissen of deze vorm van beroepskeuze voor jou het meest geschikt is:

Voordelen

 • Leer in korte tijd verschillende stations in de onderneming kennen
 • Carrièrenetwerk met veel collega’s uit verschillende afdelingen
 • Eersteklas opleiding
 • Soms is een verblijf in het buitenland mogelijk
 • Zeer goede steun van mentoren

Nadelen

 • Geen specialisatie, door de frequente wisseling van afdelingen
 • Laag salaris
 • Tewerkstelling in de onderneming na afloop van de stage niet altijd zeker

Welke opleiding en werkervaring moet je hebben voor een stageplaats?

In het algemeen moet je een Bachelor- of een Master-diploma hebben om een stage te kunnen aanvragen. Bovendien kun je het beste navraag doen bij de betreffende firma. Je moet ook enige werkervaring hebben door afgeronde stages.

Het is ook mogelijk om zonder diploma een stage aan te vragen. Deze bijzondere optie heet een trainee programma.

Dit is een verbintenis met een bedrijf terwijl je nog studeert. Dit betekent dat je bij het bedrijf stage moet lopen of bijvoorbeeld je scriptie moet schrijven die verband houdt met de activiteiten van het bedrijf, terwijl het bedrijf je collegegeld betaalt of je een stageplaats aanbiedt. Als tegenprestatie moet je echter minstens twee tot vijf jaar na je afstuderen voor de firma werken.

Tot welke leeftijd kan ik stagiair worden?

In principe is er geen leeftijdsgrens voor de toelating als stagiair. Stageprogramma’s zijn echter bedoeld voor jonge afgestudeerden tot de leeftijd van 30 jaar.

Volgens een studie van het managementadviesbureau Kienbaum zijn stagiairs gemiddeld tussen de 26 en 28 jaar oud.

Het is inderdaad zo dat je tijdens een traineeprogramma minder verdient, wat problematisch kan zijn voor mensen die niet zo jong zijn. Daarom is het raadzamer voor ervaren sollicitanten om een aanvraag voor directe toegang tot het bedrijf in te dienen.

Als je er echter zeker van bent dat een stageplaats zinvol voor je is en je vindt dat je een geschikte kandidaat bent, dan mag je leeftijd je er niet van weerhouden om naar een stageplaats te solliciteren. Uiteindelijk is het altijd beter om het te proberen als je denkt dat je bekwaam bent voor een functie.

Welke bedrijven bieden de beste stageprogramma’s in Duitsland?

Hieronder hebben we voor jou enkele van de bedrijven samengevat die de beste stageprogramma’s in Duitsland bieden.

 • Siemens
 • Lufthansa
 • Deloitte
 • Dr.Oetker
 • Vodafone
 • Е.ON
 • BMW
 • KPMG Advies
 • Audi
 • Deutsche Bank
 • Daimler

We hopen dat je tussen deze topbedrijven het meest geschikte trainee programma voor jou zult vinden.

Conclusie

Het trainee programma is een veilige en gevarieerde manier voor universitair geschoolden om hun loopbaan te beginnen. Vooral in de financiële sector is het de standaard vorm van promotie in een bedrijf.

Afhankelijk van je sector en je interesses moet je echter zelf beslissen of een stage de moeite waard is en of je er tevreden mee zult zijn. Bovendien moet je aanvaarden dat stageplaatsen erg gewild zijn en dat de concurrentie onder sollicitanten erg groot kan zijn.

We hopen dat ons artikel je een goed eerste overzicht gegeven heeft van het doel en de structuur van een stageprogramma. Om succesvol te zijn met je sollicitatie als stagiair, moet je je informeren over de bijzonderheden van je bedrijfstak en de respectieve eisen van de verschillende bedrijven. We wensen je veel succes met je sollicitatie!

Beeldbron: 123rf / Aleksandr Davydov

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies