Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een stappenteller helpt veel mensen gemotiveerd te blijven om te bewegen. Tegenwoordig krijgen veel volwassenen niet genoeg lichaamsbeweging. Er zijn veel kantoorbanen waar je de hele dag voor de computer zit en daarna geen zin meer hebt om te bewegen.

Maar het hoeft niet altijd intensieve training te zijn, regelmatig wandelen is vaak al genoeg. Met deze stappentest 2022 willen we je kennis laten maken met de verschillende soorten stappentellers. We willen je helpen bij je beslissing door je alle belangrijke informatie te geven, en ook de voor- en nadelen van de stappentellers.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Er zijn drie soorten stappentellers: apps, klassieke stappentellers en fitnesstrackers. Afhankelijk van of je een beginner of een gevorderde gebruiker bent en welke functies je nodig hebt, zal een ander product bij je passen.
 • Een stappenteller helpt je je dagelijkse beweging bij te houden. Het dragen van een stappenteller is voor de meeste mensen erg motiverend. Er zijn veel manieren om meer stappen in te bouwen in een stressvolle dagelijkse routine.
 • Het ideale aantal stappen per dag is 10.000. Veel beweging is belangrijk om gezondheidsproblemen zoals rugpijn of hartproblemen tegen te gaan.

Stappenteller: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor stappentellers

In het volgende leggen we uit welke aspecten van belang zijn bij de beslissing welke stappentellers te kopen. De criteria die je kunt gebruiken om stappentellers met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

Daarna leggen we de koopcriteria in detail uit.

Nauwkeurigheid

Hoe nauwkeurig een stappenteller is, hangt af van het model. Mechanische stappentellers, die je vindt in eenvoudige stappentellers, zijn meestal minder nauwkeurig. Meestal kunnen ze een stap niet onderscheiden van andere bewegingen zoals fietsen.

De mechanische stappenteller werkt met een ingebouwde slinger die bij elke stap tegen een teller of tandwiel stoot. Er zijn ook modellen die werken met een bal en een tuimelschakelaar. Dit eenvoudige systeem maakt een mechanische stappenteller echter zeer robuust

Daar staat tegenover dat een elektronische stappenteller met een 3D sensor heel nauwkeurig is. De sensor kan lopen onderscheiden van andere bewegingen door het micro-elektrisch-mechanisch systeem. Een 3D sensor neemt een beweging naar voren, naar achteren en naar opzij waar. Zo’n zeer nauwkeurige 3D sensor vind je in fitness en activity trackers.

Weergave

De displays van de stappentellers zijn heel verschillend. Er zijn er met en zonder beeldscherm, in kleur of in zwart-wit, met en zonder aanraakscherm. Eenvoudige stappentellers hebben meestal een zwart-wit scherm zonder aanraakscherm.

Met activity en fitness trackers kun je kiezen wat je het prettigst vindt. Gekleurde beeldschermen kunnen meer batterij verbruiken dan zwart-witte, afhankelijk van de helderheid.

De weergavetechnologie voor stappentellers is ofwel LCD, LED of OLED. Een stappenteller met een LED display verbruikt de minste batterij omdat het oppervlak slechts sporadisch verlicht wordt. OLED is een uitbreiding van de LED technologie.

Je ziet bijna niet dat een stappenteller zonder display er een is. Ze zijn meestal erg smal en filigraan om mode-redenen, vandaar dat het display ontbreekt. Een stappenteller zonder display ziet eruit als een gewoon accessoire.

Compatibiliteit met smartphones

Eenvoudige stappentellers kunnen meestal niet op een smartphone of PC aangesloten worden. Ze bevatten alleen de basisfuncties, zoals stappenteller en calorieverbruik. Dit betekent dat smartphone compatibiliteit niet nodig is.

Fitness- of activiteitentrackers worden meestal geleverd met een bijbehorende app
Voor activity trackers zonder display kun je je gegevens via de app invoeren en bekijken. Met een tracker met display kun je veel extra’s gebruiken en bijvoorbeeld je gegevens gedurende langere tijd bewaren en documenteren.

Als je waarde hecht aan de verbinding met je mobiele telefoon, let er dan bij de aanschaf op dat het model dat je wilt echt compatibel is met je smartphone. De verbinding tussen smartphone en stappenteller wordt meestal gemaakt via Bluetooth. Als je je gegevens naar je PC wilt overbrengen, zorg dan dat je stappenteller een mini-USB aansluiting heeft.

Calorieënteller

De stappenteller kan je verbrande calorieën berekenen aan de hand van de afstand die je loopt. Als je je gegevens invoert, is het resultaat nog nauwkeuriger. Met een klassieke stappenteller komt één stap overeen met een bepaald aantal calorieën. Dit resultaat is niet erg betrouwbaar, het is slechts een ruwe leidraad.

Zodra je je lichaamsgegevens invoert, wordt het resultaat individueel aan jou aangepast. Deze optie is meestal beschikbaar bij fitness- en activity trackers. Op basis van leeftijd, geslacht, lengte en gewicht berekent de stappenteller een vrij nauwkeurig aantal verbrande calorieën.

Afmetingen en gewicht

Afmetingen en gewicht variëren naar gelang het type stappenteller. Bij een klassieke stappenteller spelen de afmetingen een grotere rol, want hij moet in je jas- of broekzak passen, of op je kleding. Fitness- en activiteitshorloges zijn allemaal relatief even groot. Hier speelt de individuele smaak meer een rol in hoe groot het horloge moet zijn.

De meeste klassieke stappentellers hebben een ronde, ovale of rechthoekige vorm. Ze zijn ongeveer 4 tot 7 cm breed en 4 tot 6 cm hoog. Een eenvoudige stappenteller weegt meestal minder dan 30 gram. Het is meestal een goed idee om een lichtgewicht stappenteller te nemen, zodat je tijdens het hardlopen niet veel extra gewicht hoeft mee te dragen.

Waterbescherming

Een technisch hulpmiddel kan verschillende niveaus van bescherming tegen water hebben. De waterdichtheid wordt aangegeven in IP beschermingsklassen. Het IP nummer bestaat altijd uit twee cijfers. Deze zijn als volgt samengesteld.

Eerste codenummer Tweede codenummer
0: onbeschermd 0: onbeschermd
1: beschermd tegen vaste vreemde voorwerpen groter dan 50 mm 1: beschermd tegen druipend water
2: beschermd tegen vaste vreemde voorwerpen groter dan 12 mm 2: beschermd tegen druipend water beneden 15 graden
3: beschermd tegen vaste vreemde voorwerpen groter dan 2,5 mm 3: beschermd tegen spatwater
4: beschermd tegen vaste vreemde voorwerpen groter dan 1 mm 4: beschermd tegen spatwater
5: beschermd tegen stof 5: beschermd tegen waterstralen
6: beschermd tegen stof 6: beschermd tegen zware zeeën
7: — 7: beschermd tegen tijdelijke onderdompeling
8: — 8: beschermd tegen permanente onderdompeling

Dus als een stappenteller het IP nummer IP64 heeft, is hij beschermd tegen stof en spatwater. Waterdichte stappentellers worden meestal aangeboden in de vorm van sporthorloges. Stappentellers met deze functie zijn meestal duurder.

Extra functies

Terwijl eenvoudige stappentellers meestal alleen stappen tellen, hebben fitness- en activiteitentrackers meestal vele functies. We legden de calorieënteller uit in de vorige paragraaf. De functies en mogelijkheden van je stappenteller hangen af van je individuele behoeften.

 • Licht: Sommige stappentellers hebben een ingebouwd licht. Deze functie is vooral interessant voor je als je graag in het donker wandelt.
 • Klok: Alle fitness- en activity trackers hebben een klokfunctie. Trackers zonder display hebben geen klok. Eenvoudige stappentellers hebben verschillende functies: sommige hebben een kleine klokweergave, andere niet.
 • Afstandsmeting: Dit vertelt je hoeveel kilometer je gelopen hebt. Ook hier laten de meeste fitnesstrackers je de afstand zien, maar dat is niet altijd het geval met eenvoudige stappentellers.
 • Slaapanalyse: Moderne fitnesstrackers bevatten nog veel meer gezondheidsfuncties, zoals slaapanalyse. Hiermee kun je je slaap in detail onderzoeken, wanneer, hoe lang en hoe diep je sliep. De analyse werkt meestal via een app.
 • Hartslagmeting: Fitnesstrackers om je pols kunnen je hartslag meten.
 • GPS: Met geïntegreerde GPS kunnen sporthorloges de afstand die je loopt registreren. Je hoeft dus niet je mobiele telefoon mee te nemen om je route te volgen.

Een stappenteller kan veel verschillende functies hebben. Terwijl eenvoudige stappentellers meestal geen extra’s hebben, hebben fitness- en activiteitentrackers er veel verschillende.

Besluit: Welke soorten stappentellers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een stappenteller wilt kopen, kun je kiezen uit vier alternatieven:

Type Voordelen Nadelen
Stappenteller app beginnersvriendelijk, meestal gratis, alles in de mobiele telefoon minder nauwkeurig, mobiele telefoon moet altijd bij je zijn, batterij kan sneller leeg raken
eenvoudige stappenteller gemakkelijk te gebruiken, praktisch, beginnersvriendelijk, goedkoop weinig functies, onnauwkeurig
Fitnesstracker horlogedisplay, veel functies, bijbehorende smartphone app duurder, complexer, soms lage batterijlevensduur

De verschillende soorten verschillen in hun nauwkeurigheid en functies. Wat precies de verschillen zijn tussen de afzonderlijke stappentellers wordt hieronder uitgelegd.

Stappenteller app

Stappenteller app

Een stappenteller app is geweldig voor beginners. Smartphones kunnen stappen tellen via hun bewegingssensoren. Toch zijn ze niet zo nauwkeurig als stappentellers. Als je alleen een ruw overzicht van je aantal stappen wilt krijgen, is een gratis smartphone app prima geschikt.

Als je je stappen heel precies wilt meten, moet je een externe stappenteller gebruiken. Om stappentellen te laten werken, moet je je telefoon steeds bij je dragen. Voortdurend gebruik van de app kan veel batterij verbruiken. Maar de meeste mensen dragen hun telefoon toch het grootste deel van de tijd bij zich. Je hoeft niet na te denken over nog een externe stappenteller.

Voordelen
 • beginnersvriendelijk
 • meestal gratis
 • alles in de mobiele telefoon
Nadelen
 • minder nauwkeurig
 • mobiele telefoon moet altijd bij je zijn
 • batterij kan sneller leeg raken

Dit zijn geen apps voor stappentellers, maar gratis aanbiedingen voor alleen de smartphone.

Eenvoudige stappenteller

Eenvoudige stappenteller

Een eenvoudige stappenteller is gemakkelijk te gebruiken, klein en draagbaar. Het heeft meestal nauwelijks andere extra’s, de nadruk ligt op het tellen van stappen. De eenvoudige stappenteller zendt ook geen gegevens naar je smartphone, wat betekent dat hij in principe anoniem blijft. Je bent goed geholpen met een eenvoudige stappenteller als je niet meer nodig hebt dan het aantal stappen dat je zet. De batterij gaat meestal langer mee dan bij andere stappentellers.

Een ander voordeel van de klassieke stappenteller is dat hij gemakkelijk in het gebruik is. Je hoeft betrekkelijk weinig in te stellen en alle belangrijke informatie in één oogopslag te hebben. Sommige stappentellers worden geleverd met een clip. Zo kun je hem aan je kleren, schoenen of tas vastmaken. Er zijn ook stappentellers om om je hals te dragen en sommige helemaal zonder iets. Je kunt zulke stappentellers in je broek- of jaszak stoppen.

Voordelen
 • gemakkelijk te gebruiken
 • praktisch
 • beginnersvriendelijk
 • goede waarde
Nadelen
 • weinig kenmerken
 • onnauwkeurig

Dus als je alleen je stappen wilt tellen, is een eenvoudige stappenteller prima geschikt. De klassieke stappenteller is daarom ideaal voor beginners en minder technisch onderlegde mensen.

Fitness-Tracker

Fitnesstracker

Fitness- en activiteits-polsbandjes komen vaak zijn meestal een mengeling van smartwatch en fitnesstracker. In de meeste modellen is een horloge geïntegreerd. Ze hebben veel functies en kunnen meestal met de smartphone of de PC verbonden worden. Sommige modellen hebben een aanraakscherm. Ze hebben veel functies en hebben een bijbehorende smartphone app. Hiermee kun je niet alleen je stappen bijhouden, maar ook veel andere dingen.

Je kunt dagelijkse doelen stellen, de calorieën invoeren die je bent aangekomen, de calorieën zien die je verbrand hebt en nog veel meer. Met sommige fitness-polsbandjes kun je ook je slaap analyseren. Bovendien meten veel sporthorloges de hartslag, waardoor sporters tijdens de training hun polsslag kunnen volgen.

Hier zijn modellen met een optische sensor en hartslaghorloges met een borstband. De resultaten met een hartslagband zijn nauwkeuriger. Er zijn verschillende variaties van fitnesstrackers. Voor hardlopers is een sporthorloge met GPS geschikt. Zo kan de gelopen afstand nauwkeurig bepaald worden. Zwemmers kunnen een waterdicht sporthorloge kiezen.

Voordelen
 • Horloge display
 • veel functies
 • bijbehorende smartphone app
Nadelen
 • duurder
 • complexer
 • deels lage batterijduur

Een fitnesstracker is de juiste keuze voor jou als je een multifunctioneel apparaat wilt. Het praktische is dat sporthorloges een combinatie zijn van smartwatch en activity tracker.

Gids: Veel gestelde vragen over stappentellers in detail beantwoord

In het volgende gaan we dieper in op de vragen die je jezelf moet stellen voordat je een stappenteller koopt.

Voor wie is een stappenteller geschikt?

Een stappenteller is geschikt voor iedereen. Omdat er veel verschillende stappentellers zijn, is er voor iedereen wel een geschikte. Voor sportieve mensen zijn er sommige producten die veel meer extra’s hebben. Sommige stappentellers kunnen bijvoorbeeld ook je hartslag meten en nog veel meer.

Een stappenteller is ook geschikt voor minder atletische mensen die meer lichaamsbeweging in hun dagelijkse routine willen integreren. Als je geen extra’s nodig hebt, zijn er ook eenvoudige stappentellers. De nadruk ligt dus uitsluitend op het lopen.

Schrittzähler-1

Met de functies van een stappenteller, zoals hartslagmeter en calorieteller, kun je je doelen in het oog houden.
(Image source: Chander R/Unsplash)

Een pluspunt van de stappenteller is de motivatie. Je activiteiten bijhouden is motiverender dan niet kunnen schatten hoeveel je vandaag gelopen hebt. Je kunt je afstanden bijhouden en zo je vorderingen in de gaten houden.

Hoeveel kost een stappenteller?

Een stappenteller is er in allerlei prijsklassen. De prijs hangt ook af van het soort stappenteller. Fitness apps voor smartphones zijn meestal gratis.
Welk model je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Behalve de stappenteller app is het goedkoopste model de eenvoudige stappenteller. Je kunt een klassieke stappenteller krijgen voor minder dan 20 €.

Een paar van de producten bieden ook andere functies, zoals het aantal gelopen kilometers. De prijzen van fitness- en activity trackers lopen sterk uiteen. Over het algemeen ligt de prijsklasse tussen €20 en €500. De meeste activity en fitness trackers zijn echter tussen de 20 € en 100 € geprijsd. Er zijn echter enkele dure uitzonderingen. Vooral hoogwaardige en waterdichte sporthorloges met veel functies zijn hoger geprijsd.

Waar draag je een stappenteller?

Waar je een stappenteller draagt hangt af van het model. Je kunt een eenvoudige stappenteller in je zak stoppen. Sommige klassieke stappentellers worden ook geleverd met een clip om aan kleding of schoenen te bevestigen. Sommige stappentellers kun je ook met een riem om je hals hangen. Fitness- en activity trackers zijn meestal ontworpen als een polsband of horloge. Je kunt ze gewoon om je pols dragen. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af of je je polsbandje liever links of rechts draagt.

Schrittzähler-2

Fitness- en activity trackers zijn ontworpen als polsbandjes en worden om de pols gedragen. Zo heb je je stappenteller altijd bij je en vergeet je hem niet.
(Image source: Artur Łuczka/Unsplash)

Sporthorloges worden klassiek aan de linkerarm gedragen, net als gewone horloges. Ze kunnen echter meestal ook aan de rechterarm gedragen worden.

Is een fitness app net zo goed als een stappenteller?

Nee, de meeste stappenteller apps zijn minder nauwkeurig dan draagbare stappentellers. In principe werken smartphones, net als eenvoudige stappentellers, met sensortechnologie. Toch is de smartphone technologie meestal minderwaardig. Het hangt ervan af welke sensor precies ingebouwd is.

Stappenteller apps zijn dus goed voor beginners die alleen een ruwe gids willen. Voor iets preciezere resultaten zijn eenvoudige stappentellers geschikt. De beste resultaten komen van stappentellers met een 3D sensor.

3D sensors zijn zo nauwkeurig dat het aantal stappen dat je loopt precies overeenkomt met het getal op de stappenteller.

Hoe werkt een stappenteller?

Er zijn twee soorten stappentellers: mechanische en elektronische. De moderne stappentellers hebben een elektronische stappenteller.
Elektronische stappentellers hebben een zeer nauwkeurige 3D sensor.

Een mechanische stappenteller heeft een ingebouwde slinger die bij elke stap tegen een tandwiel of teller slaat.

Sommige mechanische stappentellers hebben een bal en een tuimelschakelaar in plaats van een slinger. Als een stap gezet wordt, raakt de bal de schakelaar, die dan de teller in werking zet. Het systeem dat in elektronische stappentellers gebruikt wordt heet een micro-elektromechanisch systeem, of MEMS.

MEMS wordt ook gebruikt in smartphones. Zo kan een mobiele telefoon bijvoorbeeld herkennen wanneer hij gekanteld is en het beeld moet veranderen. Dankzij de 3D technologie kunnen elektronische stappentellers andere bewegingen, zoals fietsen, van lopen onderscheiden. Dit betekent dat alleen stappen echt geteld worden.

Hoeveel stappen moet ik per dag lopen?

Het is belangrijk voor je gezondheid om voldoende beweging te krijgen. Het wordt door de WHO aanbevolen om minstens 10.000 stappen per dag te lopen. Dit richtsnoer moet echter aan de individuele leefomstandigheden aangepast worden.

De 10.000 stappen zijn ongeveer zes tot acht kilometer, afhankelijk van de lengte van de pas. Dit doel bereiken is voor velen waarschijnlijk erg moeilijk. Elke beweging telt en het doel van 10.000 stappen per dag moet langzaam benaderd worden.

Schrittzähler-3

Het hoeft niet altijd veel actieve sport te zijn om het bewegingsdoel in het dagelijks leven te bereiken. Zelfs de kleine dingen brengen je in beweging op de dag, zoals de trap nemen in plaats van de roltrap of de lift.
(Beeldbron: Wilhelm Gunkel/Unsplash.)

Lichaamsbeweging is belangrijk omdat het goed is voor hart en bloedsomloop, spieren en botten versterkt, en sommige ziekten helpt voorkomen of actief bestrijden. Uit een studie blijkt dat tweederde van de Duitsers minder dan een uur per dag bewegen. Toch is het meestal niet moeilijk om lichaamsbeweging in het dagelijks leven te integreren. Je hebt veel mogelijkheden om meer beweging in je dagelijks leven te brengen:

 • Beklim de trap in plaats van de lift of roltrap te nemen
 • Maak een wandeling na het werk of tijdens je lunchpauze
 • Stap een of twee haltes eerder uit en loop naar huis
 • Vermijd zo veel mogelijk openbaar vervoer en auto’s en ga in plaats daarvan te voet of met de fiets

Met een stappenteller kun je zien of je beweging voldoende is.

Wat zijn de alternatieven voor een stappenteller?

Zoals gezegd zijn er stappenteller apps als alternatief voor een klassieke stappenteller of fitnesstracker. Zulke apps zijn gratis beschikbaar voor iedereen met een smartphone. Zo kunnen beginners het principe van de stappenteller eerst uitproberen voor ze iets kopen. Wel moet opgemerkt worden dat de stappenteller in de smartphone niet zo nauwkeurig is. Dit betekent dat ook andere bewegingen dan stappen geteld kunnen worden.

Beeldbron: jipen/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies