Stekkerdoos
Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

27Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Komt het bij jou wel eens voor, dat je thuis komt en geen enkele beschikbaar stopcontact vindt om je mobiel aan op te laden? Er zijn steeds meer apparaten die we thuis gebruiken en die een elektrische aansluiting vereisen. Stopcontacten die vroeger nog beschikbaar waren, zijn daarom nu altijd bezet.

Wanneer ze zich realiseren dat ze meer stopcontacten nodig hebben en besluiten een stekkerdoos te kopen, kiezen veel mensen zomaar een model, zonder aandacht te besteden aan hun werkelijke behoeften en de kenmerken van hun huis. Dat leidt al snel tot een tekort aan stopcontacten en de nodige irritaties. In deze shopgids helpen we je om de stekkerdoos te kiezen die het beste bij je past. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

  • Als je meerdere elektrische apparaten in huis hebt, heb je eigenlijk altijd een stekkerdoos nodig. Zelfs in de meest moderne huizen zijn er vaak niet voldoende stopcontacten om al je apparaten tegelijkertijd op te laden. Als je een stekkerdoos koopt, is het belangrijk om goed te controleren of deze beschermd is tegen overspanning. Alleen op die manier voorkom je dat de aangesloten apparaten beschadigd raken.
  • Als je thuis kinderen hebt, raden we je aan om een stekkerdoos met speciale kinderbescherming te kopen, om zo het risico op elektrocutie te voorkomen.
  • Niet alle stekkerdozen zijn hetzelfde. Het is belangrijk om het model te kiezen dat het beste bij je past, zodat je je niet direct na je aankoop aan het apparaat gaat irriteren. Verderop in deze shopgids vind je de belangrijkste aankoopcriteria die je helpen de beste stekkerdoos te kiezen.

Onze selectie: De beste stekkerdozen op de markt

Als je meerdere elektrische apparaten in huis wilt aansluiten heb je eigenlijk meestal wel een stekkerdoos nodig, want over het algemeen kom je altijd stroompunten tekort. Er is een toenemende verscheidenheid aan stekkerdozen, die zich onder andere onderscheiden door hun ontwerp, functies en de aanwezigheid van veiligheidsmaatregelen voor kinderen. Hieronder vind je een lijst met onze favoriete modellen die op de markt te vinden zijn.

De stekkerdoos met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Brennenstuhl staat voor kwaliteit en innovatie. De 6-voudige stekkerdoos van dit merk heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een compacte stekkerdoos met 6 stopcontacten, een kabel van 1,5 meter lang en een geïntegreerd kinderbeveiligingssysteem. Het apparaat beschermt de aangesloten apparaten tegen overspanning met een maximale lekstroom van 13.500 A. De stekkerdoos heeft een handige functiecontrolelamp en veiligheidsschakelaar voor het in- en uitschakelen van de stroom.

De beste stekkerdoos in kubusvorm

Gebruik de PowerCube Extended Duo USB voor toepassingen waarbij de benodigde stroomsterkte maximaal 2100mA (2,1A) is. Je kunt deze lader bij kleinere portable apparaten zoals smartphones, eReaders, camera’s etc. gebruiken, maar ook bij grotere portable apparaten zoals tablet computers. Het is een veilige stekkerdoos, hij voldoet aan alle normen en alle contacten zijn voorzien van kinderbeveiliging. Door het design zijn alle stopcontacten benaderbaar. Met geïntegreerde 2-poorts USB lader voor het laden van o.a tablets en smartphones.

De veiligste stekkerdoos

Dit Belkin stekkerblok heeft 8 uitgangen en 2 USB-poorten van 2.4A welke allemaal zijn uitgerust met overspanningsbeveiliging. Beveilig je elektronische apparatuur tegen stroomstoten en spanningspieken. Als je je elektronische apparaten aansluit op deze spanningsbeveiliger van Belkin worden ze beschermd tegen onverwachte stroomstoten, zoals bij blikseminslag en kortsluiting. Aangezien de voedingskabel een lengte van twee meter heeft, kunt je je apparaten beveiligen zonder dat de spanningsbeveiliger in de weg ligt.

De beste klassieke stekkerdoos

Misschien ben je wel op zoek naar een simpele stekkerdoos, waar je niet teveel geld aan hoeft uit te geven. De onmisbare aankoop om stroomlekkage tegen te gaan, is in dat geval een klassieke stekkerdoos waarop je meerdere toestellen kunt aansluiten. De 6-contact stekkerdoos van Hama komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Dankzij de verlichte knop kun je bovendien eenvoudig energie besparen wanneer je de apparaten niet gebruikt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over stekkerdozen

Als je een stekkerdoos wilt kopen, zal het helpen als je de belangrijkste functionaliteiten van dit apparaat kent. Om de beste stekkerdoos te kopen, moet je je bewust zijn van de functies waar je naar op zoek bent en weten welke voordelen de verschillende modellen bieden. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over stekkerdozen. Hopelijk helpt dit om het model te vinden waar je naar op zoek bent.

Hand holding electric plug, Multiple socket with connected plugs

Om de beste stekkerdoos te kopen, moet je je bewust zijn van de functies waar je naar op zoek bent en weten welke voordelen ieder model biedt.
(Bron: Ronnarong Thanuthattaphong: 67079388/ 123rf.com)

Is het de moeite waard een stekkerdoos te kopen?

Het antwoord op deze vraag is: Jazeker! Overspanning en kortsluiting zijn veelvoorkomende ongemakken die simpelweg kunnen ontstaan als je elektrische apparaten in huis hebt. Een gecertificeerde stekkerdoos die alle beveiligingscontroles heeft doorstaan, beschermt je tegen veel vermijdbare ongelukken.

Daarom is het dus zeker raadzaam om een stekkerdoos van een erkende fabrikant te kopen, die voldoende aandacht besteedt aan de veiligheidsgaranties. Zo zorg je ervoor dat de apparaten die op de stekkerdoos zijn aangesloten veilig blijven. Een stekkerdoos in slechte staat die kwetsbaar is voor kortsluiting, kan de aangesloten apparaten beschadigen.

Welke stekkerdoos moet ik kiezen?

Er zijn verschillende factoren die je kunnen helpen om je keuze te maken. Allereerst moet je je afvragen waar je de stekkerdoos wilt plaatsen en welke functies je nodig hebt. Als je de stekkerdoos bijvoorbeeld in een kantoor of eetkamer wilt gebruiken, raden we je aan op zoek te gaan naar een designproduct dat niet teveel opvalt tussen de rest van je meubelstukken.

Als je daarentegen op zoek bent naar het meest geavanceerde apparaat omdat je gepassioneerd bent over gadgets en nieuwe technologieën, bestaan er gelukkig ook stekkerdozen die beschikken over de nieuwste snufjes en slimme functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een afstandsbediening, WiFi-verbinding, stroom- en belastingregeling en andere innovatieve functies.

Functie Beschrijving
Beschermingselementen Ideaal als je kinderen hebt. Werkt door middel van bladen die elektrocutie voorkomen.

Beschermt tegen stroompieken.

Energiebesparing Een stekkerdoos met schakelaar kun je uitschakelen wanneer je deze niet gebruikt. Zo kun je energie besparen.

Er zijn bovendien modellen met meer geavanceerde functies, zodat je ook tijdens het gebruik energie kunt besparen.

Toegankelijkheid Er zijn stekkerdozen die je op handige plekken kunt plaatsen, door deze op meubels, planken of muren te bevestigen.

Sommige modellen kun je draaien of bewegen, om hem vanaf een andere kant te gebruiken.

Verbindingen Veel moderne stekkerdozen hebben USB-poorten of kunnen zelfs verbinding met het WiFi-netwerk maken.

Ben je op zoek naar een elevator inbouw stekkerdoos?

Elevator inbouw stekkerdozen zijn meestal smal en langwerpig, zodat je ze in elke kleine ruimte kunt plaatsen. Je schuift ze gemakkelijk in- en uit elkaar. Ze worden veel in kantoorruimten geplaatst, vanwege hun veelzijdige en onopvallende ontwerp. Esthetisch zijn ze vaak de beste optie. Ze worden alleen zichtbaar wanneer je een apparaat moet aansluiten.

Stekkerdozen kunnen ook in de breedte worden ontworpen, hoewel dit minder gebruikelijk is. Als je op zoek bent naar een stekkerdoos die je niet vaak zult gebruiken en daarom zo min mogelijk moet opvallen, is dit een goede optie. Als je een apparaat zoekt dat je vaak verwacht te gebruiken, is het de moeite waard om te overwegen een meer traditionele stekkerdoos aan te schaffen.

Komen er wel eens spanningsveranderingen voor bij jou thuis?

Misschien maak je je wel zorgen over de veiligheid van het apparaat. Vooral als je de stekkerdoos gaat gebruiken op een plaats waar een kans is op spanningsveranderingen, kortsluiting, blikseminslag, brandgevaar of andere ongemakken, raden we je aan om te profiteren van een stekkerdoos met professionele bescherming.

Het is belangrijk om goed te controleren of de stekkerdoos hieraan voldoet, omdat de aangesloten apparaten anders beschadigd en zelfs onbruikbaar kunnen worden. Bovendien bieden dit soort stekkerdozen extra bescherming als je kinderen thuis hebt.

Wist je al dat bliksem een elektrisch potentieel heeft van 1.000 en 10.000 miljoen watt-seconden? Bovendien heeft het een stroomcapaciteit die varieert van 200.000 ampère tot 100 miljoen volt voor elke straal.

Is het de moeite waard een stekkerdoos met WiFi-verbinding te kopen?

Veel moderne stekkerdozen kun je tegenwoordig via een WiFi-verbinding besturen Hoewel dit meestal een verleidelijke optie is voor mensen die gek zijn op gadgets en de nieuwste technologieën, moet je je afvragen of de toevoeging van deze functie ook echt nuttig voor jou zal zijn.

Het grootste voordeel van de WiFi-functie is dat je je mobiele telefoon via de WiFi met de stekkerdoos kunt verbinden, om deze nauwkeuriger en op afstand te kunnen bedienen. Voorbeelden van programma’s die je met je stekkerdoos kunt gebruiken zijn Google Home en Amazon Echo. Naarmate deze technologie zich verder ontwikkelt, zullen er steeds meer apps komen die het mogelijk maken de stekkerdoos te bedienen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je overweegt een stekkerdoos te kopen, raden we je aan het apparaat van tevoren op een aantal criteria te beoordelen. Zo is het bijvoorbeeld handig om voorafgaand aan de aankoop te bedenken of je de stekkerdoos slechts af en toe of juist continue wilt gebruiken, hoeveel stopcontacten je nodig hebt en of je wilt dat het apparaat nog meer geavanceerde functies heeft. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria die je helpen de stekkerdoos te vinden die het beste bij je past.

Toegang en ontwerp

De manier waarop je de stekkerdoos gebruikt, bepaalt in grote mate waar je deze het beste kunt plaatsen. Er zijn stekkerdozen met een geavanceerd ontwerp die de vorm van een toren hebben en in te bouwen zijn in bijvoorbeeld je bureau. Dit soort stekkerdozen zijn ideaal voor op kantoor- of in thuisruimtes, als je wilt dat de doos overeenkomt met de rest van de inrichting.

Er zijn ook stekkerdozen die je kunt aanpassen aan de verschillende ruimtes waar je het apparaat wilt gebruiken. Bij de meest geavanceerde modellen in deze zin kun je bijvoorbeeld ieder stopcontact los van elkaar van links naar rechts bewegen. Dit is een ideale optie voor krappe ruimtes.

overloaded power boards

Bij sommige stekkerdozen kun je meerdere apparaten op verschillende manieren aansluiten. 
(Bron: Belchonock: 18072544/ 123rf.com)

Multi-verbinding

Dit is een andere optie die steeds populairder wordt onder liefhebbers van gadgets en technologische innovaties. Met een stekkerdoos met verschillende ingangen kun je apparaten op meerdere manieren aansluiten. Een van de meest voorkomende en gewaardeerde ontwikkelingen op dit moment is de mogelijkheid om je tablet of telefoon via een USB-verbinding op te laden. Daarvoor heb je wel een USB-lader nodig.

Door de apparaten via de USB-poort aan te sluiten blijven de stopcontacten vrij, zodat je deze kunt gebruiken voor andere elektrische apparaten. Er zijn tegenwoordig ook stekkerdozen met USB-poorten met een snellaad-functie, wat een extra voordeel is als je weinig tijd hebt.

Lengte van de kabel

Hoewel je hier misschien niet direct op let, is het makkelijker als je voor een stekkerdoos met een lange kabel kiest. Ook als je nog niet precies weet waar je de stekkerdoos gaat plaatsen wanneer je deze koopt, zal een lange kabel je in de toekomst meer flexibiliteit bieden.

Maar vooral als je al zeker weet dat je de stekkerdoos ver van het stopcontact wilt plaatsen, helpt het als het apparaat een kabel van tenminste 1 of 2 meter heeft. Zo kun je het meeste uit de stopcontacten halen en hoef je je geen zorgen te maken over het gebruik van verlengsnoeren of andere gecompliceerde zaken.

Wist je al dat elektrisch vermogen niet in grote hoeveelheden kan worden opgeslagen? Daarom moet te allen tijde de juiste hoeveelheid worden gegenereerd.

Met schakelaar

De modellen met schakelaar zijn stekkerdozen die, hoewel ze al enige tijd op de markt zijn, steeds geavanceerder worden. Hoewel de schakelaar in eerste instantie alleen werd gebruikt om het apparaat in- en uit te schakelen en zo de nodige energie te besparen, bevatten de nieuwste modellen meer geavanceerde functies.

Een van de extra functies die je tegenwoordig ziet, is de toevoeging van meerdere schakelaars. Ieder stopcontact heeft dan zijn eigen schakelaars, naast de algemene schakelaar van de stekkerdoos, zodat je een nog grotere controle hebt over het verbruik en de energiebesparing. Met deze schakelaars bescherm je ook spelende kinderen nog beter.

Aantal stopcontacten

Het aantal stopcontacten is een ander relevant criterium bij het uitkiezen van een stekkerdoos. Er is genoeg keuze op de markt. Je kunt kiezen uit kleinere stekkerdozen of juist veel grotere modellen. Waar je voor kiest hangt af van de manier waarop je de stekkerdoos wilt gebruiken. Bedenk daarom van tevoren hoeveel elektronische apparaten je op het apparaat wilt aansluiten.

Het komt helaas vaak voor dat mensen een te beperkte stekkerdoos kopen. Het is tegenwoordig gebruikelijk om veel verschillende elektronische apparaten in huis te hebben, en met de technologische ontwikkelingen worden dit er alleen maar meer. Mobiele telefoons, televisies, fans, lampen en computers zijn slechts enkele voorbeelden van de veel voorkomende apparaten die je thuis of op kantoor op een stekkerdoos kunt aansluiten. Ga daarom altijd op zoek naar een stekkerdoos met voldoende stopcontacten. Liever te veel dan te weinig!

Samenvatting

Voordat je een stekkerdoos kiest, moet je goed nadenken over de manier waarop je deze gaat gebruiken en welke apparaten je ermee wilt verbinden. Het is ook goed om van tevoren na te denken of je geïnteresseerd bent in de meest geavanceerde modellen of dat een meer traditionele stekkerdoos al voldoende is. Ben je op zoek naar een aantrekkelijk ontwerp of moet het apparaat vooral praktisch zijn en juist niet teveel opvallen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen bij de aanschaf van een stekkerdoos.

Als je rekening houdt met deze factoren, zul je de stekkerdoos vinden die het beste bij je past. Andere criteria om te overwegen zijn de veiligheid van het apparaat voor kinderen en of de stekkerdoos beschermd is tegen overspanning en blikseminslag. Bespaar daarom niet teveel en kies voor een gecertificeerde stekkerdoos, zodat je zeker weet dat je kwaliteit in huis haalt.

Vond je onze shopgids over stekkerdozen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke stekkerdoos het beste bij hen past. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring!

(Bron van de header Sebastian Leesch: Weerapat Wattanapichayakul: 105634259/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies