Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Het elixer van het leven, zo noemden de eerste Europese alchemisten de alcoholische dranken waarvan ze dachten dat ze alles konden genezen. Sterke dranken zijn zeer traditionele dranken die al sinds de oudheid in het oosten worden gemaakt. Dankzij kruistochten naar het westen veroverden de dranken ook onze wereldhelft. Sindsdien is er niet veel veranderd.

Sterke dranken zijn alcoholische dranken die, zoals bijvoorbeeld wodka, gebaseerd zijn op wat bekend staat als pure alcohol. De dranken vormen daarnaast de basis van vele andere alcoholische dranken zoals gin of orujo. In dit artikel willen we je helpen om de beste drank op de markt te vinden, zodat je er maximaal van kunt genieten.
Belangrijk om te weten

 • Sterke dranken werden oorspronkelijk door Arabische alchemisten gedistilleerd als alcoholbasis om parfums mee te maken. De eerste westerse alchemisten die de kunst van het distilleren leerden, gebruikten het om de ‘geest’ van wijn te onttrekken. Dit is de manier waarop de eerste sterke drank, die als medicijn werd gebruikt, is gemaakt.
 • De vloeistof wordt gebruikt als basis voor de destillatie van andere soorten dranken. Sterke dranken worden gemaakt van de gisting en distillatie van biologische landbouwproducten.
 • De eerste en laatste slok van de distillatie van sterke dranken zijn niet geschikt voor menselijke consumptie. Ze worden de kop en staart van de drank genoemd en worden gebruikt om andere dranken mee te distilleren.
 • De classificatie van de drank hangt van het ingrediënt af, dat wordt gebruikt voor de fermentatie. Rum, tequila, whisky en wodka zijn voorbeelden van sterke dranken.

Onze selectie: De beste sterke dranken op de Nederlandse markt

Sterke dranken zijn traditionele dranken, gemaakt van de distillatie van een alcoholisch fermentatieproces. Alle ingrediënten van deze gisting is van agrarische oorsprong. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de beste sterke dranken op de Nederlandse markt, om je te helpen bij het kiezen van de drank die het beste bij je past en hier extra van te genieten tijdens een avondje uit of gezellig met je vrienden op de bank.

De beste witte rum


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Bacardí Carta Blanca is een verfijnde witte rum, die een ideaal ingrediënt is voor de perfecte cocktail. Bacardí-oprichter Don Facundo werkte 10 jaar aan het recept, wat uiteindelijk leidde tot een wereldwijde bestseller. Verrassend is dat deze witte rum twee jaar heeft gerijpt. Omdat de rum na rijping is gefilterd met houtskool kreeg die zijn transparante kleur terug, maar behield het de fijne smaken van vanille en eikenhout. De rum is per fles of per meerdere flessen te koop en de inhoud bedraagt 1 liter.

De beste Schotse Blended Malt Whisky


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

David Stewart, Malt Master van de Glenfiddich en Balvenie distilleerderijen, heeft voor de samenstelling van de Monkey Shoulder Blended Malt Scotch Whisky vaten geselecteerd van de 3 in Dufftown (Speyside) gevestigde distilleerderijen Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Elk met zijn eigen smaak en identiteit, die samensmelten tot deze bijzondere blended malt whisky. Er is geen graanwhisky aan toegevoegd. De naam Monkey Shoulder komt van de schouderblessures die de medewerkers in de distilleerderij opliepen door het continue omscheppen van de gerst.

De beste Spaanse likeur


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Spaanse likeur met 43 geheime ingrediënten die samen een unieke smaak opleveren. Onder meer het sap van citrus en andere vruchten en extracten van aromatische planten, zoals vanille, geven de Spaanse likeur haar ondefinieerbare geur en smaak. Tot op de dag van vandaag kent niemand het eeuwenoude recept en wordt de likeur uitsluitend in het Spaanse Cartagena geproduceerd. Het eigenzinnige karakter maakt Licor 43 heerlijk om puur te drinken of om mee te variëren, in een frisse mix of verrassende cocktail. De inhoud van de likeur bedraagt 700 ml.

De beste Aguardiente

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de Aguardiente Antioqueño. De aguardiente is gemaakt op basis van suikerriet en heeft een fijne anijssmaak. De drank komt uit Colombia en is daar een veel geprezen én gedronken product. Als je hem koud drinkt, is hij nog lekkerder. Je kunt de drank ook goed gebruiken voor cocktails en zelfs in kookrecepten.

De drank uit Colombia is verrijkt met veel verschillende anijszaad extracten. Het drankje begint met een lichte zoete smaak van suikerriet. Deze smaak speelt de hoofdrol. Pas later komen de tonen van anijs naar boven. De smaak van de aguardiente is scherp en geeft een lichtelijke tinteling. Meestal drinkt men de aguardiente als shot. De drank heeft een alcoholpercentage van 29%.

De beste Ierse whiskey


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Drink als een echte Peaky Blinder met de uitzonderlijke Peaky Blinder Irish Whiskey, en krijg het gevoel alsof je deel uitmaakt van deze bende uit de jaren ’20. De whiskey is geïnspireerd op het tijdperk van de Peaky Blinders, toen nieuwe smaken hun weg vonden naar Engeland door de immigratie van nieuwe bevolkingsgroepen. Peaky Blinder Irish Whiskey is een rijke, soepele en drievoudig gedistilleerde Ierse whiskey: een eerbetoon aan de favoriete drank van deze televisiebende. De drank is geproduceerd door Sadler’s, een familiebedrijf dat eigenaar is van een aantal van de pubs waar vroeger de echte Peaky Blinder’s aan de bar zaten.

Shopgids: Wat je moet weten over sterke drank

Sterke dranken zijn traditionele dranken. Het zijn de de eerste gefermenteerde dranken die door de mens zijn ontdekt. Tegenwoordig bestaat er een enorme variëteit aan sterke dranken op de Nederlandse markt, met verschillende merken en distillaten. Om te begrijpen wat sterke drank precies is, hebben we deze shopgids opgesteld. Hieronder vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over sterke drank.

Sterke dranken bevatten over het algemeen zeer weinig calorieën. Door het distillatieproces worden alle suikers geëlimineerd.
(Bron: Vasin Leenanuruksa: 100105651/ 123rf.com)

Wat zijn sterke dranken precies?

Sterke dranken zijn dranken die worden gedistilleerd uit een alcoholische gisting. Voor dit proces worden biologische landbouwproducten gebruikt, zoals fruit, groenten en granen. Sterke drank komt van planten die rijk zijn aan sucrose, wat het essentiële element is voor de bereiding ervan, vanwege het verdunnende alcoholprincipe.

De naam ‘sterke dranken’ is een verzamelnaam voor alle gedistilleerde alcoholische dranken. Het meest gebruikelijke is echter om de naam te gebruiken voor dranken met een alcoholpercentage tussen de 29% en 59%.

Sterke dranken worden vaak als basis voor andere likeuren gebruikt, hoewel ze ook puur gedronken kunnen worden.

Hoe zijn sterke dranken ontstaan?

Sterke dranken werden in Arabië oorspronkelijk gedistilleerd als alcohol voor parfumerie. Pas later, dankzij de islamitische invasies via Spanje, brak de kunst van het distilleren van alcohol uit groenten ook door in het Westen. Het waren de Arabische alchemisten die de kunst van het distilleren naar Europa brachten. Deze kunst wordt vooral toegeschreven aan Arnaldus de Villa Nova, een 14e-eeuws alchemist, astroloog en arts.

Sterke dranken bevatten meestal tussen de 29% en 45% alcohol. Als een drank minder alcohol bevat, valt het niet onder de verzamelnaam ‘sterke drank’.
(Bron: Andrey Kiselev: 43906369/ 123rf.com)

Wat moet je weten over sterke dranken?

Arnaldus de Villa Nova en zijn leerling Ramon Llull waren op zoek naar het levenselixer, oftewel het elixer van de eeuwige jeugd, toen ze voor het eerste sterke drank destilleerden. Ze besloten om een wijnpot in een distilleerder te legen om de essentie uit de wijn te halen. Het resultaat was een kleurloze substantie die bij inslikken euforie veroorzaakte, wat de verwachte theorie leek te bewijzen.

Ezio FalconiBeroemde cocktailshaker
“Het brandende water, of het gouden water, verlengt de levensduur. Daarom verdient het om levenswater te worden genoemd.”

Hoe wordt aguardiente geclassificeerd?

Een van de meest gebruikelijke manieren om sterke drank te classificeren is op basis van de grondstof van herkomst. Sterke drank die van rietsuiker wordt gemaakt wordt rum genoemd. Whisky is de brandewijn die uit granen komt, terwijl tequila de variant is die afkomstig is van de tequila blauwe agave.

Als de brandewijn van druiven komt, wordt het brandy genoemd. Van kersen krijg je Kirschwasser en de van rijst krijg je Sochu. Veel sterke dranksoorten hebben geen specifieke naam, zoals bijvoorbeeld het geval is met cider of palm. Je kunt de dranken ook indelen op basis van wijn- of Orujo-soort.

Wat voor verschillende soorten sterke dranken zijn er?

Zoals we eerder in dit artikel al benoemden, zijn rum, cognac, whisky en tequila de meest voorkomende soorten sterke dranken in het Westen. Andere veel gebruikte ingrediënten zijn kers, appel en abrikoos. Dit soort dranken zijn vooral typerend voor Midden-Europa. In het Oosten zijn dranken die verkregen worden uit exotische producten als uit palm- en rijstsap meer gebruikelijk.

Andere sterke dranken die in Azië gebruikelijk zijn, zijn producten die ontstaan uit de gisting van melk, zoals Tuba, Buri en de Mongoolse brandewijn. Dit soort dranken worden meestal gegroepeerd onder de naam Arrack, een zeer brede term die wordt gebruikt om naar exotische brandewijnen te verwijzen. Hieronder vind je een tabel met een aantal voorbeelden van sterke drank:

Soort Ingrediënt Kleur Verwerking Kenmerken
Perenbrandewijn Peren. Wit. Gisting in de fles of in stalen potten. Veroudert niet. Sommige fabrikanten laten de peer in de fles groeien, de fles wordt dan tijdens de groei op de vrucht geplaatst.
Pruimenbrandewijn Boomgaardpruim. Rood. Pruimvariëteitsselectie, afhankelijk van het land waar de productie plaats vindt. Zoete sterke drank.
Brandy Betula bessen (berk). Wit. Wordt verkregen door destillatie van vloeistoffen waarin gisting is ontstaan, bijvoorbeeld wijn en moutwijn. Ook wel Alizé genoemd, afkomstig uit Alsacia.
Appelwijn Appel. Wit of oranje. De cider wordt gedistilleerd en gerijpt in eiken vaten. Heeft 2 verschillende namen: ciderbrandewijn of Orujo van appel.
Druivenbrandenwijn Druiven en wijnen. Wit als het wijn is. Amber als het van resten van druivenschillen is gemaakt. Distillatie van wijn. Gisting van druiven en distillatie van most. Bekend als brandewijn of cognac.
Granenbrandewijn Alle soorten granen. Wit of barnsteen. Gefermenteerd uit een pasta van gemalen granen en suikers. De gefermenteerde pasta wordt gedistilleerd. Afhankelijk van de grondstof kan dit whisky, sake, wodka of soju zijn.
Kersenbrandewijn Kersen. Donker. Geplet fruit, samen met bladeren van een boom. Is gefermenteerd en gedistilleerd. De bekendste is “Maraskino”.
Agave brandewijn Blauwe en Amerikaanse agave. Wit. Amber indien verouderd. De agave wordt gekookt, gefermenteerd en gedestilleerd en gerijpt in eiken vaten.
Suikerriet cognac Suikerriet en melasse. Donker. Het suikerriet wordt verpletterd. De pulp wordt gefermenteerd en gedistilleerd. Als het is gemaakt met suikerriet, wordt het rum genoemd. Als het is gemaakt van melasse, wordt het “Cachaza” genoemd.

Wat voor eigenschappen heeft sterke drank?

Sterke dranken werden oorspronkelijk gedistilleerd als een medicijn tegen ziekten. 100 gram sterke drank bevat veel ijzer, calcium en vitamine K. Bovendien heeft het een laag natriumgehalte, waardoor het zelfs in een natriumbeperkt dieet past. Over het algemeen bevatten sterke dranken weinig calorieën en meestal geen kunstmatige suikers.

Sterke dranken zijn drankjes die traditioneel gezien na grote maaltijden worden ingenomen, omdat het helpt de spijsvertering te bevorderen. Ze worden bovendien al gedurende een lange tijd gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren en als een manier om een gevoel van stress te verminderen.

Wist je al dat sterke drank de symptomen van hoest, veroorzaakt door een griepje, kan verlichten?

Wat is het alcoholpercentage van sterke dranken?

Het alcoholgehalte van sterke drank hangt in grote mate af van het type en de samenstelling ervan. Gedistilleerde dranken met een alcoholpercentage tussen de 29% en 45% worden echter meestal als ‘sterke drank’ bestempeld. Sommige typen, zoals wodka, kunnen een hoger alcoholgehalte hebben en bereiken soms wel de 59%.

Hoewel sterke dranken op zichzelf gedronken kunnen worden, worden ze vaak ook gebruikt als basis voor andere likeuren.
(Bron: Jacek Nowak: 26122709/ 123rf.com)

Sterke dranken als alcoholbasis

Hoewel sterke dranken op zichzelf gedronken kunnen worden, worden ze vaak ook gebruikt als basis voor andere likeuren. Dit komt omdat de basis van de sterke dranken van zichzelf geen smaak en geur heeft. De meeste sterke dranksoorten hebben ook geen kleur, waardoor het een ideale basis is om andere drankjes mee te maken. De likeuren die worden afgeleid van de sterke dranken hebben meestal een hoog alcoholgehalte.

Er zijn zelfs sterke dranken die uitsluitend worden geproduceerd als basis voor andere likeuren. Deze dranken zijn niet bedoeld om op zichzelf te consumeren, omdat ze geen smaak hebben en vaak te sterk zijn om ze los te drinken.

Samuel JohnsonLiterair criticus, dichter en Engelse essayist
“Clairet is de drank van jongens, port is voor mannen, maar degene die ernaar streven om een held te zijn, moeten sterke drank drinken”.

Hoe lang blijft een fles sterke drank goed nadat je deze hebt geopend?

Sommige soorten sterke drank, zoals whisky en wodka, blijven lang goed nadat ze zijn geopend. Als de fles geen lucht bevat, kan deze jarenlang meegaan. Om de inhoud beter te bewaren, is het wel belangrijk dat je de fles altijd goed afsluit en verticaal opslaat, op een koele en donkere plaats, uit de buurt van zonlicht om zo de smaak niet te laten beïnvloeden.

Sterke dranken in roomachtige vorm gaan veel minder lang mee. Dit soort flessen moet je in de koelkast bewaren en extra goed afsluiten. De fabrikanten van roomachtige likeuren, in tegenstelling tot de traditionele gedistilleerde dranken, geven meestal de houdbaarheidsdatum op hun etiket aan.

Hoe drink je sterke drank?

Sterke dranken zijn er allerlei soorten en maten. Je kunt ervoor kiezen om de drank puur en zonder ijs consumeren, zoals het traditioneel wordt gedaan, maar je kunt het ook in een gekoeld glas of met ijs drinken. Sterke drank wordt meestal met een kop koffie na de maaltijd genuttigd, omdat het helpt bij de spijsvertering. Bovendien kan de drank worden gebruikt als onderdeel van cocktails en mixdrankjes.

Om sterke drank te maken, wordt er suikerriet verpletterd. De ‘pasta’ die overblijft wordt gefermenteerd en gedistilleerd.
(Bron: Phonlawat Chaicheevinlikit: 48119343/ 123rf.com)

Waar gaat sterke drank goed mee samen?

Het meest geniet je van een glaasje sterke drank na de maaltijd, bijvoorbeeld tijdens het dessert. De smaak van de drank mengt heel goed met allerlei zoete recepten als taartjes. Het is de ideale aanvulling voor bij een zoete hap na je avondmaaltijd, zoals taartjes, cake of zoetigheden in bladerdeeg, die een geweldige combinatie maken met de drank. Sterke drank is ook ideaal om bij je koffie te drinken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals je waarschijnlijk al wel weet, bestaat er een grote variëteit aan sterke drank op de Nederlandse markt. De verschillende dranken worden geproduceerd op basis van verschillende distillaties, grondstoffen en smaken. Aguardiente is een complexe drank. Om je te helpen bij je aankoopbeslissing hebben we in deze shopgids de belangrijkste aankoopcriteria opgenomen. Door deze criteria van tevoren af te wegen, zul je de drank vinden die het beste bij je past:

 • Presentatie
 • Fistilleerderij
 • Enkel of samengesteld
 • Soort sterke drank
 • Zoet of droog
 • Alcoholgehalte
 • Gebruik

Presentatie

De presentatie van een alcoholische drank zegt veel over de drank zelf. En niet alleen omdat het ontwerp van de ene fles mooier is dan de andere. Grote distilleerderijen streven naar kwaliteit in elk aspect en design is er een van. Zoals bij alles komt kwaliteitsdrank het eerst binnen via het oog en vervolgens via de mond, vergeet dat nooit!

De beste merken bieden flessen met zeer zorgvuldig ontworpen designs en aantrekkelijke vormen. Ook vertellen sommige fabrikanten graag de verhalen over hun distilleerderijen. Vergeet dus nooit om voor je aankoop ook even naar de verpakking te kijken, grote kans dat deze je veel over de inhoud van de fles zal vertellen.

Sterke dranken zijn traditionele gedistilleerde dranken, eeuwenlang geleden ontdekt door de mens.
(Bron: Ersler Dmitry: 46484711/ 123rf.com)

Distilleerderij

Sommige distilleerderijen hebben een grote traditie in de ontwikkeling van sterke drank. In Mexico bijvoorbeeld, vinden we de beroemde 10 tequila-huizen. Het is belangrijk om van tevoren de distilleerderij te controleren, de grote namen distilleren namelijk de beste likeuren. Ook in Nederland zijn er veel distilleerderijen te vinden, zoals bijvoorbeeld Kampen drinks (whisky) en Onder De Boompjes (jenever en gin).

Dankzij het internet heb je tegenwoordig veel opties binnen handbereik. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar een zoekopdracht in te voeren in een zoekmachine, en je zult honderden wijnmakerijen en distilleerderijen vinden. We raden je aan om voor een drankje te kiezen van een producent met een lange traditie, omdat zij jarenlange ervaring hebben en vaak werken met familierecepten die van ouders op kinderen overgaan.

Wist je al dat sterke drank een alcoholpercentage tussen de 29% en 45% bevat?

Enkel of samengesteld

Enkele sterke dranken zijn dranken die zijn gemaakt van een enkele grondstof. In Nederland vindt je bijvoorbeeld appel-, peer-, pruim-, graan-, rijst- of kersenbrandewijn. Dit zijn traditionele, lichtgekleurde en volle dranken. Het zijn dranken met veel alcohol, die meestal na de maaltijd worden ingenomen.

Samengestelde sterke dranken worden gedistilleerd met meerdere ingrediënten. De meest voorkomende zijn de dranken die worden gemaakt met anijs, zoals bijvoorbeeld de aguardiente die we kennen uit Colombia. Sommige samengestelde aguardientes gebruiken als basis vaak de jeneverbes, die het belangrijkste ingrediënt van gin vormen. In andere, meer exotische, dranken wordt melk gebruikt.

Soort sterke drank

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten sterke drank. Als we een onderscheid moeten maken, is het het makkelijkst om de dranken in te delen op basis van hun belangrijkste ingrediënten. In Azië kun je bijvoorbeeld veel rijstdranken vinden, zoals Sake of Soju. In het Westen zijn wijn- en graanproducten de meest voorkomende varianten.

Er bestaat een grote variëteit aan sterke dranken op de Nederlandse markt. De dranken verschillen van elkaar vanwege de verschillende distillaties, grondstoffen en smaken.
(Bron: Mark Bowden: 42311861/ 123rf.com)

Zoet of droog

Over het algemeen wordt sterke drank zonder toegevoegde suikers gedistilleerd. Sterke drank bevat meestal dan ook weinig calorieën, door het distillatieproces worden alle suikers geëlimineerd. Deze droge dranken zijn natuurlijker, gemaakt met traditionele recepten en van biologische landbouwproducten.

Er zijn echter ook sterke dranken, zoals tequila of rum, die wel veel suiker bevatten. Daarnaast bestaan er derivaten van druivenschillen en brandewijnsoorten met toegevoegde suikers. Deze drankjes zijn beter verteerbaar, maar minder natuurlijk.

Alcoholgehalte

Sterke dranken bevatten meestal tussen de 29% en 45% alcohol. Als een drank minder alcohol bevat valt het niet onder de term ‘sterke drank’. Hoewel in de volksmond deze term naar vrijwel elke drank met een hoog alcoholgehalte kan verwijzen. Sommige dranken kunnen zelfs 59% alcohol bereiken.

We raden je aan om naar het alcoholgehalte van de drank te kijken voordat je deze koopt. Als je van plan bent om de drank puur te consumeren, bijvoorbeeld in een koud glas na de maaltijd, is het het lekkerst om voor een drank te kiezen met een alcoholgehalte tussen de 30% en 45%. Veel hoger zouden we niet aanraden, omdat de drank anders te sterk zal zijn, en misschien zelfs onaangenaam zal smaken.

Gebruik

Hoewel je de meeste sterke dranken op zichzelf kunt drinken, worden ze ook gebruikt als basis om andere likeuren te distilleren. Als je van plan bent om de drank met andere dranken te combineren, raden we je aan een soort drank te kiezen dat speciaal voor dit gebruik geproduceerd is, omdat dit veel goedkoper zal zijn dan wanneer je een commercieel merk gebruikt. De dranksoorten die speciaal voor dit gebruik zijn ontworpen, bevatten meestal geen smaak of geur.

Samenvatting

Sterke dranken zijn de oudste gedistilleerde dranken die de mens kent. Het zijn traditionele dranken die worden gemaakt van de fermentatie en distillatie van biologische landbouwproducten. Sterke drank is een gedistilleerde drank die over de hele wereld wordt gedronken, vooral tijdens het stappen of na een overvloedige maaltijd, omdat het helpt bij een zware spijsvertering.

Er bestaat een breed scala aan sterke dranken op de Nederlandse markt. Enkele sterke dranken zijn samengesteld uit één ingrediënt, zoals druiven of granen. Samengestelde dranken zijn meestal zoeter en gebruiken als basis de resten van druivenschillen en wijn. In deze shopgids hebben we je laten zien hoe je de sterke drank kunt vinden die het beste bij je past. Proost!

Vond je onze gids over sterke drank interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij ontdekken welke sterke drank het beste bij hen past!

(Bron van de header afbeelding: Tadeusz Wejkszo: 29571911/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies