Laatst bijgewerkt: 25-09-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

18Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Gezond zijn is voor iedereen erg belangrijk. Als je niet gezond bent, is het automatisch moeilijker om van andere dingen te genieten. Als je denkt dat je niet gezond bent, is het daarom de moeite waard een bezoekje aan je huisarts te brengen. Hij of zij zal je vertellen of er daadwerkelijk iets aan de hand is en zo ja, hoe je dit het beste kunt oplossen.

Om het werk van het gezondheidspersoneel te vergemakkelijken, is er kwaliteitsmateriaal waarmee relevante controles uitgevoerd kunnen worden. Stethoscopen zijn basisgadgets die van groot belang zijn op het medische gebied. Ben je op zoek naar de beste stethoscoop? In deze shopgids laten we je zien wat de beste modellen zijn en op welke factoren je nog meer moet letten bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

 • Een stethoscoop is een instrument om naar geluiden in het lichaam te luisteren. Dit heet auscultatie.
 • Met een stethoscoop luister je naar geluiden uit organen zoals de longen, de darmen of het hart. Er zijn verschillende soorten stethoscopen waar je uit kunt kiezen.
 • Om je te helpen de stethoscoop te vinden die het beste bij je past, vind je tegen het einde van deze shopgids een overzicht met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij je aankoop.

Onze selectie: De beste stethoscopen op de markt

Voornamelijk artsen gebruiken een stethoscoop om lichamelijk onderzoek te verrichten en diagnoses te stellen. Om je werk goed te doen, is het belangrijk dat je een goede stethoscoop koopt. Ons team van experts heeft een selectie gemaakt met de beste stethoscopen die op de markt verkrijgbaar zijn. Ze helpen je om de nodige informatie te verkrijgen om directe conclusies te trekken of om door te gaan met andere tests.

De stethoscoop met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De stethoscoop van Karl-Hanz is een dubbelslang combinatie stethoscoop met een zeer goede geluidskwaliteit. Het product is voorzien van de nodige accessoires voor onderzoek bij baby’s, kinderen en volwassenen. De stethoscoop is handig en makkelijk in gebruik.

Als je er op de juiste manier mee omgaat, zal het artikel lang meegaan. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed. Voor een zeer vriendelijk prijsje ontvang je namelijk een stethoscoop waarmee je alles kunt horen wat je moet horen.

De beste dubbelhoofd stethoscoop

Deze stethoscoop is ideaal voor dagelijks gebruik in de dokters- en huisartsenpraktijk bij controles, onderzoeken en continue inspecties. De Medisafe dubbelhoofd stethoscoop is autoclaveerbaar tot een maximum temperatuur van 130° C.

Bovendien is de stethoscoop omschakelbaar van membraan naar trechter. De boog is strategisch vervaardigd om een ​​hogere kwaliteit in de perceptie van geluiden te bereiken. Kopers waarderen de prijs-kwaliteitverhouding van dit product zeer.

De beste lichtgewicht stethoscoop

Littmann stethoscopen zijn betrouwbare instrumenten voor de auscultatie in de kliniek of de praktijk. De beproefden stethoscopen maken een zekere en snelle onderzoek mogelijk. De Littmann lichtgewicht II S.E. stethoscoop is een veel verkochte stethoscoop die ideaal is voor elementaire bloeddrukmeting en lichamelijk onderzoek.

Het model is voorzien van een combinatie tussen een kelk en een membraan borstuk. Het geluid is helder en duidelijk. Dit is niet voor niets de favoriet van vele dokters en andere professionals.

De beste stethoscoop voor kinderen


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Als je kind bang is voor de dokter of geïnteresseerd is in de werking van het menselijk lichaam, dan is deze speelgoed-stethoscoop van Clowny een goede keuze. Kinderen spelen met dit speelgoed zo realistisch mogelijk een ziekenhuis na.

De echt werkende stethoscoop is geweldig voor nieuwsgierige kinderen. Het realistische ontwerp maakt dat deze niet van echt te onderscheiden is. Kinderen zullen zich volledig in het spel verplaatsen en zo meer begrip en minder weerstand ervaren richting een bezoekje aan het ziekenhuis.

Shopgids: Alles wat je moet weten over stethoscopen

Nu je weet wat de beste stethoscopen op de markt zijn, gaan we dieper op de werking van het product in. Als je een insider bent, zul je wel al weten waar stethoscopen voor gebruikt worden, welke soorten het meest voorkomen, uit welke onderdelen ze bestaan, waar je ze kunt kopen en nog veel meer. Als je dat nog niet weet, raden we je aan verder te lezen. Op die manier weet je zeker dat je geen spijt krijgt van je aankoop.

arts stethoscoop

Een stethoscoop is een instrument om naar geluiden in het lichaam te luisteren. Dit heet auscultatie.
(Bron: Klabma: 80621729/ 123rf.com)

Wat is een stethoscoop?

Een stethoscoop, ook bekend als fonendoscoop, is een instrument dat wordt gebruikt om naar geluiden van het hart, de longen of andere organen zoals de darmen te luisteren. Dit apparaat wordt niet alleen gebruikt bij menselijke patiënten. Ook in iedere dierenpraktijk kom je een stethoscoop tegen. Dierenartsen gebruiken ze om dieren te ausculteren. Auscultatie is het afluisteren van lichaamsgeluiden met behulp van een stethoscoop of een hoorbuis.

De eerste stethoscoop werd meer dan 200 jaar geleden uitgevonden door de Franse arts René Läennec.

Het eerste model bestond uit een opgerolde papieren buis die tussen het oor en de borst van de patiënt werd geplaatst. Hij noemde het een stethoscoop. Tegenwoordig worden de twee termen ‘stethoscoop’ en ‘fonendoscoop’ beide voor dezelfde tool gebruikt.

25 jaar later na de uitvinding van Läennec maakte George Camman de eerste stethoscoop met een oortje voor elk oor. De grootste revolutie kwam echter in 1960, toen professor en dokter David Littmann een nieuwe stethoscoop ontwikkelde met superieure akoestische prestaties. De huidige modellen zijn ontwikkeld op basis van de ontdekkingen van deze Amerikaan (1). Een stethoscoop is voor iedere dokter net zo onmisbaar als een saturatie– en glucosemeter.

Uit welke onderdelen bestaat een stethoscoop?

Een goede manier om te weten hoe je een stethoscoop moet gebruiken, is door van tevoren alle onderdelen te kennen waaruit het apparaat bestaat. Hieronder laten we je zien uit welke onderdelen een stethoscoop bestaat, zodat je weet waar je op moet letten. Op het eerste gezicht zijn het er niet teveel, maar toch is het handig om ze te kennen zodat je ze later met elkaar kunt associëren.

De belangrijkste onderdelen van de stethoscoop zijn als volgt:

 • Oordopjes: De oordopjes worden in het oor gestoken om de geluiden van de stethoscoop te horen.
 • Oorbuizen: Dit is het metalen deel dat in tweeën is gesplitst en eindigt in de oortjes die in het oor worden gebracht. Samen met de oordopjes vormen de oorbuizen de binaurals.
 • Slang: Verbindt het borststuk met de oorbuizen. Het bestaat uit een flexibele buis die essentieel is voor het overbrengen van het geluid. Afhankelijk van de kwaliteit en de dikte van het materiaal, zal het voor de juiste audiokwaliteit zorgen.
 • Stam: Verbindt het borststuk met de slang.
 • Kap: Normaalgesproken is deze omgeven door een speciale ring om de patiënt te beschermen tegen de koude temperatuur van het metalen onderdeel. De beschermende kap is meestal gemaakt van roestvrij staal. Samen met het membraan vormt het het thoracale stuk.
 • Membraan of diafragma: Dit onderdeel zit aan de achterkant van de kap. Het is verantwoordelijk voor het ontvangen van hoogfrequente geluiden, die bijvoorbeeld geproduceerd worden door het bloed en lucht in verschillende delen van het lichaam zoals de longen, de darmen of het hart.

Hoe gebruik je een stethoscoop?

De oortjes zijn dus de onderdelen die in je oren gaan, om het geluid van de stethoscoop te horen. Ze moeten daarom perfect uitgelijnd zijn en iets naar voren wijzen. Het verschil tussen goed of fout ontworpen oortjes heeft een directe invloed op de helderheid van het geluid dat je hoort. Ook moeten de oortjes een geschikt formaat voor je oren hebben, anders zul je niet comfortabel met de stethoscoop kunnen werken.

Je moet het deel van de ontvanger gebruiken dat past bij de behoeften van dat desbetreffende moment.

Er zijn verschillende soorten stethoscopen op de markt, zoals bijvoorbeeld de stethoscopen met dubbele slangen of membranen. Om de stethoscoop zo nauwkeurig mogelijk af te luisteren, raden we je aan om hem op een rustige plek te gebruiken. Vraag de persoon die je gaat onderzoeken om de juiste positie in te nemen.

Het borststuk is rond, met een speciale ring die de persoon beschermt tegen het koude metaal. Hiermee hoor je de laagste geluiden. Het diafragma is echter plat en stelt je in staat de middentonen en hoge tonen waar te nemen. Hiermee hoor je geluiden uit de longen, het hart of andere organen zoals de darmen.

arts die de hartslag meet

Door auscultatie met een stethoscoop zijn geluiden te horen uit organen zoals de longen, de darmen of het hart. 
(Bron: Twinsterphoto: 58435244/ 123rf.com)

Welke soorten stethoscopen zijn er?

Hoewel er veel verschillende soorten stethoscopen op de markt zijn, kun je in wezen een onderscheid maken tussen drie hoofdtypen stethoscopen. Elk van hen heeft specifieke functies en kenmerken. Afhankelijk van wat je belangrijkste behoeften zijn, zul je dus altijd wel een stethoscoop vinden die bij je past. Hieronder vind je een tabel met de verschillende soorten stethoscopen die er zijn.

Soort stethoscoop Kenmerken
Flexibel Dit is de meest klassieke en voorkomende stethoscoop. In het grootste gedeelte van deze shopgids, als we het over een stethoscoop hebben, hebben we het over dit model.
Elektronisch Dit is het meest moderne soort stethoscoop. Het apparaat combineert verschillende technologieën waardoor je bijvoorbeeld het geluid in realtime kunt opnemen. Er zijn ook modellen met audiochips om de geluidskwaliteit te verbeteren.
Voor verloskundigen Met deze houten of metalen toeter kan tijdens de zwangerschap geluisterd worden naar de hartgeluidjes van de baby. Ook wel houten stethoscoop of pinard stethoscoop genoemd.

Wat zijn de voordelen van een stethoscoop?

Stethoscopen hebben, zoals bijna alle gadgets, een aantal voor- en nadelen. Hun belangrijkste functie, waarvoor ze zijn bedacht en ontwikkeld, is duidelijk een groot voordeel: om naar geluiden in het lichaam te kunnen luisteren en zeer nauwkeurige conclusies te trekken. Nu hangen de specifieke voordelen af van waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Echter laten we je hieronder zien wat de belangrijkste voor- en nadelen van een stethoscoop in het algemeen zijn:

Voordelen
 • Met een stethoscoop kun je patiënten ausculteren om nuttige informatie over hun gezondheid te krijgen
 • Er zijn een aantal toonaangevende fabrikanten die garant staan ​​voor de kwaliteit van de stethoscoop
 • Er is een brede prijsklasse en voor ieder wat wils
 • Als je weet hoe je het moet doen, is het zeer eenvoudig om een stethoscoop te gebruiken
 • Het vereist zorg, maar deze is zeer gemakkelijk uit te voeren
Nadelen
 • Er zijn modellen, die meestal erg goedkoop zijn, die in het belangrijkste niet slagen: het hebben van een goede audiokwaliteit
 • De meer geavanceerde stethoscopen kunnen een hoge prijs hebben

Hoe maak je een stethoscoop schoon?

De Centers for Disease Control and Prevention raden sterk aan om een stethoscoop regelmatig te desinfecteren. Verschillende onderzoeken tonen echter aan dat deze taak slechts in 30% van de gevallen wordt voldaan. Dat is te weinig. Het is erg aan te raden om de stethoscoop regelmatig schoon te maken om het risico op besmetting te voorkomen.

Een effectieve reiniging voorkomt echter niet alleen het risico op besmetting, maar ondersteunt ook de optimale prestaties van het apparaat. Om de stethoscoop te desinfecteren, maak je het schoon met alcohol of beter nog, chloorhexidine. Niet omdat de desinfectie effectiever is met het ene of het andere product, maar omdat het laatste de stethoscoop langer schoon houdt (2).

arts recept schrijven

Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, vind je tegen het einde van deze shopgids een handig overzicht met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij je aankoop. 
(Bron: Seoterra: 39598882/ 123rf.com)

Waar kun je het beste een stethoscoop kopen?

Een stethoscoop kopen is gelukkig geen ingewikkelde taak. Op het internet vind je voldoende websites waar je stethoscopen kunt kopen. Om zeker te zijn van je aankoop, raden we je aan ook eens te kijken bij online winkels zoals Bol.com. Daar vind je voldoende keuze uit stethoscopen van betrouwbare merken zoals 3M Littmann.

Belangrijk is dat je een model koopt van een betrouwbaar merk. Online vind je veel reacties en reviews van andere kopers, waaruit blijkt of een stethoscoop daadwerkelijk goed werkt. Controleer zo of de geluidskwaliteit van het apparaat in orde is en of je de stethoscoop gemakkelijk in je oren draagt. Ook kun je collega’s vragen of je even mag luisteren met hun stethoscopen. Zorg er dan wel altijd voor dat het apparaat gedesinfecteerd is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nadat we je hebben laten zien wat de beste stethoscopen op de markt zijn, we ons verdiept hebben in hun werking en andere vragen hebben beantwoord, gaan we je nu helpen je uiteindelijke beslissing te maken. Of je nu nog geneeskundestudent bent of een professioneel verpleegkundige of arts, we willen je helpen de stethoscoop te vinden die het beste bij je past. Hieronder vind je daarom een overzicht met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aankoop van een stethoscoop.

Je behoeften

Dit aspect ken je natuurlijk als de binnenkant van je zak. Ben je student of dokter? Ga je stage lopen? Of ben je misschien dierenarts? Stethoscopen worden niet alleen gebruikt bij menselijke patiënten, maar ook voor dieren. Als je professional bent, is het aan te raden een hoogwaardige en betrouwbare stethoscoop te kopen. Als je nog student bent, zal een iets goedkoper model misschien voldoende zijn. Het is aan jou!

Soort stethoscoop

Wat is jouw specialiteit? Er zijn verschillende soorten stethoscopen waar je uit kunt kiezen. De klassieke, flexibele stethoscoop kun je eigenlijk in bijna alle gevallen gebruiken. Je luistert hiermee naar de geluiden uit de longen, het hart of andere organen. Als je op zoek bent naar meer nauwkeurige resultaten, kun je ook een elektronische stethoscoop proberen. Deze verbeteren de geluidskwaliteit en hebben nog meer handige extra functies.

Comfort

Het is belangrijk om een stethoscoop te kopen die comfortabel is. Zowel voor jezelf als voor de patiënt. Elke soort stethoscoop heeft verschillende kenmerken. Om een comfortabel model te vinden, raden we aan goed naar het ontwerp van de oortjes en de slangen, het gewicht en de afmetingen van bijvoorbeeld het borststuk te kijken.

Noah GordonAmerikaans romanschrijver
“Wetenschap en geneeskunde hebben te maken met het lichaam, terwijl filosofie met de geest en de ziel te maken heeft, net zo hard nodig voor een arts als voedsel en lucht.”

Kwaliteit van het materiaal en het geluid

Ook de kwaliteit van de gebruikte materialen en het geluid is een zeer belangrijke factor. Van de oortjes tot het diafragma, via de buizen, de flexibele slang en het borststuk zelf, kunnen de gebruikte materialen het comfort en zelfs de overdracht van de geluiden beïnvloeden. Vergeet ook niet te controleren of de stethoscoop het kenmerkende CE-label heeft.

Samenvatting

Om het werk van het gezondheidspersoneel te vergemakkelijken, is er kwaliteitsmateriaal waarmee relevante controles uitgevoerd kunnen worden. Stethoscopen zijn basisgadgets die van groot belang zijn op het medische gebied. Een stethoscoop, ook bekend als fonendoscoop, is een instrument dat wordt gebruikt om naar geluiden van het hart, de longen of andere organen zoals de darmen te luisteren.

Er zijn verschillende soorten stethoscopen op de markt. Houd rekening met het comfort, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van een apparaat om te voorkomen dat je spijt krijgt van je aankoop. Om zo lang mogelijk van een stethoscoop gebruik te maken en om besmetting van andere patiënten te voorkomen, raden we aan de stethoscoop regelmatig te desinfecteren.

We hopen je geholpen te hebben de beste stethoscoop te vinden. Vond je onze shopgids over stethoscopen interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Serezniy: 113250382/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. 3M Littmann Stethoscopes. Historia del fonendoscopio. (Consultado el 17 de diciembre de 2019)
Bron

2. Sociedad Española de Medicina Preventiva Salud Pública e Higiene (SEMPSH). Descontaminación de estetoscopios. (Consultado el 17 de diciembre de 2019)
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
3M Littmann Stethoscopes. Historia del fonendoscopio. (Consultado el 17 de diciembre de 2019)
Ga naar bron
Informatief artikel
Sociedad Española de Medicina Preventiva Salud Pública e Higiene (SEMPSH). Descontaminación de estetoscopios. (Consultado el 17 de diciembre de 2019)
Ga naar bron
Recensies