Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Als de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde tempo doorgaat, wordt het steeds warmer op aarde. Met grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Zo is de gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. In Nederland met zelfs 1,7 graden. De ventilator is daarom een apparaat waar je in de steeds hetere zomermaanden niet meer buiten kunt.

Maar conventionele ventilatoren kunnen s’nachts als je slaapt of bij werkzaamheden die concentratie vereisen, te luidruchtig zijn. Stille ventilatoren hebben een veel draaglijker decibelniveau. Hieronder vertellen we je alles wat je over deze apparaten moet weten.
Belangrijk om te weten

 • Het geluid van een stille ventilator is bijna niet hoorbaar of volledig compatibel met elke dagelijkse activiteit, van slapen tot studeren.
 • Deze apparaten produceren een geluid dat in geen geval hoger is dan 55 decibel, wat volgens de Europese wetgeving het maximale geluidsniveau is dat ‘s nachts kan worden getolereerd.
 • Wanneer je besluit om een stille ventilator te kopen, moet je onder andere rekening houden met het vermogen, het geluidsniveau en het energieverbruik.

Onze selectie: De beste stille ventilators op de markt

Dat een fabrikant zijn product “stil” noemt wil niet veel zeggen, want het geluid dat een ventilator produceert wordt bepaald door het aantal decibels en niet door de reclame. Niet alle stille fans zijn dat ook echt. In dit gedeelte hebben we drie opties geselecteerd waarbij je zelfs een mug kunt horen vliegen op een zomeravond.

Eerdere Aanbevelingen

De beste stille torenventilator

Deze modern ogende torenventilator van Bestron kan gebruikt worden in alle ruimtes van je huis of op kantoor. De ventilator heeft een aangename luchtstroom die afgesteld kan worden in 3 standen met de keuze voor wel of niet met draaifunctie. Het apparaat beschikt over een timer die ingesteld kan worden tot 120 minuten.

Het geluid van deze stille ventilator komt zelfs op de hoogste stand niet boven de 55,85 dB uit, en aangezien hij geen bladen heeft, is de kans op bijgeluiden zeer klein. Het product heeft bovendien 5 jaar garantie.

De beste stille vloerventilator

Deze Honeywell vloerventilator maakt gebruik van de geavanceerde technologie om op een rustige en efficiënte manier de omgeving te koelen. De HT-900 is 25% stiller dan zijn concurrenten. De verstelbare ventilatorkop is volledig zwenkbaar en te draaien tot een hoek van 90 graden.

Dankzij de relatief kleine omvang is de ventilator makkelijk verplaatsbaar en past hij overal waar je verkoeling nodig hebt. Met 3 krachtige snelheden en een vermogen van 40 Watt, heeft de ventilator een geluidsniveau van 56 dB op de hoogste stand.

De beste stille plafondventilator

Zelfs op de hoogste stand is deze plafondventilator nog stiller dan een tafelventilator op de laagste stand (43,5 decibel). De bladen van de ventilator zijn aan beide kanten voorzien van een stijlvolle kleur: zwart of grijs. Je kiest zelf welke kant je gebruikt bij de installatie.

Door de breedte van 130 centimeter heeft deze ventilator een enorme reikwijdte, die zorgt voor een goede luchtcirculatie. Deze ventilator wordt geleverd met een afstandbediening, zodat je deze vanuit je luie stoel of bed kunt bedienen. Voor de lamp heb je twee lichtbronnen nodig van maximum 40 Watt (niet inbegrepen).

Shopgids: Alles wat je moet weten over stille ventilators

We hebben je al verschillende opties voor stille ventilatoren laten zien die de prijs en de functies waard zijn, maar het kan zijn dat je nog steeds vragen hebt die niet beantwoord zijn. In deze sectie zullen we de meest gestelde vragen over deze apparaten beantwoorden, zodat je een zo goed mogelijke aankoop kunt doen.

meisje met warmte voor ventilator

relaxedHet geluid van de stille ventilatoren is praktisch onmerkbaar of volledig compatibel met elke dagelijkse activiteit, van slapen tot studeren. (Bron: Citalliance: 124767263/ 123rf.com) young woman in the modern living room in sunny hot summer day cooling down in the front of fan suffering from summer heat.

Wat is een stille ventilator en waarin verschilt hij van een conventionele ventilator?

Het woord zegt het natuurlijk al, maar het kan geen kwaad om het nog even te herhalen. Een stille ventilator is een ventilator die nauwelijks geluid maakt, d.w.z. dat hij minder decibel produceert dan een conventionele ventilator. Er zijn echter nog meer verschillen tussen de twee soorten ventilatoren:

Voordelen
 • Minder geluid.
 • De bladen zijn niet van metaal, dus minder lawaai.
 • Afgeronde bladen, meer aërodynamisch.
 • Minder krachtige motoren (gecompenseerd door het ontwerp van de bladen).
 • Minder energieverbruik.
 • Duurder dan de conventionele.
Nadelen
 • Meer lawaai.
 • Metalen bladen, dus meer lawaai.
 • Minder aërodynamische bladen.
 • Krachtigere motoren die meer energie verbruiken en meer geluid maken.
 • Goedkoop.

Welke voordelen heeft een stille ventilator?

Als je overweegt om een ventilator te kopen en je wilt dat die zo veelzijdig mogelijk is – dat je hem bijvoorbeeld zowel in de studeerkamer als in je slaapkamer of in de woonkamer kunt gebruiken – dan raden we je aan om te kiezen voor een stille ventilator. Deze apparaten hebben vele voordelen ten opzichte van de conventionele modellen, en dit zijn de belangrijkste:

 • Natuurlijk maken ze minder lawaai, zoals hun naam al aangeeft. Hoewel het praktisch onmogelijk is voor een ventilator om 100% stil te zijn, maken deze apparaten veel minder lawaai dan de traditionele ventilator.
 • Ze stellen je in staat om te slapen, tv te kijken, te werken of gewoon te praten met je familie of vrienden zonder storende achtergrondgeluiden.
 • Ze verbruiken minder elektriciteit, omdat hun motoren minder krachtig zijn – hoewel ze dit, zoals we al eerder zeiden, compenseren met een efficiënter ontwerp. Slaap gerust met de ventilator aan, want je energierekening zal er niet veel mee omhooggaan!
 • Ze zijn goedkoper dan een airconditioner.
 • Er zijn stille ventilatoren met een aantrekkelijk en modern design, omdat fabrikanten steeds meer aandacht besteden aan het uiterlijk van deze apparaten.

Heb ik een stille ventilator nodig voor een goede nachtrust?

Het antwoord is simpel: als je nachtrust voor jou belangrijk is wel. Zoals je weet, wordt een slaaptekort geassocieerd met depressie, angst en andere ernstige gezondheidsproblemen, dus op warme zomernachten en als je niet goed tegen lawaai kunt, verbetert een stille ventilator niet alleen je nachtrust, maar heeft hij ook een positieve invloed op je levenskwaliteit.

De Europese wetgeving bepaalt dat de toelaatbare geluidsgrenswaarden ongeveer 65 decibel overdag en ongeveer 55 decibel ‘s nachts zijn.

Dit hangt natuurlijk sterk af van de gevoeligheid van elke persoon, maar een stille ventilator mag nooit meer dan 55 decibel produceren om de kwaliteitsrust niet te verstoren.

Welke soorten stille ventilatoren zijn er?

Er zijn verschillende soorten stille ventilatoren en het model dat je moet kiezen is afhankelijk van het gebruik dat je ervan gaat maken, waar je hem gaat neerzetten of de veelzijdigheid die je nodig hebt, naast andere factoren. De belangrijkste soorten stille ventilatoren die je op de markt vindt zijn:

 • Tafelventilator: Deze zijn geschikt om op een tafel of een vlakke ondergrond, zoals de vloer geplaatst te worden. Ze projecteren de lucht op een zeer directe manier, zijn zeer compact en kunnen gemakkelijk van de ene plaats naar de andere worden verplaatst.
 • Statiefventilator: Statiefventilatoren kunnen ook verplaatst worden en hebben meestal een zwenkbare kop die de lucht in verschillende richtingen kan projecteren. Zeer geschikt voor grote ruimtes.
 • Torenventilator: Stille torenventilatoren hebben meestal een modern en discreet ontwerp, produceren vrijwel geen geluid – omdat veel ventilatoren zonder bladen werken -, zijn zeer veilig en projecteren een verticale luchtkolom.
 • Muurventilator: Wandventilatoren besparen ruimte in je huis omdat ze aan de muur kunnen worden verankerd. Het nadeel is dat ze niet verplaatsbaar zijn, dus je moet heel goed weten waar je ze wilt ophangen.
 • Plafondventilator: Plafondventilatoren zijn de perfecte keuze in slaapkamers en zijn één van de stilste opties. Ze zijn ook niet verplaatsbaar, maar zijn meestal wel voorzien van een afstandsbediening, zodat je ze gemakkelijk vanuit je bed kunt bedienen.

plafondventilator

Stille ventilatoren hebben over het algemeen een lager verbruik dan conventionele ventilatoren, omdat ze, zoals we al eerder zeiden, minder krachtige motoren hebben. (Bron: Thammachote: 24970025/ 123rf.com)

Wat is beter, een airconditioner of een stille ventilator?

Een ventilator zorgt voor verkoeling, zonder dat de lucht kouder wordt. Dat komt door de luchtstroom: die zorgt ervoor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. Daardoor voelt het koeler aan (de gevoelstemperatuur wordt lager). Een ventilator verbruikt wel wat stroom, maar veel minder dan een airco. Als je hem 200 uur gebruikt, kost dat 10 kWh aan stroom.

Met een airconditioner kun je daarentegen de gewenste temperatuur kiezen, maar het zijn veel duurdere apparaten, die moeten worden geïnstalleerd en een hoog verbruik hebben. Airco’s hebben impact op het klimaat doordat ze stroom verbruiken en koudemiddel bevatten. Een vaste airco waarmee je één kamer koelt (single split) en die je 200 uur gebruikt, verbruikt 150 kWh aan stroom. Dat is 15 keer zoveel als een ventilator die 200 uur aanstaat: die verbruikt maar 10 kWh aan stroom!

Welke ventilator verbruikt minder energie?

Eén van de belangrijkste problemen waar we vandaag de dag mee te maken hebben bij de aankoop van een huishoudapparaat is het elektriciteitsverbruik. Dit is zowel belangrijk voor je portemonnee als voor het milieu. Van oudsher waren de ventilatoren hoogverbruikende apparaten die het bedrag van je maandelijkse energierekening aanzienlijk konden verhogen.

Stille ventilatoren hebben over het algemeen een lager verbruik dan conventionele ventilatoren, omdat ze, zoals we al hebben gezegd, minder krachtige motoren hebben. Daarnaast optimaliseren fabrikanten steeds vaker de werking van deze apparaten om een maximaal vermogen te leveren met een nauwelijks merkbaar energieverbruik.

moderne rode ventilator

Net als bij andere apparaten kunnen stille ventilatoren veel extra functies bevatten. Deze producten zijn duurder, maar hebben vaak een positieve gebruikerservaring. (Bron: Jarin: 40206518/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu weet je zo’n beetje alles wat er te weten valt over de keuze van een stille ventilator. Vergeet echter niet de onderstaande aankoopcriteria te lezen, deze zullen je helpen bij je aankoop. Als je je niet wilt vergissen bij de aankoop van je ventilator, let dan goed op deze factoren:

Vermogen

Het vermogen van een ventilator is een fundamenteel criterium. Stille ventilatoren zijn beschikbaar in een zeer breed scala aan vermogensklassen. Het vermogen dat je nodig hebt hangt nauw samen met het soort gebruik dat je er van gaat maken.

Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin om te investeren in stille ventilator met een groot vermogen als je hem alleen maar gaat gebruiken in een kleine ruimte of als je huis niet al te warm is. Als je een hoog vermogen hebt, neemt het energieverbruik namelijk ook toe, en je zult uiteindelijk een hogere energierekening ontvangen.

jongen met ventilator

Deze apparaten hebben een geluidsniveau van maximaal 55 decibel, wat volgens de Europese wetgeving het maximale geluid is dat ‘s nachts kan worden getolereerd. (Bron: Smalenski: 48962965/ 123rf.com)

Geluidsniveau

Het lijkt misschien nogal logisch, maar het geluidsniveau van het apparaat is ook één van de factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een stille ventilator. Nogmaals raden we je aan om na te denken over je behoeften: wil je een ventilator die je gebruikt in je slaapkamer, in de keuken of een veelzijdiger apparaat dat compatibel is met alle soorten activiteiten?

Indien je op zoek bent naar een apparaat dat je nachtrust niet verstoort of waarmee je activiteiten kunt uitvoeren die concentratie vereisen, kun je het beste ventilatoren kiezen die, zelfs bij maximaal vermogen, niet hoger zijn dan 55 decibel.

Houd er rekening mee dat er opties zijn die speciale modi van totale stilte of nachttijd omvatten.

Ontwerp

Als je een ventilator koopt, vergeet je vaak dat het een apparaat is dat een belangrijke ruimte in je huis of kantoor inneemt, dat wil zeggen dat hij voor iedereen zichtbaar is. De stille ventilatoren van tegenwoordig hoeven niet persé lelijke apparaten te zijn die de harmonie van je interieur aantasten, er zijn hele aantrekkelijke opties op de markt.

Naast de esthetische kant is er ook de vormgeving van de bladen of de ventilatorbehuizing. Hoe aerodynamischer de bladen en hoe steviger het buitenframe van het apparaat, hoe minder geluid het maakt – het zal bijvoorbeeld geen trillingen produceren. Kies een ventilator die past bij je inrichting: een modern, industrieel of vintage ontwerp.

blauwe plafondventilatoren

Hoe aërodynamischer de bladen en hoe steviger de buitenkant van het apparaat, hoe minder lawaai het zal produceren. (Bron: Kaenla: 16404638/ 123rf.com)

Energieverbruik

Zoals we al meerdere malen in dit artikel hebben gezegd, is het energieverbruik een kwestie die zowel de gebruikers als de fabrikanten van ventilatoren vandaag de dag bezighoudt. Een goed rendement garandeert je een lager elektriciteitsverbruik, een lagere energierekening en een hogere prestatie van het apparaat.

Veel mensen die een stille ventilator kopen, doen dat met de bedoeling om hem in de slaapkamer te gebruiken, wat betekent dat hij elke nacht vele uren aan zal blijven staan. Beknibbel niet op de aankoop van een ventilator met een laag verbruik, ook al is de prijs misschien wat hoger: de besparing op je elektriciteitsrekening compenseert dit in zeer korte tijd.

Extra functies

Net als bij andere apparaten kunnen stille ventilatoren veel extra functies bevatten. Meestal zijn ze dan ook wat duurder, maar vaak hebben ze veel voordelen die de moeite waard zijn. Je hoeft ze niet allemaal te willen hebben, maar het kan geen kwaad om te weten welke opties er zijn:

 • Afstandsbediening: Bijna alle high-end stille ventilatoren, en bijna alle plafondventilatoren, zijn voorzien van een afstandsbediening waarmee je ze kunt bedienen zonder dat je van je stoel, de bank of je bed af hoeft te komen.
 • Timer: Frisse lucht kan je helpen om in slaap te vallen, maar ook ‘s nachts kan het oncomfortabel zijn. Een ventilator met een timer wordt automatisch uitgeschakeld wanneer je dat wilt, wat je ook helpt om energie te besparen.
 • Luchtfilter of ionisator: Mensen die lijden aan allergieën, astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen kunnen niet zonder een luchtzuiverend filter of een ionisator, die in staat zijn om schadelijke microscopische deeltjes te verwijderen en de lucht in de kamer waar je ze gebruikt te reinigen.
 • Luchtbevochtiging: Stille ventilatoren met bevochtiging produceren een vochtige nevel die het gevoel van koelte op de huid verhoogt.
 • Anti-muggen functie: Er zijn stille ventilatoren die ook een anti-muggen functie hebben, omdat ze door hun krachtige luchtstroom voorkomen dat deze insecten in de buurt van hun werkingsgebied komen.

Samenvatting

Hete zomerdagen- en nachten brengen ons allemaal uit ons doen. Je kunt je dagelijkse bezigheden niet terzijde laten, maar sommige activiteiten worden in de zomer wel gecompliceerd: je slaapt niet goed met die hitte, het werk wordt een kwelling, het is moeilijk om je hoofd bij je studie te houden, het is een ware ramp. Klinkt je dit allemaal bekend in de oren?

Stille ventilatoren verbeteren onze levenskwaliteit in de zomer door de gevoelstemperatuur te verlagen, maar ze zijn bovendien erg stil! Dit betekent dat je ze aan kunt houden zonder er last van te hebben, terwijl je slaapt, als je tv kijkt in de woonkamer – op een normaal volume – of met je gezin praat zonder je stem te hoeven te verheffen.

Vond je onze shopgids over stille ventilators interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Citalliance: 123340633/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). Guía práctica de la energía: Consumo eficiente y responsable. 2010.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Praktische gids "Energie: efficiënt en verantwoord verbruik"
Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). Guía práctica de la energía: Consumo eficiente y responsable. 2010.
Ga naar bron
Recensies