Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

31Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote stoomdouche test 2021. Hier stellen we alle stoomdouches die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste stoomdouche voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een stoomdouche wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Stoomdouches zijn al verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. Ze kunnen gebruikt worden als douches en stoombaden.
 • Stoomdouches bevorderen de gezondheid en ontspanning en kunnen bijvoorbeeld verkoudheid helpen voorkomen.
 • Er zijn verschillende varianten van stoomdouches, bv. met whirlpool, met infraroodcabine of met licht- of aromatherapie.

Stoomdouche: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een stoomdouche koopt

Wat is een stoomdouche?

Een stoomdouche is een douche die je niet alleen kunt gebruiken om te douchen, maar ook als stoombad. In plaats van een gewone douche, die je vooral kunt gebruiken om te douchen, is een stoomdouche een goed idee als je graag een stoombad neemt. Stoombaden zijn bijzonder ontspannend.

Natuurlijk kun je ook gewoon met water douchen in een stoomdouche. Maar als je wat stoom moet afblazen of jezelf mentaal wilt verdampen, kan een stoombad nuttig zijn. (Image source: pixabay,com / 955169)

Stoomdouches zijn nog niet overal wijdverbreid, maar er is steeds meer modern badmateriaal beschikbaar. Een van de redenen hiervoor kan de hoge kostprijs van stoomdouches in het verleden zijn, maar er zijn nu ook aantrekkelijk geprijsde modellen.

Hoe werkt een stoomdouche?

Je kunt een stoomdouche net als een gewone douche gebruiken. Stoomdouches hebben echter een stoomfunctie die je meestal via een display kunt activeren.
Wist je dat stoomdouches ook goed zijn voor je huid? De warmte en het vocht openen de poriën en maken ze schoon.

Na het activeren van de stoomfunctie wordt het water door een temperatuurregelaar verwarmd tot het verdampt is en dan op een gecontroleerde manier als stoom de douchecabine in geleid. De luchtvochtigheid is bijna 100%.

Voor wie is een stoomdouche geschikt?

In principe is een stoomdouche geschikt voor iedereen die van stoombaden houdt of zich meer wil ontspannen dan in een gewone douche. Een stoomdouche is echter ook geschikt als je verkouden bent, want hier kan de stoombadfunctie helpen om de luchtwegen vrij te maken en is aangenaam voor het hele lichaam. Toch moet je, als je verkouden bent, niet overdrijven met stoombaden. Dit betekent dat je een aangename temperatuur moet kiezen die niet te hoog is en dat je na het stoombad alleen een lauwe douche moet nemen, geen koude, om je bloedsomloop tijdens de koude fase te beschermen.

Maar ook als je je wilt opwarmen op koude dagen of wilt ontspannen na een zware dag, is een stoomdouche met stoombad iets voor jou. Als je een onderliggende (chronische) ziekte hebt of problemen met het cardiovasculaire systeem in het algemeen, moet je uit voorzorg het gebruik van een stoomdouche of stoombad enz. met je arts overleggen.

Voor hoeveel personen moet een stoomdouche geschikt zijn?

Stoomdouches zijn er meestal voor een of twee personen. Als je de stoomdouche liever alleen gebruikt, is een stoomdouche voor één persoon voldoende. Tenzij je veel ruimte voor jezelf wilt hebben, dan is het beter er een voor twee personen te nemen. Als je een stoomdouche graag met z’n tweeën gebruikt, neem dan een stoomdouche voor (minstens) twee personen. Natuurlijk hangt dit ook af van hoeveel ruimte je voor een stoomdouche beschikbaar hebt.

Waarvoor kan ik een stoomdouche met stoombad gebruiken?

Als je verkouden bent, kun je een stoombad in je stoomdouche gebruiken om het te bestrijden. Het inademen van de stoom, waar je etherische oliën aan kunt toevoegen, opent de poriën. Dit helpt om het slijm in de longen en de bronchiën los te maken. Als je hiervoor een stoomdouche hebt, hoef je niet naar buiten waar je je aan meer ziektekiemen blootstelt, en de stoomdouche is aangenamer dan een kom heet water doorspekt met etherische oliën.

Om te voorkomen dat je verkouden wordt, kun je de stoomdouche gebruiken.
Volgens getuigenissen voorkomt stoombaden verkoudheid en helpt het je je fitter te voelen. Sommigen voelen zich ook effectiever en beter in staat om met uitdagingen om te gaan. Stoomdouches komen de gezondheid en het welzijn ten goede, b.v. als je licht, stoom, water, massagefuncties en aroma’s en muziek combineert op een manier die aangenaam voor je is.

Morgens kan een stoombad of stoomdouche je helpen om de dag goed te beginnen. Het geeft je een ontspannen en geconcentreerd gevoel. ‘s Avonds kan een stoombad je helpen uit te schakelen en je te ontspannen. Het bevordert de regeneratie van het lichaam en helpt je tot rust te komen.

Hoeveel kost een stoomdouche?

Je moet rekenen op minstens € 400 voor een stoomdouche in het goedkoopste geval. Maar je kunt ook een model kopen dat 4000 € of meer kost. Afhankelijk van je eigen ideeën, budget, ruimte en de functies en mogelijkheden van de stoomdouche, zijn er weinig prijsgrenzen, zoals dat met veel producten het geval is.

Waar kan ik een stoomdouche kopen?

Je kunt een stoomdouche kopen bij een speciaalzaak, online of soms ook in bouwmarkten. Als je precies weet wat je wilt, kun je een stoomdouche online bestellen, b.v. via amazon.de. Je moet echter eerst nagaan of je de stoomdouche zelf kunt installeren of iemand vinden die hem voor je installeert. Je kunt ze kopen bij een doe-het-zelf zaak als OBI, waar je ook advies kunt krijgen en misschien ook iemand ter beschikking krijgt om ze te installeren. Je moet je goed laten adviseren door een gespecialiseerde handelaar, maar merk op dat er hier ook verschillen zijn, bv. wat betreft het assortiment. Als je naar een gespecialiseerde dealer gaat, heb je een goede kans dat iemand je helpt met de installatie als dat nodig is.

Welke alternatieven zijn er voor een stoomdouche?

In plaats van een stoomdouche kun je ook een gewone douche gebruiken als je alleen maar wilt douchen. Als je bij verkoudheid wilt inhaleren, kun je in plaats daarvan je hoofd boven een emmer of kom heet water houden, dat je zo nodig van tevoren met etherische oliën kunt verrijken. Bedek je hoofd met een doek, zodat je genoeg lucht hebt om te ademen, maar adem de stoom echt in. Als je verkouden bent, is deze optie beter voor je bloedsomloop, want ze is gemakkelijker voor jou en je lichaam.

Attentie! Pas op dat je je niet brandt aan het hete water, kinderen mogen dit alleen onder toezicht van een volwassene doen!

Behalve de gebruikelijke etherische oliën kun je ook kruiden of soortgelijke stoffen gebruiken en de dampen ervan inhaleren. (Image source: pixaybay.com / Couleur)

Hoe kun je zelf een stoomdouche bouwen?

Als je een hobbyist of doe-het-zelver bent, vraag je je misschien af hoe je zelf een stoomdouche kunt bouwen. Je kunt veel instructies vinden op het Internet. Als je de stoomdouche niet zelf wilt bouwen, maar hem in elk geval zelf in elkaar wilt zetten en installeren, volg dan de aanwijzingen voor je stoomdouche.

Opgelet: Zowel installatie als montage vereisen vaardigheid en, in sommige gevallen, het juiste gereedschap.

Besluit: Welke soorten stoomdouches zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wat onderscheidt een stoomdouche voor een mens en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een stoomdouche voor één persoon is bijzonder geschikt als je weinig ruimte hebt, want hij neemt niet zo veel plaats in. Ondanks zijn kleine afmetingen biedt hij de gebruikelijke voordelen van een stoomdouche. Gangmaten voor 1-persoons stoomdouches zijn:

 • 90×90 cm
 • 100×90 cm
 • 100×100 cm
 • 120×90 cm
Voordelen
 • Ruimtebesparend
Nadelen
 • Alleen geschikt voor één persoon

Wat zijn de kenmerken van een stoomdouche voor meerdere personen en wat zijn de voor- en nadelen?

Meerpersoons stoomdouches zijn meestal ontworpen voor twee personen. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor stellen of als je in het algemeen graag met z’n tweeën doucht of een stoombad neemt, of als je graag met z’n tweeën ontspant. Ze zijn ook geschikt als je bij het douchen en stoombaden veel ruimte voor jezelf wilt hebben. Een stoomdouche voor twee is groter dan een voor één, dus 2-persoons stoomdouches hebben vaak de volgende afmetingen:

 • 150×90 cm
 • 120×120 cm
 • 135×135 cm
 • 150×150 cm
Meestal heeft een 2-persoons stoomdouche twee zitjes. Deze zitjes kunnen krukjes zijn, klapstoeltjes of vaste zitjes. Vaste zitjes hebben echter het nadeel dat ze nogal onhandig zijn bij het douchen en ruimte in beslag nemen.
Voordelen
 • Geschikt voor minstens 2 personen
 • Bevat zitplaatsen
Nadelen
 • Vereist ruimte
 • Permanent geïnstalleerde zitplaatsen vormen een belemmering bij het douchen

Wat onderscheidt een stoomdouche met whirlpool en wat zijn de voor- en nadelen?

Een stoomdouche met whirlpool is min of meer 3 in 1:

 • Douche
 • Stoombad
 • Whirlpool

De stoomgenerator en het bubbelbad zijn essentieel voor een stoomdouche met whirlpool. Het is aan te bevelen een stoomgenerator met minstens 3 KW te gebruiken, hoe groter de cabine, hoe meer KW de stoomgenerator moet hebben. De badkuip met geïntegreerde whirlpool kan voorzien worden van een water- en een luchtmassage. Er zijn water- en luchtstralen voor dit doel en in de douche zijn er vaak stralen voor een rugmassage. Het i belangrijk dat het stoombad en de whirlpool onafhankelijk van elkaar geregeld kunnen worden.

De stoomdouche met whirlpool kan ook als gewone douche gebruikt worden, vaak heeft hij gewoon een handdouche en een zuivere regendouchekop. Door een stoombad, douche en whirlpool te combineren bespaar je ruimte en kosten. Als je de stoomdouche en het bubbelbad apart zou kopen, moet je rekening houden met 50-70% extra kosten. Je hoeft ook minder voor te bereiden, want met de combinatieoplossing heb je maar één afvoer nodig en maar één warm en koud water toevoer. De toegangsprijs is echter erg hoog, vooral als je vooral de douche- en stoombadfunctie gebruikt. Als je problemen hebt met hoge instappen van het lopen, kun je overwegen een extra opstapje te laten plaatsen of een oplossing te kopen met een aangepaste instap om gemakkelijker over de stoomdouche of whirlpool te kunnen lopen.
Voordelen
 • 3-in-1 oplossing
 • Goedkoper dan alle apparaten apart kopen
 • Ruimtebesparender dan alle apparaten apart installeren
Nadelen
 • Hoge toegankelijkheid
 • Duurder dan stoomdouches zonder bubbelbad

Wat onderscheidt een infrarood stoomdouche en wat zijn de voor- en nadelen?

Een infrarood stoomdouche is een combinatie van een stoomdouche en een infrarood cabine. Hoewel het goedkoper en ruimtebesparend is om deze combinatie te kopen in plaats van een aparte stoomdouche en een aparte infrarood cabine, is het, als je genoeg geld en ruimte hebt, beter om een aparte versie te kiezen. Als je een infrarood stoomdouche gebruikt, kun je een douche, een stoombad of een infrarood behandeling nemen en dat alles in één apparaat. Je kunt ook een infrarood douche kopen die geen stoomfunctie heeft, in welk geval de luchtvochtigheid in de cabine lager is.

Voordelen
 • Goedkoper dan losse installaties
Nadelen
 • Niet alle infrarood douches hebben een stoomfunctie

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om stoom douches te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om stoomdouches te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde stoomdouche geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Reiniging
 • Grootte
 • Vorm
 • Prijs-kwaliteitverhouding
 • Extra voorzieningen
 • Materiaal

Reiniging

Je kunt een stoomdouche natuurlijk met de hand schoonmaken, maar het is meestal beter als er een reinigingssysteem in de stoomdouche geïntegreerd is. Omdat de hoge vochtigheid of het warme, vochtige klimaat in een stoomdouche een geschikte voedingsbodem voor ziektekiemen is, moet de stoomdouche altijd zo snel mogelijk na gebruik schoongemaakt worden. Dit helpt om de hygiëne te waarborgen.

Om ervoor te zorgen dat de stoomdouche goed schoon wordt, moet hij een ozonreinigingssysteem hebben. Ozon heeft zich bewezen als ontsmettingsmiddel voor stoomdouches. Behalve bacteriën en ziektekiemen wordt er ook kalkaanslag gevormd door het water. In het beste geval moet de stoomdouche daarom een ontkalkingsfunctie hebben. Ontkalken is belangrijk om ervoor te zorgen dat de leidingen en delen van de douche die moeilijk toegankelijk zijn en dus moeilijk met de hand schoon te maken zijn, zo lang mogelijk meegaan.

Grootte

Je moet de grootte van je stoomdouche kiezen afhankelijk van de ruimte die je voor de stoomdouche ter beschikking hebt. Je moet ook overwegen of je een stoomdouche voor één of twee personen wilt.

Vorm

Er zijn verschillende vormen van stoomdouches. Ook hier hangt het af van hoeveel ruimte er voor de stoomdouche beschikbaar is. Het hangt ook af van de indeling van de ruimte waarin de stoomdouche komt. Moeten daar nog andere voorwerpen geïnstalleerd worden? Hoeveel ruimte hebben ze nodig en hoe kunnen ze gerangschikt worden? Er zijn rechthoekige en ronde stoomdouches. Stoomdouches kunnen afgerond zijn. Dit is altijd een kwestie van persoonlijke smaak.

Waar voor je geld

Hoe meer functies de stoomdouche heeft, hoe duurder hij is. Je moet goed nadenken over welke functies je wilt gebruiken, want het is duur om een stoomdouche met zo veel mogelijk functies te kopen. Het zou zonde zijn de meeste ervan niet te gebruiken. Als je echt alleen een stoomdouche wilt om te douchen en te stoombaden, dan volstaat een eenvoudige stoomdouche; je kunt ze kopen vanaf ongeveer € 400. Wil je ook een whirlpool of een infrarood cabine geïntegreerd hebben? Dan zal het duurder zijn. Je moet dan ruim €1000 rekenen voor de stoomdouche, die al gauw tussen €4000 en €5000 kan kosten.

Extra uitrusting

Afhankelijk van je behoeften en voorkeuren kun je in een stoomdouche een aantal extra functies laten aanbrengen:

 • Geluidssysteem
 • Licht
 • Kleur/kleur lichttherapie
 • Armoatherapie

Als je graag naar muziek luistert tijdens het stoombad, moet je denken aan een stoomdouche met een geïntegreerd geluidssysteem. Als je graag aan lichttherapie doet of verschillende lichteffecten wilt hebben, moet je stoomdouche passende verlichting hebben of zelfs gekleurd licht voor gekleurde lichttherapie. Als je je neus tijdens het stoombad ook wilt verwennen met aangename aroma’s, is een aromatherapie functie in de stoomdouche aan te bevelen. Je kunt ook verschillende aroma’s kopen en gebruiken voor dit doel. De volgende tabel geeft een kort overzicht van de extra uitrusting:

Extra uitrusting Beschrijving Wie moet deze functie hebben?
Geluidssysteem Een ingebouwd geluidssysteem kan muziek afspelen ondanks het water in een douche of de stoom van een stoomdouche. Je moet deze extra functie hebben als je graag onder de douche naar muziek luistert of naar hoorspelen of luisterboeken luistert.
Licht Licht kan een ontspannend effect hebben in de stoomdouche. Wie in de douche een ontspannend effect wil creëren, moet op bepaalde lichteffecten letten.
Kleur/gekleurde lichttherapie Gekleurd licht en ook gekleurde lichttherapie kan ontspannend werken. Je moet deze functie hebben als je extra ontspanning nodig hebt.
Aromatherapie Met aromatherapie kunnen allerlei verschillende aroma’s in de douche verspreid worden om een positieve invloed uit te oefenen. Iedereen die een positieve invloed wil uitoefenen op het ademhalingssysteem of voor meer ontspanning.

Materiaal

Stoomdouches zijn vaak van glas. Anders zijn ze gedeeltelijk van metaal. Er zijn ook varianten die een extra saunacompartiment bevatten, dat dan meestal van hout gemaakt is. Delen van je stoomdouche kunnen ook van plastic gemaakt zijn.

Wetenswaardigheden over stoomdouches

Hoe maak je een stoomdouche schoon?

Je kunt een stoomdouche net als een gewone douche met de hand schoonmaken, maar je moet er wel op letten dat hij een geïntegreerd reinigingssysteem heeft. Je moet dit systeem gebruiken om te voorkomen dat bacteriën en ziektekiemen overleven en om te voorkomen dat kalk zich permanent ophoopt in je stoomdouche.

Hoe kun je geur gebruiken in een stoomdouche?

Als er geen medische redenen zijn om het niet te doen, kun je een stoomdouche zo vaak gebruiken als je wilt. Velen gebruiken de stoomdouche ‘s morgens of ‘s avonds. Sommigen gebruiken het zowel ‘s morgens als ‘s avonds. Wist je dat stoomdouches al in de oudheid populair waren? Vroeger waren het baden die mensen konden bezoeken. Ze werden beschouwd als een sociale ontmoetingsplaats, maar ook als een wellness tempel.

Waar kun je geuren kopen voor de stoomdouche?

Je kunt geuren voor stoomdouches online kopen. Soms kun je ze ook kopen in apotheken of drogisterijen. Je kunt het beste online zoeken naar geurstoffen, aroma’s of etherische oliën voor de stoomdouche, of er direct naar vragen in een apotheek of drogist. In een winkel kun je meestal beter advies krijgen dan online, en je kunt er misschien ook testen of het aroma bij je past. Je kunt het aroma niet van tevoren online testen.

Hoe kan ik een stoomdouche ontkalken?

Je moet er altijd op letten dat de stoomdouche een ingebouwd ontkalkingssysteem heeft. Anders kun je de aanwijzingen volgen en zo nodig handmatig ontkalken. Maar als je het met de hand ontkalkt, kun je niet op veel plaatsen komen, zoals bij de pijpen.

Wat kan ik gebruiken om een stoomdouche te ontsmetten?

Idealiter wordt de desinfectie met ozon in de stoomdouche geïntegreerd. Als je je stoomdouche extra wilt ontsmetten of als er geen ingebouwd ontsmettend reinigingssysteem in zit, moet je de gebruiksaanwijzing raadplegen om te weten te komen welke soort ontsmetting geschikt is voor je stoomdouche. Onze must-haves voor elke stoomdouche: Must-have want Geïntegreerde ozonreiniging het is hygiënischer Geïntegreerde ontkalking het draagt bij tot de levensduur van de stoomdouche Stoomfunctie het hoort een stoombad te zijn Zitplaatsen het is aangenamer om zittend een stoombad te nemen.

Waarom kun je me vertrouwen?