groentestomer
Laatst bijgewerkt: 11-11-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

18Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

De tegenwoordig zo populaire gewoonte om voedsel te stomen, vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese en Japanse keuken. Met deze manier van koken blijven alle smaak en voedingsstoffen van het voedsel behouden door te voorkomen dat het in contact komt met het kookwater. Om voedsel te stomen kun je een stoomkoker gebruiken.

Er zijn veel verschillende modellen stoompannen, zoals bijvoorbeeld gemaakt van glas, roestvrij staal, siliconen of bamboe. Iedere stoompan, op de elektrische modellen na, heeft een waterreservoir nodig om het kookwater in te koken. In deze shopgids laten we zien wat de beste stoomkokers zijn en hoe je deze gebruikt om er zoveel mogelijk plezier uit te halen.
Belangrijk om te weten

 • Door voedsel te stomen blijven de voedingsstoffen behouden zonder verlies van smaak, geur of textuur. Hoewel er verschillende soorten stoompannen zijn, zijn de elektrische stoomkokers over het algemeen het meest effectief, omdat ze gebruik maken van alle stoom die ze produceren om het voedsel te bereiden. Het zijn gebruiksvriendelijke apparaten die in staat zijn om meerdere gerechten in één keer te stomen.
 • Naast hun onbetwiste voordelen voor je gezondheid, zorgen elektrische stoomkokers ook voor grote energiebesparingen. Behalve dat het niet al te dure apparaten zijn, maken ze voor 100% gebruik van water en elektriciteit. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen worden opgeborgen zonder veel ruimte in te nemen.
 • Bij het kiezen van een goede stoomkoker moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals het aantal mensen voor wie je doorgaans wilt koken. Ook moet je beoordelen of het de moeite waard is om een ​​elektrische of juist een eenvoudigere stoompan aan te schaffen. Het vermogen, de capaciteit en de grootte van de watertank zijn andere criteria waar je op moet letten bij je aankoop.

Onze selectie: De beste stoomkoker

Er zijn veel verschillende soorten stoompannen verkrijgbaar. In deze shopgids richten we ons echter vooral op de elektrische stoomkokers. Hoewel er traditionele stoompannen zijn die zeer efficiënt zijn, zijn wij van mening dat vooral de elektrische stoomkokers veel voordelen bieden. Dit komt door hun enorme veelzijdigheid. Hieronder vind je een selectie met de beste stoomkokers die op de markt verkrijgbaar zijn.

De beste stoomkoker met een met een automatische uitschakeling

Deze authentieke bestseller van het prestigieuze merk Russel Hobbs heeft drie stapelbare bakken met een totale inhoud van 9 liter. Dat is voldoende voor het hele gezin. Vaak heb je niet meer dan 2 bakken nodig, hier past al voldoende in.

Het apparaat heeft een vermogen van 800 watt en is erg gebruikersvriendelijk. De timer van 60 minuten schakelt zichzelf uit. Dankzij het extra stoommandje van 1 liter maak je ook gemakkelijk rijst klaar.

De beste stoomkoker met korte opstarttijd

De stoomkoker van Aigostar is eenvoudig in gebruik en heeft een goede prijs. Het apparaat heeft 3 verdiepingen met een totale inhoud van 9 liter. De stoomkoker heeft een semi-transparant waterreservoir met waterniveau-indicator en 2 vulopeningen.

Het is het ideale stoomapparaat voor gezinnen. Vanwege de korte opstarttijd is het mogelijk de maaltijd snel te bereiden. Hij stoomt al binnen 15 seconden. Zo bespaar je dus tijd en elektriciteit!

De stoomkoker voor de beste smaak

Heerlijk, stoommaaltijden waren nog nooit zo lekker! Met de Philips stoomkoker HD9170/91 heb je de pure smaak van gestoomd voedsel. Met de Aroma Infuser verrijk je de gerechten gemakkelijk met lekkere kruiden en specerijen.

Je hoeft alleen maar je favoriete kruiden en specerijen in de booster te doen en de stoom doet al het werk. De hitte van de stoom laat de aroma’s vrijkomen, zodat deze in het voedsel trekken. De Philips stoomkoker beschikt bovendien over maaltijdprogramma’s die de perfecte kooktijd per mand instellen.

De meest krachtige stoomkoker met een vermogen van 850 watt

Met een vermogen van 850 watt kan de stoomkoker FS 3000 van Braun elk soort voedsel aan. Het apparaat heeft 2 handige bakken en is dankzij zijn compacte formaat eenvoudig op te bergen. Iedere bak heeft een capaciteit van 2 liter.

Dat is voldoende voor een klein gezin, zonder dat je enorm veel bergruimte hoeft te hebben. De stoomkoker is uitgerust met een stoomversneller waardoor hij stoom produceert binnen 45 seconden. De automatische timer schakelt zichzelf uit zodra de tijd is verstreken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over stoomkokers

Veel mensen denken dat gestoomd voedsel niet echt lekker is. Gelukkig is tegenwoordig niets minder waar, vooral dankzij de nieuwe kooktechnieken die worden aangeboden door apparaten zoals stoomkokers. Om je te helpen de stoomkoker te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit apparaat.

groenten koken

Door voedsel te stomen blijven de voedingsstoffen behouden zonder verlies van smaak, geur of textuur. (Bron: Marctran: 124780839/ 123rf.com)

Waarom een stoomkoker?

Het stomen van voedsel heeft veel voordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het voedsel bijna alle voedingsstoffen behoudt tijdens het koken. Er zijn echter nog veel meer voordelen die we niet mogen vergeten:

 • Je gebruikt minder vet.
 • Je kunt het hele voedingsmiddel eten.
 • Het is snel.
 • Je bespaart tijd en energie.
 • Het voedsel verbrandt niet.
 • Het is een goedkope manier van koken.

Hoe moet je een stoomkoker gebruiken?

Stoomkokers zijn zeer intuïtieve en gemakkelijk te gebruiken apparaten. Vergeet echter niet om de instructies van de fabrikant goed te lezen als je het apparaat voor de eerste keer gebruikt. Voordat je het apparaat inschakelt, moet je het reservoir met water vullen, anders kun je het apparaat beschadigen.
Voeg geen olie toe, noch aan het water, noch aan het voedsel.

Het is ook belangrijk dat de tank tijdens het koken nooit zonder water komt te zitten. Bij de meeste stoomkokers kun je tijdens het stomen meer water toevoegen. Sommige modellen geven een waarschuwing als het waterpeil te laag staat. Het is raadzaam om het voedsel op basis van consistentie in de manden te plaatsen: het hardste voedsel in de onderste mand en het zachtste voedsel in de bovenste mand.

De stoomtijden voor voedsel variëren aanzienlijk. Vis kan in ongeveer 10 minuten worden gestoomd, terwijl groenten zoals bloemkool in 12 minuten klaar zijn. Het is belangrijk om te allen tijde de maximale hoeveelheid voedsel per schaal te respecteren, anders kan het eten niet goed gaar worden.

gebakken groenten

Naast hun onbetwiste voordelen voor onze gezondheid, zorgen elektrische stoomkokers voor grote energiebesparingen. (Bron: Kramar: 94617986/ 123rf.com)

Is er een truc om nog lekkerder te koken met een stoomkoker?

Een stoomkoker is een onmisbare tool als je van snel en gezond eten houdt. Ben je een liefhebber van koken? Dan mag de stoomkoker niet ontbreken naast een snelkookpan, paella-pan en frituurpan. Hoewel stoomkokers buitengewoon gemakkelijk te gebruiken zijn, zijn er een aantal trucs die ervoor zorgen dat je gerechten meer smaak krijgen:

 • Laat de groenten afkoelen. Haal de groenten na het koken uit de stoompan en leg ze onder koud stromend water. Zo krijgen de groenten niet alleen meer smaak, maar zien ze er ook nog eens beter uit.
 • Breng met kruiden op smaak. Voor het beste resultaat kun je de groenten het beste eerst op smaak brengen, voordat je ze in de stoomkoker legt. Voeg het zout op het einde toe.
 • Gebruik de olie aan het eind. Vermijd het gebruik van olie tijdens het kookproces zoveel mogelijk. Voeg het pas toe als het eten klaar is om op de borden gelegd te worden.
 • Leg vis in aluminium. Om vis te stomen is het aan te raden deze in een stuk vetvrij bakpapier of aluminium te wikkelen waarin je wat gaatjes hebt gemaakt.
 • Bereid vlees in de stoomkoker. Vetarm vlees zoals kip en kalkoen is sappiger als het wordt gestoomd.
 • Scheid groenten en peulvruchten. Het is raadzaam om groenten en peulvruchten in verschillende manden te leggen.
 • Aromatisering. Met sommige stoomkokers kun je kruiden aan het water toevoegen om het eten tijdens het koken extra op smaak te brengen. Heerlijk!

Hoe moet je een stoomkoker schoonmaken?

Veel fabrikanten adviseren om een stoomkoker na een bepaald aantal keren gebruik, ongeveer tien, te ontkalken. Dit doe je door simpelweg een beetje azijn aan het water toe te voegen en de instructies in de handleiding op te volgen. Sommige stoomkokers zijn zelfs vaatwasmachinebestendig, hoewel je de manden het beste met de hand kunt reinigen.

Het schoonmaken van de voedselmanden is gemakkelijker als je het voedsel dat je wilt stomen altijd op bakpapier plaatst. Je kunt dan het beste enkele gaatjes in het papier maken om de stoom goed te laten circuleren. Vergeet ook de buitenkant van de stoomkoker niet schoon te maken.

gestoomde broccoli

Veel mensen denken dat gestoomd voedsel niet echt lekker is. Gelukkig is dit tegenwoordig al lang niet meer waar, vooral dankzij de nieuwe kooktechnieken die worden aangeboden door apparaten zoals stoomkokers. (Bron: Kramar: 94968552/ 123rf.com)

Samenvatting

Stomen is een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden. Dankzij de elektrische stoomkokers hoef je niet langer lastig te doen met potten en pannen. Met dit eenvoudige apparaat krijg je rijk en gezond voedsel waarvan alle voedingsstoffen bewaard zijn gebleven.

Met dit artikel hebben we de meest gestelde vragen over stoomkokers opgehelderd. We hebben je laten zien hoe je het apparaat gebruikt en schoonmaakt. Ook hebben we je tips gegeven die helpen om het meeste uit een stoomkoker te halen.

Als je denkt dat ons artikel over stoomkokers andere mensen kan helpen, deel het dan op social media. En als je hieronder een reactie wilt achterlaten of als je ons wilt vertellen over je ervaring met stomen, doe dat dan hieronder.

(Bron van de header afbeelding: Kramar: 94735499/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies