stoommop op houten vloer
Laatst bijgewerkt: 14-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Er komt steeds meer bewustzijn voor een duurzamere en gezondheidsvriendelijkere manier van leven. Dat geldt ook voor de manier waarop we ons huis schoonmaken. Het overmatig gebruik van chemicaliën in huis zorgt voor de nodige zorgen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor duurzame alternatieven, die minstens zo veelzijdig en effectief zijn als de traditionele schoonmaakmiddelen. De stoommop is hier een goed voorbeeld van.

Met alleen stoom, kunnen stoommoppen vrijwel elk oppervlak effectief reinigen. Hoe ingebed het ook is, de kracht van de stoom verwijdert vrijwel elk soort vuil. En alsof dat nog niet genoeg is, verwijderen stoommoppen in tegenstelling tot een normale dweil ook nog eens insecten, mijten, bacteriën en schimmels. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Stoommoppen zijn het ideale alternatief als je je huis niet langer wilt reinigen met chemicaliën. Bovendien is de effectiviteit van stoom als ontsmettings- en desinfectiemiddel zeer groot. Stoommoppen zijn effectief op vrijwel elk soort oppervlak, hoewel voorzichtigheid geboden is bij bepaalde vloeren zoals houten parketvloeren.
 • Stoommoppen zijn zeer gebruiksvriendelijke apparaten. Ze hebben weinig onderhoud nodig. De effectiviteit voor het verwijderen van mijten en ziektekiemen is door verschillende studies bevestigd. Daarom worden stoommoppen zelfs gebruikt bij het schoonmaken van ziekenhuizen. Voor het optimale resultaat moet je wel een aantal belangrijke tips opvolgen. Zo moet je bijvoorbeeld nooit schoonmaakmiddelen toevoegen aan het water.
 • Om de meest geschikte stoommop te kiezen, moet je bovendien rekening houden met verschillende aankoopcriteria, zoals het soort oppervlak waar je de stoommop op gaat gebruiken, de capaciteit van de watertank, het elektrisch vermogen, de lengte van het snoer en de verschillende accessoires die worden meegeleverd.

Onze selectie: De beste stoommoppen op de markt

Reinigen met stoom wordt steeds populairder dankzij het grote gebruikersgemak van apparaten zoals de stoommop. Een stoommop, ook wel steelmodel genoemd, is erg praktisch om je vloeren en andere delen mee te reinigen. Hieronder vind je een selectie met de beste stoommoppen op de markt, allemaal geselecteerd vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De stoommop met de meest veelzijdige accessoires

De Vileda Steam – Stoomreiniger is een lichte en wendbare stoomreiniger die ideaal is voor het reinigen van bijvoorbeeld de keuken en de badkamer, maar ook geschikt is voor publieke ruimtes zoals een grootkeuken, bakkerij of kleuterklasje.

De nodige accessoires worden hiervoor meegeleverd. Het apparaat heeft een snoer van 6 meter en een watertank van 400 ml. Gebruikers benadrukken de snelheid waarmee de stoom wordt geproduceerd en de effectiviteit van het apparaat om vuil te verwijderen.

De beste stoommop met een snelle opstarttijd

De stoomreiniger FSMH1321-QS van BLACK+DECKER is een 7IN1 stoomreiniger waarmee je 99% van de bacteriën, ziektekiemen en stofmijten doodt zonder gebruik te maken van chemische schoonmaakmiddelen.

Je hoeft alleen maar het vloertype in te stellen met de AUTOSELECT-draaiknop en de stoommop regelt de juiste hoeveelheid stoom. Het apparaat heeft een snelle opstarttijd van maar 15 seconden.

De stoommop met het meest trendy ontwerp

De stoommop van Aqua Laser zorgt voor een streeploos resultaat. De reiniger staat klaar in een basisstation. Ga je schoonmaken, dan vul je het reservoir met water en wacht je een halve minuut. Daarna is de Aqua Laser direct klaar voor gebruik.

Je kunt de stoommop ook zonder steel gebruiken, om bijvoorbeeld je oven of de tegels in de badkamer grondig schoon te maken. De kleurcombinatie van de reiniger geven het apparaat een trendy ontwerp.

De beste stoommop met extra lang snoer

Met de Leifheit CleanTenso wordt alles hygiënisch schoon. Hoewel het een vrij zwaar apparaat is, is deze stoommop een uitstekend instapmodel vanwege de gebruikersvriendelijke bedieningswijze.

Het apparaat heeft een grote XL tank en kan daardoor non-stop 40 minuten lang gebruikt worden. Het extra lange snoer komt tot in iedere hoek en maakt bijzonder flexibel schoonmaken mogelijk. Echt een aanrader dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over stoommoppen

Stoommoppen zijn een populair alternatief om vloeren en andere delen van je huis te reinigen. Je hoeft geen chemicaliën te gebruiken, wat dus beter voor het milieu is. Toch is het op dit moment nog steeds een relatief onbekend huishoudelijk apparaat. Om je te helpen de beste stoommop te vinden, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit apparaat.

Huishoudster reinigt parketvloer in gang

Stoommoppen zijn zeer gebruiksvriendelijke apparaten. Ze hebben weinig onderhoud nodig.
(Bron: Tylephotographs: 137631669/ 123rf.com)

Wat is een stoommop en hoe werkt het apparaat precies?

Stoommoppen gebruiken stoom om vuil gemakkelijker van verschillende soorten oppervlakken te verwijderen. Om dit te doen, vul je de tank van het apparaat met water. De meeste tanks hebben een inhoud van minder dan een liter. De elektrische weerstand zet het water om in stoom. De stoom komt door de mop naar buiten, zodat het doek, terwijl het tegelijkertijd het vuil verwijdert, de vloer droogt.

Stoommoppen kun je gebruiken verschillende accessoires om te reinigen, afhankelijk van het soort oppervlak waar je mee werkt. De meest eenvoudige modellen gebruiken een stoffen dweil om de vloer te drogen. Er zijn echter ook zeer complete apparaten, die onder andere borstels en speciale koppen gebruiken om zich aan vrijwel elk soort oppervlak aan te passen.

Wat zijn de voordelen van een stoommop?

Stoommoppen worden steeds populairder. Dat is ook wel te begrijpen, de voordelen van een stoommop voor dagelijkse huishoudelijke reiniging zijn talrijk. Hieronder vind je de belangrijkste:

 • Makkelijk te gebruiken. Stoommoppen zijn zeer gebruikersvriendelijke apparaten die weinig uitleg vereisen. Je hoeft alleen maar de watertank te vullen en het apparaat aan te zetten. Na enkele ogenblikken kun je direct beginnen met schoonmaken.
 • Veelzijdig. Naast het schrobben van de vloer, bevatten deze apparaten meestal accessoires voor het reinigen van andere oppervlakken, zoals glas, tegels of tapijten.
 • Geen chemicaliën. Dit is misschien wel het grootste voordeel van stoommoppen. Je hoeft geen chemicaliën te gebruiken om met een stoommop te reinigen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar op de lange termijn ook voor je portemonnee. Je hoeft namelijk nooit meer geld uit te geven aan schoonmaakmiddelen. Bovendien vermijd je zo problemen die chemische stoffen kunnen veroorzaken bij mensen met allergieën, kinderen of dieren.
 • Hygiëne. Een ander voordeel van stoommoppen is dat ze niet alleen het vuil reinigen dat je ziet, maar ook het vuil dat je niet ziet. Ziektekiemen, schimmels, mijten of insecten verdwijnen met de hoge temperaturen die de stoom bereikt.
 • Snelheid. Met een stoommop kun je het oppervlak tegelijkertijd reinigen en drogen, waardoor je veel tijd bespaart. Bovendien drogen de oppervlakken dankzij de hete waterdamp veel sneller dan normaal.

Zoals je ziet zijn de voordelen van een stoommop talrijk. Met een stoommop combineer je gebruiksgemak met effectiviteit. Op zoek naar de beste stoommop? Neem dan een kijkje in de selectie hierboven met de beste modellen op de markt.

tapijt dweilen

Stoommoppen gebruiken stoom om vuil gemakkelijker van verschillende soorten oppervlakken te verwijderen.
(Bron: Ortega: 26719822/ 123rf.com)

Doden stoommoppen echt bacteriën en schimmels?

Het gebruik van stoom voor reiniging en desinfectie is door talrijke studies bewezen. Het is zelfs de methode die door belangrijke instellingen wordt aanbevolen om bepaalde chirurgische en medische materialen te steriliseren (1).

In sommige ziekenhuizen worden industriële stoomreinigers gebruikt die bacteriën doden zonder chemicaliën te gebruiken.

Ook stoommoppen voor huishoudelijk gebruik zijn effectief om te desinfecteren. De meeste micro-organismen sterven bij een temperatuur tussen de 80ºC en 100ºC. Alle goede stoommoppen halen dit temperatuurbereik eenvoudig. Wel is het belangrijk om de stoommop op de juiste manier te gebruiken. Je leest in de handleiding van het desbetreffende apparaat hoe je dit doet.

Voor een effectieve desinfectie moet je ervoor zorgen dat je het hele huis bedekt. Beweeg het apparaat niet te snel en zorg ervoor dat de stoom lang genoeg in contact komt met de oppervlakken. Voor het reinigen van objecten en oppervlakken die in hoge mate aan handcontact worden blootgesteld, zoals deurknoppen of leuningen, moet de stoom minimaal 100ºC zijn.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen bij het gebruik van een stoommop?

Als je een stoommop gebruikt, is het aan te raden een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Het belangrijkste is om je handen uit de buurt van de stoomstraal te houden. Hieronder vind je een overzicht met nog meer belangrijke tips die helpen het apparaat op de juiste manier te gebruiken:

 • Voorbereiding van de vloer. Voordat je de vloer met de stoomreiniger gaat reinigen, moet je deze eerst aanvegen of stofzuigen. Als de vloer erg vuil is, is het aan te raden om een ​​traditionele reiniging met een dweil uit te voeren voordat je de stoommop gebruikt. Alleen dan bereik je een optimaal resultaat.
 • Geen chemicaliën gebruiken. De watertank mag alleen met water worden gevuld. Als je hier reinigingsmiddel, bleekmiddel of andere producten aan toevoegt, loop je niet alleen het risico de oppervlakken te beschadigen, maar ook het apparaat.
 • Overschrijd de aanbevolen maximale temperatuur niet. De drang om bacteriën te doden kan ertoe leiden dat je een te hoge temperatuur wilt gebruiken. Hierdoor kunnen kwetsbare oppervlakken echter beschadigd raken, zoals houten vloeren of synthetisch parket.
 • Gebruik niet teveel stoom. Als je teveel en te lang stoom op kwetsbaar materiaal gebruikt kan het oppervlak hierdoor beschadigen. Het wordt bovendien afgeraden om stoom te gebruiken op niet-afgedichte vloeren, omdat vocht door de voegen kan sijpelen en het materiaal hierdoor na verloop van tijd kan beschadigen.

Als je deze tips in gedachten houdt, zal het gebruik van een stoommop je veel zorgen, tijd en op de lange termijn ook kosten besparen.

het glas van de ramen schoonmaken

Naast voor het schrobben van de vloer, hebben stoommoppen meestal accessoires voor het reinigen van andere oppervlakken, zoals glas, tegels of tapijt.  (Bron: Xartproduction: 142409592/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De populariteit van stoommoppen neemt toe. Hierdoor wordt het aanbod waar je uit kunt kiezen steeds groter. Het kiezen van de stoommop die het beste bij je behoeften past, kan daardoor behoorlijk last zijn. Weten waarvoor je de stoommop gaat gebruiken, is misschien het belangrijkste criterium waar je rekening mee moet houden. Er zijn echter andere, niet minder belangrijke factoren die niet over het hoofd mogen worden gezien. Hieronder zie je welke:

Soort oppervlak

Voordat je een stoommop kiest, is het belangrijk om te weten welke soorten oppervlakken je ermee wilt reinigen. Als je het apparaat voornamelijk gaat gebruiken om de badkamer te ontsmetten, heb je een stoommop met de nodige accessoires nodig om elke hoek van de badkamer te bereiken. Als je de stoommop vooral wilt gebruiken om vloerkleden of tapijten schoon te maken, kies dan een model met de juiste accessoires daarvoor.

Houten parketvloeren zijn kwetsbaar. Het is daarom belangrijk extra voorzichtig te zijn als je stoom gebruikt om dit soort vloeren schoon te maken. De stoom kan sporen achterlaten die, indien niet snel genoeg opgedroogd, het hout aantasten. Om dit te voorkomen, raden we je aan een stoommop te kiezen waarmee je de stoomintensiteit tot een minimum beperkt zonder de temperatuur te verlagen. Op deze manier hoef je het water niet te drogen met overtollige stoom.

stoomreiniging van de houten vloer

Een groot voordeel van stoommoppen is dat deze niet alleen het vuil reinigen dat je ziet, maar ook dat je niet ziet.
(Bron: Chyzhevska: 125035977/ 123rf.com)

Met snoer of draadloos

Stoommoppen die een snoer hebben, hebben het voordeel dat je het apparaat niet steeds opnieuw hoeft op te laden. Je moet dan dus alleen nog maar op het waterpeil in de tank letten. We raden in dat geval wel aan om voor een model met een lang snoer te kiezen, anders moet je de stekker regelmatig verplaatsen om dezelfde kamer schoon te maken. Ook kun je een verlengsnoer gebruiken.

Draadloze moppen staan op een vaste basis waar de stoom wordt geproduceerd. Bij de verhitting laadt het apparaat zich op. Je kunt een draadloze stoommop op dezelfde manier gebruiken als een traditionele dweil. Het grote voordeel van draadloze modellen is dat ze weinig wegen en zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Het nadeel? Dat je eigenlijk schoonmaakt met heet water en dus niet met stoom. Maar dat verschil zal voor de meeste mensen nauwelijks op te merken zijn.

Vermogen

Een stoommop met snoer heeft doorgaans veel meer vermogen dan draadloze modellen. De tijd die de mop nodig heeft om op te warmen, is afhankelijk van het vermogen. Hoe meer vermogen het apparaat heeft, hoe sneller het apparaat klaar is om te stomen en hoe korter de reinigingstijd. Een dweil die veel tijd nodig heeft om op te warmen, een minuut of langer, kan het schoonmaken een vervelende taak maken.

De kracht waarmee de stoom naar buiten komt, is ook een belangrijke factor om te overwegen. Er zijn modellen met een vermogen van 1500 watt, maar een stoomstroom van slechts 2,5 bar, onvoldoende voor een effectieve reiniging. We raden aan een mop te kiezen met een vermogen van minimaal 1200 watt en drie bar druk, zodat de reiniging echt effectief is.

Schoonmaakster met stoomreiniger in de woonkamer

Hoe groter de capaciteit van de watertank van een stoommop is, hoe langer je achter elkaar kunt blijven schoonmaken. (Bron: Stylephotographs: 130776754/ 123rf.com)

Opwarmtijd

Zoals je al eerder in deze shopgids kon lezen, is de tijd die een stoommop nodig heeft om stoom te produceren afhankelijk van het vermogen van het apparaat. Houd er wel rekening mee dat hoe groter het vermogen, hoe hoger het elektriciteitsverbruik, hoewel de meeste stoommoppen een energieclassificatie A of hoger hebben. Hoe sneller het apparaat stoom produceert, hoe sneller de vloer droogt, waardoor het apparaat geen sporen achterlaat.

Over het algemeen is een opwarmtijd van 30 seconden een prima tijd. Er zijn echter apparaten, zoals de meeste Black & Decker- en Vileda-modellen, die dit in slechts vijftien seconden doen. Andere elektrische dweilen kunnen daarentegen wel zes minuten tijd nodig hebben. Dat lijkt een eeuwigheid als je op het punt staat even snel de vloer schoon te maken.

Capaciteit van de watertank

De capaciteit van de watertank bepaalt voor een groot deel de autonomie van de dweil. Hoe groter de watertank is, hoe langer je kunt schoonmaken zonder deze opnieuw te hoeven vullen. De capaciteit varieert in de meeste gevallen tussen de 500 ml en 1 liter, wat een autonomie biedt van respectievelijk 20 tot 40 minuten. Een grotere tank zou het apparaat te zwaar maken voor comfortabel gebruik.

Sommige modellen hebben verwijderbare tanks, zodat je geen maatbeker hoeft te gebruiken. Op deze manier is het vulproces veel makkelijker, omdat je alleen de tank uit het apparaat hoeft te halen en onder de kraan moet zetten. Het makkelijkste is als de watertank bovendien doorzichtig is, zodat je op ieder gewenst moment nog kunt zien hoeveel water erin zit.

Antikalkfilter

Als je een stoommop koopt raden we aan te controleren of deze een antikalkfilter heeft. Als je in een gebied woont waar veel kalk in het water zit, kan dit de leidingen van het apparaat verstoppen, waardoor het apparaat sneller kapot gaat. Heeft het apparaat geen filter? Gebruik dan gefilterd water. Idealiter zou de stoommop echter een dergelijk filter moeten hebben.

Samenvatting

Reinigen met stoom wordt steeds populairder dankzij het grote gebruikersgemak van apparaten zoals de stoommop. Stoommoppen gebruiken stoom om vuil gemakkelijker van verschillende soorten oppervlakken te verwijderen. Zo hoef je geen chemicaliën meer te gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar op de lange termijn ook voor je portemonnee, omdat je nooit meer schoonmaakmiddelen hoeft te kopen.

In deze shopgids lieten we je zien uit welke onderdelen een stoommop bestaat en wat het apparaat onderscheidt van andere apparaten, zoals de traditionele dweil. We hebben het ook gehad over het vermogen om bacteriën en andere micro-organismen te verwijderen. Verder lieten we je zien wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn bij het selecteren van de meest geschikte stoommop.

Vond je onze shopgids over stoommoppen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Ymgerman: 39030555/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. Disinfection & Sterilization Guidelines | Guidelines Library | Infection Control | CDC [Internet]. Cdc.gov. 2020 [cited 7 May 2020].
Bron

2. MARTÍN E. ¿El vinagre sirve, de verdad, para limpiar la casa? [Internet]. Consumer.es. 2020 [cited 8 May 2020].
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Informatief artikel
Disinfection & Sterilization Guidelines | Guidelines Library | Infection Control | CDC [Internet]. Cdc.gov. 2020 [cited 7 May 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
MARTÍN E. ¿El vinagre sirve, de verdad, para limpiar la casa? [Internet]. Consumer.es. 2020 [cited 8 May 2020].
Ga naar bron
Recensies