handheld stoomstrijkijzer op blauwe achtergrond
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

We weten dat strijken niet echt het lievelingsklusje is van de meesten onder ons. Toch is er soms niet onderuit te komen en moet je dat gekreukelde overhemd wel strijken. Dus als het toch gedaan moet worden, kun je het beste een goed strijkijzer gebruiken. Stoomstrijkijzers zijn in dit geval de beste optie.

Waarom dat zo is? Heel eenvoudig: ze zijn zeer functioneel, comfortabel en gemakkelijk te gebruiken. Bovendien zijn ze heel betaalbaar, je kunt tegenwoordig voor weinig geld een product van uitstekende kwaliteit vinden. In deze shopgids vertellen we je alle details over deze huishoudelijke apparaten om je te helpen met het maken van je keuze.
Belangrijk om te weten

 • Een stoomstrijkijzer is al jarenlang een onmisbaar apparaat in elk huishouden. Vooral als je graag goed voor de dag komt of je er netjes uit moet zien op je werk.
 • Gelukkig is er een breed assortiment op de markt en zijn er hele handige modellen die het strijken veel minder vervelend maken. Vooral als je ziet hoe goed de resultaten zijn. Vergeet ook niet dat het belangrijk is om een goede strijkplank te gebruiken.
 • Maar let op: je moet er niet zomaar een kopen. Om de beste te kiezen, moet je rekening houden met aankoopcriteria zoals het materiaal, het vermogen, de tankinhoud of de functies van het strijkijzer.

Onze selectie: De beste stoomstrijkijzers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste stoomstrijkijzers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet.

Het best beoordeelde stoomstrijkijzer online

Het Braun TexStyle 3 SI3030PU stoomstrijkijzer heeft dit jaar meerdere prijzen van de Consumentenbond gewonnen. Het strijkijzer heeft een 3D-strijkzool, met een keramische coating.

Het apparaat zorgt door zijn stoomafgifte tot 45 g/min, 140 g stoomshot en 2300W vermogen voor optimale resultaten. Het kan ook verticaal gebruikt worden, voor gordijnen bijvoorbeeld. Het ijzer werkt met een antikalkstaafje dat je af en toe eenvoudig kunt reinigen.

Het beste goedkope stoomstrijkijzer

Het EasySpeed strijkijzer van Philips beschikt over een stoomdruk van 25 g/min, een stoomstoot van 90 g/min en een waterreservoir van 0,2 liter. Het is met zijn 720 gram een zeer lichtgewicht ijzer.

Het strijkijzer produceert een grote hoeveelheid stoom waarmee hardnekkige kreukels worden verwijderd, heeft een niet-plakkende keramische zoolplaat zodat het makkelijk over alle stoffen glijdt, en een Calc Clean-functie voor langdurig goede prestaties.

De beste stoomgenerator

PerfectCare-Elite van Philips is een strijkijzer met stoomgenerator voor mensen die vaak en veel strijken. Het afneembare waterreservoir heeft een inhoud van 1,8 liter, waarmee je twee uur lang blijven strijken zonder bij te hoeven vullen.

De zoolplaat heeft een roestvrijstalen voet die harder en duurzamer is dan aluminium, met een geïntegreerde titanium oxidelaag die krasbestendig is. Verder geeft het apparaat krachtige stoom af voor een optimale verwijdering van kreuken en is het eenvoudig en efficiënt te ontkalken.

Het beste stoomstrijkijzer voor op reis

Deze optie van Tristar is een lichtgewicht en zeer compact reisstrijkijzer met een inklapbaar handvat. Het strijkijzer is ideaal voor zakenreizen, vakanties en zelf voor op de camping dankzij het tweevoudig voltagesysteem (115 en 230 Volt).

Ook beschikt het strijkijzer over continue stoomproductie van 10 g/min en een handige stoomstootfunctie. Bovendien heeft het apparaat een antikleefzool met optimale ontworpen stoomopeningen voor een betere gladheid tijdens het strijken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over stoomstrijkijzers

Het is een goed idee dat je voordat je een stoomstrijkijzer koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje strijken kleding

Een stoomstrijkijzer is al jarenlang een onmisbaar apparaat in elk huishouden. Vooral als je graag goed voor de dag komt of je er netjes uit moet zien op je werk.
(Bron: Estrada: 108059929/ 123rf.com)

Zijn stoomgenerators handiger dan traditionele stoomstrijkijzers?

Dit is misschien het eerste wat je jezelf afvraagt bij de aankoop van een nieuw stoomstrijkijzer. Welnu, ondanks het revolutionaire karakter van de stoomgeneratoren zijn de traditionele stoomstrijkijzers nog steeds populair omdat ze heel functioneel zijn. Op deze tabel kun je de verschillen tussen beide modellen zien:

Eigenschappen Stoomstrijkijzer Stoomgenerator
Watertank Ingebouwd Extern
Verwarmen van het water Warmt snel op Duurt langer voor hij warm is
Afmetingen en opslag Compact, neemt weinig opslagruimte in Groot, zwaar en neemt meer ruimte in
Vermogen Minder hoog Hoger
Prijs Goedkoper Duurder

Hoewel de stoomgeneratoren dus sneller en krachtiger zijn, blijkt in de praktijk vaak dat de traditionele stoomstrijkijzers functioneler zijn voor mensen die niet heel veel strijken, niet veel geld willen uitgeven en niet veel opslagruimte in huis hebben.

Welke soorten stoomstrijksystemen zijn er?

Behalve de traditionele strijkijzers zijn er ook nog andere apparaten die soortgelijke functies hebben en op stoom werken. We kunnen bijvoorbeeld onderscheid maken tussen:

 • Traditionele stoomstrijkijzers: de strijkijzers die bijna iedereen in huis heeft of ooit wel gehad heeft. Dit zijn de strijkijzers die je met water vult en die je op een strijkplank gebruikt.
 • Strijkijzers met verticale optie: Ze zien er eigenlijk net zo uit als de traditionele strijkijzers, maar ze bevatten een verticale strijkmogelijkheid die vergelijkbaar is met die van de kledingstomers.
 • Kledingstomers (draagbaar of met statief en apart waterreservoir): Ze zijn zeer comfortabel, aangezien je de kleding verticaal aan een kledinghanger kunt strijken, zonder een strijkplank te gebruiken. De resultaten bij zeer gekreukelde kleding zijn echter niet zo goed als je zou verwachten. Daarom raden we aan dit type apparaat te gebruiken als aanvulling op een traditioneel strijkijzer.
 • Reisstrijkijzers: Deze zijn kleiner van formaat, zodat je ze makkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Daarom is de watertank wel kleiner en hebben ze een lager vermogen. Toch zijn ze over het algemeen heel functioneel en handig.

Wat is het doel van het druppelstop-systeem dat veel stoomstrijkijzers tegenwoordig hebben?

Tegenwoordig hebben strijkijzers zoveel functies dat het soms moeilijk is om te weten welke echt belangrijk zijn. Er is er echter een functie in het bijzonder die niet zo bekend is, maar die essentieel is voor het behalen van de beste resultaten. Het is de antidruppelfunctie, ook wel Drop-stop of Aqua-Stop genoemd, en het belangrijkste doel ervan is dat er geen waterdruppels op je delicate kleding terechtkomen en daarmee mogelijke vlekken veroorzaken.

Watervlekken op je favoriete blouse zijn vervelend. En dat is precies wat dit druppelstopsysteem voorkomt. Deze functie zet al het water dat uit de zool van het strijkijzer komt om in stoom. Dit systeem garandeert je een optimaal eindresultaat en is dan ook echt een aanrader.

strijken met stoomstrijkijzer

Hoewel de stoomgeneratoren sneller en krachtiger zijn, blijkt in de praktijk vaak dat de traditionele stoomstrijkijzers functioneler zijn voor mensen die niet heel veel strijken, niet veel geld willen uitgeven en niet veel opslagruimte in huis hebben.
(Bron: Yastremska: 124382165/ 123rf.com)

Kun je kraanwater gebruiken in een stoomstrijkijzer?

Strijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. Overigens kunnen alle strijkijzers ontkalken.

Woon je ergens waar het water harder is, dan kun je het kraanwater mengen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Voorkom problemen door regelmatig te ontkalken en je strijkijzer goed schoon te maken.

Let op: Niet alle strijkijzers zijn gelijk en verschillende materialen en ontkalkers reageren anders op dit water. Kijk daarom in de handleiding wat de fabrikant adviseert over onthard water.

Welk onderhoud heeft een stoomstrijkijzer nodig?

Zoals we net al zeiden, zelfs als je stoomstrijkijzer een druppelstop-systeem heeft, is reiniging en onderhoud essentieel om de levensduur ervan te verlengen. Daarom is het essentieel om het strijkijzer zowel van binnen als van buiten regelmatig te reinigen, vooral om verstoppingen te voorkomen. HIeronder vertellen we je hoe je dit moet doen:

 1. Reinigen van het waterreservoir: Vul het reservoir met water en azijn in gelijke delen en zet het strijkijzer aan. Als het strijkijzer warm is, laat hem dan leeg stomen boven een wasbak, waarbij kalkdeeltjes meekomen. Veeg dan het resterende vuil met een doekje weg.
 2. Om de strijkzool te reinigen: strooi een paar lepels zout op een droge doek. Zet het strijkijzer aan en wrijf, als het warm is, de doek over het oppervlak van de strijkzool. Als het ijzer afgekoeld is, verwijder dan de resten met een andere doek. Dit is een goede truc om brandvlekken te verwijderen.

meisje met strijkijzer

Er is gelukkig een breed assortiment op de markt en zijn er hele handige modellen die het strijken veel minder vervelend maken.
(Bron: Serezniy: 100555996/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een stoomstrijkijzer om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het strijkijzer dat je nodig hebt:

Materiaal van de strijkzool

Allereerst moet je kijken van welk materiaal de strijkzool is gemaakt. Dit is immers het oppervlak dat in contact zal komen met je kleding en waar het eindresultaat van af hangt. Je moet daarom altijd letten op het volgende:

 • Het moet krasbestendig zijn.
 • Het moet glad over alles soorten stoffen kunnen glijden.
 • Door de verdeling van de gaatjes kan de stoom efficiënt en gelijkmatig worden verdeeld.

We kunnen twee materialen onderscheiden die door hun eigenschappen het meest gebruikt worden voor de strijkzolen:

Materiaal Eigenschap
Aluminium Het is goedkoop en licht van gewicht. Het is ook het beste materiaal op het gebied van warmteverdeling en gladheid.
Roestvrij staal Het wordt gekenmerkt door de hoge krasbestendigheid, waardoor het strijkijzer langer meegaat.
Keramische coating (op aluminium, roestvrij staal of een legering van beide) Het wordt tegenwoordig veel gebruikt dankzij de gladheid die het biedt op elk type stof.
Tefloncoating (op aluminiumzolen) Dit materiaal onderscheidt zich door zijn duurzaamheid, bovendien vermijdt het het lelijke glanzende effect op donkere stoffen.

Inhoud van het waterreservoir

Natuurlijk moet je ook bij de keuze van je volgende stoomstrijkijzer rekening houden met de grootte van het waterreservoir. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je het bij hoeft te vullen. En, laten we eerlijk zijn, het is niet echt leuk om je strijkwerk te moeten onderbreken om het reservoir bij te vullen.

Daarom, en afhankelijk van het type strijkijzer dat je gaat gebruiken, kunnen we een aantal minimumcapaciteiten vaststellen die ervoor zorgen dat je alle kleren (normale hoeveelheden) kunt strijken zonder de tank te hoeven bijvullen. Kijk maar eens:

Type strijkijzer Minimale inhoud reservoir:
Traditioneel stoomstrijkijzer Tussen 300 en 350 milliliter
Kledingstomer Ongeveer 300 milliliter
Stoomgenerator Twee liter
Reisstrijkijzer Ongeveer 10 milliliter

Gewicht

Een andere factor waar je op moet letten is het gewicht. Denk eraan dat je een aardig tijdje nodig hebt om te strijken, en dat je al die tijd het strijkijzer in je hand moet houden. Probeer daarom altijd een van de lichtste modellen te kiezen die je kunt vinden.

Maar denk er wel aan dat je het gewicht van het water dat je in de tank doet, moet optellen bij het gewicht dat de fabrikant aangeeft. Dus als je er een hebt gekozen met een grote tank zodat je die niet steeds hoeft bij te vullen, moet je daar ook aan denken.

meisje met stoomstrijkijzer

Watervlekken op je favoriete blouse zijn vervelend. En dat is precies wat dit druppelstopsysteem voorkomt.
(Bron: Bialasiewicz: 33756105/ 123rf.com)

Vermogen

En natuurlijk moet je niet vergeten om naar het vermogen van je stoomstrijkijzer te kijken. Dit aspect hangt namelijk nauw samen met een goed resultaat, in een zo kort mogelijke tijd en met een zo groot mogelijke energiebesparing. Waar moet ik naar zoeken op het etiket?

 • Aan de ene kant het vermogen: dit kan variëren tussen 800 en 2200 watt, hoewel er modellen met hogere en lagere vermogens zijn. Een vermogen binnen dat bereik is meestal voldoende voor normaal huishoudelijk gebruik.
 • Stoomhoeveelheid: De hoeveelheid stoom bepaalt voor een deel het strijkresultaat. Dit wordt weergegeven in grammen per minuut (g/min). Stoomgeneratoren produceren meer stoom (gemiddeld 90 g/min) dan stoomstrijkijzers (gemiddeld 35 g/min) en strijken iets beter glad.

Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je op zoek gaan naar een stoomstrijkijzer dat naast een goed vermogen ook de mogelijkheid van automatische uitschakeling biedt. Op deze manier bespaar je ook energie als je het niet gebruikt.

Overige functies

Tot slot is het essentieel dat je goed kijkt naar de functies van het model dat je gaat kiezen. We hebben al gezegd dat de druppelstof-functie essentieel is bij stoomstrijkijzers, maar er is ook een andere functie die heel handig is. Dit is de anti-kalk functie.

Kalk is de grootste boosdoener voor je strijkijzer. Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk. Het vertraagt in meer of mindere mate de afzetting van kalk, maar onderhoud blijft nodig.

 • Antikalkstaafjes: Het antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Stoomgeneratoren hebben een langere antikalkstaaf. De staafjes moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten.
 • Antikalkpatronen: Met antikalkpatronen of cassettes voorkom je kalkvorming in het water door de chemische werking. De generator geeft aan wanneer je de cassettes moet vervangen.
 • Complex antikalksysteem: bestaat uit antikalktabletten en een specifieke functie op het strijkijzer voor het reinigen van kalk. Dit systeem kun je vinden bij de meest geavanceerde modellen.
 • Sommige apparaten hebben extra functies om hardnekkige plooien te lijf te gaan, zoals een sproeifunctie en stoomstootfunctie.
 • Als laatste zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten: De snoerlengte en flexibiliteit van het snoer en het opberggemak. Zo zijn er compartimenten, haakjes of strips voor het snoer of de stoomslang. Daarnaast hebben sommige stoomgeneratoren de mogelijkheid om het ijzer op de basis vast te zetten, waardoor je het geheel aan de handgreep kunt verplaatsen.

strijken pak

Voorkom problemen door regelmatig te ontkalken en je strijkijzer goed schoon te maken. Op deze manier voorkom je obstructies van de gaatjes in de strijkzool.
(Bron: Maltsev: 51006998/ 123rf.com)

Samenvatting

Werkt je stoomstrijkijzer niet meer zoals voorheen? Denk je dat het tijd is om een nieuwe te kopen? Gelukkig is dat nu makkelijker dan ooit. In dit artikel hebben we geprobeerd om de meest gestelde vragen over deze producten te beantwoorden en hebben we de verschillende aspecten besproken die belangrijk zijn bij de keuze van een stoomstrijkijzer.

En het beste van alles is dat je niet zo’n hoog budget hoeft te hebben, want tegenwoordig kun je hele functionele en efficiënte modellen vinden voor een betaalbare prijs. Met de nieuwste modellen stoomstrijkijzers wordt strijken een stuk eenvoudiger en krijg je optimale resultaten. Veel succes met je aankoop!

Vond je onze shopgids over stoomstrijkijzers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Yevdokymov: 100367911/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies