Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

76Verzamelde opmerkingen

Een strategisch spel, of strategiespel, is een bordspel waarbij de speler zijn of haar strategisch inzicht moet gebruiken om te winnen. Strategiespellen behoren tot een van de populairste categorieën bordspellen op de Nederlandse markt. Er zijn veel verschillende thema’s en spelvormen, waardoor je met ieder spel een uniek avontuur beleeft. Een goed strategiespel zal je kind uren vermaken en zijn of haar intelligentie, creativiteit en gevatheid op de proef stellen.

De complexiteit van de spellen maakt ze perfect voor kinderen die de fase van het kinderspeelgoed achter zich willen laten. De spellen zijn daarnaast niet alleen interessant voor kinderen, maar zijn vaak ook een zeer geschikte optie voor spelletjesavonden voor volwassenen. In deze gids leren we je alles wat je moet weten over deze fascinerende vorm van entertainment.
Belangrijk om te weten

  • Strategiespellen kunnen onderling zeer van elkaar verschillen, wat betreft thema en spelvorm. Hoewel er bepaalde thema’s zijn die de Nederlandse markt domineren, zoals fantasie of oorlogen, is ieder spel uniek.
  • Strategiespellen zijn meestal ontworpen voor de wat oudere kinderen, vanaf een jaar of 8 jaar oud. Goede games hebben geen leeftijdsgrens en zijn geschikt om met het hele gezin van te genieten.
  • Vooral in de meer complexe games dompelen spelers zich onder in spannende verhalen en fantasiewerelden. De spellen kunnen vaak uren en soms zelfs dagen duren.

Onze selectie: De beste strategische spellen op de markt

Er bestaan veel verschillende soorten strategische spellen. De verscheidenheid aan thema’s en dynamieken maakt van elk strategiespel een unieke ervaring. Ze zijn daarom het ideale entertainment voor kinderen, tieners en volwassenen. Het is niet altijd makkelijk om het perfecte spel vinden. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met de beste strategische spellen die er op dit moment op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

Het strategische spel der spellen in een nieuw jasje

Wie kent het niet: Kolonisten van Catan? Dit is de vernieuwde editie van het bekende handelsspel. Het spel bevat miniaturen en ook het artwork is volledig aangepast. Zo kan je je nog meer inleven in de wereld van Catan. Het is een leuk spel voor iedereen door de interactie, het tikkeltje geluk dat je nodig hebt en de vele tactische mogelijkheden. Je begint met 2 dorpen. Daarna ga je handelen, je dorp uitbreiden en punten verdienen. Wie als eerste 10 punten heeft, wint.

Het strategische spel met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het Scotland Yard strategiespel van Ravensburger is een vermakelijk strategiespel dat geschikt is voor het hele gezin. In het spel bevind je je op een plaats delict in Londen. Het is jouw taak om de dader, Mister X, op te speuren. De achtervolging gaat dwars door de stad en de rechercheurs, de spelers, moeten goed samenwerken om de dader te vinden. Het is de bedoeling dat je Mister X vindt voordat het te laat is! Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud.

Het Scotland Yard spel is ideaal voor spelletjesavonden met je gezin, vrienden of familie. Het is een echt klassiek bordspel dat velen nog kennen uit het verleden, gestoken in een nieuw jasje dat daarmee nog steeds een avond vol plezier en gezelligheid garandeert. Dankzij de aanwijzingen op de kaartjes kunnen jij en je mede-spelers achter Mister X aan. Maar kijk uit: Mister X leidt zijn achtervolgers graag de verkeerde kant op…

Het spannendste strategische spel

The Mind is meer dan een spel. Het is een experiment, een beleving, een eenvoudige, maar zeer bijzondere team-ervaring. Je mag niets bespreken met elkaar en op geen enkele wijze informatie met elkaar uitwisselen. Desondanks kunnen jullie als team toch elk level voltooien door jullie gedachten te verbinden en zo samen de overwinning te behalen. Het spel is erg spannend en werkt verslavend. Als je het laatste level weet te voltooien, zul je een geweldig gevoel van succes ervaren.

Het beste strategische spel voor de hele familie

Het UNO spel is een klassieker en geliefd door bijna iedere familie. Deze versie, de UNO Extreme-versie van Mattel Games, is spannender en sneller dan ooit en volkomen onvoorspelbaar! Je neemt niet meer zelf een kaart van de stapel, maar ontvangt een willekeurig aantal kaarten uit de automatische kaartenhouder. Het spel bevat tevens extra opdrachtkaarten die de spelers laten nadenken over strategische keuzes.

Het UNO kaartspel is geschikt voor 2 tot 10 spelers vanaf 7 jaar oud. Een potje duurt gemiddeld zo’n 15 tot 30 minuten lang en is daarom gemakkelijk tussendoor te spelen. Dit leuke familiespel kan echter ook voor urenlang vermaak zorgen, aangezien je veel potjes achter elkaar zult willen blijven spelen. De kaarthouder produceert verschillende geluiden om de opwinding aan tafel nog meer te vergroten.

Het strategische spel dat heel Europa verovert

Met het Ticket to Ride Europe bordspel reis je per trein over het hele continent. Het is de bedoeling dat je de routes op je bestemmingskaarten volbreng door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk, dan ben jij de winnaar. Het spel is simpel om uit te leggen, waardoor je snel aan de slag kunt.

Shopgids: Wat je moet weten over strategische spellen

Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen een gewoon bordspel en een strategisch bordspel. Het belangrijkste kenmerk van spellen in de strategische categorie is dat ze de intelligentie van de spelers testen en veel concentratie vereisen. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen van kopers, zodat je beter zult begrijpen wat strategische spellen nou precies zijn en welk spel het beste bij jou en je familie past.

Sommige strategische spellen bestaan uit het ontcijferen van raadsels, andere uit het verwarren van tegenstanders.
(Bron: Andrey Kekyalyaynen: 28499026/ 123rf.com)

Wat zijn strategische spellen precies?

Strategiespellen zijn bordspellen waarbij de beslissingen van de spelers het verloop van het spel sterk beïnvloeden. Spelers moeten tijdens het spel tactieken ontwikkelen en alert blijven op de beslissingen van anderen. De spellen kunnen verschillen qua moeilijkheidsniveau en duur, van relatief eenvoudig en kort tot zeer complex en langdurig.

Hoewel veel strategiespellen gedeeltelijk afhankelijk zijn van het toeval, ligt de focus van de meeste spellen op de beslissingen van de spelers. De factoren die de overwinning bepalen, zijn de mate van intelligentie, het vermogen om strategische zetten te maken en het vermogen om de strategieën van anderen in te kunnen schatten van de verschillende deelnemers.

Veel strategische spellen gebruiken fictieve verhalen of plaatsen de spelers in een bepaalde rol.

Voor welke leeftijd zijn strategische spellen geschikt?

De meest complexe spellen die er zijn, zijn meestal strategische spellen. Natuurlijk is de moeilijkheidsgraad afhankelijk van het spel zelf. Zelfs de eenvoudigste varianten vereisen echter veel concentratie. De spellen duren vaak lang. Gezien al deze kenmerken samen, raden we daarom aan om strategiespellen pas bij je kind te introduceren als deze een leeftijd van 6 jaar heeft bereikt.

Elk spel heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad. De meest complexe spellen zijn ook geschikt voor tieners en volwassenen. Dit maakt ze alleen maar nog interessanter voor kinderen die klaar zijn om de fase van kinderachtig speelgoed achter zich te laten. Maar niet alleen je kind zal van de spellen genieten! Een aantrekkelijk strategiespel zal je middagen als gezin tot een succes maken.

Leeftijdsklasse Soort spel Voorbeelden
Kinderen (6-10 jaar oud) Spellen met een lage moeilijkheidsgraad, met opvallende ontwerpen en kleuren en duidelijke thema’s. We raden spellen aan die minder dan een uur duren. UNO en IQ Puzzler Pro.
Jonge tieners (11-13 jaar oud) Spellen met meer complexe thema’s kunnen worden geïntroduceerd, zoals abstracte games. De spellen kunnen langer duren, de kinderen van deze leeftijd kunnen zich over het algemeen uren vermaken met een spel. Kolonisten van Catan en Monopolie.
Tieners (13 jaar en ouder) Tieners begrijpen snel alle spelmechanismen. We bevelen serieuze thema’s aan, zoals oorlogsspelletjes of rollenspelen. Hints en Risk Game of Thrones (editie voor jongvolwassenen).

Wat voor verschillende soorten strategische spellen zijn er?

Ieder bordspel is uniek. Dit genre van bordspellen omvat een groot aantal thema’s en spelvormen. Om het perfecte strategiespel te kiezen, is het de moeite waard om de verschillende subcategorieën te kennen die je tegen kunt komen. Hieronder vind je een tabel met daarin een overzicht van de meest voorkomende soorten strategiespellen:

Soort Spelvorm Speciale kenmerken
Abstracte spellen Spellen waarin de werkelijkheid niet nagebootst wordt, maar die zich concentreren op de interne logica van het spel. De complexiteit van deze spellen kan erg gevarieerd zijn. Het ontwerp is meestal eenvoudig en aantrekkelijk.
Oorlogs- of militaire spellen Spellen die oorlogen of veldslagen simuleren. Ze vereisen meestal de ontwikkeling van een strategie gedurende het spel. De spellen duren vaak behoorlijk lang en kunnen soms zelfs gedurende meerdere dagen gespeeld worden.
Simulatie spellen Ze proberen de beslissingen en processen te simuleren die een speler zou nemen in een echte situatie. Spelers nemen meestal een rol aan en dompelen zichzelf onder in een fictief verhaal.
Klassieke spellen Dit zijn de bekende originele strategiespellen. Ze kunnen worden gespeeld met kaarten, zoals poker, of met chips, zoals Mens erger je niet! Ze lijken op de abstracte spellen, maar bevatten meestal minder verschillende spelonderdelen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De categorie met strategiespellen is een van de meest uitgebreide en diverse categorieën onder de bordspellen. Elk spel is uniek. Er zijn verschillende thema’s, moeilijkheidsgraden en spelvormen. Als je op zoek bent naar een strategiespel, raden we je aan om je te laten leiden door de volgende aankoopcriteria:

  • Leeftijd van het kind
  • Thema
  • Moeilijkheidsgraad en duur
  • Ontwerp
  • Spelvorm

Leeftijd van het kind

Als je op zoek bent naar het perfecte strategiespel voor je kind, is het misschien wel het belangrijkst om naar zijn of haar leeftijd te kijken. Producten die speciaal worden ontworpen voor tieners hebben vaak complexe thema’s of fascinerende plots. Spellen voor jongere kinderen zijn meestal gemakkelijk te herkennen, omdat ze heldere en kleurrijke ontwerpen hebben.

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven, zijn het met name de oudere kinderen die het meeste uit dit soort spellen zullen halen. Als je kind nog jong is, raden we aan om te beginnen met een ander soort bordspel. Vanaf 6 jaar kun je je kind rustig kennis laten maken met een eenvoudig en opvallend strategisch spel, zoals bijvoorbeeld IQ Puzzler PRO, dat we in onze rankinglijst noemden.

De meest complexe bordspellen zijn vaak strategische spellen.
(Bron: alvinge: 55426111/ 123rf.com)

Thema

Het strategisch genre biedt een enorme thematische diversiteit. Als je een spel koopt, is het de moeite waard om er een te zoeken die past bij de onderwerpen die je kind interessant vindt. Er bestaan ook veel speciale versies van klassieke spellen, die volledig volgens het thema van een bekende film of serie is ontworpen, en die gegarandeerd in de smaak zullen vallen bij je kleintje.

Thema’s als fantasy en oorlog domineren de Nederlandse spelmarkt. Minder bekende thema’s kunnen helpen om de interessegebieden van je zoon of dochter te vergroten. De introductie in dit soort spellen kan erg waardevol zijn en zouden hen zelfs kunnen helpen bij hun academische ontwikkeling. Spellen zoals Risk kunnen bijvoorbeeld een grote fascinatie in geschiedenis of geografie bij het kind opwekken.

Het strategische genre van bordspellen omvat een groot aantal verschillende thema’s en spelvormen. (Bron: Iakov Filimonov: 88128036/ 123rf.com)

Moeilijkheidsgraad en duur

De meest complexe bordspellen zijn meestal strategische spellen. Omdat de spelers een tactiek en planning moeten ontwikkelen tijdens het spelen, duren de spellen meestal erg lang. De duur van een potje kan echter variëren, afhankelijk van de complexiteit van het spel.

De meer uitgebreide strategiespellen, zoals Risk, bouwen een verhaal op terwijl het spel vordert. Spelers worden zo in een fictieve wereld gevangen. Dit soort spellen, vooral die waarin fantasiewerelden tot leven komen, kunnen meerdere uren, of soms zelfs dagen duren.

Ontwerp

Ook het ontwerp is een belangrijk criterium bij de keuze voor een strategisch spel. De meeste fabrikanten willen niet alleen dat hun spellen de mensen entertainen, maar ook dat de games er visueel aantrekkelijk uitzien. Het is daarom niet lastig om een spel met een mooi ontwerp te vinden. Vooral opvallende en felgekleurde spellen zijn stimulerend voor jongere kinderen.

Nieuwere games hebben meestal een simpeler design, maar kunnen juist daardoor ook aangenaam voor het oog zijn. Als je op zoek bent naar de meest esthetische spellen, kun je het beste voor een abstract strategiespel kiezen. Abstracte spellen zijn spellen zonder een duidelijk thema. Omdat deze spellen geen specifieke karakters hoeven vast te leggen, laten ze meestal andere zaken zien, zoals opvallende cijfers. Een voorbeeld hiervan is het bekende spel UNO, die je ook in onze rankinglijst terug vindt.

Veel klassieke spellen hebben tegenwoordig nieuwe versies, die volledig volgens het thema van beroemde films of series zijn ontworpen.
(Bron: jollier: 77310426/ 123rf.com)

Spelvorm

Strategische spellen kunnen op veel verschillende manieren gespeeld worden. Sommige spellen bestaan uit het ontcijferen van raadsels, andere uit het verwarren van tegenstanders. Er zijn spellen waar je teamwork voor nodig hebt, maar ook spellen waarin je het tegen elkaar opneemt. Hoewel er bepaalde thema’s zijn die de strategische categorie domineren, zoals fantasy en oorlogen, maakt de spelvorm ieder spel uniek.

Als je op zoek bent naar een nieuw strategisch spel, dat anders is dan de spellen die je al hebt, raden we je aan om voor een spel te kiezen met een andere spelvorm dan degene die je al kent. Alleen op die manier geniet je maximaal van de enorme diversiteit aan strategiespellen die er op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Je kind zal zich zo niet snel gaan vervelen, omdat elk spel een nieuw avontuur wordt.

Samenvatting

Strategische spellen zijn een uitstekende vorm van entertainment voor kinderen en tieners die klaar zijn om de fase van het kinderachtige speelgoed achter zich te laten. Strategiespellen stellen de intelligentie, het analytisch vermogen en de tactische vaardigheden van het kind op de proef. Een goed strategiespel kan zowel kinderen, tieners als volwassenen entertainen en zo uren lang plezier garanderen, voor het hele gezin.

Er bestaan veel verschillende thema’s en spelvormen binnen de strategische categorie. Elk spel is uniek. Een strategiespel dat de aandacht van je kind vangt, kan de eerste van een grote verzameling worden. Als je op zoek bent naar het perfecte spel, raden we je aan om op zoek te gaan naar een spel dat nieuwe interesses bij je kind opwekt.

Vond je onze gids over strategische spellen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welk strategiespel het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Andrey Bortnikov: 10620532/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies