meisje strijken kleding
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Er zijn waarschijnlijk niet echt veel mensen die dol op strijken zijn. Maar als je een goede strijkplank hebt, kan dit klusje een stuk minder vervelend worden. En al bestaan strijkplanken al heel lang, toch wordt er niet altijd de nodige aandacht aan geschonken. Als je denkt dat daar verandering in moet komen, dan ben je aan het juiste adres.

In de shopgids van vandaag gaan we het daarom uitgebreid hebben over strijkplanken. We geven je de beste tips om er het beste uit te halen en misschien kun je een aantal nieuwe dingen leren over dit niet echt fascinerende maar wel noodzakelijke hulpmiddel bij het strijken.
Belangrijk om te weten

 • De strijkplank is een onmisbaar item in elk huis. Sommige mensen gebruiken echter nog steeds een tafel of zelfs een bed om hun kleren op te strijken, vooral als ze niet veel ruimte in huis hebben.
 • Wat niet iedereen weet is dat het geen goed idee is om dit te doen. In feite is het gebruik van de strijkplank veel belangrijker dan je zou denken. En niet alleen voor je kleren, maar ook voor je gezondheid.
 • Daarom moet je bij de keuze van de strijkplank rekening houden met aankoopcriteria zoals de hoogte, de grootte, de materialen of de accessoires. Als je dat doet, is het een stuk eenvoudiger om een duurzame en handige strijkplank te vinden.

Onze selectie: De beste strijkplanken op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste strijkplanken die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale strijkplank een stuk eenvoudiger.

De best beoordeelde strijkplank online

Het meest verkochte merk van strijkplanken in Nederland is Brabantia, want de kwaliteit van dit (niet goedkope) merk is vanouds aangetoond. Deze strijkplank van 124 x 38 cm heeft een solide strijkijzerhouder voor links- en rechtshandigen en heeft een stabiel werkblad op een stevig frame.

De plank is in hoogte verstelbaar van 69 tot 96 cm en heeft een safety-lock tegen ongewenst inklappen. Het brede werkblad heeft een katoenen hoes met een veerkrachtige schuimlaag, en de poten beschikken over anti-slip beschermdoppen.

De beste strijkplank met stoomunithouder

Ook onze tweede keuze is van het meer dan 100 jaar bestaande merk Brabantia. Dit model van 124 x 45 cm heeft een solide stoomunithouder die geschikt is voor alle gangbare stoomunits, en die ontworpen is in samenwerking met Philips.

Hij heeft namelijk een uniek, meerlaags strijkplankovertrek zodat je kunt strijken zonder water op je vloer. De ergonomische strijkplank is verstelbaar in 7 posities en beschikt over een safety-lock, wat ongewenst inklappen van de strijkplank voorkomt, evenals framevergrendeling voor transport en opbergen ervan.

De beste tafelstrijkplank

Ook dit model strijkplank is van, ja je raadt het al: Brabantia. Dit tafelmodel meet 95 x 30 cm en is ideaal voor kleine strijkklusjes tussendoor. De plank heeft een compact en stabiel werkblad, en is makkelijk in te klappen en neemt weinig ruimte in bij het opbergen.

De strijkplank heeft een katoenen overtrek met een schuimlaag, is geschikt voor stoomstrijkijzers en heeft beschermde anti-slip voetjes, zodat hij niet kan bewegen en geen krassen op je tafel maakt.

De beste basis-strijkplank

Ook deze, eenvoudige en goedkopere strijkplank is van een degelijk merk, het Duitse merk Leifheit. De strijkplank is minder groot dan de gemiddelde planken, 110 x 30 cm, is in hoogte verstelbaar tot 88 cm (dus niet geschikt voor langere mensen) en voorzien van een vaste strijkijzerhouder van metaal.

De transportvergrendeling zorgt ervoor dat de ingeklapte strijkplank niet onverwacht openklapt bij het dragen. De plank heeft een vrolijk gebloemd katoenen overtrek. Deze strijkplank is ideaal voor basisgebruik en mensen met minder opbergruimte.

Shopgids: Alles wat je moet weten over strijkplanken

Het is een goed idee dat je voordat je een strijkplank koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

jongen strijken broek

Strijkplanken zijn gemaakt om strijken makkelijker te maken. Daarom hebben ze vaak stoomdoorlatende materialen en strijkplankhoezen van 100% katoen met een veerkrachtige schuimlaag. (Bron: Popov: 43306675/ 123rf.com)

Waarom is het belangrijk om een strijkplank te gebruiken?

Veel mensen gebruiken nog steeds een tafel of bed om hun kleren op te strijken. Dit is echter niet echt aan te bevelen. Het gebruik van een strijkplank heeft namelijk veel voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

 1. Ze zijn speciaal ontworpen om het strijken veel gemakkelijker te maken en om kreukels uit ieder kledingstuk te verwijderen.
 2. Strijkplanken zijn gemaakt om strijken makkelijker te maken. Daarom hebben ze vaak stoomdoorlatende materialen en strijkplankhoezen van 100% katoen met een veerkrachtige schuimlaag.
 3. De hoogte is meestal verstelbaar, zodat je veel comfortabeler kunt strijken en rugklachten voorkomt als je lang achter elkaar bezig bent.
 4. Ze zijn stabiel, wat een grotere veiligheid garandeert tijdens het strijken.
 5. Nagenoeg alle modellen zijn opvouwbaar en gemakkelijk op te bergen zonder dat ze te veel ruimte in beslag nemen als je ze niet gebruikt.
 6. Sommigen hebben hele handige accessoires zoals een houder om het strijkijzer op te zetten of zelfs een rek voor gestreken kleding en een houder voor kleerhangers.

Welke soorten strijkplanken zijn er?

Als je dacht dat er maar één soort strijkplank was, dan vergis je je. Hoewel het waar is dat de meeste modellen in hun algemene opzet nog al op elkaar lijken, zijn er enkele verschillen die het mogelijk maken om ze in verschillende groepen in te delen:

 • Standaard strijkplanken: Dit zijn de planken die we allemaal kennen, opvouwbaar en met een basis om het strijkijzer op te plaatsen. Ze kunnen van verschillende grootte zijn en hebben meestal een overtrek.
 • Actieve strijkplanken: Deze strijktafels hebben een snoer en een stopcontact. Het strijkijzer of de stoomgenerator steek je direct in het stopcontact van de strijkplank. Ook hebben ze een handige snoergeleider voor prettig strijken zonder dat het snoer in de weg zit.
 • Vaste strijkplanken: zoals de naam het al zegt, wordt dit type strijkplank vast aan de muur bevestigd, wat voor veel stabiliteit zorgt. Bovendien zijn ze inklapbaar zodat ze geen ruimte in beslag nemen als je ze niet gebruikt.
 • Tafelstrijkplanken: Deze zijn erg handig als je liever zittend strijkt, voor kleine strijkklusjes en als je niet veel ruimte hebt. Ze hebben kortere poten omdat ze op een tafel moeten worden gezet.
 • Strijkplanken met een stoomunithouder: Deze zijn voorzien van solide stoomunithouder waarop alle gangbare stoomunits geplaatst kunnen worden
 • Strijkplanken met meubel: Deze nemen veel meer ruimte in beslag dan alle voorgaande, maar ze zijn ook praktischer en veelzijdiger. Ze hebben verschillende lades waarin je de kleren of ander gereedschap dat je nodig hebt om te strijken kunt bewaren. Natuurlijk zijn ze niet opvouwbaar.

strijken shirt met lange mouwen

Het is het beste om een strijkplank met anti-slip beschermdoppen te kiezen om te voorkomen dat de plank beweegt tijdens het gebruik. (Bron: Tolikoffphotography: 25754767/ 123rf.com)

Op welke hoogte moet een strijkplank worden geplaatst?

Eén van de voordelen van de genoemde strijkplanken is dat ze in hoogte verstelbaar zijn, afhankelijk van de persoon die ze gaat gebruiken. Hoewel dit misschien niet zo belangrijk lijkt, kan dit eenvoudige detail je onnodige rugpijn besparen. Maar dan moet je je strijkplank wel op de juiste hoogte afstellen natuurlijk.

Hoe wil je het liefst strijken? Op welke hoogte moet de strijkplank staan?
Staande Tussen de 90 en de 102 cm, afhankelijk van je lengte.
Zittend Op ongeveer 60 cm (of je kunt een tafelstrijkplank gebruiken)

Bij de meeste strijkplanken kan de hoogte worden afgesteld van 60 cm tot meer dan een meter.

Zijn alle strijkplanken geschikt voor alle strijkijzers?

Dit is één van de meest gestelde vragen als het gaat om strijkplanken. Het antwoord is dat bijna alle strijkplanken compatibel zijn met bijna alle strijkijzers. Er zijn echter modellen die speciaal ontworpen zijn voor stoomgenerators en die voorzien zijn van zeer degelijke stoomunithouders waarop alle gangbare stoomunits geplaatst kunnen worden. Ook is het heel belangrijk om te letten op het soort stof dat je gaat strijken zodat je de juiste temperatuur in kunt stellen. Hieronder geven we hierover een aantal tips:

Soort stof Hoe moet je het strijken?
Katoen Strijk deze stof op de maximale temperatuur en activeer de stoomfunctie voor betere resultaten.
Synthetische stoffen (polyester of nylon) Deze kreuken bijna niet, dus je kunt een lage temperatuur gebruiken.
Wollen stoffen Deze stof draai je het best binnenstebuiten. Gebruik een lage tot medium temperatuur en gebruik veel stoom. Een strijkdoek kan ook helpen om de stof te beschermen.
Delicate stoffen (zijde, linnen of fluweel) Enkel lage temperaturen bij deze stof, en een strijkdoek is ook hier geen slecht idee. De stof mag best nog wat vochtig zijn, maar maak ze niet opnieuw nat en gebruik geen stoom. Fluweel kun je beter niet strijken, maar stomen met een kledingstomer.

Hoe vaak moet de strijkplankhoes worden verwisseld of schoongemaakt?

Natuurlijk denkt iedereen eraan om het strijkijzer in de best mogelijke staat te houden, maar we beseffen misschien niet dat het ook heel belangrijk is dat de strijkplank schoon is. Vooral de hoes moet heel schoon zijn, omdat dit het deel is dat in contact komt met de kledingstukken. Het is dus een goed idee om deze regelmatig (ongeveer één keer per maand) te wassen.

Hoewel de meeste hoezen in de wasmachine kunnen worden gewassen zonder ze te beschadigen, kun je het ook met de hand doen, het is namelijk heel eenvoudig. Je hebt slechts één kopje water, één kopje azijn en drie eetlepels zuiveringszout nodig. Spuit de oplossing op de vlekken en verwijder de residuen na het drogen met een vochtige doek.

strijktafel in de slaapkamer

Bijna alle strijkplanken zijn opvouwbaar en gemakkelijk op te bergen zonder al te veel ruimte in beslag te nemen als je ze niet gebruikt. (Bron: Leelaamornvichet: 35465709/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een strijkplank om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de strijkplank die je nodig hebt:

Afmetingen en hoogte

Het eerste waar je aan moet denken als je een strijkplank koopt, zijn de afmetingen en de hoogte die het beste bij je behoeften passen. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende aspecten:

 1. Een groot oppervlak van de strijkplank is altijd veel comfortabeler in het gebruik.
 2. De standaard strijkplanken zijn normaal gesproken tussen 30 en 50 centimeter breed en 120 tot 140 centimeter lang.
 3. Het is belangrijk dat de strijkplank verstelbaar is in de hoogte voor meer comfort tijdens het strijken. Maar in feite beschikken de meeste modellen nu over deze functie.
 4. De verstelbare hoogte maakt het mogelijk om voor meerdere mensen van verschillende lengtes dezelfde strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt op deze manier rugpijn voorkomen natuurlijk.

kleren die wachten om gestreken te worden

Strijkplanken zijn stabiel, wat een grotere veiligheid garandeert tijdens het werk. (Bron: Martin: 71618561/ 123rf.com)

Materialen

Natuurlijk zijn ook de materialen waarvan de strijkplank is gemaakt van essentieel belang, vooral om je ervan te verzekeren dat de strijkplank zo lang mogelijk in perfecte staat blijft. Over het algemeen zijn zowel de standaard als de actieve strijkplanken, tafelstrijkplanken en vaste strijkplanken gemaakt van roestvrij staal of aluminium.

Deze materialen zijn bestand tegen de hoge temperaturen waaraan je ze tijdens het strijken blootstelt. Aan de andere kant kun je ze ook wel van hout vinden, vooral de strijkplanken met een meubel. Dit is een veel robuuster en zwaarder materiaal en wordt dan ook steeds minder gebruikt tegenwoordig.

Stabiliteit en veiligheid

We weten dat strijken geen spelletje is en dat het bovendien gevaarlijk kan zijn vanwege de hoge temperaturen van het strijkijzer. Daarom behoren stabiliteit en veiligheid tot de belangrijkste aspecten bij de aanschaf van een strijkplank. Om er zeker van te zijn dat de gekozen strijkplank stabiel en veilig is moet je op het volgende letten:

 • Let erop dat de strijkplank stevig is en rechtop staat zonder te wiebelen.
 • Zorg ervoor dat hij over een as tussen de poten beschikt, zodat de strijkplank stabieler is.
 • Het is ook aan te raden om een strijkplank te kiezen met anti-slip dopjes om te voorkomen dat hij gaat schuiven tijdens het gebruik.
 • In het specifieke geval van vaste strijkplanken moet je controleren of hij op de juiste manier geinstalleerd is.

meisje strijken kleding

Een groot oppervlak van de strijkplank is altijd comfortabeler in het gebruik. (Bron: Fabrikacrimea: 86358104/ 123rf.com)

Gewicht en draagbaarheid

Andere factoren die van invloed zijn op het comfort bij het strijken zijn het gewicht van de strijkplank en de draagbaarheid ervan. Allereerst is het belangrijk dat de strijkplank zwaar genoeg is om zo stabiel en robuust mogelijk te zijn, zonder dat het oncomfortabel is om hem te hanteren.

Wat de draagbaarheid betreft is het bovendien belangrijk dat de strijkplank van je keuze gemakkelijk op te vouwen en op te bergen is. Op deze manier kun je een strijkplank met de juiste afmetingen voor comfortabele strijkklussen kiezen, maar zonder dat deze veel ruimte inneemt als je hem niet gebruikt.

Consumentenbond.nlOnafhankelijke vereniging van en voor consumenten
“Sommige strijkplanken hebben een speciaal ‘mouwdeel’ waar je een mouw omheen kunt doen om deze te strijken. Als je strijkplank dat niet heeft, kun je bijvoorbeeld een handdoek oprollen en die in de mouw stoppen.”

Accessoires en functionaliteit

Eén van de fundamentele kenmerken van strijkplanken is de functionaliteit ervan Je besteedt al meer dan genoeg tijd aan het strijken, dus dit klusje moet zo comfortabel mogelijk gemaakt worden, vind je ook niet? Daarom is het ook belangrijk om erop te letten over welke accessoires de strijkplank beschikt.

De meest populaire extra’s van strijkplanken zijn de rekken voor de gestreken kleding en de verplaatsbare houder om het strijkijzer op te zetten. Dit houdt in dat je het strijkijzer aan beide zijden van de strijkplank kunt plaatsen, en dat de strijkplank comfortabel gebruikt kan worden door zowel rechts- als linkshandige mensen.

Samenvatting

Je kunt je waarschijnlijk moeilijk voorstellen wat voor verschil het kan maken als je een goede strijkplank bij het strijken gebruikt! Als je strijkplank de juiste afmetingen heeft, van hoogwaardige materialen is gemaakt en je hem op de (voor jou) ideale hoogte kunt afstellen, dan wordt deze huishoudelijke klus vast een stuk minder vervelend.

Daarnaast heeft natuurlijk ook de kwaliteit van de strijkplank invloed op het eindresultaat. Dus koop vooral niet het eerste model dat je tegenkomt, strijk niet langer op een tafel of op je bed, en kies de strijkplank die het beste bij je past. We hopen dat je met onze tips de juiste keuze hebt kunnen maken!

Vond je onze shopgids over strijkplanken interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Markovic: 46103475/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies