female hands holding a tablet pc on blue background
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Veel mensen beschouwen tablets als een “gulden middenweg” tussen een pc en een mobiele telefoon. Ze zijn ideaal om op het internet te surfen, e-boeken te lezen en je te vermaken met multimedia-content . En omdat ze licht van gewicht en echt comfortabel zijn, zijn ze de perfecte reisgenoten.

De afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen van de tablets sterk gegroeid. Ook zijn er steeds meer verschillende soorten modellen op de markt. Er bestaan tegenwoordig bijvoorbeeld apparaten met verschillende doeleinden. Sommige tablets zijn zelfs ontworpen voor een professioneler gebruik.
Belangrijk om te weten

  • Het zijn zeer gebruiksvriendelijke en lichte apparaten, die gemakkelijk kunnen worden meegenomen. Perfect voor op reis. In het algemeen hebben de meest gangbare modellen 7″ en 10″ schermen. Sommige merken bieden echter apparaten met grotere schermen aan.
  • De meest voorkomende gebruiksvormen van tablets zijn het surfen op het internet, het lezen van nieuws of elektronische boeken, het raadplegen van de e-mail en het spelen van videogames.
  • Er komen steeds meer soorten modellen met verbeterde functies en meer mogelijkheden. Er zijn echter voornamelijk drie soorten besturingssystemen voor tablets: Android, iOS en Windows.

Onze selectie: De beste tablet op de markt

Hieronder vind je onze rankinglijst met de 5 beste tablets die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. In onze lijst hebben we alleen maar items met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding opgenomen. Deze 5 modellen bieden allemaal een combinatie van een uitstekende kwaliteit en gebruiksgemak. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

1e plaats: Samsung Galaxy Tab A SM-T580 Tablet

Deze geweldige tablet heeft vergelijkbare functies als de iPad van Apple, maar gebruikt de software van Google. Deze is uitgerust met een microprocessor van Octa-Core en heeft 2 GB RAM-geheugen. Beschikt bovendien over een opslagcapaciteit van 32 GB uitbreidbaar met microSD kaart tot 200 GB.

De Samsung Galaxy Tab A SM-T580 heeft een beeldscherm van 25,54 cm (10,1 inch) en een schermresolutie van 1920 x 1200 Pixel. Bovendien heeft deze tablet een 8 megapixe camera met automatische scherpstelling en flitser.

2e plaats: Apple iPad (2019)

De Apple iPad (2019) heeft de power en mogelijkheden van een computer, maar gaat ook veel verder dan dat. Je kunt nu nog meer kanten op door een groter, 10.2 inch, Retina scherm, ondersteuning voor een Smart Keyboard en nog meer mogelijkheden met iPadOS. Waar je de Appe iPad (2019) ook voor gebruikt, hij is ideaal. Verzet bergen tegelijk door meerdere apps tegelijk te gebruiken, maak snel notities met de mogelijkheid om de Apple Pencil te gebruiken en speel jouw favoriete games met de beste gebruikerservaring!

3e plaats: Huawei MediaPad 53010DJB

Deze tablet van Huawei heeft een schermgrootte van 10,1″ en een schermresolutie van 1.920 x 1.200. De miniprocessor is van Octa-Core met een hoofdfrequentie tot 2,36 GHz zodat je minder energie verbruikt.

De Dual-luidsprekers produceren een hoogwaardig en robuust geluid, ideaal om naar films te kijken of naar je favoriete muziek te luisteren. Het RAM-geheugen is 3 GB, intern geheugen van 32 GB en de maximale batterijduur is 7.5 uur.

4e plaats: Samsung Galaxy Tab S4


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De nieuwe premium tablet Samsung Galaxy Tab S4 LTE heeft een breed scala aan opties die je kunt gebruiken voor entertainment en informatie. Dit model kan als een pc gebruikt worden, thuis of op kantoor kan je deze aansluiten op een compatiebele monitor en het scherm in verschillende modi gebruiken.

De miniprocessor is van Qualcom Snapdragon, de schermgrootte is 10,5″ en de schermresolutie is  2.560 x 1.600 Pixel. Wordt geleverd met S Pen zodat je kunt tekenen en handgeschreven tekst kunt invoeren. RAM van 4 GB en ondersteundend intern geheugen van maar liefst 400 GB.

5e plaats: Huawei MediaPad M5 Lite

Deze tablet van Huawei Full HD met 3 GB RAM en 32 GB intern geheugen heeft een afmeting van 25,6 cm (10,1 inch). De miniprocessor is van Octa-Core en is zeer snel, < class=”a-list-item”>HUAWEI Kirin 659 (4 x 2,4 GHz (A53), 4 x 1,7 GHz (A53) .</>De batterij van dit apparaat heeft 7500mAh en heeft een snellaadfunctie Quick Charge.

Verder heeft deze tablet 4 luidsprekers met een optimaal geluid en de schermresolutie is 1920 x 1200 pixels, zodat dit een goede optie is voor het kijken van films. Al met al een goede prijs/kwaliteits verhouding.

Shopgids: Alles wat je moet weten over tablets

Als je een tablet aan wilt schaffen, is het handig om met een aantal aspecten rekening te houden. Er bestaan namelijk verschillende soorten tabletten, elk met specifieke kenmerken. Om deze reden beantwoorden we in deze sectie de meest voorkomende vragen van kopers. Zo krijg je zoveel mogelijk informatie om je keuze te maken.

Tablet

Tablets zijn heel veelzijdige apparaten met ontelbare mogelijheden.
(Bron: Racorn: 47438817/ 123rf.com)

Wat is een tablet precies?

Een tablet is een digitaal apparaat met een touchscreen en zonder toetsenbord. Het zijn eigenlijk kleine computers met mindere capaciteiten dan pc’s, maar veel lichter en beter te vervoeren. Ze zijn meestal kleiner dan computers, maar groter dan mobiele telefoons.

Wat zijn de belangrijkste functies van tablets?

Tablets hebben een grote hoeveelheid functies. Een aantal van de meest voorkomende zijn: Facebook of Instagram checken, surfen op het internet, de e-mail lezen en beantwoorden, nieuws of e-boeken lezen en spelletjes doen. Tablets hebben ook interessante didactische toepassingen. Ze kunnen bovendien gebruikt worden om naar films te kijken en naar muziek te luisteren.

Als de tablet door kinderen gebruikt gaat worden of als deze onder hun bereik komt, is het belangrijk om ouderlijk toezicht te hebben. In het algemeen hebben ze tegenwoordig bijna allemaal deze optie en kunnen ze specifieke profielen voor kinderen creëren.

Tablet

De eerste Tablet was de iPad van Apple, die in 2010 werd gelanceerd en een revolutie in de markt teweegbracht..
(Bron: Stokkete : 36594648/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van tablets?

Een van de belangrijkste voordelen van tabletten is ongetwijfeld dat het zeer comfortabele en lichte apparaten zijn. Dit maakt ze perfect om op reis mee te nemen en overal te gebruiken. Bovendien is het scherm groot genoeg om multimediacontent te bekijken, anders dan bij een smartphone.

Een ander interessant voordeel van deze apparaten is dat ze geen keyboard of mouse nodig hebben. Andere pluspunten zijn dat het scherm een touchscreen is en dat ze een eenvoudige interface hebben. Daarentegen zijn de mogelijkheden veel beperkter dan die van een personal computer. Bovendien hebben ze geen grote opslagcapaciteit.

Voor wie is een tablet geschikt?

Het kan een goed idee zijn om een tablet te kopen als je alleen een apparaat nodig hebt waarmee je op het internet kunt surfen, van multimedia-content gebruik kunt maken en een aantal basistaken uit kunt voeren. Of voor zowel persoonlijke als professionele educatieve activiteiten. En misschien zelfs voor sommige professionele toepassingen.

Voordelen
  • Ze hebben geen keyboard of mouse nodig
  • Ze zijn licht en comfortabel
  • Ze zijn eenvoudig mee te nemen
  • Ze hebben meestal eenvoudige interfaces
Nadelen
  • Beperktere mogelijkheden dan die van een pc.
  • Ze hebben geen grote opslagcapaciteit

Welke opslagcapaciteit heb ik nodig voor een tablet?

Aangezien je de tablet niet gaat gebruiken om films op te slaan of zware programma’s te installeren, heb je geen grote opslagcapaciteit nodig. De minimale opslagcapaciteit die je nodig hebt is dan ook 16 GB, maar het ideaalste is dat je ten minste 32 GB hebt.

Welke bestuurssystemen bestaan er?

De drie meest gebruikte besturingssystemen in tablets zijn momenteel Android, iOS en Windows. Elk biedt een aantal voor- en nadelen. Android is het meest populaire besturingssysteem, dus het heeft veel toepassingen en apparaten. Aan de andere kant is het niet zo eenvoudig te gebruiken als Apple’s iOS.

Daarnaast zijn Android-toestellen goedkoper en kun je een verscheidenheid aan gratis toepassingen kopen. Als het in je budget past zijn Apple iPad-modellen met het iOS-besturingssysteem, die een aantal geweldige functies hebben, een goede optie. Windows-gebaseerde pc’s zijn ontworpen voor professioneler gebruik.

Tipo Kenmerken
iPad Deze hebben een aantal geweldige functies. Het bestuurssysteem is snel, simpel en handig in het gebruik.
Android Deze hebben een groot aantal toepassingen, de meeste hiervan zijn gratis. Ze zijn meestal goedkoper. Ze kunnen aangepast worden aan iedere gebruiker.
Windows Deze zijn ontworpen voor professioneler gebruik. Het besturingssysteem is vrij indrukwekkend, hoewel het meer leertijd vergt.

Wat zijn de beste microprocessors voor tablets?

Enkele van de beste microprocessoren zijn volgens ons Qualcomm’s Snapdragon 835, Huawei’s Kirin 960 en Apple’s A10x. Als het binnen je budget ligt, is het een goed idee om te investeren in een goede chip die voor goede prestaties garant staat.

Een ander belangrijk element waar je aan moet denken is het RAM-geheugen.

Hoe moet ik op mijn tablet passen?

Tabletten hebben elementaire zorg nodig. Ten eerste is het belangrijk om te vermijden dat ze in contact komen met water, het zijn uiteindelijk elektronische apparaten. Bovendien, hoewel de meeste wel tegen een stootje kunnen, is het raadzaam om het apparaat niet te laten vallen. Tenslotte is het een goed idee om je besturingssysteem up-to-date te houden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een tablet om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de tablet te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de tablet die je nodig hebt:

Waar ga je de tablet voor gebruiken?

Voordat je een tablet koopt is het belangrijk dat je goed weet hoe je deze gaat gebruiken. Als je de tablet vooral gaat gebruiken om te surfen op het internet en je e-mail te lezen, kan dat prima met een low-end apparaat. Als je er echter professioneler gebruik van gaat maken, kun je het beste kiezen voor een high-end tablet.

Als je van plan bent om de tablet te gebruiken voor multimedia-content, is het een goed idee om er één te kiezen met een groter scherm en een goed geluidssysteem. Als je de tablet nodig hebt als aanvulling op andere apparatuur, dan kun je het beste kiezen voor een veelzijdiger tablet. Het is nog beter als deze over een redelijke capaciteit en regelmatig geactualiseerde software beschikt.

Ontwerp en kwaliteit van de materialen

Als je iemand bent die van modern design houdt, zal je hier zeker veel belang aan hechten. Uiteraard is het ontwerp van belang, vraag het anders maar aan Apple…En niet alleen het ontwerp, maar ook de kwaliteit van de materialen. In het algemeen worden tabletten gemaakt van metaal of kunststof. Dit laatste wordt het meest gebruikt voor de goedkopere modellen.

Metaal is in principe veel steviger. En voor sommigen ook eleganter. Voor het glas van het scherm kan het beste een “Gorilla Glass” gebruikt worden. Dit materiaal staat garant voor een uitstekende bescherming. Tot slot mag je de kleur zelf uitzoeken. Die zijn er voor alle smaken.

RAM-geheugen

Het RAM-geheugen heeft invloed op het aantal apps dat je tegelijkertijd kunt openen en op de snelheid en het vermogen hiervan. In het algemeen hebben tabletten meestal 1 GB of 2 GB RAM. De beste modellen hebben echter een vermogen van 3 GB of zelfs 4 GB. In dit geval is, ongetwijfeld, hoe meer, hoe beter.

Dit aspect is vooral belangrijk als je voor een Android-toestel kiest. In dit soort apparatuur is RAM het belangrijkste element voor multitasking. En omdat het geen erg duur onderdeel is en het verschil in performance merkbaar is, is het zeer de moeite waard om meer RAM te hebben. Op de lange termijn zorgt het voor een langere levensduur van de tablet.

Tablets zijn ideaal om te lezen en om op het internet te surfen.
(Bron: Luckybusiness: 30319153/ 123rf.com)

Microprocessor

De microprocessor van de tablet is een fundamenteel element van de performance. Dit aspect bepaalt de snelheid van de tablet. Daarnaast is de microprocessor ook verantwoordelijk voor de grafische kwaliteit. De kracht en het rendement van de kernen is belangrijker dan het aantal hiervan.

De beste microprocessoren zijn meestal van de volgende merken: Apple, Huawei, Qualcomm, Intel of MediaTek. Net als bij smartphones is Qualcomm’s Snapdragon vrij gangbaar. De “A”-microprocessoren van Apple, Exynos van Samsung en Huawei Kirin van China zijn ook veelvoorkomende microprocessoren.

“Technologie is, net als kunst, een zeer grote oefening in de menselijke verbeelding.” -Daniel Bell

Opslagcapaciteit

In het algemeen hebben tabletten geen grote opslagcapaciteit. Gelukkig compenseren sommige modellen dit gebrek met de mogelijkheid om de capaciteit uit te breiden via SD- of micro SD-kaarten. In het algemeen is het beter om een micro SD-kaart te kopen dan een tablet met meer opslagruimte.

We adviseren je om altijd te kiezen voor een apparaat met minstens 16 GB aan opslagruimte. En ook al denk je dat hoe meer, hoe beter is, is dat niet altijd waar. Als je de tablet vooral voor het lezen van boeken en het surfen op het internet wilt gebruiken, heb je waarschijnlijk niet meer dan 32 GB nodig.

Tablet

Eén van de nadelen van tablets is dat de meeste hiervan niet over een grote opslagcapaciteit beschikken.
(Bron: Harnprasop: 29468697/ 123rf.com)

Grootte van het scherm

In het algemeen zijn er op het moment twee tabletmodellen in omloop. Enerzijds zijn er de 10″ modellen en anderzijds de 7″ modellen. Als je een apparaat wilt dat je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen, dan is een 7″ apparaat voor je geschikt. Aan de andere kant, als je van plan bent om geregeld met de tablet te werken, kun je beter een 10″ model kiezen.

De laatste jaren zijn er enkele grotere modellen verschenen. Dit zijn 12″ apparaten, zoals de iPad Pro of Microsoft Surface Pro. Deze tablets zijn ontwikkeld voor professioneler gebruik. Gezien hun capaciteiten kunnen ze voor veel taken personal computers vervangen.

“Wie het tempo van de technologische revolutie niet bij kan houden, zal merken dat hij of zij zelf achterhaald is”. – Katherine Neville

Schermresolutie en type

Hoe hoger de schermresolutie, hoe scherper het beeld en hoe beter de gezichtshoeken. Kortom, een betere beeldkwaliteit. Een standaardwaarde zou HD (1200 x 800) kunnen zijn. Je moet je echter niet alleen door dit aspect laten leiden. Pixels per inch zijn ook belangrijk. Hoe meer pixels, hoe beter de resolutie en hoe scherper het beeld.

Houd er rekening mee dat dezelfde beeldresolutie op een kleiner scherm een groter aantal pixels betekent. Zo is 1.200 x 800 pixels in een 10″ tablet niet hetzelfde als in een 7″ tablet. In ieder geval, als je op zoek bent naar beeldkwaliteit, levert de 12,9″ iPad Pro 2.732 x 2.048 x 2.048 pixels per inch bij 264 pixels per inch.

tablet

Tablets zijn “user-friendly” en makkelijk mee te nemen.
(Bron: Grinvalds: 54247534/ 123rf.com)

Het is ook belangrijk dat je rekening houdt met het type scherm. Deze factor is essentieel om de beeldkwaliteit vanuit schuine hoeken te behouden. Het bepaalt ook hoe levendig en exact de kleuren zijn. Wij raden je aan om te kiezen voor IPS- of PLS-technologie. Nooit voor iets minderwaardigs.

Autonomie

De autonomie van een tablet is een ander belangrijk aspect dat je in gedachten moet houden bij de aanschaf van een tablet. Hierbij wordt de capaciteit van de batterijen gemeten in milliampère-uur (mAh). Ons advies is om geen apparaat met een capaciteit van minder dan 5.000 mAh aan te schaffen. En als snel opladen mogelijk is, des te beter.

Internetverbinding

Uiteraard bieden alle tablets een internetverbinding via WiFi. Er zijn echter ook modellen die een verbinding via 3G/4G (LTE) netwerken mogelijk maken. Met dit soort verbindingen ben je niet afhankelijk van toegang tot WiFi. Maar als je hier gebruik van maakt, ben je duurder uit omdat je een maandelijkse abonnement moet betalen.

Als je de tablet buitenshuis of in een omgeving met een slechte toegang tot WiFi gaat gebruiken, dan moet je kiezen voor een tablet met een LTE-verbinding. Anders kunt je van deze optie afzien , omdat de apparaten die hiermee uitgerust zijn, hoger geprijsd zijn. Om nog maar te zwijgen van de maandelijkse kosten die je moet betalen.

Je moet ook rekening houden met het type WiFi en Bluetooth dat je hebt. Een nieuwere versie van Bluetooth betekent meer bereik, betere synchronisatie en een grotere energie-efficiëntie. De overgrote meerderheid van de high-end apparaten zijn uitgerust met Bluetooth 4.2. maar de 5.0-standaard is nu al beschikbaar.

Wat WiFi betreft, is het aanbevolen type 802.11 a/b/g/g/n/ac, dat gebruik maakt van 5 GHz en 2,4 GHz frequenties, met een bereik van 30 meter en een overdrachtssnelheid van 7 Gbps.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem en het tabletmodel zijn direct met elkaar verbonden. Van de drie die er zijn, adviseren wij om te kiezen voor een Android-gebaseerd apparaat of een Apple iPad. Onze aanbeveling is dat je van een Windows-gebaseerde tablet afziet, ze zijn namelijk vrij duur voor de functies die ze bieden.

Maar een tablet met Windows kan interessant voor je zijn als je het voor professioneel gebruik nodig hebt en je gebruik wilt maken van de mogelijkheid om de Office-tools te gebruiken. Over het algemeen is Android een veel flexibeler besturingssysteem dan iOS. Met name Android Oreo, een Google-systeem, biedt uitstekende mogelijkheden.

Duurzaamheid

Je wilt vast dat de tablet zo lang mogelijk meegaat. Natuurlijk is dat geen gemakkelijke taak, vooral in deze tijd, waarin het lijkt alsof elektronische apparaten voortdurend moeten worden vernieuwd. Maar als je wilt proberen om de tablet die je koopt een lange levensduur te geven moet je met een aantal zaken rekening houden.

Om te beginnen is het belangrijk dat het besturingssysteem de komende jaren wordt ondersteund en bijgewerkt. Op hardware niveau is het essentieel om een apparaat te kiezen met een goede microprocessor en voldoende RAM. Houd er rekening mee dat het erg moeilijk is om een onderdeel van een tablet te actualiseren.

Accessoires

De tablet die je koopt moet compatibel zijn met accessoires zoals toetsenborden, muizen en styluspennen. Deze kunnen van dezelfde fabrikant of van derden afkomstig zijn. In dit opzicht is de Koreaanse fabrikant Samsung, die het Samsung DeX-systeem in veel van zijn apparaten integreert om de tablet om te vormen tot een kleine PC, een goede optie.

Merk

Het merk van een tablet is om verschillende redenen essentieel. Daarvan zijn er twee belangrijk: de fabrieksgarantie en klantenservice, en de mogelijkheid om updates van het besturingssysteem te ontvangen. Wanneer je een tablet van een bekend merk koopt, ben je verzekerd van een kwaliteitsproduct en voldoende technische ondersteuning.

Het eerste punt is echt belangrijk omdat je een technisch probleem kan krijgen met het apparaat. Vergewis je ervan dat het gekozen tablet een garantie van minstens twee jaar heeft. Enkele van de meest prestigieuze fabrikanten zijn: Apple, Google, Amazon, Samsung, Microsoft en Huawei.

Samenvatting

Eén van de gevolgen van de tabletkoorts van een paar jaar geleden is dat de markt momenteel overspoeld is met een groot aantal modellen. In deze situatie is een keuze voor een apparaat moeilijker te maken. Daarom is het belangrijk dat je duidelijk weet waar je de tablet voor wilt gebruiken.

Verder zijn er nog een aantal aspecten waarmee je rekening moet houden. Natuurlijk zijn de prijs en het merk twee fundamentele factoren. Ook de schermgrootte en beeldresolutie zijn belangrijke aspecten. In het kader van de performance is het essentieel dat ze een goede microprocessor en voldoende RAM hebben.

Vond je ons artikel over tablets interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte tablet kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Thongwattana: 15415164/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies