Saw
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Een tafelcirkelzaag is een gereedschap dat thuishoort in iedere werkplaats. Je kan er hout mee polijsten en zagen, maar ook andere zachte materialen, zoals plastic aluminium en messing plaatmateriaal. Dit type zaag is in veel verschillende modellen verkrijgbaar, ieder met een eigen set eigenschappen. Hij is geschikt voor professioneel gebruik, maar ook voor hobbymatig gebruik of klussen in en rond het huis.

Meestal gebruikt men een tafelcirkelzaag in een professionele context, omdat de zaag op een stabiele tafel bevestigd is, met een glad werkblad. Voor kleinere zaagklussen, voldoet een gewone cirkelzaag en het zwaardere werk in het bos doe je met een kettingzaag. In dit artikel gaan we verder in op alles dat je moet weten over de tafelcirkelzaag. Zo kies je straks de beste tafelcirkelzaag voor de klus die je te doen hebt.
Belangrijk om te weten

 • Meestal is een tafelcirkelzaag een van de eerste instrumenten die in een timmerwerkplaats worden gezet. Je zou het gereedschap als een basisgereedschap kunnen zien voor iedere timmerman.
 • Waar je bij een cirkelzaag de zaag zelf beweegt door het materiaal, beweeg je bij een tafelcirkelzaag het te zagen materiaal richting de zaag. De zaag zelf blijft op zijn plaats op de tafel.
 • Een tafelcirkelzaag is een specialistisch gereedschap, dat ideaal is voor professionele zaagklussen. Je kunt er heel nauwkeurig mee zagen, verstek mee zagen en in hoeken. Iets dat met andere gereedschappen onmogelijk is.

Onze selectie: De beste tafelcirkelzaag op de markt

Je kunt de tafelcirkelzaag wel beschouwen als de ruggengraat van iedere timmerwerkplaats. Het gaat om een precisie-instrument, dat ideaal is om een breed spectrum aan zaagwerk te doen. Om je te helpen om de beste tafelcirkelzaag op de Nederlandse markt te kiezen, hebben we het voorwerk voor je gedaan. Hieronder vind je de vier beste tafelcirkelzagen op de Nederlandse markt, waarbij er voor iedere klusser wat wils is.

De tafelcirkelzaag met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Proxxon KS230 tafelcirkelzaag heeft een geluidsarme en krachtige AC-motor die goed tegen een stootje kan en lang mee gaat. Je kunt het apparaat gebruiken voor zaagprestaties in hout tot 8 mm, kunststof inclusief PERTINAX-printplaten tot ca. 3 mm en non-ferro metalen tot ca. 1.5 mm. De cirkelzaag heeft een mooie smalle zaagsnede die gemakkelijk te gebruiken is. Dit is een prima machine voor de bewerking van dun hout.

De beste tafelcirkelzaag inclusief onderstel

De door zijn trolley functie makkelijk verplaatsbare TS 254 zaagtafel van Metabo is een uitkomst voor op iedere drukke bouwplaats. Met een stabiel geïntegreerd aluminium onderstel, dat makkelijk uitklapt en in drie seconden vast gemonteerd wordt, werk je altijd veilig en stabiel. Handig is bovendien dat je op twee verschillende hoogtes kunt werken met deze tafel. De tafelcirkelzaag heeft een krachtige en duurzame motor van 2000 Watt.

De beste in hoogte en hoek verstelbare tafelcirkelzaag

Deze tafelcirkelzaag van Scheppach blinkt uit door het dunne zaagblad en de krachtige 2200 watt motor. Voor vaklieden die precies te werk gaan. Je kan de tafel links en rechts uitschuiven, als je met grotere materialen werkt. Maximale snijdiepte tot 85 mm, door het HW-zaagblad met een diameter van 250 mm. Verder kan je de hoogte en hoek verstellen met een handwiel. De afmetingen van deze tafelcirkelzaag zijn L x B x H: 940 x 642 x 830 mm. Handig is ook de aansluiting van de stofzuiger, direct boven de tafelcirkelzaag.

De meest compacte tafelcirkelzaag voor hobbyisten

Ben je je huis aan het verbouwen, of ben je fanatiek hobbyist? Dan ben je het beste uit met deze mobiele tafelcirkelzaag. Het apparaat zaagt moeiteloos werkstukken van hout en kunststof. Bovenal maakt deze krachtige en compacte cirkelzaag indruk met zijn mobiliteit en een snijdiepte tot 45 mm bij 90 °. Dit maakt het eenvoudig de machine te bedienen en te verplaatsen wanneer nodig. Dit is een aanrader voor iedereen die in en rondom het huis kleine zaagwerkjes wilt uitvoeren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de tafelcirkelzaag

Een tafelcirkelzaag mag eigenlijk niet ontbreken op een goede werkplaats. In het gedeelte hieronder laten we je de belangrijkste kenmerken zien en gaan we dieper in op een aantal veel gestelde vragen over het gebruik van de tafelcirkelzaag.

Girl with a saw

Cirkelzagen zijn basisgereedschappen op elke werkplaats.
(Bron: Diaz: 73042950/ 123rf.com)

Wat kan ik allemaal doen met een tafelcirkelzaag?

Een tafelcirkelzaag is een elektrisch apparaat bevestigd in een werkblad in de vorm van een tafel, waarmee je kunt zagen. De cirkelzaag draait op hoge snelheid, terwijl de gebruiker het werkstuk richting de zaag duwt met geleiders. Het is een krachtig apparaat dat precies kan werken. Ideaal voor professionele vaklieden dus. Waar een tafelcirkelzaag vroeger vooral te vinden was op bouwplaatsen, kun je ze nu ook tegenkomen op de werkplek van de doe-het-zelf-er.

Wist je dat de cirkelzaag in 1923 werd uitgevonden door Edmond Michel en dat deze sindsdien wereldwijd gebruikt wordt?

Werkstukken keren vaak meerdere keren terug naar de tafelcirkelzaag, omdat je er veel verschillende dingen mee kunt doen, waaronder:

 • Recht zagen met de houtnerf mee
 • Tegen de nerf in zagen
 • Verstek zagen, dat wil zeggen, onder een bepaalde hoek zagen
 • Verschillende materialen zagen, van hout tot plastics

cutting metal

Er zijn veel verschillende soorten tafelcirkelzagen. Kies die het beste bij je past.
(Bron: Citalliance : 93322030/ 123rf.com)

Uit welke onderdelen bestaat een tafelcirkelzaag?

Hieronder vind je de belangrijkste onderdelen op een tafelcirkelzaag:

 • Tafel: Meestal gemaakt uit geanodiseerd aluminium of smeedijzer. Sommige tafels bevatten geleiders die het werk vergemakkelijken.
 • Beschermkap om de cirkelzaag: Onmisbaar voor de veiligheid van het apparaat. Beschermt de draaiende cirkelzaag.
 • Stofzuiger: Zit niet op iedere tafelcirkelzaag, maar de meeste modellen bevatten een aansluiting voor de afzuiging van stof.
 • Tafelverbreding: Handige mogelijkheid tot het vergroten van het werkvlak als je lange stukken wilt zagen.
 • Verstek meter: Systeem om het zaagblad of het materiaal onder een bepaalde hoek te brengen, voor verstek zagen.
 • Zaaghoogte meter: Handel, waarmee je de zaaghoogte instelt.
 • Start en stop onderbreking: Geeft energie aan de motor en laat deze in beweging komen, dan wel afremmen.
 • Geleiders: Begeleidt het materiaal richting de ronddraaiende cirkelzaag. Essentieel voor de veiligheid.
 • Voetstukken: Dienen om de tafelcirkelzaag stevig te laten staan op de werktafel, of op de grond. Zijn meestal in hoogte verstelbaar.
 • Zaagblad: Ronde schijven met tanden. Draaien op hoge snelheid rond een as en brengen de snede aan.

Hoe gebruik ik een tafelcirkelzaag?

Als je voor het eerst werkt met een tafelcirkelzaag, is het handig om rekening te houden met een aantal zaken. Maar ook als je een ervaren timmerman of doe-het-zelf expert bent, kan het zijn dat er vragen bij je opkomen als je een nieuwe tafelcirkelzaag koopt. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder stap voor stap uitgelegd, hoe je een tafelcirkelzaag kunt gebruiken:

 • Voordat je aan de slag gaat. Het eerste dat je moet doen is jezelf vertrouwd maken met de mogelijkheden en functies van de tafelcirkelzaag. Allereerst moet het helder zijn, hoe je het gereedschap inschakelt en uitschakelt. Een tafelcirkelzaag beschikt over de nodige veiligheidsmaterialen, leer hiermee werken.
 • Veiligheid en bescherming. Verwijder niet zomaar de veiligheidsmaterialen van de tafelcirkelzaag. Gebruik beschermende kleding en volg nauwkeurig de aanwijzingen van de fabrikant.
 • Werkplaats. Zet de tafelcirkelzaag op een daarvoor geschikte plaats. Zodat je ruimte hebt om te werken en geen risico’s genereert voor jezelf en mensen om je heen. Zorg voor een stevige, rechte en stabiele ondergrond. Dit kan een tafel zijn, of de grond. Stel de tafelcirkelzaag op een prettige werkhoogte in.
 • Zet het werkstuk vast in de juiste positie. Op de tafel, met behulp van de geleiders en mogelijke klemmen. Ga recht tegenover de tafelcirkelzaag staan.
 • Geleid het materiaal naar het zaagblad. Schakel de tafelcirkelzaag in en duw het werkstuk richting de cirkelzaag met een geleider of hendel.
 • Schakel de zaagtafel uit. Na ieder gebruik, zodat je ongelukken voorkomt. Schakel de tafelcirkelzaag uit en haal de stekker uit het stopcontact als je klaar bent.
 • Onderhoud. Als je klaar bent met zagen, maak dan de tafelcirkelzaag schoon voor het volgende gebruik. Controleer de staat van de zaagtanden en kijk of het zaagblad stevig vastzit. Verwissel de cirkelzaag als dit nodig is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je het artikel tot hier hebt gelezen, dan weet je al het nodige over de tafelcirkelzaag. Maar voordat je er daadwerkelijk een gaat kopen, raden we je aan om de volgende criteria door te lezen. Het gaat om factoren waarop je de verschillende modellen tafelcirkelzaag kunt vergelijken. Factoren die bepalen of een tafelcirkelzaag al dan niet goed past bij datgene dat jij wilt doen. Let bij het kopen van een tafelcirkelzaag op de volgende aspecten:

Vermogen

Ieder materiaal heeft zijn eigen hardheid en weerstand. Daarom is het vermogen van een tafelcirkelzaag van belang. Het vermogen moet voldoende zijn, om door het materiaal te kunnen zagen dat je voor ogen hebt. Deze factor bepaalt hoe snel het zaagblad van de cirkelzaag om zijn as draait, maar ook het formaat en het materiaal van ons werkstuk. Je hebt een bepaald vermogen nodig, om veilig en precies door bepaalde materialen heen te kunnen zagen.

Het vermogen van een tafelcirkelzaag moet minimaal 1000 watt zijn, waarbij het vermogen soms afgekort is met de letter W. Op een aantal modellen tafelcirkelzaag zit bovendien een hendel of knop, waarmee je de zaagsnelheid kunt instellen. Dit is zeker van toegevoegde waarde, als je verschillende materialen zaagt. Je stemt de zaagsnelheid daarmee af op het materiaal dat je wilt zagen. Materialen zoals plastics en acryl vereisen minder zaagsnelheid dan hout. Met een lage zaagsnelheid voorkom je dat het materiaal barst. Ook de zaagdiepte of -hoogte is van invloed op het benodigde vermogen van de tafelcirkelzaag. Hoe groter het werkstuk, hoe hoger het vermogen moet zijn.

bearded guy cutting wood

Voordat je een tafelcirkelzaag gebruikt, raden we je aan om er vertrouwd mee te raken.
(Bron: Mavoimage: 54601239/ 123rf.com)

Zorg ervoor dat de werktafel of de ondergrond waarop je werkt voldoende steun geeft tijdens het zagen. De tafelzaag moet gemaakt zijn van roestvrij staal, of een ander stevig materiaal dat het werkstuk voldoende ondersteunt. Ook is het belangrijk dat de tafelcirkelzaag stabiel staat, op stevige rubberen voetsteunen. Zo blijft de tafelzaag goed op zijn plek en wordt onnodig trillen voorkomen.

Materiaal dat je gaat zagen

Het materiaal dat je gaat zagen, bepaalt het vermogen dat jouw tafelcirkelzaag moet hebben. Ook is het belangrijk dat je naar de zaagdiepte of zaaghoogte kijkt, voordat je een tafelzaag kiest. De meest voorkomende houtdiktes zijn 25,4 mm, 31,7 mm, 38,1 mm, 63,5 mm en 76,2 mm.

Als je planken of multiplex platen wilt zagen, dan heb je een tafelcirkelzaag nodig die over parallelle geleiders beschikt. Zo kun je veilig en recht zagen. Als de tafelzaag dan ook nog kan uitschuiven, dan is deze helemaal ideaal. Want, dan is de plank of plaat voor het grootste deel ondersteund door het werkblad. Een uitschuifbaar werkblad is aan te raden als je met grotere materialen werkt.

We raden je aan om een veiligheidsbril, gehoorbeschermers en een stofmasker te dragen als je dit type apparaat gebruikt.

Ook de gebruiksfrequentie is van belang. Gebruik je de tafelcirkelzaag iedere dag in een professionele setting, kies dan voor een model met een hoog vermogen. Zet je de tafelcirkelzaag alleen in tijdens sporadische huis-tuin-en-keuken zaagklussen, dan kun je gerust voor een basismodel kiezen die je op je werkbank zet. Meestal zijn krachtige modellen tafelzagen bedacht voor de professional, zoals een timmerman of bouwvakker. Professionele tafelcirkelzagen zijn meestal duurder dan een zaag voor een hobby-klusser.

Professionele apparatuur kan doorgaans langer werken, zonder kwaliteitsverlies. Ook kan deze hardere en grotere materialen aan. Gebruikersreviews zijn erg handig bij het kiezen van een tafelzaag, omdat hierin de voordelen en nadelen van het apparaat staan. Alle tafelcirkelzagen in onze selectie aan het begin van dit artikel zijn goed beoordeeld door gebruikers.

Accessoires

Check of de tafelcirkelzaag makkelijk te monteren en op te zetten is. Zo kun je er snel en veilig mee aan de slag, zonder eerst te hoeven sleutelen. Lees wat de gebruikerservaringen zijn, als het gaat om het vervangen van de cirkelzaag, of het instellen van een bepaalde zaaghoek. Dit is minstens zo belangrijk als de prijs van het apparaat.

Een tafelcirkelzaag kan geleverd worden met allerlei handige accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld veiligheidsaccessoires zijn, of gereedschappen voor de montage. De meeste modellen tafelcirkelzagen zijn in staat om onder bepaalde hoeken te zagen, oftewel schuin of verstek. Hierbij kunnen bepaalde geleiders of veiligheidskappen van belang zijn. Verder is het handig als er een stofzuiger aangesloten is of kan worden op de tafelcirkelzaag. Zo houd je de werkplaats schoon en het scheelt je tijd.

Tussen de accessoires die niet mogen ontbreken bij jouw tafelcirkelzaag zijn duwstangen of stops. Deze helpen je om jouw werkstuk over de werktafel de schuiven, richting de cirkelzaag. Verder is het handig als de zaagtafel verstelbaar is in hoogte en grootte. Op deze manier werk je in een comfortabele houding en is het materiaal goed ondersteund tijdens het zagen.

Zaagtechnieken

Wil je zeer dikke materialen zagen, of bijzondere zaagtechnieken toepassen, zoals verstek snijden? Kies dan een tafelcirkelzaag die dit aankan. De tafelcirkelzagen in onze selectie zijn allemaal in te stellen op zaagdikte en zaaghoek. De manier waarop je de zaaghoogte (of zaagdiepte) en zaaghoek bepaalt, verschilt van model tot model. Lees in de gebruiksaanwijzing hoe je de tafelcirkelzaag zo instelt, dat hij dikkere materialen zaagt, of verstek zaagt.

Verstek zagen komt veel voor bij het leggen van een parket vloer. De meeste tafelzagen kunnen onder hoeken van 0 tot 45 graden zagen. Met een excentrische hendel stel je in hoe hoog de cirkelzaag staat ten opzichte van het werkstuk. Deze hendel gebruik je vaker, als je dikkere materialen zaagt.

Samenvatting

De tafelcirkelzaag is het ster-gereedschap in de werkplaats van timmerlieden wereldwijd. Moderne modellen zijn gelukkig ook toegankelijk geprijsd voor Nederlanders die liever zelf zagen. Ideaal bij klussen in huis of andere doe-het-zelf projecten. Een tafelzaag is een zeer veelzijdig apparaat.

In Nederland zijn er verschillende soorten, maten en modellen tafelcirkelzaag te verkrijgen. Dit kan het kiezen wat bemoeilijken, maar met onze tips en aanbevelingen, moet je een heel eind kunnen komen. Let bijvoorbeeld op het vermogen en de mogelijke zaagtechnieken van het gereedschap.

We hopen dat je dit artikel behulpzaam vond bij het kiezen van de tafelcirkelzaag die het beste bij je past. Laat het ons hieronder weten. Deel het artikel ook met andere doe-het-zelvers in jouw netwerk, via social media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Belchonock: 97741272/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies