Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

33Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Het assortiment tafelkleden is uitgebreid. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van kleuren, patronen, vormen en maten, en materialen. Als elegant detail, om het tafelmateriaal te beschermen of als een levendige spetter kleur voor een aangename woonervaring, zijn tafelkleden een must voor elk huishouden.

Tafelkleden zijn niet alleen mooi en decoratief, maar ze beschermen het tafeloppervlak ook tegen vuil en krassen. In onze grote tafelkleden gids & aanbevelingen test 2021 hebben we verschillende modellen bekeken en de beste tafelkleden voor je samengesteld. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een goed tafelkleed, of het nu gebruikt wordt bij feestelijke gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagsfeestjes of gewoon in het dagelijks leven, maakt ons huis extra chic en glamoureus.
 • Tafelkleden zijn er in een grote verscheidenheid van prijsklassen. Zelfs uit een lage prijsklasse zijn goede producten verkrijgbaar.
 • Een afwasbaar tafelkleed is meer dan alleen praktisch. Het is een van de populairste huishoudelijke artikelen.

Tafelkleed: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tafelkleden

Om je niet te overweldigen bij het kopen van tafelkleden, hebben we de belangrijkste koopcriteria voor je uitgezocht. Ze zijn als volgt:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Functionaliteit

Tafelkleden zijn in de eerste plaats praktisch en dienen om de tafel die ze bedekken te beschermen. Vaak wordt dit nuttige textiel helemaal niet opgemerkt.

De afwasbare tafelkleden zijn praktisch en echt goed in gebruik. De speciale vlekbestendige coating van het tafelkleed voorkomt perfect vervuiling. Daarom is het vuil van afwasbare tafelkleden gemakkelijk af te wassen. Behalve hun functionaliteit kunnen tafelkleden ook heel decoratief zijn.

Materiaal

Bij de aanschaf van een tafelkleed speelt het materiaal een heel belangrijke rol. Tafelkleden van veel verschillende materialen zijn in de winkels verkrijgbaar. Tafelkleden van damast zijn momenteel erg populair omdat ze gemakkelijk te strijken en te wassen zijn, en hun lichte glans maakt dat ze er heel elegant en stijlvol uitzien.

Gelegenheid

In het dagelijks leven is het van cruciaal belang om goedkope tafelkleden te gebruiken met gemakkelijk te onderhouden stoffen. Ze worden geacht wasbaar en kreukvrij te zijn.
Voor feestelijkheden worden tafelkleden van dure stoffen gebruikt. Hiertoe behoren klassieke witte linnen tafelkleden, decoratieve of fijne sobere tafelkleden. Bovenal scheppen ze een feestelijke sfeer tijdens de maaltijd.

Vorm

De basisregel is dat het tafelkleed moet passen bij de vorm van de tafel. Als de tafel rond is, past daar een rond tafelkleed bij. Voor ovale tafels is een ovaal tafelkleed het beste. Voor vierkante tafels is het aan te bevelen een vierkant tafelkleed te kiezen.

Maat

Om de juiste maat tafelkleed te kiezen, moet je de afmetingen van de tafel kennen. Voor een vierkante tafel worden de lengte en de breedte opgemeten. Als regel kan worden aangenomen dat een overhang van ongeveer 25 centimeter, die over de rand van de tafel uitsteekt, moet worden voorzien. Hetzelfde geldt voor tafels die rond of ovaal zijn.

Gids: Veelgestelde vragen over tafelkleden in detail beantwoord

Er is ook wat informatie over tafelkleden die interessant kan zijn vóór je tot aanschaf overgaat. We proberen de meest gestelde vragen te beantwoorden in het volgende.

Welke maat tafelkleed is geschikt voor mijn tafel?

De juiste maat voor je tafelkleed is heel belangrijk. De volgende tabel laat je zien hoe groot het tafelkleed voor je tafel moet zijn.

Tafelvorm Tafelmaat Tafelkleedmaat
Vierkante tafel 80 x 110 130 x 160
90 x 130 140 x 180
90 x 160 140 x 200
Rechthoekige tafel 80 x 200 130 x 250
90 x 230 140 x 280
90 x 250 140 x 310
Ronde tafel ø80 ø130
ø100 ø160
ø120 ø180

In de regel kan men aannemen, dat een overhang van ongeveer 25 centimeter, die over de rand van de tafel uitsteekt, moet worden voorzien.

Welke soorten tafelkleden zijn er?

Je kunt je tafel helemaal bedekken met tafelkleden. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, functionaliteit en gelegenheid.

Tafelkleedsoort gesorteerd op tafelkleed vorm

 • Ronde tafelkleden
 • Ovale tafelkleden
 • Vierkante tafelkleden

Tafelkleedtype gesorteerd op tafelkleed functies

 • Wasbare tafelkleden
 • Vlekwerende tafelkleden
 • Niet-ijzeren tafelkleden

Tafelkleden zijn er in vele kleuren, vormen, dessins en materialen. Het is belangrijk dat je tafelkleed altijd bij de gelegenheid past.

Welk materiaal is geschikt voor mijn tafelkleed?

Alvorens je nieuwe tafelkleed te kiezen, moet je je er altijd van vergewissen dat het van het juiste materiaal gemaakt is.

 • Katoenen tafelkleden zijn altijd een absolute klassieker geweest en zijn perfect als alledaags tafelkleed voor de eettafel. Een fijn wit tafelkleed van stevig katoen hoort ook in elk huishouden thuis.
 • Tafelkleden van polyester of een polyestermix zijn kleurvast, vormvast en zeer robuust. Lelijke vlekken zijn bij het wassen gemakkelijk te verwijderen, dus polyester tafelkleden zijn gemakkelijk te onderhouden en ideaal voor ongecompliceerd dagelijks gebruik.
 • Linnen tafelkleden zijn absolute hoogtepunten voor elke tafel. Geen ander materiaal ziet er zo edel, elegant, natuurlijk en fris uit als linnen. Een linnen tafelkleed vormt een uitstekende basis voor feestelijke versieringen. Linnen tafelkleed is zeer stevig en scheurvast, het behoudt zijn vorm ook na het wassen.

Je kunt je tafelkleed en het materiaal ervan het beste kiezen naar gelang de gelegenheid. De verschillende materialen zorgen ervoor dat elk tafelkleed er weer anders uitziet.

Welke kleur moet mijn tafelkleed hebben?

De meest populaire kleuren zijn in principe wit en grijs. Het witte tafelkleed is een klassieker en past goed bij elke gebeurtenis. Wit is ook een kleur die goed combineert met andere kleuren.

Tischdecke

De tafelkleden versieren elke tafel met geweldige kleuren in een perfect formaat. (Image source: Tania Miron/ unsplash)

Grijze en crèmekleurige tafelkleden zijn ook populaire alleskunners, die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Geel, crème en lichtbeige passen goed bij bruiloften, lunches en koffiefeestjes. Sterke kleuren zoals blauw, rood, oranje, bruin of zelfs zwart zijn minder veelzijdig en moeten met voorzichtigheid gebruikt worden.

Conclusie

De belangrijkste eis bij het kiezen van een tafelkleed is het kiezen van de juiste maat tafelkleed. De optimale overhang van een tafelkleed is 15-25 cm. Let erop dat je geen tafelkleed kiest dat te kort is, anders kan het veel gemakkelijker wegglijden. Zo ligt je tafelkleed niet alleen stabieler op de tafel, maar ziet de symmetrie er ook harmonieuzer uit.

Tafelkleden brengen decoratieve gezelligheid op tafel en zijn een populaire tafeldecoratie bij feestelijkheden of in het dagelijks leven. Koffie, sap, water, wijn en andere vloeistoffen dringen er niet door. De moderne en vernieuwende tafelkleden met vlekbescherming en een gemakkelijk wasbare laag zijn de nieuwste trend.

Beeldbron: Andreea Bucur / unsplach

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies