Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

18Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Tafeltennistafels zijn leuk voor jong en oud. Al op veel schoolpleinen genieten schoolkinderen van betonnen platen door er ringspelen of andere balspelen op te spelen. De modernere houten tafels bieden hobbytafeltennissers een ruime keuze aan tafels voor binnen en buiten. Wie al veel ervaring met tafeltennis heeft, doet er goed aan een binnentafel te kopen. Hier zijn extra wedstrijdtafels die aan de internationale normen voldoen.

Het maakt niet uit of je een amateur of profspeler bent. Een tafeltennistafel is een grote aankoop waar goed over nagedacht moet worden. In onze grote tafeltennistafel test 2021 hebben we alle relevante eigenschappen van een tafeltennistafel uitgelegd. In het gidsgedeelte vind je ook gedetailleerde antwoorden op de belangrijkste vragen. Niets staat je volgende wedstrijd in de weg.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Tafeltennistafels verschillen fundamenteel in hun materiaal. Geperste spaanplaten zijn alleen bedoeld voor gebruik binnenshuis. Water en zonlicht kunnen het oppervlak vernietigen. Buitenplanken zijn gemaakt van melaminehars of aluminiumcomposiet. De eerste wordt robuuster en weerbestendiger geacht.
 • De speeleigenschappen veranderen naargelang de dikte van het bord. In het algemeen geldt: hoe dikker het tafelblad, hoe beter de bal stuitert. Tafels met een plaatdikte van ongeveer 19 – 22 millimeter zijn ideaal voor beginners en gevorderde tafeltennissers.
 • Als je gewoon af en toe in het park een potje pingpong wilt spelen, kunnen midi- of minitafels een echt alternatief zijn. Deze kleine versies van een standaard tafeltennistafel bieden veel plezier en zijn veel minder duur. Maar pas op, als je denkt dat hier geen vaardigheid nodig is, heb je het mis.

Tafeltennistafel test: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tafeltennistafels

Om je te helpen beslissen welke tafeltennistafel het beste voor je is, leggen we hier de belangrijkste vergelijkingskenmerken uit.

Je moet de volgende criteria voor tafeltennistafels vergelijken:

Afmetingen van de tafel

Of je ze nu opzet of in de garage opbergt. De afmetingen van een tafeltennistafel spelen een doorslaggevende rol als je een tafel kiest. De meeste tafeltennistafels kunnen worden opgevouwen als ze gedemonteerd zijn. Daardoor zijn ze zeer plaatsbesparend. Als je maar een kleine garage hebt of zelfs binnenshuis wilt spelen, zijn minitafeltennistafels een goede optie.

Tischtennisplatte-1

Voor een snelle tafeltenniswedstrijd heb je niet alleen een tegenstander, een batje en een bal nodig, maar ook de juiste tafeltennistafel.
(Beeldbron: Markus Vockrodt/Pixabay)

Opzetten

Volgens de Internationale Tafeltennis Federatie (ITTF) moeten officiële tafeltennistafels een standaard afmeting hebben. Dit is

 • Lengte: 274 centimeter
 • Breedte: 152,5 centimeter
 • Hoogte: 76 centimeter

De meeste standaard tafeltennistafels hebben nu deze afmetingen. Heb je in je tuin of huis niet genoeg plaats voor een echte tafeltennistafel? Dan kun je midi- of minitafeltennistafels overwegen.

Een mini- of midi-tafeltennistafel is de moeite waard als je graag in het park of op feestjes speelt. Behendigheid speelt een grote rol bij de kleine tafelafmetingen. Dit heeft echter minder te maken met competitief tafeltennis spelen. Maar je kunt de 90 cm lange, 45 cm brede en 76 cm hoge tafels zonder problemen op elk feest opstellen.

Midi tafeltennistafels hebben een lengte van 168 centimeter, een breedte van 84 centimeter en een hoogte van 76 centimeter. De overgang naar minitafeltennistafels verloopt vloeiend. Je kunt ook tafels vinden die 120-140 centimeter lang zijn.

Als je je tafeltennistafel wilt gebruiken, heb je natuurlijk meer ruimte nodig dan alleen de afmetingen. Je moet ongeveer 1,5 meter ruimte hebben rechts en links van de tafel. Er moet minstens 2 meter ruimte zijn achter elke speler. Als je in de kelder speelt, kan de hoogte van het plafond ook een probleem zijn. Maar met normale kamerhoogtes van ongeveer 2,5 meter zul je nauwelijks problemen hebben.

Opgeklapt

De meeste tafeltennistafels kunnen opgeklapt worden als ze niet gebruikt worden. Dit bespaart ruimte en beschermt het oppervlak. Ook hier zijn er verschillende systemen. De meest voorkomende en eenvoudigste vouwmechanismen vouwen beide helften gewoon in het midden op.

Opklapbare tafeltennistafels bieden een grote flexibiliteit.

In opgevouwen toestand blijft de breedte van ongeveer 150 centimeter natuurlijk gelijk. De hoogte kan dan iets meer dan 174 centimeter zijn, afhankelijk van het onderstel of de wielen. Anderzijds zijn de meeste panelen, opgevouwen, nauwelijks meer dan 30 centimeter breed.

Midi of mini tafeltennistafels kunnen vrij klein gemaakt worden. Afhankelijk van het model kunnen mini-peddels opgevouwen worden tot een formaat van 35 x 35 x 10 centimeter. Bij veel midi-tafels kun je de poten inklappen, zodat je alleen een tafelblad van 150 x 75 centimeter hoeft op te bergen.

Tafelblad dikte

De dikte van een tafeltennistafel heeft een belangrijk effect. Hoe dikker de plank en hoe harder het materiaal, hoe hoger en gelijkmatiger de ballen stuiteren. Voor amateurspelers is dit misschien van secundair belang. Maar als je overweegt de knotskennis thuis toe te passen, moet je weten welke plaatdikte het beste is.

Afhankelijk van het materiaal zijn verschillende plaatdiktes gebruikelijk.

Materiaal Borddikte
Melaminehars bord 6 – 7 millimeter
Spaanplaat tafel 19 millimeter
Aluminium composiet bord 22 millimeter

Spaanplaat tafels met een dikte tussen 19 en 25 millimeter worden meestal gebruikt voor wedstrijden. Er moet echter opgemerkt worden dat dikkere platen ook duurder zijn. Behalve het materiaal is ook de verwerking ingewikkelder.

Hieronder leggen we uit waarom spaanplaattafels alleen geschikt zijn voor gebruik binnenshuis. We hebben andere belangrijke verschillen tussen binnen- en buitentafels in detail uitgelegd in het gedeelte over beslissingen.

Materiaal/oppervlak

Spaanplaat is het materiaal bij uitstek voor gebruik binnenshuis. Ze hebben een zeer goede veerkracht en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Daarom worden officiële tafeltenniswedstrijden alleen binnen op zulke borden gehouden.

Er zijn twee varianten voor buitengebruik.

 • Melaminehars platen zijn zeer stabiel. Zelfs sterk zonlicht heeft er niet veel invloed op. Melaminehars platen zijn zelfs goed bestand tegen regen. De stuitering is echter niet zo goed als bij spaanplaat.
 • Aluminium composiet panelen hebben een fijne spaanplaat. Deze is echter gevat in een aluminium frame. Deze twee materialen zetten verschillend uit bij blootstelling aan hitte, zodat haarscheurtjes kunnen ontstaan bij blootstelling aan sterk zonlicht.

Als je ‘s zomers met de kinderen in de tuin wilt spelen, is een melamine kunsthars tafelblad de voor de hand liggende keuze. Als je op weg bent om een professionele speler te worden, is een indoor bord van spaanplaat meer je keuze.

Overigens speelt de kleur van het oppervlak geen rol bij de stuitering. In Duitsland speelt men meestal op groene tafels. In Frankrijk zijn ze meestal blauw. De kleur is zuiver een kwestie van smaak.

Ben je er absoluut zeker van dat je je tafel nooit wilt demonteren? Stabiliteit is voor jou het belangrijkste punt en je speelt er ook graag volleybal op? Dan kan een betonnen plaat een optie voor je zijn. Deze zijn vooral bekend van schoolpleinen of speelplaatsen. De kwaliteit van het spel laat hier te wensen over, want water en vorst dringen door het beton met open poriën.

Soort bouw

In principe zijn er maar twee mogelijkheden voor de bouw. Of je hoeft alleen maar beide helften van je tafeltennistafel uit te klappen, of je moet ze tegen elkaar duwen.

Let er bij het opstellen op dat kinderen nergens met hun vingers tussen kunnen komen.

Klaptafels met zwenkwieltjes zijn bijzonder populair voor gebruik buitenshuis. Je kunt deze ook zelf opzetten. Meestal moet je van tevoren aan elke kant een hendel losmaken, zodat de zijkanten naar beneden geklapt kunnen worden.

Als je twee afzonderlijke helften hebt, moet je ze afzonderlijk naar beneden vouwen en dan tegen elkaar duwen. In elk geval zijn twee mensen hiervoor aan te bevelen, zodat de twee helften goed tegen elkaar staan.

Als je je tafeltennistafel permanent wilt laten staan, is een tafel zonder randen of een klapmechanisme een goede keuze. Je kunt ook geld besparen en investeren in betere kwaliteit. Vast opgestelde tafels zijn bijzonder geschikt voor gebruik binnenshuis. Buitentafels die altijd opgevouwen staan, worden blootgesteld aan weer en wind en slijten sneller.

Accessoires

Alle tafels die geopend kunnen worden hebben een single player mode. Hier kun je bepaalde slagen oefenen of gewoon voor jezelf spelen. Laat gewoon een kant omhoog, zorg dat de halfgeopende kant stabiel is en begin.

Ballenmandjes zijn hier goed voor. Zo hoef je niet achter elke bal aan te jagen, maar kun je verschillende schoten achter elkaar oefenen. Je betaalt ongeveer 5,00 tot 8,00 euro voor 10-12 ballen.

Wist je dat de diameter van een tafeltennisbal ongeveer 40 mm is? Vóór het jaar 2000 speelde men met kleinere ballen, die een diameter van 38 mm hadden.

Door de kogel te vergroten tot 40 mm, moet de vliegsnelheid verminderd worden. Men hoopte dat dit tot langere en aantrekkelijker rally’s zou leiden. Maar omdat tafeltennisoppervlakken en -batjes tegelijk steeds beter worden, werden deze doelen niet bereikt. Ondanks de grotere bal blijft de balsnelheid gelijk en kan die oplopen tot 180 km/u voor professionele spelers.

Het is ook zinvol een houder te hebben voor tafeltennisbatjes. Zo verdwijnen vleermuizen niet spoorloos en worden ze netjes opgeborgen. Sommige modellen kunnen aan de muur geschroefd worden, andere kunnen direct op de tafel gemonteerd worden. Je kunt er niet ver naast zitten met de prijs, die rond de 20-30 euro ligt, want regelmatig nieuwe knuppels en ballen kopen zou waarschijnlijk duurder zijn.

Tenslotte raden we aan een beschermhoes te kopen voor alle tafeltennistafels. Het maakt niet uit of de tafel buiten of in de garage staat. Vocht en vuil beschadigen de scharnieren en het oppervlak. Sommige fabrikanten bieden speciaal voor hun modellen hoezen aan. Deze passen dan zeker bij de maat. Of de hogere prijs het waard is, blijft echter de vraag. Zorg er in elk geval voor dat je beschermhoes waterdicht is. Een ritssluiting of oogjes om te openen zijn ook praktisch.

Besluit: Welke soorten tafeltennistafels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een tafeltennistafel voor thuis wilt kopen, zijn er drie basisalternatieven.

Indoor Tischtennisplatten

Indoor tafeltennistafels

Alleen indoor tafels worden gebruikt voor competities en competitiewedstrijden. Ze zijn gemaakt van gelakte spaanplaat en kunnen in totaal tot 120 kilo wegen. De dikte van de planken varieert van 16 tot 25 millimeter. Voor persoonlijk gebruik is 19 millimeter absoluut voldoende.

We hebben hier alle voor- en nadelen op een rijtje gezet

Voordelen
 • Goede speelkwaliteit
 • Zowel vast als met randen verkrijgbaar
 • ITTF gecertificeerde modellen verkrijgbaar
Nadelen
 • Niet weerbestendig
 • Alleen te gebruiken in droge binnenruimten
 • Iets duurder

Indoor tafeltennistafels zijn niet bedoeld voor gebruik buitenshuis. Het oppervlak is noch UV-, noch waterbestendig, dus je moet echt alleen binnenshuis spelen. Regen kan het tafelblad doen opzwellen en het onbespeelbaar maken. Zonlicht vernietigt het oppervlak en verandert de stuitering.

Het grootste voordeel van indoorborden is hun goede speelkwaliteit. Zoals eerder gezegd, hoe dikker de plank, hoe gelijkmatiger de stuitering.

Outdoor Tischtennisplatten

Outdoor tafeltennistafels

Outdoor tafels zijn all-rounder modellen. Misschien wil je je tafeltennistafel uit de garage halen als het mooi weer is en buiten spelen? Dan moet je zeker voor een outdoor tafeltennistafel gaan. Deze zijn verkrijgbaar in twee verschillende materialen.

Melamineharsplaten

Melamineharsplaten worden als duurzamer en weerbestendiger beschouwd. Door hun dichtere materiaal is een plankdikte van 7 millimeter al voldoende voor een goede speelkwaliteit. UV-stralen en regen tasten melamineharsplaten niet aan, en daarom bieden sommige fabrikanten alleen melamineharsplaten aan.

Het gewicht van melaminehars planken is meestal lager dan dat van houten planken. Je kunt tafels vinden die minder dan 60 kilo wegen. Merk echter op dat de stabiliteit en de speelkwaliteit meestal toenemen met het gewicht.

Voordelen
 • Echt weerbestendig
 • Steviger materiaal
 • Kan ook binnenshuis gebruikt worden
Nadelen
 • Minder geschikt voor professioneel gebruik
 • Dunne plaat kan leiden tot slechtere stuit

Aluminium composietplaten

Het alternatief is een aluminium composietplaat. Hier bestaat de plaat uit een houten kern en een aluminium bekleding. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan echter leiden tot haarscheurtjes, omdat aluminium en hout in verschillende mate uitzetten bij blootstelling aan hitte. Een plankdikte van ongeveer 20 millimeter betekent hier een goede speelkwaliteit.

Voordelen
 • Kan ook binnenshuis gebruikt worden
 • Zowel met wieltjes als vast verkrijgbaar
Nadelen
 • Hitte kan de plank onbruikbaar maken
 • Minder geschikt voor professioneel gebruik

Kettler of Joola zijn bekende merken voor goede aluminium composiet planken. Omdat ook deze op spaanplaat gebaseerd zijn, is het gewicht meestal zwaarder dan dat van platen van melaminehars.

Mini-Tischtennisplatten

Mini/Midi tafeltennistafels

Heb je maar weinig ruimte in huis? Als je je minder bezighoudt met het oefenen van professionele slagen, is een minitafeltennistafel misschien een optie voor je.

Deze ruimtebesparende tafels zijn een garantie voor een gezellige middag in het park. De overgang van midi naar minitafels verloopt soepel, zodat je de volgende maten bij benadering kunt krijgen. (lengte x breedte)

 • 181 x 100 centimeter
 • 170 x 85 centimeter
 • 136 x 76 centimeter
 • 90 x 45 centimeter
 • 66 x 33 centimeter

Voor hoogtes kun je zelfs volledig vlakke bladen kopen die je direct op je keukentafel of de vloer kunt zetten. Maar omdat dit nogal ongemakkelijk is in het park of op feestjes, raden we de normale hoogte van 76 centimeter aan.

Het is niet alleen de verpakkingsgrootte die bij minitafeltennistafels klein is, maar ook de prijs. Je kunt al eenvoudige modellen krijgen voor ongeveer 50 – 70 euro. Stabielere tafels zijn rond de 150 – 200 euro.

Meer voor- en nadelen zie je hier.

Voordelen
 • Grote funfactor
 • Zeer kleine afmetingen
 • Gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Alleen bedoeld voor eerste tafeltennisstappen
 • Oefening nodig om op kleine tafels te spelen
 • Geen officieel tafeltennisspel

Als je echter denkt dat dalende afmetingen betekenen dat je minder vaardigheid nodig hebt, heb je het mis. Spelen op midi-tafeltennistafels vereist vaardigheid en reactievermogen. Op de dunne borden stuitert de bal maar heel vlak, dus je moet snel zijn om je tegenstander te verslaan.

Welke tafeltennistafel je uiteindelijk kiest hangt vooral af van je opstellingsmogelijkheden en je spelniveau. Hieronder leggen we alle details van de drie soorten uit en sommen we de voor- en nadelen van elk op.

Gids: Veel gestelde vragen over tafeltennistafels in detail beantwoord

Hieronder hebben we de belangrijkste vragen over tafeltennistafels in detail beantwoord.

Tischtennisplatte-2

Bij de Olympische Spelen of officiële wedstrijden mogen alleen tafeltennistafels gebruikt worden die aan de standaardvoorschriften voldoen.
(Image source: djimenezhdez /Pixabay)

Wat is een tafeltennistafel?

Volgens de norm EN 14468-1 zijn tafeltennistafels de tafels die gebruikt worden voor het spelen van tafeltennis. De spelregels bepalen onder andere de grootte van de officiële wedstrijdtafels. Deze is 274 x 152,5 x 76 centimeter (lengte, breedte, hoogte).

Er wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitentafeltennistafels. Het materiaal en de oppervlakteafwerking zijn doorslaggevend. Binnenborden zijn gemaakt van spaanplaat en zijn absoluut niet weerbestendig. Buitenplanken zijn ofwel gemaakt van melaminehars, ofwel van aluminium composietplanken met een houten kern. Beide modellen kunnen binnen en buiten gebruikt worden.

In dit geval is het hele bord verdeeld door een net, waar overheen gespeeld moet worden. Elk van deze helften wordt weer in tweeën gedeeld door een witte lijn, zodat de totale oppervlakte uitkomt op vier kwartieren van 137 x 76,25 centimeter.

Naast deze standaard afmetingen zijn er ook kleinere tafeltennistafels, zogenaamde midi- of minitafeltennistafels. Ze zijn geschikt om leuk mee te spelen en kunnen opgevouwen worden om ruimte te besparen.

Voor wie is een tafeltennistafel geschikt?

Het maakt niet uit of je al in een club speelt of gewoon voor je plezier een paar ballen over het net wilt slaan. Een tafeltennistafel voor thuis is de moeite waard voor iedereen die aan lichaamsbeweging wil doen. Afhankelijk van je vaardigheidsniveau moet je echter letten op speciale kenmerken en kwaliteit.

 • Gezinnen: Als je een tafeltennistafel zoekt om kinderen te motiveren thuis te sporten, moet je vooral letten op een stabiele standaard. Kinderen gebruiken de tafel graag als klimrek. Dikke poten of dwarsbalken in het onderstel zijn goede tekenen van een stabiele tafel. De stuiterkwaliteit is hier secundair, dus je geld moet meer gaan naar gemakkelijk hanteren en veiligheid dan naar de dikte van het tafelblad.
 • Hobbyspelers: Als je al in een club speelt en nu ook thuis actief wilt zijn, ben je al gewend aan een bepaalde standaard. Clubborden zijn meestal van goede kwaliteit. Wil je deze standaard in je thuisbaan hebben, dan zul je meer moeten betalen. Vooral als beginner is dit echter minder de moeite waard.
  Melamineharsplaten met een dikte van ca. 7 millimeter zijn daarom zeer geschikt voor gebruik buitenshuis. Als je je tafeltennistafel binnenshuis wilt opstellen, is spaanplaat van 19 millimeter dik ideaal.
 • Gevorderden: Ambitieuze spelers met meer ervaring kunnen beter gaan voor indoor boards. Deze zijn beter dan de outdoor modellen in termen van kwaliteit en speeleigenschappen. De stuitering is gelijkmatiger en hoger. Met een 22 centimeter dikke plank doe je alles goed. Als je de ruimte hebt, kun je voor een open versie gaan. Zorg er anders voor dat het vouwmechanisme stevige rollen en scharnieren heeft.

Wat zijn de afmetingen van een tafeltennistafel?

Standaard tafeltennistafels voor thuis komen bijna altijd overeen met de internationale wedstrijdafmetingen. Deze zijn 274 x 152,5 x 76 centimeter (lengte, breedte, hoogte). Er is geen verschil tussen tafels binnen en tafels buiten.

Mini en Midi tafeltennistafels, daarentegen, zijn kleiner. De overgang tussen deze twee modellen is vloeiend, zodat je maten kunt vinden van 181 x 100 centimeter tot 66 x 33 centimeter. Welke maat je uiteindelijk kiest hangt af van je ruimte en het beoogde gebruik. Vooral minitafeltennistafels hebben niet echt meer iets met tafeltennis te maken. Midi-tafels kunnen erg vermakelijk zijn voor feestjes of middagen in het park.

Een hoog gewicht is een goed kwaliteitskenmerk voor tafeltennistafels.

Er zijn echter grote verschillen in gewicht. Binnenplanken zijn veel zwaarder omdat ze een dikke spaanplaat hebben. Vooral platen van melaminehars zijn tot 25 kilo lichter dan vergelijkbare indoorplaten.

Behalve de eigenlijke afmetingen is vooral de benodigde ruimte van belang. Je moet links en rechts van het bord minstens 1,50 meter ruimte hebben tot de dichtstbijzijnde muur. Achter het bord moet aan elke kant minstens 2,00 meter ruimte zijn, zodat je goed kunt spelen. Plafondhoogte kan een probleem zijn in kelderruimten. Een normale kamerhoogte van ongeveer 2,50 meter is echter vaak voldoende.

Wat kost een tafeltennistafel?

De prijsklasse voor standaard tafeltennistafels is erg breed. Afhankelijk van de dikte van de tafel en het materiaal, kun je tussen 300 en 1000 euro uitgeven. Je kunt echter gebruikte tafeltennistafels krijgen voor iets minder dan 100 euro. Meer informatie over gebruikte tafeltennistafels vind je in de volgende twee vragen.

Hoe goedkoper het tafelblad, hoe dunner de dikte en hoe slechter de balstuit.

Je kunt bijzonder dunne en lichte tafeltennistafels krijgen voor rond de 250 euro. Deze missen echter vaak stabiliteit, dus je moet voorzichtig zijn met kinderen. Voor gevorderde spelers zal de stuit ook kritisch zijn.

De meeste tafeltennistafels zijn geprijsd tussen 400 en 700 euro. Hier kun je uitstekende tafels voor binnen en buiten krijgen. Met een plankdikte van 19 tot 22 millimeter voor aluminium composiet platen of spaanplaat heb je een goede speelkwaliteit. Veel tops zijn ook geprijsd tussen 400 en 700 euro.

Kwaliteitskenmerken waar je op moet letten

 • Dikker bovenblad
 • Sterker frame
 • Eenvoudiger mechanisme voor montage en demontage
 • Stevigere wielen/behandeling
 • Meer robuust
 • Beter stuiteren
 • Geen verblinding van de plaat

Midi of mini tafeltennistafels zijn veel goedkoper. Omdat de nadruk hier minder op prestaties ligt, kunnen de planken dunner en dus goedkoper zijn. Je vindt op Internet kleine en lichte minitafeltjes voor zo weinig als 50 euro. Je hoeft niet zo veel aandacht te besteden aan de dikte van de planken, maar je moet er wel voor zorgen dat de poten stabiel zijn. Niets is immers vervelender dan een leuke middag in het park te verwachten, om dan te ontdekken dat de plaat niet op het grasveld staat.

Welke alternatieven zijn er voor een tafeltennistafel?

Je kunt op het internet vele merken tafeltennistafels vinden. Maar de meeste van hen laten hun tafels door Sponeta maken. Het is dan ook geen wonder dat je hetzelfde model vaak onder een andere naam bij een ander merk vindt. Als een compleet nieuwe tafeltennistafel echter te duur voor je is, heb je de volgende alternatieven.

 • Gebruikt: Als je geen compleet nieuwe tafeltennistafel wilt kopen, kun je op het internet veel gebruikte modellen vinden. Sommige tafels beginnen bij ongeveer 100 euro. Bij betere kwaliteit en afnemende ouderdom kan de prijs echter oplopen tot enkele honderden euro’s. Vooral particulieren verkopen hun tafels graag op eBay. Het is dus de moeite waard hier een kijkje te nemen.
 • Openbare tafeltennistafels: Heb je niet genoeg ruimte voor je eigen tafeltennistafel? Dan mag je het plezier van het spelen niet worden ontzegd. Veel speelplaatsen hebben ook tafeltennistafels. Deze zijn bijna altijd van beton gemaakt. Natuurlijk biedt dit niet de juiste spelervaring, maar het is zeker voldoende voor een rondje pingpong.
 • Huur: Als je alleen een tafeltennistafel nodig hebt voor een feestje, kan het de moeite waard zijn er een te huren. Je betaalt ongeveer 120 euro voor zes uur. Veel mensen hebben echter al een eigen tafeltennistafel, dus het is misschien een goed idee om het eerst aan je vrienden te vragen.

Zijn tafeltennistafels weerbestendig?

Ja en nee. Indoor tafels zijn geenszins weerbestendig en mogen niet buiten gebruikt worden. Zowel regen als zonlicht kunnen het oppervlak vernielen en de tafel onbruikbaar maken.

In elk geval moet je je bord beschermen met een hoes.

Outdoor panelen daarentegen zijn ontworpen om buiten gebruikt te worden en zijn dus weerbestendig. Maar ook hier zijn er kleine verschillen. Planken van melaminehars zijn steviger en kunnen zowel regen als zon probleemloos doorstaan. Aluminium composiet panelen daarentegen zijn ook bedoeld voor gebruik buitenshuis. Door sterke hitte kunnen de twee materialen echter met verschillende snelheid uitzetten, wat haarscheurtjes in de plaat kan veroorzaken.

Betonplaten zijn ook weerbestendig. Ze hebben echter een heel ander speleigenschappen. Maar zelfs poreus beton kan afbrokkelen en openbreken door regen en sneeuw.

Dus als je weet dat je je plaat dag en nacht buiten wilt laten liggen en er veel op wilt spelen, vooral in de zomer, dan raden we je een melaminehars plaat aan. Sommige fabrikanten bieden ook alleen dit type bovenblad aan.

Kan ik een indoor tafeltennistafel ook buiten gebruiken?

Nee. Dit moet je nooit doen. Indoor tafeltennistafels zijn gemaakt van fijne spaanplaat. Blootstelling aan zonlicht en vooral regen kan het hout zacht maken en de tafel onbruikbaar maken.

Tischtennisplatt-3

Buitentafels kunnen zonder problemen binnen en buiten gebruikt worden. Andersom is echter niet mogelijk. Binnenpanelen zijn alleen voor gebruik binnenshuis.
(Image source: Nils Schirmer /Unsplash)

Natheid in het algemeen is schadelijk voor binnenpanelen. Dit betekent dat zelfs een vochtige kelder geen goede plaats is om een tafel binnenshuis te bewaren. Als dit de enige plaats is waar je binnen kunt spelen, moet je ofwel een heel droge kelder hebben, of voor een tafel voor buiten gaan. Buitentafels kunnen zonder problemen binnenshuis gebruikt worden en zijn zo gecoat dat ze niet zacht worden als ze nat worden.

Kan ik zelf een tafeltennistafel bouwen?

Met een beetje vakmanschap kun je ook zelf een tafeltennistafel bouwen. Zelfgemaakte tafels komen niet in de buurt van de hoogwaardige producten van fabrikanten als Joola of Cornilleau. Ze zijn echter een heel mooi alternatief voor gebruik in de tuin.

De volgende stappen leiden je door het bouwproces

 1. Je vindt zowel aluminium als perskarton panelen in bouwmarkten. Aluminium panelen zijn meestal voorgezaagd. Je kunt spaanplaatplaten op maat laten zagen. Een tafeltennishelft moet 137 x 152,5 cm zijn. Je kunt ook een groot bord kopen van 274 x 152,5 centimeter.
 2. Aluminium platen moeten tussen 20 en 25 millimeter dik zijn. Perskarton moet tussen 16 en 25 millimeter dik zijn. Hoe dikker de plank, hoe beter de stuitering.
 3. Wat de behandeling van het oppervlak betreft, zijn aluminium platen veel gemakkelijker. Je kunt gewoon een groene of blauwe spray gebruiken en de plank gelijkmatig bespuiten. Perskarton, daarentegen, moet met een speciaal vernis behandeld worden. Dit is moeilijk te vinden in bouwmarkten. Je kunt het echter vinden op het Internet of bij een tafeltennishandelaar. In elk geval moet je voor het oppervlak matte kleuren gebruiken. Dit voorkomt verblinding.
 4. De middenlijnen, zijlijnen en basislijnen moeten aangebracht worden na droging. De buitenste lijnen (zij- en basislijnen) zijn ongeveer 1,9 centimeter breed. De middenlijnen zijn maar ongeveer 0,3 centimeter breed. Witte acrylverf is hiervoor geschikt. Plak voordat je dit doet de lijnen zorgvuldig af.
 5. Nu komt de basis waaraan je je benen zult bevestigen. Hiervoor kun je het beste een rechthoek van 100 x 200 centimeter op je bord tekenen. Snijd nu de vierkante buizen precies zo uit, dat ze deze rechthoek vormen. Bevestig dan de buizen aan de plank. Zorg ervoor dat je niet te diep in je plank boort. Gaten van 3 millimeter diep in de plank boren is voldoende.
 6. Acht vierkante buizen, 76 centimeter hoog, zijn ook geschikt voor de poten. Je kunt deze nu aan je basisframe lassen. Om dit te doen, draai je de tafel gewoon om en leg je hem op een deken, zodat je geen krassen op je oppervlak maakt. Zorg er bij het lassen altijd voor dat je tafel aan het eind recht is. Het is het beste om vanaf de tweede poot telkens met een waterpas te controleren.
 7. Nu ontbreekt alleen nog het net, dat je gemakkelijk aan de tafel kunt bevestigen. Omdat zelfgemaakte tafeltennistafels niet zo waterdicht zijn als echte buitentafels, moet je altijd een zeil over je tafel leggen als je hem niet gebruikt.

Wist je dat veel merken hun tafeltennistafels door Sponeta laten maken? In feite zijn de enige bekende fabrikanten Sponeta, Kettler, Joola en Cornilleau. Veel andere merken, zoals Stiga of Schildkröt laten hun tafels door Sponeta maken en verkopen ze dan onder hun naam.

Hoe vervoer ik een tafeltennistafel?

Een tafeltennistafel kan tegen een stootje. Zelfs een verhuizing, als je een paar dingen regelt.

Helaas zul je je tafeltennistafel nauwelijks zelfstandig kunnen vervoeren zonder hem vast
te schroeven.

In het algemeen zijn tafels voor buiten steviger en minder gevoelig dan tafels voor binnen. Als je een indoor tafeltennistafel hebt, moet je hem bij verplaatsing beschermen tegen vocht. Dit betekent dat je hem het beste in een bestelwagen kunt vervoeren en er een beschermend deksel overheen leggen. Omdat tafels voor binnen van spaanplaat gemaakt zijn, hebben ze de neiging gemakkelijker te breken dan melamine borden. Dit betekent dat je binnentafels met extra zorg moet dragen.

Melamine buitenbladen zijn zeer robuust. Hoewel regen of zon het board nauwelijks zullen beschadigen, moet je het toch liever in een gesloten bagageruimte vervoeren. Aluminium composiet panelen zijn ook vrij stevig. Maar net als bij binnenpanelen kunnen krassen het oppervlak beschadigen. Zorg ervoor dat je geen scheuren in de plank maakt, anders is hij niet meer waterdicht.

Als je je tafeltennistafel uit elkaar schroeft, is hij ongeveer de grootte van een halve, d.w.z. 137 x 152,5 centimeter. Omwikkeld met dekens kun je hem bijvoorbeeld in een VW bus leggen. Vastgezet met riemen kan hij betrekkelijk veilig van A naar B vervoerd worden.

Als je je paneel gewoon opvouwt, meet het ongeveer 175 x 152,5 x 20 centimeter (lengte, breedte, dikte). Dit past in maar heel weinig bestelwagens, dus je kunt of een transportbedrijf inhuren, of het paneel moet losgeschroefd worden.

Transportbedrijven bieden prijzen vanaf 100 euro. Afhankelijk van hoe belangrijk je tafeltennistafel voor je is, kan dit een veilige optie voor je zijn.

Het maakt niet uit hoe of waarmee je je tafeltennistafel uiteindelijk vervoert. Bescherm zowel de auto als de tafel tegen krassen door de hoeken met karton of doek te bedekken.

Hoe repareer ik een tafeltennistafel?

Vooral als je met kinderen speelt, kan de tafeltennistafel snel een scheur krijgen. Binnentafeltennistafels zijn gevoeliger voor beschadiging dan buitentafeltennistafels, omdat ze een andere coating hebben en over het algemeen minder stevig zijn.

Je hebt een paar materialen nodig om de tafeltennistafel te repareren, maar die zijn gemakkelijk verkrijgbaar op het Internet of in doe-het-zelf winkels. Je vindt ook al het nodige materiaal in gespecialiseerde tafeltenniswinkels.

Als je deuken of gaten in je tafel ziet, is dit het beste wat je kunt doen

 • Haal wat plastic reparatieplamuur. Je kunt dit bij een doe-het-zelf zaak of online krijgen.
 • Meng het vulmiddel zoals beschreven op de verpakking.
 • Breng het compound voorzichtig op de plank aan met een spatel. Alle scheuren en gaten moeten bedekt worden.
 • Laat het mengsel drogen.
 • Ga voorzichtig met schuurpapier over het oppervlak met lichte druk. Dit zal de gerepareerde plek gelijkmatiger maken, maar ook ruw genoeg voor het vernis.
 • Breng een vernis aan in een bijpassende kleur. Je kunt dit het beste kopen op Internet of in een speciaalzaak.
 • Laat de tafeltennistafel drogen.

Om lang van je tafel te kunnen genieten, moet je hem na gebruik altijd afdekken. Vooral binnenshuis wordt de tafeltennistafel vaak als plank gebruikt. Een tafeltennistafel is echter niet ontworpen voor zware voorwerpen, zodat er snel deuken kunnen ontstaan.

Hoe maak ik een tafeltennistafel schoon?

Voordat je je tafeltennistafel voor de winter opbergt, moet je hem eens goed bekijken en schoonmaken. Maar pas op, er zijn een paar verschillen tussen tafels voor binnen en voor buiten.

Buitentafels kunnen schoongemaakt worden met lauw water, een beetje afwasmiddel en een zachte (leren) doek. Vooral panelen van melaminehars zijn zeer goed bestand tegen water en weer. Je moet aluminium composiet panelen van tijd tot tijd controleren op krassen of scheuren. Composiet aluminium panelen blijven alleen waterdicht als het oppervlak onbeschadigd is.

Scharnieren kunnen met in de handel verkrijgbare olie bespoten worden om ze lang en probleemloos te kunnen gebruiken. Daarna kan je tafeltennistafel met een beschermhoes worden afgedekt en opgeborgen.

Binnentafels daarentegen mogen nooit met te veel water schoongemaakt worden. Je kunt op het Internet gemakkelijk speciale reinigers van het betreffende merk kopen. Een vochtige doek is echter ook voldoende om het tafelblad na een spel schoon te vegen.

Te veel zorg is niet nodig voor tafeltennistafels, want ze zijn meestal bestendiger dan verwacht. Na het schoonmaken moet je je tafel helemaal laten drogen voor je hem opvouwt en er een beschermhoes over doet.

Welke accessoires heb ik nodig?

Om te tafeltennissen heb je naast de tafel natuurlijk ook een batje, ballen en een net nodig. De aankoop van vleermuizen is een apart gebied op zich, en daarom moet je beslist apart advies vragen aan een speciaalzaak.

De volgende tabel geeft je een overzicht van de mogelijke kosten die je kunt maken.

Accessoires Prijsklasse
Bälle Ca. 0,8 euro per bal, in grotere hoeveelheden veel goedkoper
Netz Ca. 15 – 50 euro
Schutzhülle Ca. 20 – 40 euro

Klassieke tafeltennisballen hebben een diameter van 40 millimeter. Ze zijn of van celluloid of van plastic gemaakt. Sinds 2014 mogen bij officiële toernooien alleen plastic ballen gebruikt worden, want celluloid is een schaarse grondstof die ook snel ontvlambaar is.

Voor privé-gebruik kun je echter nog steeds beide soorten krijgen. Als je thuis veel wilt trainen, is het zelfs de moeite waard een ballenemmer met 20 tot 50 ballen te kopen voor een efficiënte training. Voor gebruik buitenshuis zijn er zelfs extra zware ballen die niet zo gemakkelijk door de wind worden weggeblazen.

Sommige tafeltennistafels worden geleverd met een net. Vaak moet je er echter ook een kopen. Er zijn extra metalen netten voor betonnen platen buiten. Het alternatief zijn netten van textiel, die bij mooi weer ook op buitentafels gebruikt kunnen worden. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk en stabiel te hanteren zijn. Kapotte onderdelen zijn moeilijk te repareren, dus moet meestal een nieuw net gekocht worden als het stuk gaat.

Tischtennisplatte-3

Tafeltennistafels zijn leuk voor iedereen. Of het nu in de garage, de tuin of de lobby van het hostel is.
(Image source: Melnyk/ 123rf.com)

Tenslotte raden we je ten zeerste aan een beschermhoes te kopen. Het maakt niet uit of je een binnen- of buitenplaat hebt. Vuil is overal en heeft de neiging zich op te hopen in scharnieren en vouwmechanismen. Om je tafeltennistafel een lang leven te geven, zorg je ervoor dat je hem afdekt als je klaar bent met spelen.

Foto bron: Tryapitsyn/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies