Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

32Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

96Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tandpasta test 2022. Hier stellen we alle tandpasta’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een lijst van de populairste tandpasta’s per categorie.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste tandpasta voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je tandpasta wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Welke tandpasta je het beste kunt gebruiken hangt af van je behoeften: Universele tandpasta voor een gezonde mond, gevoelige tandpasta voor gevoelige tanden en whitening tandpasta voor mensen die veel koffie, thee of nicotine consumeren.
 • Binnen deze categorieën kun je kiezen uit ontelbare smaken. Deze variëren van klassieke munt tot ongewone versies als zoethout.
 • Een fluoridegehalte van 1500 ppm is essentieel voor de bescherming tegen cariës bij een volwassene. Voor kinderen tot zes jaar is 500 ppm voldoende.

Tandpasta: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tandpasta koopt

Wat is tandpasta?

Tandpasta (of tandpasta) is een reinigingsmiddel voor de mond. Het is verkrijgbaar als een zachte pasta of gel. Je brengt het met een tandenborstel op je tanden aan en reinigt je tanden mechanisch. Het verwijdert tandplak, dat bestaat uit voedseldeeltjes en bacteriën.

Door de juiste tandpasta te kiezen krijg je een gelukkig gebit. (Image source: pixabay.com / geralt)

Een ander voordeel is dat de fluoride in tandpasta je tanden ook beschermt tegen bederf. Voor een optimale verzorging moet je je tanden minstens tweemaal per dag poetsen.

Hoeveel kost tandpasta?

De prijs van tandpasta voor een tube van 75 ml varieert van 90 cent tot 15 €. De duurdere tubes bevatten vaak fluoride. De duurdere tubes bevatten vaak goud- of diamantextracten en worden verondersteld een betere schuring te geven. In

welke maten kan ik tandpasta kopen?

Tandpasta is er in maten van 15 ml tot 75 ml. Je kunt de grote tubes ook in grotere hoeveelheden kopen. Omdat je bij elke poetsbeurt maar een hoeveelheid ter grootte van een erwt op je tandenborstel nodig hebt, voldoet een grote tube tandpasta prima aan je dagelijkse behoeften.

Wat zijn de alternatieven voor tandpasta?

Er zijn ook vaste tandpasta’s als alternatief voor tandpasta in tubes. Het is verkrijgbaar in tablet- of poedervorm.

Alternatief Beschrijving
Tandpastatabletten Zijn tandpasta in vaste vorm. Je kauwt ze in je mond en poetst ze dan met een natte tandenborstel. Ze zijn gemakkelijk te dragen en nemen heel weinig plaats in.
Tandpasta poeders Zijn op basis van fijn geraspt kiezelzuur. Ze zijn er in verschillende smaken. Hierbij doop je de natte tandenborstel in het poeder, strooi het dan over je tanden en poets je tanden normaal.

Besluit: Welke soorten tandpasta zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er is een enorm aanbod van verschillende tandpasta’s op de markt. Deze kunnen grofweg in drie categorieën verdeeld worden

 • Universele tandpasta
 • Gevoelige tandpasta
 • Whitening tandpasta

Wat zijn de kenmerken van een universele tandpasta en wat zijn de voor- en nadelen?

Universele tandpasta’s bieden een all-round bescherming voor mensen met een gezonde mond. Ze zijn vooral geschikt voor gezonde tanden zonder tandvleesproblemen of speciale behoeften.

Voordelen
 • Biedt all-round bescherming
 • Geschikt voor gezonde tanden
Nadelen
 • Verwijdert verkleuringen minder goed
 • Niet ideaal voor gevoelige tanden

Wat onderscheidt een gevoelige tandpasta en wat zijn de voor- en nadelen?

Sensitive producten zijn het best voor tandpasta’s met bloedend tandvlees en gevoelige tandhalzen. Deze hebben een lagere schuringsgraad dan universele tandpasta’s en beschermen de halzen van de tanden. Maar een verkeerde poetstechniek kan ook gevoelige tanden veroorzaken:

Gevoelige tandhalzen ontstaan wanneer de tandenborstel te hard op het tandvlees wordt gedrukt. Daarom is een juiste tandenpoetstechniek heel belangrijk.

Voordelen
 • Biedt bescherming voor de tandhals
 • Geschikt voor afgebroken tanden
Nadelen
 • Verwijdert geen verkleuringen

Wat zijn de kenmerken van een whitening tandpasta en wat zijn de voor- en nadelen?

Whitening tandpasta’s hebben een hogere schuringswaarde om naast tandplak ook andere afzettingen op de tanden te verwijderen.

Voordelen
 • Whitening tandpasta verwijdert verkleuringen door koffie, thee en nicotine.
Nadelen
 • Niet geschikt voor mensen met gevoelige tanden door de hoge schuringswaarde.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tandpasta te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke tandpasta’s.

Smaak

De smaak van een tandpasta is, naast de individuele behoefte, het belangrijkste koopargument. Het spectrum reikt van neutrale smaak tot klassieke munt tot fruitsmaken als perzik.

De juiste smaak van tandpasta is niet te verwaarlozen. (Image source: unsplash.com / ostshem)

Maar je vindt ook ongewone smaken als chocolade, zoethout en cola op de markt.

RDA waarde

De RDA waarde staat voor relatieve dentineabrasie. De waarde loopt van 0-100. Een waarde onder 40 heeft een zeer zwakke slijtage, terwijl een waarde boven 90 een zeer sterke slijtage heeft.

RDA waarde Abrasiviteit
Onder 40 Lage abrasie
40 tot 80 Middelmatige abrasie
Boven 80 Hoge abrasie

De waarde is relatief omdat abrasiviteit ook veel te maken heeft met de tandenpoetstechniek. De druk die de tandenborstel uitoefent heeft ook invloed op de slijtage. Daarom moet je een tandenborstel kiezen die niet te harde borstelharen heeft.

Fluoridegehalte

Het fluoridegehalte wordt gegeven in ppm (delen per miljoen). Eén ppm is gelijk aan één miljoenste deel. In het geval van tandpasta geldt dit voor één liter. Voor een volwassene worden waarden tot 1500 ppm aanbevolen om voldoende bescherming tegen cariës te bieden.

Fluoride remineraliseert de tanden door de mineralen weer in de tanden op te nemen. Het versterkt ook het glazuur, waardoor de tanden beter bestand zijn tegen zuren. Tegelijk remt het ook de groei van bacteriën.

Xylitol

Xylitol voorkomt de vorming van tandplak op de tanden. De cariësbacteriën kunnen deze suiker niet metaboliseren en dus ook geen schadelijke zuren produceren. De zuren tasten dan het tandglazuur niet meer aan.

Het resultaat: het risico op tandbederf neemt af. Het helpt je gebit dus echt als je na het eten ook op xylitol kauwgom kauwt. Kauwgom stimuleert de speekselstroom, die als een extra beschermlaag rond de tand werkt.

Doelgroep

Tandpasta is geschikt voor alle leeftijden. Wel moet je letten op het fluoridegehalte. Dit is lager bij peuters met melktanden dan bij volwassenen. Kinderen tot zes jaar hebben maar 500 ppm fluoride nodig en moeten speciale kindertandpasta gebruiken. Maar kinderen moeten ook minstens tweemaal per dag hun tanden poetsen. Het enige wat ze niet mogen doen is de tandpasta doorslikken.

Leeftijd Fluoridegehalte
Kinderen tot 6 jaar 500 ppm
Kinderen ouder dan 6 jaar en volwassenen 1000-1500 ppm

Als je zo weinig mogelijk afval wilt produceren en een zero waste of low waste levensstijl wilt volgen, is vaste tandpasta het beste. Er zitten geen restjes in een tube en je kunt het hele product opgebruiken.

Beeldbron: pixabay.com/ stevepb

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies