Laatst bijgewerkt: 24-03-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Hup, daar is Willem met de waterpomptang, de nijptang of de combinatietang… Wie herinnert zich dit bekende liedje niet? Met een goede tang kun je heel veel doen: van het knippen en pellen van een kabel, tot het vasthouden van twee stukken materiaal die aan elkaar vastgezet moeten worden. Er zijn verschillende soorten tangen op de markt, elk met zijn specifieke functie.

Een tang is een soort handgereedschap dat vele problemen kan oplossen. Het wordt zeer veel gebruikt in de sanitair- en elektriciteitssector, het is één van de meest gekochte gereedschappen door vakmensen en klussers en ook één van de meest veelzijdige. Hier is een complete gids met alles wat je moet weten over tangen om de beste te kunnen kopen.
Belangrijk om te weten

 • Bij tangen, meer dan bij welk ander gereedschap dan ook, heeft het ontwerp ervan veel te maken met de werkzaamheden die je ermee kunt verrichten. Elektriciteitswerkzaamheden zijn niet hetzelfde als loodgieterswerk. Deze producten zijn zeer gespecialiseerd en het is belangrijk om de meest geschikte te kiezen.
 • Alle tangen moeten een handvat hebben dat bekleed is met een soort rubber of isolerende kunststof. Deze materialen zijn bestand tegen 1000 volt en vormen een enorm belangrijk onderdeel van het gereedschap.
 • Voor precisiewerk, zoals horlogemaken of elektronica, moet je kiezen voor kleinere modellen tangen, die meestal als een set in kleine opbergdoosjes worden verkocht.

Onze selectie

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste tangen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte tang een stuk eenvoudiger.

De beste tangenset voor electronisch en fijnmechanish werk

De set met elektrische tangen van Brüder Mannesmann bestaat uit een zijsnijtang, kopkniptang, rondbektang, combinatietang, vlakbektang, rechte telefoontang, spitsbektang en gebogen telefoontang. Hiermee kan je elke klus klaren waarbij een tang nodig is.

Deze tangen zijn gemaakt van gepolijst staal en zijn zeer duurzaam. De anti-slip handvatten maken hen comfortabel en veilig in gebruik. Deze 8-delige tangenset wordt geleverd in een kunstleren etui.

De beste waterpomptang

Deze hightech waterpomptang van het gerenommeerde Duitse merk Knipex werkt eenvoudig en snel: het is met een druk op de knop direct op het werkstuk in te stellen. De aanpassing is bovendien optimaal want de tang beschikt over 25 verschillende posities.

Bovendien is de tang zelfklemmend voor een goede grip, zelfs bij langdurig gebruik is de tang krachtbesparend voor de hand. De speciale, geharde tanden (hardheid 61 HRC) en de gekruiste scharnierconstructie zorgen voor een stabiele grip en hoge slijtvastheid.

De beste telefoontang

Brüder Mannesmann is gespecialiseerd in het leveren van hand- en elektrische gereedschappen en accessoires. Het bedrijf kent zijn oorsprong in Remscheid Duitsland en heeft nu al ruim twee decennia een vestiging in Nederland.

Deze rechte telefoontang is vervaardigd van hoogwaardig gereedschapsstaal c61 en heeft een meerlaagse, mat verchroomd oppervlak. De tang beschikt over 2 2-componentengrepen met afglijdbeveiliging. De maat van de telefoontang is 8 “/200 mm, het gewicht is 0,23 kg.

De beste tangenset voor Doe-het-zelvers

Deze Brüder Mannesmann tangenset bevat een zijsnijtang, een combinatietang, een lange telefoontang en een waterpomptang, waardoor je de meeste situaties waarbij een tang is vereist aankunt. De tangen zijn gemaakt van gepolijst staal en zijn dus erg duurzaam

De handvatten zijn ergonomisch ontworpen en hebben anti-slip inzetstukken, waardoor de tangen comfortabel en veilig te gebruiken zijn. Deze set is ideaal voor alle doe-het-zelvers en mag in geen huishouden ontbreken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over tangen

Het is van groot belang dat je voordat je een tang koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Ons advies is om gereedschappen van gehard of gelegeerd staal te kiezen.
(Bron: gajus: 26275345/ 123rf.com)

Waar zijn tangen van gemaakt?

In het algemeen worden tangen gemaakt van metaallegeringen. De meest moderne modellen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal of bedekt met chroom-vanadium. Dit voorkomt corrosie en geeft het gereedschap de extra hardheid die nodig is voor de meeste werkzaamheden.

De handgrepen van de tang zijn meestal bedekt met een soort kunststof of rubber. Deze coating verbetert de ergonomie van het gereedschap, waardoor het beter in de hand ligt en comfortabeler in het gebruik is. Het speelt ook een belangrijke rol bij het isoleren tegen elektriciteit bij het werken met kabels.

Uit welke onderdelen bestaat een tang?

De tang is een vrij eenvoudig gereedschap, meestal bestaande uit drie delen: een bek, een handvat en een sluitsysteem. Het onderscheid tussen de verschillende tangen heeft vooral met de bek te maken. Zo heb je bijvoorbeeld een platte of universele tang, een kniptang, een waterpomptang, etc. Het verschil tussen de tangen zit in de vorm van de bek.

Aan de andere kant vinden we het sluitsysteem, dat in bepaalde modellen kan variëren. Wat de waterpomptang bijzonder maakt is dat de grootte van de bek aangepast kan worden: Een reeks metalen ‘ribbels’ die op de 2 delen zijn aangebracht maken het mogelijk de bek breder of smaller te maken. Sommige snijtangen daarentegen hebben automatische systemen met veren die de bediening vergemakkelijken.

Sommige modellen tangen hebben accessoires zoals verwisselbare koppen, handgrepen van verschillende diktes of van verschillende materialen.
(Bron: edot: 26269120/ 123rf.com)

Wat kan ik met mijn tang doen?

Zoals we zojuist hebben uitgelegd, zijn er verschillende soorten tangen ontworpen om specifieke werkzaamheden uit te voeren. Het is de moeite waard om te weten welke het meest geschikt is voor een bepaalde functie. Hier is een tabel met enkele van de meest voorkomende werkzaamheden en de meest geschikte soorten tangen voor elk geval:

Soort klusje Beste tang
Buigen, vasthouden. Het snijden van onderdelen, kabels of ijzerdraad Combinatietang met isolerende handgreep. Bestand tegen spanningen tot 1000 volt.
Demonteren en repareren van kleine voorwerpen. Precisiewerk. Elektronische componenten, uurwerken Fijnpuntige tang. Puntbektang of telefoontang
Het aandraaien van moeren. Werken met materiaal van verschillende afmetingen Waterpomptang
Snijwerkzaamheden Nijp- of kniptang
Huishoudelijk doe-het-zelf werk Combinatietang
Loodgieterswerk. Bevestiging van onderdelen tijdens het lassen Waterpomptang

Welke soorten tangen zijn er op de markt?

Je hebt gezien dat er voor elke klus een soort tang bestaat. Hoeveel soorten tangen vind je nu op de markt?
Om je inzicht te geven over alle soorten tangen die op de markt verkrijgbaar zijn, hebben wij de volgende tabel opgesteld met de belangrijkste soorten tangen, hun functies en enkele van hun belangrijkste kenmerken.

Soort tangen Functies Eigenschappen
Combinatietangen Vasthouden, vormgeven, draaien en knippen van gewone kabels of ijzerdraad. Verwijderen van isolerende afdekkingen. Vast en losdraaien van bouten en moeren. Gebruik voor elektriciteitsklusjes, montage, onderhoud, in de bouw en doe-het-zelfsector. Uitgerust met platte bekken (voor het vasthouden en vlechten van draden), ronde bekken (voor het vasthouden van ronde stukken en buizen) en twee kanten met snijsleuven. Vlakke tangen bieden geen snijfuncties.
Nijptangen Het knippen van zeer harde en zachte draden. Zuivere en nauwkeurige sneden dicht bij het oppervlak van draden, schroeven en klinknagels. Snijden bij electrische en mechanische werkzaamheden. Zij-sleutels hebben een snijmes aan één zijde. Frontale snijders hebben twee snijmessen aan de punt. Het diagonaal snijmes heeft twee schuin ten opzichte van de handgreep geplaatste messen.
Punttangen Het vasthouden van kleine, fijne voorwerpen, zoals draden of spijkers. Het doorknippen van kleine draden en kabels. Objecten in een kleine ruimte vasthouden. De tangen met rechte punten worden gebruikt voor het werken op smalle plaatsen, perfect voor elektronica. De meeste hebben zijmessen voor het snijden van draad. Ze worden niet gebruikt om moeren aan of los te draaien. De tang van de schuine punt kan ongeveer 80 graden buigen. Ze hebben getande bekken. De tangen met ronde of conische punten kunnen ringen van verschillende diameters vormen.
Waterpomptangen Los- en vastdraaien van buizen en moeren met zeshoekige-, platte of vierkante verbindingen. Vastpakken en draaien van alle cilindrische elementen. Tegels en keramiek splitsen. Ze hebben verschillende instelposities. Ze zorgen voor een betere afstelling van de verbinding en zijn duurzamer dan de rest.

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik in acht nemen bij het gebruik van een tang?

Nu je hebt gezien wat het zijn, waar ze voor zijn en hoeveel soorten tangen er zijn, is het tijd om een aantal veiligheidstips te geven. Tangen zijn handgereedschap en worden vaak gebruikt voor elektrische werkzaamheden, dus het is belangrijk dat je je voor de veiligheid aan een aantal basisregels houdt:

 1. Als de bekken niet goed op elkaar passen en niet goed aansluiten, gebruik het apparaat dan niet meer. Als dit gebeurt is het het beste om een nieuwe te kopen.
 2. Gebruik nooit een nijptang met kerven in het snijvlak
 3. Als je met een combinatietang gaat werken, zorg er dan voor dat de ribbels in goede staat zijn, als ze gesleten raken door het gebruik, is het het beste om een nieuwe te kopen.
 4. Tenzij het speciaal daarvoor bedoelde tangen zijn, gebruik ze dan niet om moeren vast- of los te draaien, omdat je de kop dan vervormt en je deze niet kunt verwijderen.
 5. Gebruik de tang niet om mee te slaan.
 6. Wanneer je kabel moet doorknippen, snij deze dan loodrecht op zijn as door, draai deze dan licht om en houd de uiteinden vast om wegvliegende deeltjes te voorkomen.
 7. Bij het gebruik van een tang voor werkzaamheden met elektriciteitsrisico’s moeten de handgrepen geïsoleerd zijn.
 8. Wanneer je een kabel stript, zet dan altijd de stroom uit. Het doorknippen van een netsnoer kan vonken produceren en de messen van het gereedschap beschadigen.
 9. Open de gereedschapsarmen niet te ver om een grotere radius te bereiken. Gebruik zo nodig een groter model.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een tang om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de tang te vinden die het meest geschikt voor je benodigheden is, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de tang die je nodig hebt:

 • Materiaal
 • Type
 • Gewicht
 • Grootte
 • Accessoires

Materiaal

De kwaliteit van het materiaal is bepalend voor de levensduur van het gereedschap. De goedkoopste tang is meestal gemaakt van legeringen van lage kwaliteit, bij dit soort gereedschap heeft dit als gevolg dat het een laag rendement heeft. Zo zal bijvoorbeeld waterpomptang van slechte kwaliteit snel breken of niet passen in de door jou gewenste openingsdiameters.

Ons advies is om voor gereedschap van gehard of gelegeerd staal te kiezen. Kies altijd die gereedschappen die een anti-corrosie behandeling hebben, meestal chroom-vanadium. De handgreep moet altijd isolerend en ergonomisch zijn en met rubber of kunststof bekleed.

Type

Zoals we al hebben uitgelegd, kun je een grote verscheidenheid aan tangen op de markt vinden. Elk gereedschap is ontworpen om een bepaald klusje te doen en het is meestal geen goed idee om voor alles eenzelfde tang te gebruiken. Zelfs “universele” modellen hebben hun specifieke toepassingen en mogen niet voor andere dingen worden gebruikt.

Denk goed na over waar je van plan bent om je gereedschap voor te gebruiken voordat je het koopt. Een tang voor een lasser zal niet hetzelfde zijn als voor een elektricien. In dit artikel heb je een zeer complete tabel met de soorten tangen en hun meest voorkomende toepassingen, neem de nodige tijd om te beslissen en koop niet iets dat je niet gaat gebruiken.

Gewicht

Het gewicht is ook een doorslaggevende factor bij de aankoop. Afhankelijk van het soort werk dat je van plan bent te doen, kan het gewicht van het gereedschap doorslaggevend zijn. In het algemeen is de waterpomptang veel groter en zwaarder. Dit is nodig omdat er veel druk nodig is en het gewicht hierbij helpt.

Als je daarentegen een tang voor elektrische of doe-het-zelf-toepassingen wilt, kun je het beste op zoek gaan naar een lichtgewicht gereedschap dat je aan je riem kunt dragen en waar je geen last van hebt. Voor precisiewerk, bijvoorbeeld in de elektronica, zijn er vele soorten compact, klein en licht gereedschap op de markt.

Grootte

Op de markt vind je tangen in alle maten, van de grootste voor industrieel en professioneel gebruik tot kleine gereedschappen die ontworpen zijn voor precisiewerk. Deze laatste worden voornamelijk gebruikt in de elektronica, computerreparatie en ook voor de constructie van horloges, omdat deze kleine instrumenten in kleine ruimtes gebruikt kunnen worden.

In het algemeen zijn de maten van de tangen standaard en hebben ze allemaal min of meer dezelfde grootte. Grootte is een doorslaggevende factor, vooral als je gereedschap nodig hebt om overal mee naartoe te nemen. In dit geval moet je er zeker van zijn dat het in je gereedschapskist past of dat je het zonder problemen aan je riem kunt dragen.

Accessoires

Sommige modellen tangen hebben accessoires zoals verwisselbare koppen, handgrepen van verschillende diktes of van verschillende materialen. Andere opties bieden een compleet assortiment tangen in verschillende maten en vormen, zodat je een zeer complete optie hebt waarmee je een groot aantal klusjes kunt uitvoeren.

Als je alleen aan een specifiek type werk denkt, bijvoorbeeld als je een elektricien bent, raden we je aan om te kiezen voor een tang zonder accessoires, maar van hoge kwaliteit. Aan de andere kant, als je een doe-het-zelver bent, zoek dan naar een optie met goede complementen, ook al is het een beetje duurder om mee te beginnen. Uiteindelijk is het de investering waard.

Samenvatting

Tangen zijn zeer veelzijdige gebruiksvoorwerpen. Er is er één voor elk karwei dat je je kunt voorstellen. Dit gereedschap mag nooit ontbreken in je gereedschapskist, omdat het je uit veel problemen zal helpen. Of het nu gaat om het doorknippen van een kabel, ijzerdraad of het aanbrengen van een spijker in de muur zonder er een puinhoop van te maken.

Wij verzekeren je dat je na het lezen en analyseren van alle informatie die wij je in dit artikel hebben gegeven, een goede aankoop zal kunnen doen. Nu weet je dat er verschillende soorten tangen zijn, één voor elk klusje, en je kent ook de belangrijkste aankoopcriteria, dus je hoeft alleen nog maar te beslissen welke tang het beste bij je behoeften past.

Vond je ons artikel over tangen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale tang kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Wawrzyniec Korona: 10692066/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Nolan Griffioen Hovenier & schrijver
Nolan werkt in een hoveniersbedrijf en heeft dagelijks te maken met verschillende gereedschappen en andere tuinaccessoires. Ook thuis zorgt hij persoonlijk voor al het werk in de familietuin en helpt hij vrienden met hun tuinen.