Tea Tree olie wordt al sinds de oudheid gebruikt om huidproblemen te behandelen. De medicinale toepassingen van dit product gaan echter veel verder. Tea Tree olie komt oorspronkelijk uit Australië, waar de inheemse bevolking het altijd heeft gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zowel van de huid als van de luchtwegen.

Daarnaast heeft Tea Tree olie eigenschappen die ook voor cosmetische doeleinden kunnen worden gebruikt. Het is een goed idee om dit product beter te leren kennen. Daarom leggen we in dit artikel alles uit wat je moet weten over Tea Tree olie, zodat je een goede aankoop kunt doen.

Belangrijk om te weten

 • Het kan gebruikt worden voor alle huidtypes, hoewel het meer geschikt is voor de huid met puistjes, acne, mee-eeters of huidaandoeningen.
 • Het kan ook worden gebruikt bij droog of vet haar en roos. Het helpt om het haar te verzorgen en gezond te houden.
 • Er zijn een aantal soorten die ook perfect zijn voor het op smaak brengen en kruiden van gerechten en dranken.

Ranking: De beste Tea Tree olie op de markt

In dit segment vind je een selectie van de beste Tea Tree olie op de Nederlandse markt. Daarnaast hebben we de belangrijkste kenmerken van de producten op een rij gezet zodat het makkelijker is om ze met elkaar te vergelijken. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet.

1e plaats: Naissance 109 Tea Tree olie – 100% zuivere olie

De 100% zuivere Tea Tree olie van Naissance is stoomgedestilleerd van de bladeren en takken van de plant Melaleuca Alternifolia, oorspronkelijk afkomstig uit Australië. Dit merk wordt verkocht in een flesje van 50 ml en heeft biologische certificaten van Soil Association Organic.

De Tea Tree olie staat bekend om zijn therapeutische eigenschappen en mag in geen enkele aromatherapiecollectie ontbreken. Verder heeft het een reinigende werking en is daarom perfect geschikt voor de huidverzorging. Gemengd met een basisolie is het een ideale olie voor massage toepassingen.

2e plaats: LDREAMAM Essentiele Tea Tree Olie

De Tea Tree olie van  Ldreamam, wordt vooral aangeboden als een product om huidproblemen te verminderen. Puistjes, mee-eters, een rode huid of huiduitslag, al deze problemen kun je behandelen met deze veelzijdige olie, die de huid ontsmet, hydrateert en herstelt. Een frissenen stralende huid is het resultaat.

De manier van aanbrengen om acne te verminderen, is als volgt: De olie kan direct op een gereinigde gezichtshuid met een wattenbol aangebracht worden, een paar druppels is genoeg. Wel opletten dat er geen irritatie plaatsvindt, in dit geval met de behandeling stoppen.  Deze Tea Tree olie wordt aangeboden in een glazen flesje met 30 ml.

3e plaats: Ysamin Australische Tea Tree Olie

Deze Tea Tree olie van Ysamin is een 100% zuivere etherische olie, uit de Australische Melalueca Alternifolia boom verkregen en ISO-gecertificeerd. De Tea Tree olie kan gebruikt worden voor huidproblemen, aromatherapie, tegen voetschimmels, en tegen insecten zoals muggen, luizen en vlooien. Een paar druppels op je kleding houdt de muggen op een afstand.

Deze olie van Ysamin heeft een zeer aangename, volle en bloemige geur, en kan ook als geurolie worden gebruikt. Het product wordt in een flesje van paarskleurig glas verkocht om oxidatie door zonlicht te vermijden. Inhoud van het flesjes is 30 ml.

4e plaats: Anjou Etherische Tea Tree Olie

De 100% zuivere Tea Tree olie van Anjou, is GC-MS getest om aan te tonen dat er geen additieven of kunstmatige ingrediënten aanwezig zijn. Deze olie is zeer veelzijdig: reinigt de huid, bestrijdt acne, verlicht roodheid en kan het immuunsysteem versterken bij gebruik met diffusors. Ook kan het gebruikt worden als insectenbescherming en om kleding mee te wassen.

Het wordt aangeraden om de olie niet direct op de huid aan te brengen, maar het te mengen met bijvoorbeeld jojoba-olie, arganolie, kokosolie, enz. Het aangeboden product heeft een inhoud van 10 ml. Er staat op de bijsluitende aanwijzigingen hoeveel druppels er voor elk gebruik nodig zijn.

5e plaats: AboDerm Australische Tea Tree Olie

De Tea Tree olie wordt middels waterdampdestillatie uit de bladeren en takken van de in Australië inheemse Tea Tree gewonnen. Bij de oorspronkelijke inwoners (Aboriginals) daar is het al lang een populair huismiddeltje. De Tea Tree olie van AboDerm is 100% zuiver en wordt aangeboden in een  handig dubbelpak: Je krijgt 2 flesjes van 30 ml.

De olie is een ideale huidverzorging: Reinigt de onzuivere huid, is effectief bij acne en verwijdert mee-eters. Andere toepassingen zijn als mondspoeling om mee te gorgelen voor een frisse adem, het neutraliseren van geurtjes van de voeten (voorkomt zwemmerseczeem), voor haar- en hoofdverzorging (tegen roos en irritatie) en als badtoevoeging/sauna-opgietmiddel (weldadig en ontspannend). Verder kan het gebruikt worden als muggenwerend middel.

Shopgids: Alles wat je moet weten over Tea Tree olie

Het is heel belangrijk bij het kopen van een Tea Tree olie dat je weet wat de belangrijkste kenmerken zijn van dit product. Hieronder
vind je de meest relevante aspecten met betrekking tot Tea Tree olie. Daarnaast zullen we de meest gestelde vragen van gebruikers beantwoorden.

Door een paar druppels van deze olie te mengen met je gebruikelijke crème verkrijg je een effectief middel tegen acne.
(Bron: Tomas Anderson: 36958743/ 123rf.com)

Wat is Tea Tree olie precies?

Tea Tree olie, ook bekend als “malaleuca olie”, is een essentiële olie die afkomstig is van het stomen van de bladeren van de Australische Melaleuca Alternifolia-boom. Bij gebruik op de huid wordt aangenomen dat dit product antibacterieel is. Het kan gebruikt worden voor de behandeling van acne, voetschimmels of hoofdluis.

foco

Het wordt op de markt gebracht als een olie en het wordt ook gebruikt in veel OTC-producten zoals zeep en lotions. Het mag echter niet oraal worden ingenomen. Bij inslikken kan het ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Wat zijn de cosmetische eigenschappen van Tea Tree olie?

Tea Tree etherische olie heeft een hoge indringende werking op de huid. Door een paar druppels van deze olie te mengen met je gebruikelijke crème verkrijg je een effectief middel tegen acne. Het kan ook gebruikt worden voor zowel vet als droog haar, omdat het de talgklieren van de hoofdhuid reguleert. Zoals je kunt zien, heeft het vele mogelijkheden.

Dankzij zijn schimmeldodende werking helpt de olie bij het bestrijden van roos, door een paar druppels olie toe te voegen aan je gebruikelijke shampoo. Het wordt gebruikt om jeuk en irritatie van de hoofdhuid te verminderen en om hoofdluis weg te houden. Tot slot stimuleert het de bloedsomloop van de huid.

Het wordt als olie op de markt gebracht en ook wordt het in OTC- producten verwerkt zoals zeep, lotions etc.
(Bron: Amylv: 96271795/ 123rf.com)

Waar is Tea Tree olie goed voor?

Tea Tree olie is een product dat een hoge antibiotische en antiseptische werking heeft die in een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond. Als je een snelle zoekopdracht op internet uitvoert, zul je zien dat het vele toepassingen heeft. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste voordelen van Tea Tree olie:

Toepassing Werking
Wonden Breng enkele druppels van de  onverdunde olie op de wond aan.
Wratten Om lelijke wratten te verwijderen zonder daarvoor naar de dokter te hoeven gaan, kan je ’s nachts een druppel etherische olie direct op de wrat aanbrengen en met gaas bedekken. In de ochtend het gaasje verwijderen en overdag laten ademen. De duur van het proces hangt af van het soort wrat.
Haar Het reguleert de activiteit van de talgklieren, zodat het vooral nuttig is voor vet haar. Het helpt ook om de schimmel te bestrijden die roos veroorzaakt door zijn antischimmelwerking.
Hoofdluis Het is een zeer effectief middel tegen luizen. Eerst moet je je haar wassen met de shampoo die je normaal gebruikt, en daarna, nadat het haar is uitgespoeld, kam je het haar door met een met olie geïmpregneerde kam.
Lichaamshygiëne Dit type olie wordt in hoge mate aanbevolen voor mensen die naar sportscholen, zwembaden of andere plaatsen gaan waar je aan infecties wordt blootgesteld.
Conjunctivitis  Voeg een druppel olie toe aan een glas warm gekookt water, drenk daar een wattenbol in, knijp deze uit en leg deze een paar keer per dag 20 minuten op de oogleden.
Aromatherapie Tea Tree olie versterkt het immuunsysteem, dus als je je huis aromatiseert door middel van diffusors of sprays kun je de aanwezige bacteriën verwijderen.
Acne Het is zeer belangrijk om de huid dagelijks te reinigen met een met water en een druppel olie geïmpregneerde wattenbolletje. Het is aan te raden om het één of twee keer per dag aan te brengen.
Opgezwollen tandvlees of keelpijn 3 tot 5 druppels olie aan een glas toevoegen en twee keer per dag gorgelen of mondspoelen.
Verstopte neus of sinusitis Inhalatie van 5 tot 10 druppels in een vaporizer of een pan met kokend water. Bedek je hoofd met een handdoek en houd je ogen dicht.
Verlicht spierpijn Voeg een paar druppels Tea Tree olie aan het warme badwater toe.
Na het scheren of depileren Een kleine hoeveelheid Tea Tree olie kan worden aangebracht op snijwondjes, voor het ontsmetten en om de jeuk te verzachten.
Kleine brandwonden of zonnebrand Kleine brandwonden of zonnebrand.Gebruik zo gauw mogelijk ijs of koud water op de brandwond om de pijn te verzachten. Breng daarna de Tea Tree olie meerdere malen per dag op de wond aan om deze te ontsmetten. Ga hiermee door tot er zich een korst vormt. Nadat deze eraf valt, kun je de olie nog een aantal keren aan brengen. 
Waterpokken, mazelen of rodehond Naast medische behandeling kan Tea Tree olie worden gebruikt om de jeuk te verzachten en genezing te versnellen. Het moet gebruikt worden in een vaporizer zolang de ziekte duurt.

Waar kan ik Tea Tree olie nog meer voor gebruiken?

Naast alle gebruiksdoeleinden die we in de vorige paragraaf hebben besproken, heeft Tea Tree olie ook andere toepassingen. Het is bijvoorbeeld een product dat veilig is voor de meeste van huisdieren. Het kan gebruikt worden om teken, vlooien of scabies (schurft) te bestrijden. In alle gevallen zijn slechts enkele druppels nodig.

Het kan ook gebruikt worden voor reiniging. Het is goed voor het desinfecteren en reinigen van oppervlakken, afgezien dat het schimmel kan verwijderen en je er kleding mee kan wassen. Naast het gebruik voor gezondheidsdoeleinden en in de cosmetica, kan het ook gebruikt worden om make-up te verwijderen. Een van de voordelen hierbij is dat het de huid niet uitdroogt. Het enige wat je hoeft te doen is de olie met een beetje water te verdunnen, het aan te brengen en vervolgens met een doekje te verwijderen.

Er worden veel geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven.
(Bron: Blueskyimage: 25678868/ 123rf.com)

Waar moet ik op letten bij het gebruik van Tea Tree olie?

Zoals we in onze shopgids hebben uitgelegd, heeft Tea Tree olie vele goede gezondheids- en cosmetische eigenschappen. Het is echter wel belangrijk om te weten hoe het op de juiste manier gebruikt moet worden, anders kan de olie schadelijk zijn voor je gezondheid. Hier is een lijst met voorzorgsmaatregelen die je moet nemen:

 • Tea Tree olie is voor uitwendig gebruik, dus het mag niet worden ingenomen.
 • Omdat het sterk geconcentreerd is, zijn slechts enkele druppels nodig.
 • Een overgevoeligheidstest wordt aanbevolen door enkele druppels olie op de achterkant van de pols aan te brengen en op te letten of er één of andere reactie optreedt.
 • Als er irritatie optreedt, spoel de huid dan direct af met water en gebruik verdunde oplossingen of stop het gebruik.
 • Kan niet in geconcentreerde vorm bij baby’s worden gebruikt, alleen aanbevolen indien verdund met water.
 • De olie mag niet in zijn pure vorm in verpakkingen van plastic en piepschuim worden bewaard.
  De olie is 100% geconcentreerd.
 • Te allen tijde buiten het bereik van kinderen en op een koele, droge plaats bewaren.

Wat zijn de voor- en nadelen van Tea Tree olie?

Nu je de belangrijkste aspecten van Tea Tree olie kent, is het tijd om je de voor- en nadelen ervan te laten zien. Het is van belang dat je deze kent als je wilt weten wat de voornaamste eigenschappen van dit product zijn. Hieronder laten we je ze zien:

Voordelen
 • Heeft vele geneeskrachtige eigenschappen
 • Kan voor cosmetica gebruikt worden.
 • Kan bij huisdieren gebruikt worden
 • Kan voor reiniging gebruikt worden
Nadelen
 • Kan giftig zijn
 • Je moet weten hoe je het moet gebruiken

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kopen van Tea Tree olie, is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aspecten. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren beschreven die je in beschouwing moet nemen voordat je dit product koopt. Daarna kun je er zeker van zijn dat je de beste beslissing zal nemen en dat je een Tea Tree olie kiest die het beste bij je behoeften aansluit.

 • Kwaliteit
 • Hoeveelheid
 • Eeuwenoud product
 • Advies van deskundigen

Kwaliteit

Zoals we in deze shopgids hebben verteld, is kwaliteit één van de belangrijkste aspecten. Bovendien moet je er rekening mee houden dat dit een natuurlijk product is, dus het is niet aan te raden om er één te kopen die additieven bevat. Als het natuurlijk is, weet je tenminste welke bijwerkingen het kan veroorzaken.

Als het dat niet is, bestaat de mogelijkheid dat de olie een stof bevat waar je allergisch voor bent en zou je een ongewenste reactie kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk om te lezen wat er in zit voordat je deze olie koopt.

Tea Tree etherische olie heeft een hoge indringende werking op de huid.
(Bron: Belchonock: 96512757/ 123rf.com)

Hoeveelheid

Omdat het een 100% zuiver product is en sterk geconcentreerd, wordt het aanbevolen om de olie in kleine hoeveelheden te gebruiken, anders kan het schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom heeft het geen zin om een zeer grote hoeveelheid Tea Tree olie te kopen.

foco

Het is het beste om eerst een kleine hoeveelheid te kopen en te kijken hoe het werkt.

Eeuwenoud product

Voordat de grote cosmetische- en capilaire productmerken zich ontwikkelden, werd Tea Tree olie al gebruikt door Australische aboriginals. Ze kenden de vele eigenschappen, en gebruikten de olie dan ook voor vele onvoorstelbare doeleinden. Als het al zo lang wordt gebruikt, waarom doe jij het dan niet?

Wij raden je aan om een “fairtrade” Tea Tree olie te kiezen, omdat de kwaliteit ervan hoger is en de impact op het milieu lager.

Het is een alternatief voor de behandeling van blessures.
(Bron: Dolgachov: 37056215/ 123rf.com)

Advies van deskundigen

Veel deskundigen vinden dat als je Tea Tree olie op de juiste manier wilt gebruiken, je de contra-indicaties van het product moet kennen. En omdat het een ontsmettingsmiddel is, mag de olie in geen enkel geval worden ingenomen. Bovendien, kan het product een negatieve reactie op de zeer gevoelige huid veroorzaken, dus het is aan te raden om de olie te verdunnen met een andere vloeistof.

Bij mensen die zeer allergisch zijn kan de Tea Tree olie een allergische reactie door contact veroorzaken. Daarom is het raadzaam om het eerst in kleine hoeveelheden uit te proberen om na te gaan wat de mogelijke reacties kunnen zijn. Bij de aankoop van je olie is het belangrijk dat je rekening houdt met de specifieke adviezen van elk merk.

Samenvatting

Tea Tree Oil is een product dat vele voordelen heeft, zowel cosmetisch als medicinaal. Zoals we echter al meermalen in de shopgids hebben opgemerkt, is het van essentieel belang om goed te weten hoe de olie gebruikt moet worden en welke contra-indicaties het product heeft. Met andere woorden, voor het juiste gebruik van de olie is het belangrijk om alle kenmerken in acht te nemen.

Als je Tea Tree olie wilt kopen, weet je nu genoeg om de juiste te kunnen kiezen. Bij de keuze van het product dat het beste bij jouw behoeften past, kun je gebruik maken van alle informatie die we je in deze gids hebben gegeven. Veel succes met je aankoop!

Vond je ons artikel over Tea Tree olie interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale Tea Tree olie kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock: 77478923/ 123rf.com)

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
30 Stem(men), Gemiddeld: 5,00 de 5
Loading...