Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

26Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Veel doe-het-zelvers kennen de situatie: je bent de badkamer aan het renoveren en hebt eindelijk de perfecte tegels gevonden. Bij het opmeten van de vloer merk je echter al snel dat de tegels uit de bouwmarkt niet passen. Om te voorkomen dat je steeds een vakman moet inschakelen, kan een tegelsnijder helpen. De markt biedt een grote verscheidenheid aan tegelsnijders.

Of het nu voor dun, dik, lang of kort materiaal is. Er is voor elk wat wils. Om je te helpen de juiste aankoopbeslissing te nemen, hebben we verschillende modellen onder de loep genomen. In onze vergelijking kun je ook vinden waar je op moet letten bij het kopen en hoe je een tegelsnijder juist moet bedienen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Tegelsnijders zijn er voor veel verschillende soorten tegels, dus er is iets voor elke individuele behoefte en toepassing.
  • Tegelsnijders worden verdeeld in handbediende en elektrisch bediende apparaten. Terwijl professionals meestal elektrische apparaten gebruiken, zijn handmatige modellen meestal voldoende voor thuisgebruik.
  • Met een beetje oefening en de juiste veiligheidsuitrusting kunnen zelfs amateurs een tegelsnijder zonder problemen bedienen. Zo stellen ze doe-het-zelvers in staat om zelf actief te worden tijdens de renovatie.

Tegelsnijder: Onze selectie

In het volgende gedeelte hebben we onze favorieten voor je samengesteld. Deze selectie helpt je de juiste tegelsnijder voor je behoeften te vinden en je kunt ook gemakkelijk je perfecte tegelsnijder bestellen.

Koop- en beoordelingscriteria voor tegels

nijders Opdat je goed geïnformeerd bent als je een tegelsnijder koopt en weet waar je op moet letten, hebben we hieronder samengevat wat volgens ons de belangrijkste koopcriteria zijn. Deze criteria zijn:

Met behulp van deze koopcriteria zul je je zeker voelen bij je volgende aankoop van een tegelsnijder en in staat zijn een weloverwogen beslissing te nemen.

Soort aandrijving

Er zijn twee verschillende soorten aandrijving voor tegelsnijders. De ene is handbediend en de andere is elektrisch. Bij het kiezen van de juiste soort oprit voor jou zijn de grootte van het te leggen oppervlak en de afmetingen van de tegels de belangrijkste factoren. Een handbediend apparaat is meestal voldoende voor het betegelen van keukens en badkamers. Voor grotere oppervlakken of dikkere tegels, zoals patio tegels, kan het de moeite waard zijn een elektrische tegelsnijder aan te schaffen.

Snijlengte

Voordat je een tegelsnijder koopt, moet je weten welke tegels je ermee wilt snijden. Verschillende modellen hebben verschillende maximale snijlengtes. Dus als je tegels wilt snijden die 80 cm breed zijn, moet je erop letten dat de maximale snijlengte die de fabrikant opgeeft minstens 800 mm is. De meeste tegelsnijders hebben een maximale snijlengte van 600 tot 1200 mm.

Tegeldikte

Net als bij de snijlengte zijn er ook verschillen in de tegeldikte tussen de afzonderlijke modellen. De tegeldikte beschrijft de dikte van de tegel tot waartoe de tegelsnijder hem kan snijden. De meeste tegels die in huis gebruikt worden zijn niet dikker dan 10 mm. Daarom is een tegelsnijder met deze maximale tegeldikte meestal voldoende voor privé-gebruik.

Snijgereedschap materiaal

Het snijgereedschap (ook snijschijf genoemd) is verantwoordelijk voor het doorsnijden van de tegel of, in het geval van handbediende apparaten, voor het veroorzaken van een vooraf bepaald breekpunt. Bij met de hand bediende toestellen is dit meestal van hard metaal, dat voor privé-gebruik volstrekt voldoende is.

Elektrische tegelsnijders zijn meestal uitgerust met een diamanten snijschijf of een snijwerktuig van kunsthars.

Het diamantblad is bijzonder geschikt voor robuuste en dikke materialen. Voor dunnere materialen echter is de kunstharsschijf vaak al voldoende.

Prestaties

Terwijl de prestaties van handmatige tegelsnijders uitsluitend afhangen van de kracht die je uitoefent, zijn er beslist verschillen in de prestaties van elektrische modellen. Ook hier hangt het af van hoe robuust en hoe dik de te snijden tegels zijn. In principe geldt: hoe hoger het vermogen, hoe beter. Met hoog vermogen kunnen ook robuuste tegels gesneden worden. Bovendien vermindert het hoge vermogen de inspanning die nodig is om tegels te snijden.

Gids: Veelgestelde vragen over tegelsnijders in detail beantwoord

In het volgende gedeelte geven we je de antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over tegelsnijders. Zo ben je goed geïnformeerd als je een tegelsnijder wilt kopen.

Wat is een tegelsnijder?

Een tegelsnijder is een elektrisch of met de hand te bedienen apparaat waarmee je tegels op de gewenste maat kunt snijden. Of je nu schuine wanden hebt, kleine inkepingen of een stopcontact op de muur, elke kamer is anders.

In de zeldzaamste gevallen kunnen tegels gelegd worden met hun standaard afmetingen om precies te passen. Om toch het hele oppervlak te betegelen, helpt het om een tegelsnijder te gebruiken, waarmee je de afzonderlijke tegels op de gewenste grootte kunt instellen. (Image source: carolyn christine / Unsplash)

Daarom voldoen standaardtegels nooit precies aan de eisen. Dan heb je, om de standaard tegels op de juiste maat te krijgen, een tegelsnijder nodig.

Welke soorten tegelsnijders zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten tegelsnijders. Deze twee soorten zijn handbediende tegelsnijders en elektrisch bediende tegelsnijders.

Handbediende

tegelsnijders Met een handbediende of handbediende tegelsnijder wordt de tegel eigenlijk niet gesneden, maar gebroken. Dit doe je door de hardmetalen schijf langs het gewenste gebied te leiden en de tegel diep genoeg in te kerven om een vooraf bepaald breekpunt te creëren. Omdat je de tegel niet helemaal doorsnijdt, maar hem uiteindelijk met de hand breekt langs het vooraf bepaalde breekpunt, is dit type tegelsnijder niet geschikt voor dikke en harde materialen.

Elektrisch bediende tegelsnijders

In tegenstelling tot met de hand bediende tegelsnijders snijden elektrische modellen de tegel helemaal door. Door helemaal door te zagen, net als een cirkelzaag, zijn sneden met een elektrische tegelsnijder vaak preciezer en gladder, zelfs voor de onervarene. Bovendien hoef je met een elektrische tegelsnijder veel minder kracht te gebruiken. De nadelen van het elektrische model zijn echter dat altijd een netaansluiting nodig is en dat deze apparaten vaak erg lawaaierig zijn.

Wat kost een tegelsnijder?

De prijs van een tegelsnijder hangt er meestal grotendeels van af of het een handbediend of een elektrisch bediend model is. De prijsklasse gaat van goedkoop tot duur. De volgende tabel moet je een idee geven van de aankoopprijs van een tegelsnijder:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd 30 – 90 €) Meest handbediende apparaten en elektrische instappers
Middelgeprijsd 90 – 160 €) Ook geschikt voor het snijden van dikkere en grotere tegels
Hooggeprijsd vanaf 160 €) Professioneel gereedschap

Zelfs voor betrekkelijk weinig geld kun je tegelsnijders krijgen die absoluut geschikt zijn voor doe-het-zelf gebruik. Als je ook sterker en robuuster materiaal wilt snijden, vind je ze in het middenprijssegment.

Hoe bedien je een tegelsnijder?

Oefening is belangrijk bij het bedienen van een tegelsnijder. Het is daarom aan te bevelen, vooral voor beginners, om eerst het snijden op twee of drie tegels te oefenen. Dan moet je steeds de snijlijn markeren, ofwel met behulp van de bijgeleverde geleidelijn, ofwel met een liniaal.

Snijd met een elektrisch apparaat langs deze lijn.

Met een handgereedschap kerf je deze lijn met goed getemperde druk en dan breek je de tegel met de hand of op de breekinrichting die aan de tegelsnijder bevestigd is. Omdat tegels snijden precisie vereist, is het raadzaam altijd een waterpas bij de hand te hebben. Veiligheid is ook heel belangrijk bij het bedienen van tegelsnijders. Vooral met elektrisch gereedschap kan het er behoorlijk stoffig worden. Daarom moet altijd een veiligheidsbril gedragen worden. Handschoenen zijn ook aan te bevelen om snijwonden te voorkomen. Elektrische tegelsnijders zijn erg lawaaierig. Daarom moet gehoorbescherming gedragen worden als je ze lang gebruikt.

Conclusie

Door hun stevigheid en gemakkelijke reiniging zijn tegels al lang ingeburgerd als populaire vloer- en wandbekledingen. Omdat elke kamer iets anders is, is het essentieel om bij het leggen de tegels op de juiste maat te snijden. Een tegelsnijder is hierbij onmisbaar.

De aanschaf van een tegelsnijder kan dus de moeite waard zijn, niet alleen voor professionals, maar ook voor gepassioneerde doe-het-zelvers. Of het een elektrisch of een handmatig apparaat moet zijn, hangt vaak af van de individuele behoeften en de prijs van het product.

(Coverfoto: Andrea Davis / Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies