Tekentablet
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Tekentablets zijn essentiële instrumenten voor professionals op het gebied van illustratie of grafische vormgeving. Met deze accessoires is het mogelijk om bewegingen te realiseren die met de muis van de computer praktisch onmogelijk zijn. Bovendien zorgen ze voor meer precisie en gevoeligheid. Ze zijn ook bijzonder nuttig voor fotografisch retoucheren.

In de afgelopen jaren is de populariteit van tablets met ingebouwd scherm toegenomen, sommige kunnen zelfs autonoom werken zonder ze aan te sluiten op de computer. Er is tegenwoordig dus een grote verscheidenheid aan modellen om uit te kiezen. Dit is ongetwijfeld een groot voordeel voor de consument.
Belangrijk om te weten

  • De belangrijkste toepassing van grafische tablets is het vervangen van computermuizen bij taken zoals tekenen, schrijven, bewerken van afbeeldingen of grafisch ontwerp. Op deze manier zijn ze een fundamenteel instrument voor illustratoren, ontwerpers of 3D modelleringsprofessionals..
  • Een fundamenteel aspect van tablets is de stylus pen, dus het is essentieel dat deze een goede nauwkeurigheid en gevoeligheid biedt. En natuurlijk is het ook belangrijk dat deze comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is.
  • Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van een tablet is of je er één met een scherm nodig hebt of niet. Afhankelijk van het gebruik dat je van de tablet gaat maken, moet je dus de juiste optie kiezen.

Onze selectie: De beste tekentablets op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 4 beste tekentablets die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale tekentablet een stuk eenvoudiger.

Eerdere Aanbevelingen

De beste tekentablet voor professioneel gebruik

Met de Wacom Intuos Pro Medium kun je op professioneel niveau aan de slag. Met de meegeleverde Wacom Pro Pen 2 en dankzij de 8192 drukniveaus teken je eenvoudig nauwkeurige lijnen. Met het ergonomische ontwerp kun je uren lang werken zonder last te krijgen van je hand.

De instelbare knoppen op de tekentablet zorgen ervoor dat je efficiënt kunt werken. De tekentablet is slechts 8 mm dik. Dankzij dit slanke design is het apparaat lichter dan zijn voorgangers uit de Intuos Pro lijn. De onderdelen van aluminium en glasvezel zorgen er echter tegelijkertijd voor dat de tekentablet erg stevig en stabiel is.

De beste tekentablet voor creatievelingen

Laat je creativiteit de vrije loop met de tekentablet van XP-Pen California. De pen is geüpdatet en is 4 keer gevoeliger dan de eerdere uitvoeringen van dit merk. Alles wat je als creatieveling nodig hebt, zit in één verpakking. Het tekentablet wordt inclusief gratis creatief pakket vol downloadbare creatieve software, services en online tutorials geleverd. De installatie is snel en eenvoudig. De tablet heeft een groot werkoppervlak, de software werkt zonder problemen en de kwaliteit van het apparaat is betrouwbaar.

De beste tekentablet voor een Windows-PC of -laptop

De Trust tekentablet is perfect geschikt voor het gebruik met een Windows-PC of -laptop. Het is de ideale tekentablet voor een flexibele werkplek. Het apparaat beschikt over de juiste drukgevoeligheid. De pen heeft een ergonomisch ontwerp, waardoor je veel uren achter elkaar met dit apparaat kunt blijven werken. We zijn fan van het ultradunne en ruimtebesparende formaat van 140×100 mm. Let op: Deze tekentablet is niet geschikt voor MAC-apparaten.

De beste tekentablet voor beginners


Tijdelijk niet leverbaar

De HUION H610 tekentablet heeft een formaat van 15 inch totaal, waarvan 12 inch tekengedeelte is. Het is een mooi apparaat waarop je snel kunt tekenen en teksten kunt verwerken, via de USB-aansluiting op je pc. Je kunt direct op documenten linken terwijl je aan het schrijven bent. Het apparaat is slank en compact, waardoor je hem gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Deze tekentablet is perfect voor beginners, dankzij het grote gebruikersgemak.

Shopgids: Alles wat je moet weten over tekentablets

Het is van groot belang dat je voordat je een tekentablet koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Tekentablet

Met tekentablets kun je tekenen alsof je met een potlood tekent, wat een aantal belangrijke voordelen heeft.
(Bron: Wutthichai Luemuang: 94858907/ 123rf.com)

Wat zijn tekentablets precies?

Tekentablets, grafische tablets, of digitale kladblokken zijn digitale apparaten die bestaan uit een hard plastic oppervlak als tekenoppervlak dat gevoelig is voor contact. Op deze manier kunnen de bewegingen van een potlood worden overgebracht naar een monitor en/of naar het scherm van een monitor, indien beschikbaar.

Waar wordt een tekentablet voor gebruikt?

Grafische tablets hebben een grote verscheidenheid aan toepassingen. Ze vervangen meestal computermuizen in taken zoals tekenen, schrijven, beeldbewerking en grafisch ontwerp. Bovendien zijn sommige ontworpen om de muis te vervangen als het primaire aanwijsapparaat, omdat ze deze zelfde functie nauwkeuriger kunnen uitvoeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van tekentablets?

Met tekentablets kun je tekenen alsof je met een potlood tekent, wat een aantal belangrijke voordelen heeft. Om te beginnen kun je veel nauwkeuriger bewegingen maken. Bovendien is de tablet gevoelig voor de druk van de pen, zodat je donkere of dikkere lijnen kunt trekken.

Voordat je echter overweegt om een tekentablet te kopen, moet je weten dat de beste modellen iets duurder kunnen zijn. Ook kan het in het begin een beetje moeilijk zijn in het gebruik. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je vast niet meer zonder dit accessoire werken. Hier is een tabel met voor- en nadelen:

Voordelen
  • Veel preciezere bewegingen dan met computermuizen
  • Gevoeligheid voor de druk van de pen op het tablet
  • Je kunt schaduwen op een scherm aanbrengen of donkerdere, dikkere lijnen trekken
  • Er zijn sneller wijzigingen aan te brengen
  • De modernste zijn voorzien van de touch-functie
Nadelen
  • De toonaangevende modellen zijn nogal hoog geprijsd
  • In het begin is het moeilijk om aan het gebruik ervan te wennen

Wat zijn de belangrijkste functies van tekentablets?

Tekentablets zijn een onmisbaar hulpmiddel bij het tekenen en illustreren, zowel voor amateurs als beroepsmensen. Naast het gebruik voor digitale illustratie of 3D modellering, zijn ze ook bijzonder interessant voor het retoucheren van foto’s, omdat ze je in staat stellen om de meeste taken nauwkeuriger en in minder tijd uit te voeren.

Ze hebben ook belangrijke toepassingen voor architectuur, industrieel ontwerp en zelfs onderwijs. Daarnaast gebruiken sommige banken en winkels ze om de handtekeningen van klanten te verzamelen. Enkele van de beste programma’s die je kunt gebruiken met tekentabletten zijn: Photoshop, Pixelmator, Blender, Affinity Designer en Affinity Photo.

Tekentablet

Tekentablets zijn een fundamenteel hulpmiddel voor illustratoren, ontwerpers of 3D modelleringsprofessionals.
(Bron: scyther5: 54420176/ 123rf.com)

Hoe werken tekentablets?

Wat tekentablets doen is de tekenbewegingen reproduceren net als op papier. Wanneer je met de stylus pen tekent, wordt de informatie opgenomen in de computer (en op het scherm als de tablet die heeft) om het bijbehorende beeld te maken. Bovendien hebben veel van de pennen van de tabletten meestal een wisser aan de bovenkant.

De reactiesnelheid is afhankelijk van het type tablet en de tabletdrivers. De goedkoopste zijn langzamer. De betere zijn sneller in hun respons. Het is essentieel om de controllers up-to-date te houden.

Tot slot worden de tablets met de computer verbonden via een USB-kabel, hoewel sommige tablets ook een bluetooth-verbinding gebruiken.

Welke soorten tekentablets zijn er?

Tegenwoordig kunnen we twee soorten tekentablets onderscheiden: de tablets mét of zonder een ingebouwd scherm. De eerste bieden veel meer professionele functies en worden vooral gebruikt voor grafisch ontwerp, illustratie en driedimensionale modellering.

Deze laatste zijn veel goedkoper en hun toepassingen variëren van het vervangen van de muis in zijn hoofdfuncties tot het retoucheren van foto’s. Ze kunnen echter ook worden gebruikt voor professionele doeleinden. Sinds de opkomst van de schermmodellen is het gebruik ervan voor deze doeleinden echter op de achtergrond geraakt.

Functies Zonder ingebouwd scherm Met ingebouwd scherm
Kenmerken De bewegingen worden nagebootst net als op papier, maar de informatie wordt doorgestuurd naar een computer waarop het resultaat wordt weergegeven. De beweging wordt direct op het scherm van het apparaat gereproduceerd, evenals op het computerscherm, met uitzondering van de modellen die volledig onafhankelijk werken.
Belangrijkste gebruiken Ze kunnen worden gebruikt voor eenvoudigere grafische ontwerptaken en fotoretouche. Ze kunnen ook de muis vervangen. Ze worden vooral gebruikt voor grafisch ontwerp en illustratie op professioneel niveau.
Prijs De prijs is meestal aanzienlijk goedkoper, zelfs in de hogere segmenten. De prijs is aanzienlijk hoger, met name voor hoogwaardige apparaten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een tekentablet om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de tablet te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de tekentablet die je nodig hebt:

Scherm

Of de tablet een scherm heeft of niet is een aspect dat het grote verschil maakt bij het bekijken van de overige kenmerken. Om te beginnen heeft het een fundamentele invloed op de prijs van de tablet en de prestaties ervan. Als je de tablet wilt gebruiken voor grafisch ontwerp, animatie of 3D modellering, dan is het scherm essentieel.

Het is ook interessant voor fotoretouchewerkzaamheden. Maar als je de muis in zijn gebruikelijke functies wilt vervangen dan heb je meer dan genoeg aan een tekentablet zonder scherm. Maar als je een apparaat met een scherm kiest, is het belangrijk dat het een hoge resolutie en een sterk contrast heeft.

Drukpunten en precisie

Low-end tablets hebben meestal alleen drukgevoeligheid, meestal van 1024 niveaus. Tabletten met een hoger bereik zijn echter gevoelig voor zowel druk als kanteling, meestal op 2048-niveau. Voor het retoucheren van foto’s kan je genoeg hebben met de eerste. Voor illustratie of grafisch ontwerp kun je beter de laatste gebruiken.

Precisie is uiteraard van fundamenteel belang voor dit type apparaat, want als het effect van de beweging niet snel en nauwkeurig is, zal je niet veel aan je tablet hebben en zal je er nooit aan wennen. Daarom is het belangrijk dat je voor een erkend merk kiest dat je een goede nauwkeurigheid garandeert.

Schermresolutie, kleuren en contrast

Bij tekentablets met een monitor is een goede schermresolutie belangrijk zodat je een optimale beeldkwaliteit hebt. Als je het voor semi-professioneel of professioneel werk wilt gebruiken, moet de tablet minstens 1920 x 1080 zijn. Tegenwoordig kun je tekentablets vinden met resoluties tot 4K.

Aan de andere kant moet de tablet minstens 16,7 miljoen kleuren tonen, een waarde die vrij algemeen is in de huidige modellen. Bovendien moet de kijkhoek tussen 160º en 178º liggen. Ook moet je rekening houden met het contrast, waarvan de waarden kunnen variëren tussen 700:1 en 3000:1.

Stylus pen

Bij het kiezen van een tekentablet is de stylus pen die erbij zit één van de belangrijkste dingen om op te letten. Kijk eerst goed of deze comfortabel genoeg is. daarbij moet je letten op het gewicht, de grootte en de materialen waarvan de pen is gemaakt.

Bovendien moet de pen een hoge mate van precisie bieden. In dit opzicht is het een goed idee om goed te kijken naar het aantal verschillende punten en het aantal knoppen aan de zijkant, evenals de functies ervan en of ze al dan niet programmeerbaar zijn. Aan de andere kant bevatten sommige tablets meer dan één pen, zodat je de ene kunt gebruiken terwijl de andere wordt opgeladen.

Afmetingen

In het algemeen moeten de afmetingen overeenkomen met die van de computermonitor die e hebt. Als dit echter je eerste ervaring met dit soort apparaten is, is het waarschijnlijk het beste om te kiezen voor een kleine, zodat het eenvoudiger te bedienen is. In dat geval kun je kiezen voor een afmeting tussen 10″ en 12″.

Je zou ook moeten nadenken over het belangrijkste gebruik dat je ervan gaat maken. Voor het retoucheren van foto’s heb je niet zo’n grote nodig. Een ander geval is dat van illustratoren of ontwerpers, die lange en precieze streken nodig hebben. Voor deze vakmensen zijn de 24″ en 27″ tabletten van Wacom Cintiq een uitstekende keuze.

Compatibiliteit

Tegenwoordig zijn de meeste tablets compatibel met zowel Windows 7 en hoger als Mac OS 10.8 en hoger. Het kan echter nooit kwaad om er zeker van te zijn voordat je een nieuw apparaat koopt. Je kunt beter ook controleren of de tablet compatibel is met de belangrijkste ontwerpprogramma’s.

Enkele van de meest gebruikte zijn Photoshop, SAI, ZBrush, Maya, Illustrator, Krita en Toomboom. Daarnaast is het een goed idee om te kiezen voor een tablet dat regelmatig updates van de drivers ontvangt, zodat je er zeker van kunt zijn dat je het meeste uit deze programma’s kunt halen. Met de beste merken weet je dat je deze updates altijd bij de hand hebt.

Merk

De keuze van een goed merk is meestal een garantie voor een kwaliteitsproduct. Aangezien de markt van de tekentablets niet bekend is bij de meeste mensen, is het mogelijk dat je niet bekend bent met een aantal van de belangrijkste merken. Een voorbeeld hiervan zijn Wacom Business Solutions, XP-Pen, of Shenzhen Huion Animacion Technology Co.

Voor veel mensen is Wacom vandaag de dag het beste merk op de markt. De tabletten zijn voorzien van de multi-touch functie zodat je met beide handen kunt werken. Terwijl je met de ene hand de stylus pen gebruikt, kan je met de andere hand inzoomen, scrollen of het tekenvlak draaien. Bovendien krijg je bij de apparaten van dit merk een garantie van drie jaar.

Samenvatting

Tekentablets bieden een aantal belangrijke voordelen, waardoor ze een onmisbaar hulpmiddel zijn voor grafisch ontwerp, illustratie en fotobewerking. Het gebruik van deze accessoires is echter niet beperkt tot deze gebieden. Daarom is het eerste wat je moet overwegen voordat je één van deze apparaten koopt, waar je het voor gaat gebruiken.

Er zijn namelijk verschillende soorten tekentablets. Aan de ene kant zijn er tablets zonder scherm en aan de andere kant zijn er soorten die dat wel hebben. Die zijn op hun beurt weer onderverdeeld in twee groepen: tablets die zelfstandig kunnen werken en andere die moeten worden aangesloten op een computer. De andere belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een tekentablet is de stylus pen.

Vond je ons artikel over tekentablets interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte tablet kunnen vinden..

(Bron van de header afbeelding: Garloon: 21070497/ 123rf.com)

Recensies