gps navigation map on phone in traveling car
Laatst bijgewerkt: 01-02-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

27Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Elke dag zijn we meer met elkaar verbonden en dat betekent dat we onze elektronische apparaten de hele dag bij ons willen hebben. En omdat mobiele telefoons steeds meer functionaliteiten bieden, is het resultaat dat we bijna niet meer zonder ze kunnen leven! Maar soms is het gebruik van deze apparaten gevaarlijk. Tijdens het autorijden bijvoorbeeld.

In Nederland is het niet toegestaan om in de auto tijdens het rijden met een mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms’en of te appen. Daarom zijn telefoonhouders in auto’s al lang populair. Het zijn kleine hulpmiddelen die enorm nuttig zijn om het gebruik van de mobiele telefoon te vermijden en deze -via Bluetooth of App- handsfree te bedienen. Het is de perfecte aanvulling om veilig gebruik te maken van de mobiele telefoon.
Belangrijk om te weten

  • De smartphonehouder voor in de auto is een klein draagbaar onderdeel dat wordt gebruikt om een telefoon in een voertuig te plaatsen. Ze worden meestal op de voorruit geplaatst, bevestigd met een zuignap of verankerd aan het dashboard.
  • Mobiele telefoonhouders passen zich aan verschillende bestuurdersprofielen aan, zoals hun fysieke kenmerken of rijgedrag. Er zijn vaste houders en andere beweegbare, waar bij de laatste verschillende hoeken of posities mogelijk zijn.
  • Voor bepaalde modellen zijn er specifieke houders- vooral afhankelijk van de afmetingen – en andere universele, aanpasbaar aan verschillende maten.

Onze selectie: De beste telefoonhouders voor de auto op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste telefoonhouders voor de auto die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte smartphone houder een stuk eenvoudiger.

De beste magnetische telefoonhouder voor in de auto

Deze universele magnetische smartphonehouder kan in elke auto geïnstalleerd worden. De houder is makkelijk te installeren op de autoruit. Er word een magneet plaatje meegeleverd die eenvoudig achterop je telefoon te bevestigen is.

De plaatjes zijn zo dun dat ze eventueel ook tussen het toestel en een hoesje aan te brengen zijn. De telefoonhouder is eenvoudig te installeren en ook weer af te halen. Hij blijft stevig vastzitten en is geschikt voor vrijwel elke smartphone. De houder is erg handig bij het navigeren via de smartphone.

De beste telefoonhouder voor het ventilatierooster

Wanneer je gebruik wilt maken van de navigatiefunctie van je telefoon in de auto, is deze Car Vent Mount van Belkin een goed idee! De verstelbare houder is gemakkelijk aan het ventilatierooster te bevestigen en is bovendien 180 graden te roteren.

De telefoonhouder is gemaakt van krachtig kunststof en eenvoudig aan het ventilatierooster in uw auto te bevestigen. Ook Is 180 graden roteren mogelijk. De telefoonhouder is geschikt voor toestellen van 55 tot 92 mm breed en kan gebruikt worden in combinatie met telefoons met case.

De telefoonhouder voor in de auto met zuignap

Van klein tot groot, deze Belkin autohouder is geschikt voor vrijwel ieder type smartphone. Daarnaast zorgt de zuignapbevestiging voor een snelle en gemakkelijke installatie aan de vooruit of het dashboard van je auto. De houder is verstelbaar voor vrijwel ieder type smartphone met een minimale breedte van 6 centimeter en een maximale breedte van 8,5 centimeter.

Geschikt voor aan de voorruit van je auto. De zuignapbevestiging is zeer stevig en te bevestigen middels een draaimechanisme. Komt met een hulpstuk voor bevestiging aan het dashboard van je auto, de houder is kantel- en 360 graden draaibaar. Inclusief een jaar garantie.

De  beste veelzijdige telefoonhouder

De iOttie Easy One Touch 3 is gemakkelijk te bevestigen aan de voorruit of dashboard. In tegenstelling tot allerlei andere houders heeft de iOttie houder een unieke gelpad. Met deze gelpad kun je de houder op bijna elke dashboard bevestigen.

De sterke zuignap zorgt voor een stevige bevestiging. De houder is ook gemakkelijk los te koppelen van de voorruit of dashboard. Dankzij het kogelgewricht, waarmee je de houder 360 graden kunt draaien, kun je de houder altijd in de door jou gewenste positie plaatsen. Zo creëer je altijd de perfecte kijk hoek.

Shopgids: Alles wat je moet weten over telefoonhouders voor de auto

Het is van groot belang dat je voordat je een smartphone houder voor de auto koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

girl driving and checking her car

De modernste modellen bieden 2×1 functionaliteit: drager plus power bank, of wat hetzelfde is: ze laden de telefoon op terwijl ze in contact zijn.
(Bron: William Perugini: 21481174/ 123rf.com)

Wat is een telefoonhouder voor de auto?

Een telefoonhouder voor in de auto is een element dat een mobiele telefoon of een ander apparaat van vergelijkbare afmetingen kan dragen, zodat je dit tijdens het rijden in de auto op een veilige manier kunt gebruiken. Het bestaat meestal uit een kleine plastic structuur waarop de telefoon wordt geplaatst.

Waarom is het belangrijk om een telefoonhouder voor je auto te kopen?

Telefoonhouders voor in de auto hebben twee belangrijke functies: je hebt je telefoon op een zichtbare plaats en je kunt deze gebruiken tijdens het rijden, maar ze verminderen ook het risico om een ongeluk te veroorzaken als gevolg van onoplettendheid. Het aantal ongevallen dat door het gebruik van telefoons in de auto worden veroorzaakt neemt toe, evenals het aantal bekeuringen voor handmatig gebruik van deze apparaten.

De telefoonhouder dient daarom niet alleen om met je telefoon handsfree te kunnen bellen of hem als navigator te gebruiken, maar het draagt ook bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van de kans op een verkeersongeval. (Of een bekeuring!)

Afhankelijk van de afmetingen van je telefoon moet je voor houders kiezen die zich aanpassen aan de specifieke kenmerken van het apparaat.
(Bron: janifest: 75881741/ 123rf.com)

Hoe en waar moet je de telefoonhouder in je auto plaatsen?

Er bestaan diverse modellen met verschillende alternatieven wat betreft de installatie van de telefoonhouders. De meest traditionele, en ook de eerste modellen die er op de markt waren, zijn de houders die zich door middel van een zuignap aan de voorruit hechten. Op deze manier kan het scherm van de mobiele telefoon op ooghoogte van de bestuurder geplaatst worden.

Maar het is ook mogelijk om de houder op dezelfde of een soortgelijke methode op het dashboard te bevestigen. Deze plaats is handig voor horizontale telefoonhouders, zodat ze niet een groot deel van je voorruit in beslag nemen. En ten slotte zijn er nog andere modellen, de meest verkochte op Amazon, die op een minder hoge plaats aan de ventilatiesleuven van het voertuig worden geklemd.

foco

Wist je dat het gebruik van de telefoonhouder in de auto in veel landen verplicht is? De reden hiervoor is dat de verkeersregels het vasthouden van de telefoon tijdens het rijden verbieden.

Waar zijn telefoonhouders voor de auto van gemaakt?

Ook de materialen waar de telefoonhouders van gemaakt zijn, variëren afhankelijk van het model dat je kiest. Meestal zijn ze gemaakt van plastic. De prijs van telefoonhouders voor auto’s heeft veel te maken met het materiaal van het product, die van kunststof zijn uiteraard goedkoper. Aan de andere kant heb je modellen van koolstofvezel – die heel weinig wegen – of roestvrij staal.

Maar hoe belangrijk is het materiaal? Dit zal afhangen van de plaats waar je de houder gaat plaatsen en welk type mobiel je gaat gebruiken. In het eerste geval moet er rekening mee worden gehouden dat langdurige blootstelling aan de zon op de voorruit of het dashboard de gewone plastic houders kunnen verkleuren. En hoe zwaarder het mobieltje, hoe steviger de telefoonhouder moet zijn.

couple of business persons

Voordat je een specifiek model kiest, moet je aandacht besteden aan de kenmerken van je mobiele telefoon.
(Bron: Olena Kachmar: 75500120/ 123rf.com)

Kun je telefoonhouders voor de auto ook voor andere doeleinden gebruiken?

Als je naar onze selectie van de beste telefoonhouders voor de auto kijkt, kun je zien dat sommige van de aanbevolen modellen andere functionaliteiten bevatten dan alleen de bevestiging van de telefoon. De twee meest voorkomende zijn: de ventilatie van de mobiele telefoon om oververhitting te voorkomen en het opladen van de batterij, draadloos of via USB.

Welke telefoonhouder voor de auto is het  meest geschikt voor mij?

Voordat je een specifiek model kiest, moet je aandacht besteden aan de kenmerken van je mobiele telefoon, van je auto en ook aan de behoeften en het gebruik dat je er aan gaat geven. Sommige telefoonhouders zijn universeel en kunnen worden gebruikt voor elke telefoon en andere kunnen ook gebruikt worden voor andere soorten elektronische apparaten.

Wat zijn de voor- en nadelen van een telefoonhouder voor de auto?

Zoals met elk ander product is het een goed idee om de goede en slechte kanten van een telefoonhouder tegen elkaar af te wegen voordat je je aankoop doet. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voor- en nadelen van het kopen van een telefoonhouder voor de auto, grafisch weergegeven in de volgende tabel met uitleg:

Voordelen
  • Simpel ontwerp en eenvoudige installatie.
  • Betaalbare prijs.
  • Verbetert de veiligheid op de weg.
  • Je kunt je telefoon opladen (bij sommige modellen).
Nadelen
  • Het neemt ruimte in beslag in je auto.
  • Het kan minder esthetisch zijn.

Wat zegt onze wet over telefoonhouders in de auto?

In de auto bezig zijn met een mobiele telefoon als deze in een houder in het dashboard zit, is niet strafbaar. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden in hoger beroep beslist in een zaak rond een automobilist uit Sneek, die vorig jaar werd veroordeeld tot een boete van 239 euro.

Victor SchildkampJournalist nieuwsdienst AD

”Waarom mag je wel je navigatie bedienen maar niet je navigatie op je telefoon? Wat is het verschil? Het gerechtshof geeft nu duidelijkheid: vastpakken van de telefoon is verboden, bedienen als-ie in een standaardje zit niet. Dus: navigeren op je foon mag als je hem maar niet vastpakt”

Dat betekent niet dat het bedienen van een telefoon in een houder geen boete kan opleveren, want als het leidt tot gevaarlijk rijgedrag kan de politie wél ingrijpen. “Dus als iemand slingerend over de weg gaat omdat hij een telefoon in een houder bedient, mag de politie proces-verbaal opmaken”, stelt het OM.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een telefoonhouder voor de auto om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de smartphone houder die je nodig hebt:

Ontwerp

Het eerste criterium dat we in dit hoofdstuk zullen noemen, heeft te maken met esthetiek. Eerder hebben we er al op gewezen dat één van de nadelen van de smartphone houder juist het doorbreken van de esthetische balans van het voertuig was. Om dit te voorkomen, moet je rekening houden met de kleur van de bekleding en het dashboard en het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

Tegenwoordig zijn veel dashboards met leer bekleed en dit zorgt voor verschillende texturen en contrasten. Hetzelfde geldt voor de stoelen, die met leer of andere materialen bekleed kunnen zijn en min of meer neutrale kleuren bieden. Voor de meest gedetailleerde gebruikers zal dit dan ook het eerste criterium zijn waarmee rekening moet worden gehouden.

phone holder

Vergeet niet dat langdurige blootstelling aan de zon op de voorruit of het dashboard een corrosief effect heeft op de verflaag.
(Bron: Varin Rattanaburi: 60228110/ 123rf.com)

Functionaliteit

Dit criterium hangt nauw samen met het beoogde gebruik van de telefoonhouder voor je auto. Als je alleen een houder wilt die als zodanig werkt – en het gebruik ervan beperken tot het vastzetten van de mobiele telefoon – dan zijn de eenvoudigste modellen op de markt voldoende. Als je echter wilt dat het dient als oplaadbasis voor de telefoon, dan moet je modellen met deze functie zoeken.

Duurzaamheid

Als je niet vaak een nieuwe wilt kopen, maar liever een smartphone houder voor in de auto wilt die langer meegaat, dan zal je de goedkoopste modellen op de markt moeten vergeten, want die zijn gemaakt van lage kwaliteit kunststof. Ze zullen snel verbleken – vooral als ze worden blootgesteld aan de zon op de voorruit of het dashboard – en ze zijn veel kwetsbaarder als je ze hanteert.

Mobiele telefoonstandaards gemaakt van meer resistente kunststoffen zullen beter bestand zijn tegen continue gebruik – het plaatsen en dagelijks verwijderen van de telefoon – en de kleurtint zal iets beter bestand zijn tegen de zon. Een andere optie is gemetalliseerde houders – waar ook verschillende kwaliteiten van zijn – of de lichtere, die van koolstofvezel. Want hoe minder gewicht, des te minder bestaat de kans op loslaten.

Bestuurdersprofiel

Een ander fundamenteel aspect dat moet worden geëvalueerd voordat je een keuze maakt, heeft te maken met de gebruiker. Fysieke kenmerken en rijstijl of rijgedrag zijn onder andere belangrijk. Hoe langer je bent, hoe groter de kans dat je kiest voor telefoonhouders die op de voorruit of het dashboard kunnen worden geplaatst om een oncomfortabele houding te voorkomen.

Wat het rijgedrag betreft, moet er bovendien op worden gewezen dat de professionele rijders die hun hoofdactiviteit achter het stuur uitoefenen, namelijk de taxichauffeurs, de chauffeurs van het openbaar vervoer, expediteurs en vervoerders, een op hun behoeften afgestemde telefoonhouder moeten kiezen. Voor navigators kan bijvoorbeeld een horizontale oriëntatie geschikter zijn.

Compatibiliteit

Het laatste punt van deze lijst betreft de compatibiliteit van de smartphone houder met je telefoon. Afhankelijk van de afmetingen van het apparaat, kun je kiezen voor vaste houders die zich aanpassen aan de fysieke kenmerken van de mobiele telefoon of kun je kiezen voor een flexibel model. Er zijn bijna universele modellen die geschikt zijn voor zeer uiteenlopende afmetingen door middel van beweegbare lipjes.

Dit kenmerk is belangrijk, omdat men tegenwoordig vaak van mobiele telefoon verandert en de gebruikers zijn altijd op zoek naar de modernste technologie, functies en ontwerpen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat als je de telefoonhouder voor auto’s met een extern apparaat – bijvoorbeeld dat van een andere inzittende van het voertuig – wilt gebruiken, je flexibiliteit nodig hebt.

Samenvatting

We hebben de belangrijkste kenmerken, voor- en nadelen, de beste modellen en aankoopcriteria van telefoonhouders voor de auto gezien. Uiteraard is de uiteindelijke beslissing aan de koper, die over voldoende informatie moet beschikken om een keuze te kunnen maken zonder het risico te lopen zich te vergissen. De beste aankopen zijn altijd die aankopen die gemaakt worden na een proces van onderzoek, analyse en vergelijking.

Het is de moeite waard om nogmaals te wijzen op het belang van deze artikelen voor het voorkomen van ongevallen en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het gebruik ervan is vooral aangewezen voor die professionals die hun mobiele telefoon operationeel moeten hebben tijdens het rijden en ook voor gebruikers die geen gesprek willen missen terwijl ze achter het stuur zitten.

Vond je ons artikel over telefoonhouders voor de auto interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte smartphone houder kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Varin Rattanaburi: 58033776/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Ik ben journalist. Momenteel werk ik als freelance vertaler en content schrijver voor verschillende websites en publicaties in verschillende landen. Voor die tijd heb ik vier jaar in Liverpool gewoond en gewerkt, waar ik Engels heb geleerd. Ik spreek en schrijf ook vloeiend Portugees en hoop binnenkort een andere taal te leren. In mijn vrije tijd studeer ik rechten.
Femke Oosterman Redactrice & cultuurliefhebster
Talenfreak, reisgek en cultuurliefhebber. Al deze eigenschappen maken deel uit van mijn werk als redacteur en vertaler.Ik ben altijd online op zoek naar de nieuwste fitnessgadgets en naar de laatste snufjes voor in en om het huis. Met zoveel nieuwe mogelijkheden die constant op de markt verschijnen, hoop ik dat mijn artikelen je van pas zijn gekomen bij het ontdekken van de nieuwste producten.