telescoop in sterrennacht
Laatst bijgewerkt: 14-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Anders dan men vooral in Italië nog wel beweert, heeft Galileo Galilei de telescoop niet uitgevonden. Hij vond de Hollandse kijker op de markt. Dit vroege type telescoop was omstreeks 1608 in Middelburg uitgevonden door Lippershey. De telescoop werd uitgevonden vanwege het verlangen van de mens om het universum te begrijpen en de sterren beter te bereiken.

Er zijn veel namen van grote wetenschappers die verband houden met de ontwikkeling van de telescoop. Sommige namen die worden genoemd klinken je vast bekend in de oren, zoals Isaac Newton, Johannes Kepler en Christiaan Huygens. Al die jaren is er iets onveranderd gebleven: de fascinatie die het observeren van de lucht bij de mens opwekt. Wat is nou een betere manier om deze fascinatie te voeden, dan met een telescoop? In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten over dit instrument.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten telescopen. Om te beginnen kun je onderscheid maken tussen de telescopen waarmee je op aarde kijkt enerzijds en de astronomische telescopen anderzijds. Van de laatst genoemde zijn er drie soorten: refractor, reflector en catadioptische telescopen.
 • Het diafragma is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van een telescoop, omdat het de hoeveelheid licht bepaalt die in het instrument valt. Een hoger diafragma betekent een scherper beeld.
 • Als je een telescoop koopt, is het eerste wat je duidelijk moet hebben, waar je de telescoop voor wilt gebruiken. Vervolgens moet je letten op andere belangrijke kenmerken zoals het diafragma, de brandpuntsafstand en de maximale vergroting van de telescoop.

Onze selectie: De beste telescopen op de markt

Hieronder vind je een selectie met de beste telescopen die op de markt verkrijgbaar zijn. De selectie bestaat uit een aantal zeer uiteenlopende modellen. Je vindt er bijvoorbeeld een telescoop voor beginners, maar ook voor mensen die al wat bekender zijn met het gebruik van het apparaat. Alle producten uit deze lijst hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Tidigare Rekommendationer

De beste telescoop voor kinderen

De National Geographic Lenzentelescoop is een compacte lichtgewicht telescoop voor thuis of op reis. Dankzij het lichte gewicht en het aluminium statief is de telescoop ideaal voor beginnende observeerders van de sterrenhemel of voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar de planeten om ons heen.

Het product valt op door zijn goedkope prijs. De lens heeft een diameter van 50 mm en een brandpuntsafstand van 360 mm.

De beste telescoop met een lensopening van 76 mm

In samenwerking met National Geographic heeft Bresser een zeer aantrekkelijk serie instrumenten uitgebracht waaronder deze lenzentelescoop met een lensopening van 76 mm en een brandpunt van 700 mm.

Dit is een ideaal instrument voor de beginnende astronoom. Het instrument is eenvoudig in elkaar te zetten en te gebruiken. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is prima in orde. Voor een vriendelijke prijs krijg je namelijk een zeer helder beeld.

De beste telescoop als de ideale reisgenoot

Ga je op reis en ben je van plan de sterrenhemel te bekijken? Dan is deze telescoop van Celestron iets voor jou. De draagbare telescoop is de ideale reisgenoot. Met zijn compacte formaat en gebruiksgemak zet je de Travelscope 50 in een mum van tijd in elkaar. Je hoeft daarna alleen nog maar te richten, scherp te stellen en genieten maar.

De telescoop wordt bovendien geleverd in een mooie draagtas. Dat is handig voor als je op reis bent.

De beste telescoop voor gevorderden

Ga je al langer mee in de wereld van de astronomie en ben je op zoek naar een geavanceerder model? Kijk dan eens naar deze telescoop van Celestron. Je kunt de telescoop besturen via de geïntegreerde WiFi-functie en de gratis Celestron SkyPortal-app.

De Astro Fi 130mm Newtonian met behandelde glazen lenzen zorgen voor een uitstekend zicht op de maan, planeten, sterrennevels en meer. Het is even oefenen met afstellen, maar daarna heb je gegarandeerd heel veel kijkplezier.

[/kb_productlist]

Shopgids: Alles wat je moet weten over telescopen

Bij het kopen van een telescoop is het essentieel dat je rekening houdt met een aantal belangrijke zaken. Vergeet niet dat er een grote verscheidenheid aan telescoopmodellen bestaat en dat die niet allemaal dezelfde functies bieden. Om je te helpen de telescoop te vinden die het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de belangrijkste vragen over dit product.

Man Met Boek Dichtbij Telescoop

Telescopen zijn opgebouwd uit een reeks elementen, elk met een specifieke functie binnen het instrument. 
(Bron: Victor Kuznetsov: 83652201/ 123rf.com)

Wat zijn telescopen precies?

Telescopen zijn optische instrumenten die zijn ontworpen om verre objecten te observeren, en dan vooral hemellichamen zoals planeten en sterren. Ze zijn een ​​belangrijk instrument binnen de astronomie. De verdere ontwikkeling van het instrument is daarom nauw verbonden met dit wetenschappelijke discipline. Een telescoop lijkt veel op een verrekijker, maar een verrekijker is bedoeld voor gebruik op aarde, terwijl een telescoop vooral bedoeld is voor astronomische waarnemingen.

Uit welke onderdelen bestaat een telescoop?

Telescopen zijn opgebouwd uit een reeks elementen, elk met een specifieke functie binnen het instrument. Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste onderdelen van een telescoop zijn:

 • Objectief: Dit kan een lens of een spiegel zijn. Het is het element waardoor het licht in de telescoop binnenvalt. Hoe groter de opening of diameter, hoe meer licht het opvangt.
 • Zoeker: Maakt het mogelijk het object dat wordt waargenomen te lokaliseren en vast te zetten.
 • Buis: Dit is het grootste onderdeel van de telescoop, waarop de meeste elementen zich bevinden.
 • Oculair: Een lens of lenzenstelsel waarmee het door het objectief gevormde beeld kan worden waargenomen met het oog. Het oculair heeft de functie om het beeld te vergroten of te verkleinen.
 • Montuur: Ondersteunt de telescoop. Dit is het onderdeel waar het statief aan de buis is bevestigd.
 • Statief: Dient ter ondersteuning voor de telescoop en geeft het instrument de nodige stabiliteit.

Wat zijn de voor- en nadelen van telescopen?

Telescopen bieden tal van voordelen. Ben je toch nog aan het twijfelen of een telescoop voor jou interessant is? Ons team van experts zette de voor en –nadelen voor je op een rij. Je vindt ze hieronder:

Voordelen
 • Zijn het ideale instrument om met astronomie te beginnen
 • Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan modellen op de markt verkrijgbaar
 • Je kunt zeer goedkope telescopen vinden
 • Telescopen bieden een leuke en plezierige manier om alles over de astronomie te leren, ook voor kinderen
 • Het gebruik van een telescoop is zeer veelzijdig
 • Er zijn speciale reismodellen die je eenvoudig mee op pad neemt
 • Telescopen bieden over het algemeen betere prestaties dan verrekijkers
Nadelen
 • Soms moet je de telescoop zelf in elkaar zetten, hoewel dit meestal gelukkig geen ingewikkelde taak is
 • Voor het grootste plezier is het handig om op zijn minst enige basiskennis van het onderwerp te hebben

Waar gebruik je een telescoop voor?

Telescopen worden vooral aanbevolen voor natuurliefhebbers. Hiervoor hoef je niet eens gek van astronomie te zijn. Je kunt een telescoop namelijk ook gebruiken als verrekijker om bijvoorbeeld wilde dieren te observeren. Het belangrijkste en meest voorkomende gebruik van een telescoop is echter om hemellichamen te observeren.

Terwijl een verrekijker vooral gemaakt is om voorwerpen op relatief korte afstand uit te vergroten, wordt een telescoop dus veelal gebruikt voor sterrenkundige doeleinden. Astronomische telescopen zijn het perfecte instrument om in de wereld van de astronomie te beginnen. Ze zijn ook een geweldig cadeau voor kinderen en tieners.

Welke soorten telescopen zijn er?

Er zijn verschillende soorten telescopen waar je uit kunt kiezen. Het eerste onderscheid dat gemaakt wordt is tussen de telescopen voor gebruik op aarde enerzijds en astronomische telescopen anderzijds. Deze laatste soort kun je vervolgens weer indelen in 3 soorten: refractor, reflector en catadioptische telescopen. In de volgende tabel zie je de belangrijkste kenmerken van elk van deze drie typen:

Refractor telescoop Reflector telescoop Catadioptische telescoop
Onderdelen Bij deze telescoop wordt een lens als objectief gebruikt. Gebruikt gebogen spiegels. Samengesteld uit een combinatie van lenzen en spiegels.
Wat kun je ermee bekijken? Ideaal voor het observeren van de maan en planeten, hoewel ze niet voldoende focussen op nevels en andere deepsky-objecten. Ideaal voor het observeren van nevels en verre sterrenstelsels. Geschikt voor astrofotografie en een uitstekende keuze voor waarnemingen vanaf de grond om de planeten, maan en sterren te zien.
Belangrijkste kenmerken Heeft weinig onderhoud nodig. Zeer eenvoudig in gebruik en op te bouwen. Hun optische kwaliteit is minder goed dan die van de refractor telescopen. Hebben een beter vermogen om te scherp te stellen.
Vervoer De lenzen zullen niet verkeerd worden uitgelijnd wanneer ze worden vervoerd. Groter en zwaarder. Het compacte ontwerp zorgt ervoor dat je de telescoop gemakkelijk vervoert.
Prijs Duurder dan de spiegeltelescopen. Meestal het goedkoopst. De duurste van de drie.

Welke hemellichamen zijn door beginners te zien met een telescoop?

Met een telescoop voor beginners kun je manen, planeten, sterrenstelsels en nevels observeren. Logischerwijs hangt de scherpte van het beeld af van de kwaliteit van het instrument dat je gebruikt. In ieder geval is de maan het gemakkelijkst te observeren zonne-object, dankzij zijn grootte en helderheid, en omdat hij het dichtst bij de aarde staat.

Op de maan kun je verschillende geografische kenmerken zien zoals zeeën, valleien en kraters. Wat betreft de planeten, zijn over het algemeen Venus, Mars, Jupiter en Saturnus de planeten die je het beste kunt zien. Je kunt ook kometen, clusters en melkwegstelsels observeren. Voor het ochtendkrieken is de beste tijd, zo rond een uur of twee. Maar eerder kan ook, vanaf tien uur kun je al sterren zien.

melkweg bij dageraad en silhouet van een telescoop

Voor het ochtendkrieken is de beste tijd, zo rond een uur of twee. Maar eerder kan ook, vanaf tien uur kun je al sterren zien.
(Bron: Claudio Ventrella: 47673450/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je overweegt om een ​​telescoop aan te schaffen, wil je waarschijnlijk wel weten wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn waar je rekening mee moet houden. Om je hierbij te helpen, hebben we de factoren geselecteerd die naar onze mening het belangrijkst zijn. Je vindt ze hieronder. De criteria helpen je de telescoop te vinden die het beste bij je past:

Gewenst gebruik

Voor het maken van waarnemingen op aarde heb je een ander type instrument nodig dan voor astronomische waarnemingen. Elke soort telescoop heeft bovendien zijn sterktes en zwaktes waarin je zelf bepaalt wat je kiest, afhankelijk van wat je wilt waarnemen en hoevaak je de telescoop zult gebruiken. Om deze reden is dit het eerste en tevens het belangrijkste aankoopcriterium waar je rekening mee moet houden bij je aankoop.

Het is te vergelijken met ieder ander geavanceerd product. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om een ​​computer te kopen voor professioneel gebruik als wanneer je een computer koopt om je kinderen kennis te laten maken met het apparaat. Hetzelfde geldt voor telescopen. Als je op zoek bent naar een telescoop voor kinderen of andere beginners, raden we je aan om voor een goedkope en gemakkelijk te gebruiken telescoop te kiezen.

meisje kijkt naar de sterren

Met een telescoop voor beginners kun je manen, planeten, sterrenstelsels en nevels observeren. Logischerwijs hangt de scherpte van het beeld af van de kwaliteit van het instrument dat je gebruikt.
(Bron: Allexxandar: 47066493/ 123rf.com)

Diafragma

Het diafragma is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een telescoop. De opening van de lens bepaalt de hoeveelheid licht die in het instrument valt. Hoe groter het diafragma, hoe scherper het beeld. De waarde wordt meestal uitgedrukt in millimeters (mm).

Hoewel het in sommige gevallen ook in centimeters (cm) uitgedrukt kan worden.

Een interessante optie om mee te beginnen kan een refractie telescoop zijn met een diafragma tussen de 60 en 90 mm. Of een reflector telescoop met een opening tussen de 100 en 200 mm. Als je iets meer geld te besteden hebt, kun je de marges wat smaller maken en kiezen uit telescopen met een diafragma tussen de 80 en 90 mm voor een refractor telescoop, en een diafragma van ongeveer 150 mm voor een reflectortype.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand is een ander kenmerk van telescopen waar je niet omheen kunt. De brandpuntsafstand van een lens of spiegel is gedefinieerd als de afstand tussen de lens en het punt waar lichtstralen, die evenwijdig aan de optische as invallen, na door de lens samenkomen omdat zij in de lens van richting zijn gebroken. Dat punt heet het brandpunt of de focus van de lens.

Als de brandpuntsafstand kort is, bijvoorbeeld minder dan 6, is de telescoop licht en daarom beter in het tonen van zwakke objecten zoals nevels of sterrenstelsels. Als de brandpuntsafstand daarentegen erg lang is, bijvoorbeeld meer dan 8, is het apparaat ideaal om de sterren van het zonnestelsel te observeren. Voor beginners ligt een goede brandpuntsverhouding tussen de 5 en 10.

Michiu KakuAmerikaans theoretisch natuurkundige
“De introductie van de telescoop in de 17e eeuw markeerde de eerste revolutie in de kosmologie. Met behulp van de telescoop kon Galileo Galilei, uitgaande van het werk van de grote astronomen Nicholas Copernicus en Johannes Kepler, voor het eerst de hemel openen voor serieus wetenschappelijk onderzoek.”

Maximale vergroting

In de regel wordt gezegd dat de limiet van de vergrotingen tweemaal het diafragma in millimeters moet zijn. Het heeft immers weinig zin om een ​​telescoop met een grote maximale vergroting aan te schaffen als het beeld niet scherp is. Verder is het handig om te weten dat de vergroting uiteindelijk niet afhankelijk is van de telescoop zelf, maar van het oculair.

Daarom is het belangrijk dat je een oculair kiest met een groot gezichtsveld, het liefst met een diafragma tussen de 25 mm en 40 mm. Dit soort oculairs worden vaak niet standaard bij een telescoop geleverd. Je zult het oculair dus waarschijnlijk apart moeten aanschaffen. Maar geloof ons, het zal de investering op de lange termijn meer dan waard zijn!

Montuur

Een goede telescoop is nutteloos als deze niet gepaard gaat met een stevig frame. Een montuur dat onstabiel is of geen nauwkeurige bewegingen toelaat, maakt een goede observatie erg lastig. De drie meest voorkomende soorten monturen zijn: altazimuth, equatoriaal en het geautomatiseerde zoeksysteem. In de volgende tabel laten we je zien wat de verschillen tussen deze drie soorten zijn:

Althazimuth Equatoriaal Geautomatiseerd zoeksysteem
Kenmerken Hiermee is het mogelijk om direct horizontale en verticale bewegingen uit te voeren. Werkt door zijn as evenwijdig aan de rotatieas van de aarde aan te passen. Dankzij de elektronische componenten wordt het zoeken naar hemellichamen heel eenvoudig.
Voordelen Zeer eenvoudig te gebruiken, neemt weinig ruimte in en is vaak goedkoop. Je kunt een ster volgen door simpelweg aan een wieltje te draaien. Het was nog nooit zo eenvoudig om de verschillende hemellichamen te vinden.
Nadelen De sterren moeten handmatig worden gevolgd. De prijs is vaak hoger. Bovendien nemen ze meer ruimte in beslag.

Je moet eerst leren hoe je ermee om moet gaan.

Veel hogere prijs.

Vraagt iedere keer om een zeer nauwkeurige oriëntatie.

Samenvatting

Telescopen zijn instrumenten waarmee je de lucht en de verschillende hemellichamen kunt observeren. Met een goede telescoop is het mogelijk om de objecten uit de ruimte van dichtbij te bekijken. Voor het ochtendkrieken is de beste tijd, zo rond een uur of twee. Maar eerder kan ook, vanaf tien uur kun je al sterren zien. In de selectie hierboven ontdek je wat de beste modellen zijn.

Terwijl een verrekijker vooral gemaakt is om voorwerpen op relatief korte afstand uit te vergroten, wordt een telescoop veelal gebruikt voor sterrenkundige doeleinden. Astronomische telescopen zijn daarmee het perfecte instrument om in de wereld van de astronomie mee te beginnen. Ze zijn ook een geweldig cadeau voor kinderen en tieners. Als je een telescoop koopt, moet je op een aantal belangrijke kenmerken letten. In deze shopgids vertellen we je welke.

Heeft onze shopgids over telescopen je geholpen in je zoeksessie naar de beste telescoop? Laat hieronder dan je reactie achter! Of deel het artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.

(Bron van de header afbeelding: Claudio Ventrella: 47673436/ 123rf.com)

Recensies