Laatst bijgewerkt: 22-10-2019

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

23Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

De televisie blijft een belangrijke rol spelen in onze omgeving. Alhoewel het waar is dat de televisie steeds meer competitie heeft, is het ook zo dat het zich steeds moet vernieuwen. Daarom biedt de televisie ons steeds meer materiaal en meer kanalen. Er bestaan betaalde kanalen, publieke en commerciële kanalen, internationale en zelfs die worden uitgezonden op internet.

Gezien deze nieuwe ontwikkelingen zijn de televisie decoders een fantastische mogelijkheid om de televisie een nieuw leven in te blazen door het aanbod van kanalen te verrijken, door een verbinding met internet en door spelletjes te kunnen spelen op de televisie. Doordat het aanbod van televisie decoders blijft groeien, worden de prestaties ook steeds beter.Belangrijk om te weten

 • Met televisie decoders is het mogelijk om te genieten van een groot aantal televisiekanalen, waarvan vele niet op een andere manier toegankelijk zijn. Veel van deze kanalen zijn internationaal of buitenlands die anders niet beschikbaar zijn in Nederland.
 • De twee meest voorkomende besturingssystemen van televisie decoders zijn Linux en Android. De keuze tussen deze twee is een van de belangrijkste die je moet maken op het moment dat je er een gaat aanschaffen.
 • Tegenwoordig hebben de televisie decoders steeds meer functies. Sommige kun je zelfs bijna beschouwen als een computer die verbonden is met je televisie.

Onze Selectie: De beste televisie decoders op de markt

Hieronder presenteren we je een Ranking die we voor je hebben samengesteld met de vijf beste televisie decoders die er tegenwoordig op de Nederlandse markt te vinden zijn. We hebben geprobeerd om een zo divers mogelijke keuze te maken, maar we hebben daarbij altijd gelet op een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Thomson THC300

Als je op zoek bent naar een televisie decoder van de nieuwe generatie, is de Thomson THC300 een goede optie. De THC300 kan namelijk meer dan alleen SD- en HD-kanalen ontvangen in digitaal formaat. Deze decoder heeft de beschikking over een opname en timeshift functie waardoor het kijken van je favoriete films en programma’s heel eenvoudig wordt.

Wanneer de ontvanger is aangesloten op een digitale audioversterker biedt deze decoder surroundgeluid. Door de USB poort verander je gemakkelijk de televisie in een multimediastation en kun je genieten van eersteklas beeld en geluid. Bovendien voldoet het compacte ontwerp aan de nieuwste technologie.

Strom 505

Deze televisie decoder voor Full HD beeldweergave is een ideaal apparaat als je om je oude televisie nieuw leven in te blazen of een computerscherm op een andere manier te gebruiken. Hij heeft beschikking over een USB poort en een HDMI en Scart verbinding en bovendien een RCA audio-uitgang. Daarnaast is de installatie eenvoudig en snel uit te voeren.

Het heeft de functie van oudertoezicht en kan multimedia vertonen, zodat je ook je eigen materiaal kan bekijken. Een HDMI kabel en een praktische afstandsbediening worden meegeleverd. De prijs van deze televisie decoder is bovendien erg voordelig.

Echosat 20900

Deze Echosat 20900 satellietontvanger staat bekend om zijn vermogen om zich qua audio, video, geluid en beeldkwaliteit van andere digitale ontvangers te onderscheiden. De beelden zijn in Full HD beschikbaar en tevens zijn er HDMI en SCART verbindingen aanwezig. Ook heeft hij een dubbele USB 2.0 poort.

Bij deze satellietonvanger is een HDMI kabel en een gemakkelijk te gebruiken afstandsbediening inbegrepen. Dit is zonder twijfel één van de meest geavanceerde apparaten die op dit moment op de markt te verkrijgen zijn.

HB Digital HD Receiver

Deze uitmuntende televisie decoder is eenvoudig in gebruik en levert beeld in Full HD kwaliteit. Door de externe harde schijf via de USB poort aan te sluiten, wordt het apparaat een multimediastation en biedt het de kijker dus meer flexibiliteit bij de planning van zijn of haar televisieavond.

Door de compacte behuizing, het lage energieverbruik, de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding is dit een uitstekende keuze voor een televisie decoder.

Engel RS8100Y

De Edision Progressive Hybrid Lite is een full high definition DVB-C-ontvanger met een bijzonder compacte behuizing en een grote keuze aan functies. Deze decoder biedt een HDMI ingang en USB poort. Met een resolutie tot 1080p kun je genieten van de ultieme filmavond.

Het pakket van deze decoder kun je uitbreiden met een aantal randapparaten, zoals een externe led-display en een USB-hub met 4 poorten. Wat wel bij deze televisie decoder wordt meegeleverd is een HDMI-kabel van 1,5 meter en een handige afstandsbediening.

Shopgids: Alles wat je moet weten over televisie decoders

Op het moment dat je een televisie decoder aan gaat schaffen is het goed om rekening te houden met een aantal belangrijke vragen. Je weet vast wel dat er verschillende modellen decoders bestaan die verschillende prestaties leveren. Daarom proberen we in de sectie hieronder een aantal twijfels die je mogelijk kunt hebben, weg te nemen.

Disfrutando de una pelicula

Met televisie decoders kun je van een enorme hoeveelheid televisiekanalen genieten.
(Bron: Guillem: 50532995/ 123rf.com)

Wat zijn televisie decoders precies?

Televisie decoders of ook wel ontvangers genoemd, zijn elektronische apparaten die analoge en digitale signalen ontvangen en die vervolgens decoderen om ze op het televisiescherm te laten zien. Op deze manier kun je op je televisie of je computerscherm televisiekanalen zien waar je op een andere manier geen toegang tot hebt.

Hoe werken televisie decoders?

Om ervoor te zorgen dat data snel getransporteerd worden, worden ze gecomprimeerd verstuurd. Helaas kunnen televisies deze gecomprimeerde data niet lezen. Wat televisie decoders dus eigenlijk doen is deze gecomprimeerde data transformeren (decoderen of vertalen) naar data die de televisie wel begrijpt.

Coneccion AV

Televisie decoders hebben verschillende functies.
(Bron: Angchakan: 103366260/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van televisie decoders?

De enorme populariteit van de televisie decoders is te danken aan de grote voordelen die ze bieden. Het grootste voordeel is zonder twijfel dat we kunnen genieten van honderden televisiekanalen en op die kanalen een ongelofelijke hoeveelheid nieuwe televisieprogramma’s. Tevens is het dus mogelijk om een oude televisie om te vormen in een digitale televisie.

Bovendien bieden de decoders een serie functies die de mogelijkheden van veel televisies uitbreiden. Wat een erg interessante mogelijkheid is, is om de televisie te verbinden met het internet. Door dit te doen, kun je, afhankelijk van het gebruik dat er van wilt maken, door de aankoop van een decoder veel geld besparen.

Voordelen Nadelen
Dankzij de decoders kunnen we televisies een nieuw leven inblazen of een computer beeldscherm in een digitale televisie veranderen. Het ontwerp van een aantal is niet echt heel erg mooi.
Decoders bieden de mogelijkheid om te genieten van honderden kanalen en openen daarmee de deur naar nieuw beeldmateriaal. Het is een dynamische technologiesector waardoor je vroeger misschien een heel nieuw apparaat had moeten aanschaffen om bepaalde kanalen te kunnen zien.
Met decoders heb je mogelijk toegang tot een hoeveelheid buitenlandse kanalen. Je kunt een programma op een kanaal bekijken terwijl je navigeert op andere kanalen.
Decoders hebben een soort ouderlijk toezichtfunctie zodat kinderen geen toegang hebben tot ongeschikte beelden.  
Veel decoders hebben toegang tot internet om de software te actualiseren en films en apps te downloaden.

Waarvoor dienen televisie decoders?

Televisie decoders dienen vooral om televisie te kunnen kijken en om te kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan televisiekanalen. Met een televisie decoder heb je toegang tot veel meer kanalen dan met een conventionele kabeltelevisie. Onder de kanalen waar je met een decoder toegang tot hebt steken de internationale er boven uit. Ideaal om te genieten van wat er wereldwijd op film- en seriegebied geproduceerd wordt.

Met een televisie decoder kun je bovendien programma’s opnemen en televisie te kijken in Full HD kwaliteit. Sommige gebruikers kijken met een decoder kanalen waar je normaal gesproken een abonnement voor nodig hebt, zonder aan dat abonnement vast te zitten. Dit is echter niet toegestaan en kan juridische consequenties hebben!

Johan CruijffNederlandse voetballer

“Je bent net zoveel waard als de tijd die je op TV komt.”

Heeft het zin om een televisie decoder aan te schaffen?

Als je een fervent televisiekijker bent en graag van nieuwe kanalen wilt genieten, is het antwoord natuurlijk ja. Op langere termijn is het waarschijnlijk goedkoper om een decoder aan te schaffen dan een betaalde service. Als je bovendien geïnteresseerd bent in televisiekanalen die niet op de Nederlandse televisie worden uitgezonden, is het een hele goede keuze. Met een decoder verander je je televisie bovendien in een smart tv!

Utilizando decodificador

Linux en Android zijn de meest gebruikte besturingssystemen voor televisie decoders.
(Bron: Bogicevic: 38719063/ 123rf.com)

Welke besturingssystemen gebruiken televisie decoders?

Net zoals de meerderheid van de elektronische apparaten hebben televisie decoders een besturingssysteem nodig om te functioneren. Tegenwoordig zijn de twee meest voorkomende besturingssystemen Linux en Android. De keuze voor de een of de ander bepaalt zeker weten voor een groot deel de eigenschappen van de decoder.

Android heeft het voordeel dat het makkelijker en sneller configureert. De interface is zeker weten meer intuïtief dan die van Linux. Linux is daarentegen veel beter af te stellen op persoonlijke voorkeuren. Daarbij is het ook nog een open source besturingssysteem wat als voordeel heeft dat het veel flexibeler is.

Aparatos para tv

Televisie decoders zijn elektronische apparaten die signalen ontvangen en transformeren.
(Bron: Irynal: 117303138/ 123rf.com)

Wat betekent de afkorting IKS?

De afkorting IKS staat voor de Engelse term Internet Key Sharing. Naar het Nederlands vertaald zou dat ongeveer staan voor sleutels delen op internet. Het gaat om een bepaalde technologie waarbij de decoders via bepaalde internetpagina’s verbonden zijn en daardoor continu geactualiseerd worden.

Welke soorten televisie decoders bestaan er?

Simpel gezegd kunnen we zeggen dat er twee soorten televisie decoders bestaan. Aan de ene kant zijn er de TDT decoders en aan de andere kant de satelliet decoders. De eersten worden gebruikt om oude televisies aan te passen aan de digitale televisie. De laatsten bieden de mogelijkheid om een grote hoeveelheid kanalen via de satelliet te ontvangen.

Type EIgenschap
TDT decoders Bieden de mogelijkheid om oude analoge televisies aan te passen aan de digitale televisie.

Hun prijs is werkelijk voordelig aangezien hun functies vrij eenvoudig zijn.

Satelliet decoders Bieden de mogelijkheid om een grote hoeveelheid kanalen via de satelliet te ontvangen waardoor het beschikbare aanbod kanalen en programma’s wordt vergroot.

Hun prijs kan vrij hoog liggen, vooral wanneer ze hogere prestaties bieden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment van de aanschaf van een televisie decoder is het aan te raden om een aantal criteria in gedachten te houden. Om je bij dit selectieproces te helpen, hebben we een aantal criteria uitgekozen die wij belangrijk achten. We hopen dat ze je helpen om te kiezen en in het bijzonder bij een keuze voor een decoder met een uitstekende kwaliteit-prijs verhouding.

 • RAM geheugen en processor
 • Verbinding
 • Besturingssysteem
 • Opname
 • Mogelijkheid om van videotuner te wisselen
 • Andere functies
 • Beeldkwaliteit
 • Merk

RAM geheugen en processor

Het RAM geheugen en de processor zijn cruciaal om te kunnen genieten van een vloeiend beeld en betere prestaties van de functionaliteiten. Over het algemeen is de standaard maximale waarde 1 GB. Het is echter ook al mogelijk om apparaten tegen te komen met nog meer RAM geheugen. Ons advies is hoe meer RAM geheugen, hoe beter.

Wat betreft de processor, die heeft minimaal een snelheid van 1,2 GHz nodig. In elk geval geldt, net zoals bij het RAM geheugen, hoe meer, hoe beter. Het is wel aan te raden om altijd een balans te zoeken. Bijvoorbeeld, een heel hoog RAM geheugen en een heel lage processorsnelheid heeft eigenlijk niet heel veel zin.

Tipos de conexiones

Televisie decoders hebben poorten voor veel verschillende aansluitingen.
(Bron: Ferwurlf: 14966396/ 123rf.com)

Verbinding

De verbinding is een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een televisie decoder aanschaft.

Verzeker je ervan dat je in ieder geval een zogenaamde SCART poort, een RCA verbinding voor audio en een HDMI verbinding hebt. Daarnaast is het handig om een of meerdere USB poorten te hebben.

Tevens is het raadzaam om te kijken of de decoder die je kiest een SD kaartlezer heeft aangezien die net als een USB poort ervoor zorgt dat je extern materiaal af kunt spelen of dat je bepaalde apparaten kunt koppelen. Om dezelfde reden is het ook erg handig dat de decoder een Wifi en/of LAN en Bluetooth verbindingen tot zijn beschikking heeft.

Besturingssysteem

Zoals we eerder al even genoemd hebben, is een van de belangrijkste voordelen van Linux dat het een open source besturingssysteem is. Het is daardoor ontzettend flexibel. Bovendien kan het rekenen op veel verschillende teams met programmeurs die constant nieuwe software, drivers, kanaallijsten en andere hulpmiddelen ontwikkelen.

De apparaten die Android gebruiken als besturingssysteem hebben op hun beurt het voordeel dat ze het mogelijk maken om spelletjes en populaire apps zoals YouTube, Netflix of Kodi te gebruiken. Op deze manier kun je een multimedia ervaring hebben die veel meer is geïntegreerd. Het is echter wel zo dat de prijs van Android decoders hoger is dan die van Linux modellen.

Opname

Een erg interessante functie van de televisie decoders is de opname functie waarmee je de programma’s op verschillende kanalen tegelijkertijd kunt opnemen. Let daarom op of de televisie decoder over de opnamefunctie beschikt en of deze tegelijkertijd verschillende kanalen kan opnemen en of dat op een vooraf geprogrammeerde manier kan.

Hieraan gerelateerd is het goed om te kijken wat precies de interne opslagcapaciteit van de televisie decoder is om de opgenomen programma’s op te slaan. Sommige apparaten hebben de beschikking over een USB poort waardoor ze met externe harde schijven verbonden kunnen worden om de opnames op te kunnen slaan.

Mogelijkheid om van videotuner te wisselen

Als je niet voor elk soort signaal een ander apparaat wilt kopen, is het aan te bevelen om een decoder te kiezen die het toelaat om van signaal te veranderen. Op deze manier kun je kiezen tussen satellietsignaal, signaal dat afkomstig is van TDT, van dat van kabeltelevisie, van IPTV of zelfs van een service die je via internet hebt.

Vanzelfsprekend hebben dit soort apparaten een hogere prijs. Het is wellicht de investering wel waard, aangezien je op deze manier geen nieuwe apparaten voor de verschillende soorten services te kopen. Bovendien bespaar je ook aardig wat ruimte. Afgezien van het gemak van maar één apparaat heb je dus ook maar één afstandsbediening!

foco

Een aantal decoders hebben de functie TimeShift om terug te spoelen en een vorige scene te bekijken.

Andere functies

De meest actuele televisie decoders hebben een serie functies tot hun beschikking die de mogelijkheden enorm uitbreiden. Sommigen van hen zijn praktisch onmisbaar tegenwoordig. Met bijvoorbeeld de functie Picture in Picture (PiP) kun je een kanaal bekijken terwijl je op hetzelfde moment in een klein schermpje in de hoek van de televisie een ander kunt zien.

Door de functie Time-Shift kun je een programma bekijken terwijl hij nog op wordt genomen. Deze laatste functie is echt ideaal omdat je niet hoeft te wachten tot het moment dat de opname is voltooid met het kijken naar je favoriete programma. Een andere interessante functie is die het mogelijk maakt om verschillende programma’s op hetzelfde moment op te nemen.

la mayoría de los modelos ofrecen vídeo en Full HD

De grote populariteit van de televisie decoders is te danken aan de vele voordelen die het biedt.
(Bron: Magraphics: 16016661/ 123rf.com)

Beeldkwaliteit

Aangezien de digitale decoders bestaan om televisie te kunnen kijken, is beeldkwaliteit een cruciale factor op het moment dat je kiest welk apparaat je gaat aanschaffen. Het is aan te raden om te kiezen voor eentje met minimaal een HD kwaliteit. De meeste modellen bieden tegenwoordig gelukkig film in Full HD en sommigen zelfs in 4K.

Merk

Het is belangrijk om te kiezen voor een eersteklas merk als je een decoder aanschaft. Daarnaast is het aan te bevelen om een van de nieuwste modellen te kiezen aangezien elk nieuw apparaat die de Nederlandse markt opkomt weer veel betere prestaties levert dan de vorige modellen. Het gaat zonder twijfel om een zeer dynamische sector.

Samenvatting

Televisie decoders geven zonder twijfel de televisie een tweede leven. Op het moment dat je een van deze apparaten gaat kopen, kunnen er natuurlijk een aantal vragen opkomen die niet altijd even makkelijk zijn te beantwoorden. Er bestaan ook nog erg veel merken en modellen waardoor het misschien moeilijk is om te overzien wat de nieuwste ontwikkelingen en de beste aankoop zou kunnen zijn.

Om die reden hebben we deze gids geschreven. We hopen hierin de grootste twijfels te hebben weggenomen. In deze gids hebben we onder andere de belangrijkste aankoopcriteria uitgelegd, zoals de verschillende besturingssystemen, de verschillende soorten verbindingen die er bestaan of de extra functies die een decoder kan hebben.

Tot slot, als je vindt dat deze gids nuttig voor je is geweest in je keuze voor een televisie decoder, twijfel dan niet om een commentaar achter te laten of het te delen op de verschillende social media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Angchakan: 103366260/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Thobias Eggers Cameraman & gadgetfan
Na lange tijd heeft Thobias zijn droom gerealiseerd om zijn eigen thuisbioscoop samen te stellen. Door zijn beroep als cameraman weet hij veel van elektronica. Ook adviseert hij regelmatig vrienden en familie en schrijft hij over zijn technische hobby.