smart tv in zeer moderne houten woonkamer
Laatst bijgewerkt: 24-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

19Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

De televisie is vanaf zijn opkomst in de jaren ’20 van de vorige eeuw, een verbazingwekkende evolutie ondergaan. Wat vroeger bekend stond als een simpele ‘kijkdoos’, is nu veranderd in een slimme tv, die verbinding maakt met het internet en een veelvoud aan functies biedt. Bovendien worden de televisieschermen van tegenwoordig steeds groter, perfect vlak of juist gebogen en bieden moderne televisies een beeldkwaliteit die niet veel jaren geleden nog ondenkbaar was.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de televisie bijna een eeuw na zijn uitvinding nog steeds een erg populair apparaat is. Een groot deel van de vrije tijd van het Nederlandse gezin draait nog steeds om het apparaat heen. Ben je op zoek naar de beste televisie? In deze shopgids vertellen we je alles wat je moet weten.
Belangrijk om te weten

  • Televisies zijn een grote evolutie ondergaan. De smart-tv’s van tegenwoordig kunnen zelfs worden aangesloten op het internet, zodat je op ieder gewenst moment geniet van een groot aantal applicaties en content. Eigenlijk zijn het dus meer entertainmentplatforms geworden.
  • Momenteel zijn de twee schermtypen die de markt domineren LED-LCD- en OLED-schermen. Daarnaast is het ook de moeite waard om de tv’s van Samsung in de gaten te houden, vanwege hun QLED-schermen.
  • Bij de aanschaf van een tv is het belangrijk dat je je niet alleen laat leiden door de grootte van het scherm en de beeldresolutie van het apparaat. Het is essentieel dat je ook rekening houdt met de afmetingen van de kamer waar je de televisie wilt plaatsen, nadenkt over welke functionaliteiten belangrijk voor je zijn en bedenkt of je een tv met HDR-technologie wenst.

Onze selectie: De beste televisies op de markt

Hieronder vind je een selectie met de beste televisies die je op de markt vindt. De lijst bestaat uit een aantal zeer uiteenlopende modellen, van goedkopere tot zeer high-end tv’s. Zo weet je zeker dat er altijd een model voor jou tussen zit. Alle producten zijn geselecteerd vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De beste televisie om films en series te kijken


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Philips 32PFS5803 is een Full HD Smart TV met een 32 inch (81 cm) scherm. Je sluit eenvoudig randapparatuur aan via de USB-ingang of via de HDMI aansluiting om je favoriete films en series te bekijken.

Zo sluit je met gemak je USB-stick, digitale camera, MP3-speler en andere multimediatoestellen aan. Dit is een hele mooie tv voor een passende prijs. De Philips App Gallery biedt je toegang tot de meest gebruikte apps voor een nog betere ervaring.

De televisie met het beste ultra-surround geluid

De LG 43UM7050PLF is een 43 inch (124 centimeter) smart-tv met Ultra HD (4K)-resolutie. De televisie beschikt over een Quad Core Processor, toont geen ruis en biedt beeld met dynamische kleuren en mooie contrasten.

Dankzij de 4K-resolutie ziet alles er haarscherp uit. Je zult urenlang genieten van prachtige beelden. Ook het geluid is beter dan je van tevoren kan bedenken. Een soundbar heb je in ieder geval niet meer nodig. Het apparaat heeft bovendien 3 HDMI-poorten en 2 USB-poorten.

De beste Samsung-televisie

De Samsung UE43RU7100 is onze favoriete Samsung-televisie. De tv heeft alles wat je van een degelijk apparaat mag verwachten, voor een prima prijs. Zijn resolutie is vier keer hoger dan full HD en de beelden zijn haarscherp.

Via de Smart HUB kun je apps als Netflix en Youtube installeren. De Samsung UHD Dimming-technologie verdeelt het scherm als het ware in kleinere zones zodat je ongemerkt meer details ziet. Het apparaat is ook nog eens opvallend eenvoudig in gebruik. Wat wil je nog meer?

De beste goedkope televisie

Ben je op zoek naar een goede televisie maar ben je niet van plan daar direct de hoofdprijs voor te betalen? De NIKKEI NH3216SMART is een HD Smart TV met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De televisie is voorzien van een progressive scan en digital noise reduction.

Het beeld is zo helder, dat het net lijkt alsof je in de bioscoop zit. De televisie heeft een stijlvolle poot waar je hem eenvoudig op neer zet. Dat is handig voor als je je tv niet aan de muur kunt ophangen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over televisies

Er is een groot aanbod aan verschillende modellen televisies en bijbehorende fabrikanten. Dat maakt het soms lastig de beste tv te vinden. Het helpt dan als je rekening houdt met een aantal belangrijke factoren. Niet alle televisies bieden immers dezelfde functies. Om je te helpen de televisie te vinden die het beste bij je past, geven we hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit product.

familie samen televisie kijken

LED tv’s zijn zeer populair momenteel. Een LED tv is dun, biedt een goede beeldkwaliteit en is bovendien energiezuinig. 
(Bron: Rawpixel: 97155443/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van smart-tv’s?

Dankzij hun geweldige functies bieden moderne smart-tv’s tal van voordelen. In de volgende lijst hebben we enkele van de belangrijkste voordelen voor je samengevat:

  • Je geniet met een smart-tv van veel apps en andere toepassingen.
  • Ze kunnen verbinding maken met internet en veel inhoud rechtstreeks vanaf het netwerk afspelen.
  • Hiermee heb je toegang tot on-demand kanalen, zoals Netflix, HBO, Amazon Prime en Sky.
  • Het zijn eigenlijk gewoon entertainmentplatforms geworden, waarmee je zowel een video op YouTube kijkt als je favoriete videogame speelt.
  • Smart-tv’s kunnen verbinding maken met andere apparaten, zoals mobiele telefoons, computers of tablets.
  • Ze hebben een indrukwekkende beeldkwaliteit dankzij technologieën zoals HDR.
  • De in televisies ingebouwde processors verbeteren de beeldkwaliteit daarnaast nog eens extra.

Welke resolutie en schermgrootte zijn het beste voor een televisie?

Er zijn op het internet verschillende meningen te vinden over de relatie tussen de schermgrootte en de beeldresolutie van een televisie. Een van de meest geaccepteerde is de richtlijnen die worden aangeboden door de Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE). We raden je aan hier rekening mee te houden om zoveel mogelijk uit je tv te halen.

Voor televisies met Full HD-resoluties adviseert SMPTE dat de minimale kijkafstand minimaal tweemaal de breedte van het scherm is en dat de maximale afstand niet groter is dan vijf keer dezelfde breedte. Voor UHD- of 4K-resoluties worden de bovenstaande afstanden gehalveerd.

moderne tv op een minimalistische woonkamer

Niet alle fabrikanten gebruiken hetzelfde besturingssysteem op hun smart-tv’s. Sommige merken kiezen voor een eigen interface, terwijl anderen bijvoorbeeld liever Android-TV gebruiken.
(Bron: Keawmorakot: 113422700/ 123rf.com)

Welk besturingssysteem hebben de meeste smart-tv’s?

Niet alle fabrikanten gebruiken hetzelfde besturingssysteem op hun smart-tv’s. Sommige merken kiezen voor een eigen interface, terwijl anderen bijvoorbeeld liever Android -TV gebruiken. Voorbeelden van merken die hun eigen interface gebruiken zijn Samsung met Tizen, LG met WebOS en Panasonic met Firefox OS. Andere merken zoals Haier, Philips, HiSense, TCL, Xiaomi of LeEco, kiezen liever voor Android-TV.

Wat is beter, een flatscreen-tv of een curved tv?

Toen de eerste televisies met gebogen scherm op de markt verschenen, was het idee dat dit soort tv’s een veel betere en meeslependere kijkervaring bieden. Hoewel dit in grote mate ook het geval is, is de waarheid dat je hier alleen onder bepaalde voorwaarden optimaal van geniet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk een ruimte te hebben die groot genoeg is om de tv te plaatsen.

Verder moet je precies in het midden van de tv gaan zitten en met de juiste lichtomstandigheden naar films en series kijken. Als je het zo bekijkt, wegen de voordelen van curved tv’s niet altijd op tegen hun hogere kosten. Daarom worden er weer steeds minder curved tv’s door de verschillende fabrikanten op de markt gebracht. Ons advies is dus ook om voor een flatscreen tv te gaan.

Hoe ziet de toekomst van de televisie eruit?

Het lijdt geen twijfel dat de televisie-industrie een van de meest dynamische is in de wereld van de technologie. Enkele van de nieuwe functies die binnenkort steeds meer geïntegreerd zullen worden, zijn MicroLED’s, MiniLED’s en systemen met dubbele schermen. De eerste, gepresenteerd door Samsung, belooft op dit moment al veel goeds voor een betere kijkervaring.

MiniLED’s worden gepresenteerd als een toekomstig verlichtingssysteem voor LCD-schermen. Tot slot is er de mogelijkheid om twee schermen elkaar te laten overlappen. Een in zwart-wit en met een lagere resolutie, en de ander met een 4K-resolutie en in kleur. Zo krijg je een beeld met een hoger contrast. Daarnaast worden er al 8K-televisies op de markt gebracht en is de verwachte HDMI 2.1-connector er reeds. Genoeg ontwikkelingen dus, de wereld van de tv staat nooit stil!

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het selecteren van een tv gaat het niet alleen om het kopen van de televisie met het grootst mogelijke scherm. In een wereld waarin een grote verscheidenheid aan merken en talloze modellen beschikbaar is, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met een reeks andere aankoopcriteria. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de factoren die hierbij naar onze mening het belangrijkst zijn:

Welke content je gaat kijken

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een tv, is het soort inhoud dat je ermee wilt bekijken. Als je niet van plan bent om veel content in ultra-high-definition te bekijken, wil je misschien niet kiezen voor een tv met een 4K-resolutie of hoger. Als je de televisie bijvoorbeeld gaat gebruiken om videogames te spelen, raden we je aan op zoek te gaan naar een model met een lage latentie. Er is voor ieder wat wils!

Vrouwenzitting Op Bank Die Afstandsbediening Met Behulp Van

Bij een OLED-scherm produceert elke pixel zelf licht. Het betekent dat er geen achtergrondverlichting nodig is, wat de schermen dunner en desgewenst zelfs flexibel maakt.
(Bron: Popov: 92388992/ 123rf.com)

Schermtype

Momenteel domineren twee soorten schermen de markt: LED-LCD- en OLED-schermen. Toch mogen we ook de QLED-schermen van Samsung niet vergeten. Bij een OLED-scherm produceert elke pixel zelf licht. Het betekent dat er geen achtergrondverlichting nodig is, wat de schermen dunner en desgewenst zelfs flexibel maakt. Hierdoor is hun prijs vaak wel ook hoger en kun je last krijgen van retenties of beeldverbranding.

Om deze reden zijn dit soort tv’s niet de beste keuze voor het spelen van videogames of als beeldscherm voor bij je computer. Als je series of films wilt kijken, is het echter juist wel een goede optie. LED-LCD-schermen zijn van hun kant het perfecte alternatief als je de televisie intensief gaat gebruiken om bijvoorbeeld videogames te spelen of als monitor voor bij je computer.

Beeldresolutie

Qua beeldresolutie zijn de belangrijkste beschikbare opties op dit moment schermen met een Full HD- en 4K-resolutie. De keuze voor een van de resoluties hangt grotendeels samen met de gewenste grootte van het scherm en de afmetingen van de ruimte waar je de televisie gaat plaatsen. Op de middellange termijn valt echter te verwachten dat Full HD-televisies steeds minder geproduceerd gaan worden.

Het is niet verrassend dat er steeds meer films en series worden geproduceerd in 4K-kwaliteit. Ook is de prijs van 4K-tv’s de afgelopen jaren flink gedaald. Wil je voorbereid zijn op de toekomst, kies dan dus voor een televisie met een dergelijke resolutie. Het is op dit moment nog niet aan te raden om voor een nieuw 8K-model te gaan, omdat de prijs daarvan nog steeds erg hoog is.

Moderne woonkamer met stereo speakers

De impact van HDR-technologie op de beeldkwaliteit van tv’s is enorm, zowel voor het kijken van films als het spelen van videogames.
(Bron: Jessmine: 73048207/ 123rf.com)

Schermgrootte

Het is onvermijdelijk dat de schermgrootte van de televisie die je kiest, afhangt van twee factoren. Enerzijds betekent een groter schermformaat meestal een grotere financiële investering. Aan de andere kant hangt de geschikte schermgrootte grotendeels af van de afmetingen van de kamer waarin je de televisie gaat plaatsen.

Onthoud in ieder geval dat het aantal inches de lengte van de diagonaal van de televisie aangeeft. En dat normaal gesproken ieder televisiemodel verkrijgbaar is in verschillende formaten. In de onderstaande tabel zie je de aanbevolen kijkafstand op basis van de resolutie en de schermdiagonaal van de tv:

Schermgrootte Optimale afstand (Full HD) Optimale afstand(4K)
32″ 1,21 – 1,98 m 0,91 – 1,37 m
40″ 1,52 – 2,43 m 1,06 – 1,67 m
46″ 1,67 – 2,89 m 1,21 – 1,98 m
50″ 1,82 – 3,04 m 1,21 – 2,13 m
55″ 1,98 – 3,50 m 1,37 – 2,43 m
60″ 2,28 – 3,81 m 1,67 – 2,59 m
65″ 2,43- 4,11 m 1,67 – 2,89 m
70″ 2,59 – 4,42 m 1,82 – 3 m
75″ 2,7 – 4,72 m 2 – 3,2 m

*Bron: LG

HDR

De impact van de HDR-technologie op de beeldkwaliteit is enorm, zowel voor het kijken van films als het spelen van videogames. Daarom is het aan te raden een tv met met deze technologie te kopen. Van de verschillende HDR-standaarden zijn de twee meest gebruikte de HDR 10 en Dolby Vision. De eerste is een open standaard, waardoor veel fabrikanten hiervoor kiezen.

Met een televisie met HDR geniet je van veel realistischere beelden met een hoger detailniveau. Ook zijn de zwarte kleuren zwarter en de witte kleuren helderder. Ons advies is om waar mogelijk te kiezen voor een televisie die compatibel is met zoveel mogelijk standaarden. Als je die keuze niet hebt, ga dan voor een televisie met HDR10+.

Processor

De beeldkwaliteit van een tv is niet alleen afhankelijk van het soort scherm, ook de beeldverwerking is van groot belang. Als je een tv koopt is het daarom handig dat je van tevoren controleert welk type processor de televisie heeft. Sony gebruikt bijvoorbeeld de X1 Extreme 4K HDR-chip voor haar televisies, die de inhoud van mindere kwaliteit verbetert.

LG gebruikt op haar beurt Alpha-processors. De Alpha 9-processor kan gegevens tot 14 bits verwerken. Phillips vertrouwt op de P5-chip die 17-bits verwerkingen uitvoert. Samsung gebruikt Quantum 8K- en 4K-processors. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze shopgids over Samsung smart tv’s.

familie samen televisie kijken moderne tv op een minimalistische woonkamer Vrouwenzitting Op Bank Die Afstandsbediening Met Behulp Van Moderne woonkamer met stereo speakers Vrouw televisiekijken met kleurrijke toepassingen op het scherm

Met een smart-tv geniet je van veel apps en andere toepassingen.
(Bron: Popov: 94027335/ 123rf.com)

Verbindingsopties

Tot slot moet je ook rekening houden met zowel de internetverbindingsopties als de verbindingsopties met andere apparaten. In het eerste geval kan de verbinding tot stand worden gebracht via een WiFi-netwerk of via de kabel. Een verbinding via de kabel biedt je over het algemeen een veel snellere, stabielere en veiligere verbinding. Een draadloze verbinding is echter comfortabeler.

Om de televisie op andere apparaten aan te sluiten, is het essentieel dat de tv over een of meerdere HDMI-poorten beschikt. In principe heb je voldoende aan een HDMI-poort met versie 1.4, hoewel het beter is als je er een hebt die compatibel is met versie 2.0a. Bovendien is het handig om te controleren of de tv ten minste één USB-poort en de optie om via Bluetooth te verbinden heeft.

Samenvatting

De aanschaf van een nieuwe televisie is een belangrijke beslissing. Je investeert er namelijk geld in. Ook wil je niet ieder jaar opnieuw een tv moeten kopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel tv’s met zeer goede prijs-kwaliteitsverhoudingen te koop. Vandaag de dag bieden moderne smart-tv’s bovendien steeds meer en betere functies. Ze hebben een spectaculaire beeldkwaliteit. Het zal ook niet lang meer duren voordat de eerste 8K-tv’s steeds makkelijker te verkrijgen zijn.

Om de beste tv te kopen is het belangrijk dat je weet wat de belangrijkste kenmerken zijn waar je op moet letten bij je aankoop. De keuze voor een bepaalde beeldgrootte en resolutie hangt natuurlijk grotendeels af van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van praktische zaken zoals de ruimte waarin je de televisie wilt plaatsen. Het is ook belangrijk dat je rekening houdt met criteria zoals het schermtype en de verbindingsopties van het apparaat.

Vond je onze shopgids nuttig voor je selectieproces van een tv? Laat dan hieronder een opmerking achter of deel het artikel via social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Jessmine: 66133402/ 123rf.com)

Recensies