Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

109Verzamelde opmerkingen

Kampeervakanties zitten weer in de lift. Het aantal vakanties dat dit jaar wordt doorgebracht in een tent, (sta)caravan of camper zal stijgen, dat verwacht de ANWB. Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen actieve kampeerders. Met elkaar zijn zij goed voor zo’n 5,2 miljoen vakanties op de camping.

Helaas zijn er op het platteland, op de top van een berg of aan de rand van een meer geen hotels. Als je comfortabel midden in de natuur wilt slapen, heb je een tent nodig. Of misschien hebben familiecampings wel jouw voorkeur en wil je je daarop voorbereiden. Lees hieronder verder wat je over tenten moet weten.
Belangrijk om te weten

  • Tenten zijn draagbare schuilplaatsen die relatief eenvoudig zijn op te zetten om mensen overdag of ‘s nachts op te vangen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor vrijetijdsdoeleinden, d.w.z. kamperen, wandelen en natuurbeleving. Er zijn ook militaire tenten.
  • Tenten zijn sinds het begin van de 20e eeuw zeer populair geworden en vandaag de dag is er op de Nederlandse markt een enorme variëteit aan types op basis van structurele, klimatologische en materiaalfactoren. Het meest populaire model is de iglotent, omdat deze veelzijdig is en makkelijk om op te zetten.
  • Als je een goede tent wilt kopen, moet je rekening houden met verschillende criteria. De belangrijkste is het gebruik, aangezien een zomer-, winter- of ander seizoensmodel niet hetzelfde is. Ook moet je rekening houden met de stevigheid van de materialen, het montagegemak, de ventilatie, de waterdichtheid, het comfort en de thermische isolatie.

Onze selectie: De beste tenten op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste tenten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte tent een stuk eenvoudiger.

De beste 3-persoons koepeltent

Deze Darwin 3 Plus tent van Coleman is een ruime 3-persoons tent met een voorruimte van 110 centimeter. De buitentent is gemaakt van 68D polyester tentdoek met PU coating, getapete naden en een waterkolom van 3000 mm. De tent is vlamvertragend en UV-werend. De binnentent is gemaakt van ademend polyester. Daarnaast beschikt de tent over een duurzaam en sterk PE grondzeil. De tent is snel en eenvoudig op te zetten met het handige ring&pin systeem en de fiberglas boogstokken.

De beste 4-persoons koepeltent

De Best Camp dubbeldaks koepeltent Oxley is geschikt voor 4 personen en is erg eenvoudig op te zetten. In de voortent is genoeg ruimte om uw spullen op te bergen. Leefruimte: 105 x 240 cm, slaapruimte: 240 x 210 cm. Dit is de meest populaire dubbeldaks tent, met de naden getapet zodat er geen lekkages komen. Er is een weersbestendige ingang zodat het slaapgedeelte ook droog blijft. De 3 extra ventilatiemogelijkheden zorgen ervoor dat er geen vocht in de tent ontstaat en dat er constant luchtcirculatie is. De

De beste 2-persoons iglotent

De Iglo, of ook wel koepeltent, Eschberg van Dutch Mountains is een zeer ruime 2 persoonstent met voortent. De Eschberg is erg interessant voor motorrijders, kajakkers, fietsers en andere reizigers die tijdens hun outdoor activiteiten weinig ruimte hebben om een tent mee te nemen. Deze 2-persoonstent is eenmaal opgeruimd namelijk slechts 18 centimeter breed, 18 centimeter hoog en 64 centimeter lang en weegt 4,3 kg. Door de gekruiste boogstokken en het polyester materiaal is de tent stormbestendig en spatwaterdicht.

De beste 6-persoons tunneltent

De Coleman Cook 6 is een zeer ruime en extra hoge 6-persoons tent. Deze veelzijdige tent heeft 3 slaapcompartimenten en een royale leefruimte van 3,9×2,8 meter waarin de 3e en verwijderbare slaapcabine is bevestigd. De tent is eenvoudig op te zetten door het ‘quick and easy set-up’ systeem. De buitentent is van polyester met PU coating, getapete naden en een waterkolom van 3000 mm. De tent is vlamvertragend en UV-werend. De binnentent is gemaakt van ademend polyester.

Shopgids: Alles wat je moet weten over tenten

Het is van groot belang dat je voordat je een tent koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

girl camping in the forest

Het interieur van een tent moet in de eerste plaats zorgen voor bescherming en ventilatie.
(Bron: Julian Bialowas: ilkTnuMunP8/ Unsplash.com)

Van welk materiaal zijn tenten gemaakt?

Tenten kunnen worden gemaakt van stof of bepaalde synthetische materialen, zoals polyester, dat tegenwoordig het meest gangbaar is, en wordt gebruikt vanwege de lichtheid, duurzaamheid en weerstand tegen weersomstandigheden (water, zon, regen). De tentstokken die gewoonlijk bij de structuur van de tent horen, zijn meestal gemaakt van glasvezel of aluminium.

Deze materialen kunnen verschillen afhankelijk van het feit of de tenten winter- of zomertenten zijn. Dit betekent niet dat ze zijn ingedeeld naar seizoen, maar naar het gebruik ervan. Een tent die je op een hooggebergte gaat gebruiken is niet hetzelfde als een tent die je op een gewone camping neerzet.

Welke vormen kunnen tenten hebben?

De tentvormen zijn in de loop der tijd geëvolueerd. Tegenwoordig staat de vorm hoog in het vaandel, afhankelijk van het comfort van het opzetten en de aanpassing aan de klimatologische omgeving. In de onderstaande tabel geven we een overzicht van de meest gebruikte vormen van tenten:

Vorm Opzetten Voor- of nadelen
Koepel- of iglotent De stokken kruisen elkaar diagonaal op de basis, waardoor het buitenste tentzeil wordt aangespannen. Ze zijn zeer goed bestand tegen wind en externe omstandigheden, hoewel de binnenruimte vrij klein is.
Tunneltent Hierbij worden de boogstokken parallel achter elkaar geplaatst, zodat de tunneltent uit meerdere bogen bestaat. Voor de montage zijn haringen en scheerlijnen nodig. Ze bieden de beste oppervlakte/volumeverhouding van de verblijfsruimte en zijn daarom geschikt voor gezinnen.
Boogstoktent Vergelijkbaar met de iglotent, maar met een groter aantal stokken, dus het opzetten is ingewikkelder.

Rechthoekige basis met afgeronde achterzijde en ondersteund door twee staande stokken, met een voortent.

Ze zijn stabieler en beter bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Waarom is de koepel- of iglotent het populairst?

Tegenwoordig zijn de koepeltenten de meest verkochte tenten op de markt. Ze hadden al een grote populariteit aan het einde van de 20e eeuw en in de 21e eeuw zijn ze de meest gekozen optie geworden voor de gebruikers. De redenen zijn uiteenlopend: het belangrijkste is dat het de eerste tenten waren die zowel makkelijk op te zetten waren als ultralicht en draagbaar.

Bovendien wordt door de afwezigheid van stokken aan de binnenkant beter gebruik gemaakt van de ruimte. Deze tent biedt niet alleen weerstand tegen de wind, hij begeleidt en absorbeert de wind. Als de wind gaat liggen, krijgt de tent op deze manier vanzelf weer stabiliteit. De iglotent kan verschillende vormen hebben, zoals een halve tunnel of een halve bol. Deze laatste is sterker en ruimer.

Camping with a beautiful view

De tentvormen zijn in de loop der tijd geëvolueerd.
(Bron: Daan Weijers: pSaEMIiUO84/ Unsplash.com)

Wat zijn de gebruikelijke onderdelen van een tent?

Als je erover denkt om een tent te kopen, moet je de verschillende elementen ervan leren kennen, want die zijn belangrijk voor een correcte montage. De effectiviteit van een tent is voor een groot deel afhankelijk van de juiste installatie. Hoewel de structuren verschillen naargelang de modellen, vind je meestal:

  • Tentstokken: Flexibele staven die veel gebruikt worden bij koepeltenten. Hun sterkte hangt af van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt (meestal glasvezel, polyethyleen of aluminium).
  • Tentdoek: De stoffen die de tenten een eenheid geven. Zoals we hebben gezien, verschillen hun materialen en hun fysionomie bepaalt het type tent.
  • Buisklemmen: Veel tentzeilen zijn meestal voorzien van kleine plastic clips die op de stokken passen om het doek goed aan te spannen.
  • Haringen: Dit zijn artikelen die je niet moet onderschatten. Deze houden immers de tent op zijn plek ook bij harde wind.
  • Luifel of voortent: Sommige tenten bieden een extra zeil, los van de rest van de tent, om de tent te beschermen tegen regen of wind. Deze moet waterdicht zijn.
  • Grondzeil: Grondzeilen zijn altijd 100% waterdicht. Bij de wat betere, lichtgewicht tenten is dit gemaakt van nylon. Dit nylon heeft dan een PU coating meegekregen om het beter te beschermen tegen de elementen en verschillende ondergronden.

camping in open field

Tegenwoordig zijn de koepel- of iglotenten de meest verkochte modellen op de markt.
(Bron: Jackson: MzZVGFfMOkA/ Unsplash.com)

Welke aspecten moeten worden overwogen voor het interieur van tenten?

Het interieur van een tent moet in de eerste plaats zorgen voor transpiratie en ventilatie, want dit is een plaats waar je vele uren zal doorbrengen. Wat dat betreft is het aan te bevelen dat een deel van de stof van katoen is, hoewel dit niet de lichtste stof is. Het is ook goed dat er meer dan één ingang is, om de circulatie te verbeteren.

Wat is de beste manier om een tent goed vast te zetten?

Het correct vastzetten van een tent garandeert stabiliteit en weerstand. De belangrijkste onderdelen die stevig moeten blijven zijn de basis van de vloer en de nok (van de binnen- en buitentent als die er zijn), dat wordt bereikt door haringen in de grond te slaan. Hoewel de je bij de aankoop altijd één type haringen krijgt, kan je altijd andere soorten haringen afzonderlijk kopen.

De meest gebruikte soorten haringen zijn: halfronde haringen voor een zachte ondergrond, rotspennen, die smaller zijn (sommige van staal), en houten haringen, die breder zijn, zodat ze meer contactoppervlak hebben. Het belangrijkste is dat je voordat je ze in de grond slaat, de tentzeilen goed gespannen over de stokken staan. Neem altijd een combinatie van verschillende tentharingen mee. V- of maanvromige haringen voor in zand en sneeuw en rotsharingen voor in een stenen ondergrond. In de bergen heb je haringen nodig die geschikt zijn voor gras en rots.

many people camping

De tenten zijn verplaatsbare en demonteerbare eenheden die, eenmaal opgezet, dienen als schuilplaats om te  overnachten.
(Bron: Kotomanov: 4bI5JxMbkqM/ Unsplash.com)

Ook mogen we de scheerlijnen niet vergeten. Het zijn touwen die helpen om binnen- en buitentent aan te spannen, waardoor de vervorming door de wind wordt voorkomen. Je kunt scheerlijnen vinden met reflecterende materialen om te voorkomen dat je er tegenaan stoot als je om de tent loopt.

Waarom is het belangrijk om op de ventilatie van de tent te letten?

Mensen stralen van nature warmte uit. Op een koude nacht, zelfs met de tent gesloten, kan de damp van je adem, zelfs met gesloten tent, condensatie in de binnenmuren veroorzaken en in extreme gevallen kan het druppelen van het plafond veroorzaken. Om dit probleem te vermijden moet je goed opletten dat de tent genoeg ventilatie heeft..

Gaasraampjes zorgen ervoor om warmte die in de tent wordt geproduceerd te laten ontsnappen: ze voorkomen condensvorming en voorkomen dat insecten de tent binnendringen. De meeste tenten beschikken over dit soort raampjes. Een ander detail waar je op moet letten, is dat de tent twee ingangen heeft. Op deze manier zal de luchtcirculatie effectiever zijn en krijg je geen vochtige lucht in de tent.

Hoe weet ik of de tent waterdicht is?

De waterdichtheid van een tent wordt uitgedrukt in millimeter waterkolom. Een waterkolom van 1.000 mm betekent dat één vierkante centimeter tentzeil de druk van 1 liter water kan weerstaan zonder door te sijpelen. Voor een buitentent is de Europese minimumnorm 1.500 mm. Volgens de Europese wetgeving is een stof dan pas waterdicht. Een beetje kwalitatief tentzeil kan al snel 3.000 mm aan. Voor een grondzeil bedraagt de minimum waterkolom 3.000 mm. Best kies je voor een grondzeil vanaf 5.000 mm waterdichtheid. Deze cijfers vind je normaal gezien terug op elke technische beschrijving van een tent.

Fons JansenNederlands cabaretier
“Kamperen: het hele jaar door geld opzij leggen om veertien dagen armoe te kunnen lijden. Het hele jaar krom liggen om twee weken krom te kunnen liggen.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een tent om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de tent te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de tent die je nodig hebt:

Capaciteit

Het eerste waar je rekening mee moet houden is voor hoeveel personen je de tent wilt gebruiken. Normaal gesproken kun je iglo- of koepeltenten voor maximaal vier personen gebruiken, dus als je er één voor meer personen nodig hebt, moet je waarschijnlijk aan een groter model denken.

camping with a great view

Tenten kunnen worden gemaakt van canvasstof of bepaalde synthetische materialen, zoals polyester. (Bron: Truettner: iPufjnRsYe0/ Unsplash.com)

Materialen

De materialen van de tent zijn bepalend voor de duurzaamheid van ervan. Het is belangrijk dat de stoffen en naden bestand zijn tegen wind en regen, omdat je altijd buiten bent. Het meest aan te bevelen zijn de tentdoeken van synthetische materialen, en de stokken moeten van polyethyleen of glasvezel zijn.

Opzetten

Tenzij je een expert bent op het gebied van kamperen, kun je beter nagaan of het opzetten van je tent eenvoudig en overzichtelijk is. Wat dat betreft worden de koepeltenten het meest aanbevolen, omdat ze weinig structurele componenten hebben en het niet nodig is om te veel haringen en scheerlijnen te gebruiken. Maar als je in de hoge bergen of in de sneeuw wilt kamperen zijn deze niet de beste optie.

Ventilatie

Als je wilt dat je slaapervaring in een tent aangenaam is, zorg dan voor een goede ventilatie. Zoals we hebben uitgelegd, is het belangrijk dat je nagaat of de tentzeilen ten minste gedeeltelijk van katoen zijn en dat de tent twee ingangen heeft om de lucht beter te laten circuleren. Gaasraampjes zijn ook aanbevolen onderdelen.

Gewicht en draagbaarheid

Meestal neem je tenten mee op excursies, campings of in de bergen. Het is dan logisch dat je niet te veel gewicht op je schouders wilt hebben. Controleer of het door jou gekozen model niet meer dan vijf kilo weegt. Als er een zak met handvat bij de aankoop is inbegrepen, zal de tent beter draagbaar zijn en gemakkelijker op te zetten en af te breken zijn.

Samenvatting

Tenten zijn beschutte plaatsen om in te kamperen en te overnachten. Tegenwoordig zijn ze enorm populair op excursies en campings, op het strand of in de bergen, mede dankzij de eenvoud van het opzetten en de ervaring om dichter bij de natuur te zijn die er van uitgaat. Er zijn vele types, maar tegenwoordig worden vooral de koepel- of iglotenten gebruikt.

De materialen van de tenten variëren naar gelang het gebruik en de plaats waar je ze opzet. Een familietent op een strandcamping is niet hetzelfde als een tent die je op besneeuwde bergtoppen met extreme weersomstandigheden wilt gebruiken. In beide gevallen moet er echter op worden gelet dat de tenten waterdicht en goed geventileerd zijn.

Vond je ons artikel over tenten interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte tent kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Scott Goodwill: y8Ngwq34_Ak/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies