Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

67Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

112Verzamelde opmerkingen

Tentharingen zijn een belangrijk accessoire voor het opzetten van een tent. Het zijn verankeringspinnen die bij het kamperen in de grond geslagen worden. In concreto verankeren ze de spantouwen van de tent en de tentvloer.

Tentharingen zorgen voor de nodige houvast tegen wind en storm. Bij de aankoop van tenten worden soms tentharingen van hoge kwaliteit geleverd. Helaas is dit niet altijd het geval. Maar welke tentharingen zijn geschikt voor je project? Onze tentharing test 2022 geeft je de antwoorden. We presenteren diverse tentharingen die verschillen in vorm, gewicht en materiaal.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Tentharingen worden gebruikt om tenten op bepaalde plaatsen te verankeren. Het gebruik houdt echter niet op bij tenten. Zowel dekzeilen als tuinhuisjes kunnen met haringen vastgezet worden.
 • De grond waarop de pin gehamerd wordt is het doorslaggevende criterium bij het kopen. Ook het materiaal speelt een grote rol.
 • De grondstoffen die voor tentharingen gebruikt worden zijn staal, ijzer, aluminium en plastic.

Tentharingen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tentharingen koopt

Wat zijn tentharingen?

Tentharingen zetten tenten vast op de grond. Er zijn tentharingen van staal, aluminium en plastic. Een tentharing is schuin en loopt taps toe tot een punt, wat hem onderscheidt van een tentharing of grondpen, die een rechte vorm heeft. Als je een geschikte plaats gevonden hebt om je tent op te zetten, sla je de tentharingen in de grond.

De tentharingen zijn met een touw aan de tent verbonden en zorgen voor stabiliteit. Maar de toepassing houdt niet op bij kamperen. Zogenaamde pagode tenten en paviljoens worden vaak gebruikt op beurzen en bedrijfsevenementen en worden ook vastgezet met tentharingen.

Voor wie zijn tentharingen geschikt?

Kampeerders die vaak in de bergen of aan zee overnachten, zullen tentharingen op prijs stellen. Er zijn tenten die geen tentharingen nodig hebben, maar in gebieden waar het hard waait, zijn ze niet sterk genoeg.

Daarom is het belangrijk de tent stevig genoeg te verankeren, zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Zeltheringe-1

Voor harde, stenige grond gebruiken we ronde tentharingen van ijzer.
(Image source: pexels.com / Robert Acurin)

Tentharingen of tenten beschermen niet alleen jou, maar ook voorwerpen. Mensen die hun brandhout in de open lucht opslaan trekken een zeil over de houtstapels. Het extra gebruik van tentharingen geeft de nodige zekerheid tegen wind en regen en houdt het hout droog.

Er zijn ontelbare toepassingen en hoe gevarieerder zijn de mensen die tentharingen gebruiken. Van de kampeerder tot de arbeider op de bouwplaats zijn er gebruikers te vinden.

Wat kosten tentharingen?

De prijzen van tentharingen worden sterk beïnvloed door de kwaliteit en het merk. Knijpers van materialen als staal of ijzer kosten gemiddeld 25 euro. Een pakje bevat 4 tot 10 knijpers, afhankelijk van de fabrikant. Als je niet bereid bent dit bedrag uit te geven, kun je ook aluminium knijpers gebruiken.

Aluminium knijpers zijn duurzaam en, met een prijs van ongeveer 10 euro, ruim in de lagere prijsklasse. Maar bedenk wel dat de hier gegeven cijfers slechts richtlijnen zijn. Je zult ook aluminium knijpers tegenkomen met een hogere prijs. In termen van prijs brengen de plastic knijpers de achterhoede op de been. Voor ongeveer 2 euro zijn ze een echt koopje.

De kwaliteit lijdt er echter onder. Plastic knijpers vervormen gemakkelijk en zijn niet zo betrouwbaar als stalen knijpers. In het algemeen ligt de prijsklasse tussen 2 en 30 euro.

Welke alternatieven zijn er voor tentharingen?

Een alternatief voor tentharingen zijn tentharingen, ook wel grondharingen genoemd.
Maar tentharingen zijn gemakkelijk verbogen en kunnen bij sterke wind losraken.

Grondpennen hebben dezelfde functie en zijn meestal van aluminium. Het voordeel boven tentharingen is de prijs en de hanteerbaarheid. Ze zijn meestal goedkoper en ook gemakkelijk te verankeren. Eenvoudig gezegd kun je grondpennen veilig gebruiken om scheerlijnen vast te zetten of op harde grond.

Besluit: Welke soorten tentharingen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat onderscheidt standaard knijpers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Standaard haringen zijn de basis haringen en worden bij je tent geleverd als accessoire in combinatie aanbiedingen.

De gemiddelde lengte van standaard knijpers is tussen 15 en 25 cm. Ze zijn aan de bovenkant gebogen. Daardoor zijn ze goed geschikt om in harde en droge grond door te dringen. Aluminium is minder duur dan staal, maar staal wordt robuuster geacht. [/procon] Toch hebben beide haringen de volgende voor- en nadelen:

Voordelen
 • Goed voor harde, droge grond
 • Inbegrepen in de kampeerset
Nadelen
 • Bij erg harde wind kunnen ze uit de grond gerukt worden
 • Niet geschikt voor zachte grond

Wat zijn de kenmerken van V-haringen en wat zijn hun voor- en nadelen?

V-pennen hebben een groot oppervlak, waardoor ze goed geschikt zijn voor losse grond en ideaal zijn voor het opzetten van familietenten of grote afdekzeilen. De tentharingen zijn geperforeerd met gaatjes die meer houvast geven en je in staat stellen de haringen gemakkelijker uit de grond te trekken.

Voordelen
 • Groot oppervlak voor meer stabiliteit
 • Gekwalificeerd voor zachte ondergrond zoals zand
 • Verkrijgbaar in veel verschillende materialen
Nadelen
 • Hoog gewicht

V-pennen zijn er in staal, aluminium, ijzer of kunststof. Ze zijn langwerpig en eindigen met een puntige verankering. Het boveneinde is ook gebogen.

Zeltheringe-2

Tentharingen met een V-profiel zijn de beste keus voor bodems van zand.
(Image source: unsplash.com / Angelo Lacanellera)

Wat onderscheidt T-pegs en wat zijn hun voor- en nadelen?

T-pegs lijken erg op V-pegs. Ze zijn langwerpig en lopen aan de onderkant taps toe tot een punt. Alleen de vorm is anders. Net als V-vormige knijpers hebben T-vormige knijpers een veel groter oppervlak dan universele knijpers. T-pennen zijn meestal gemaakt van materialen als staal of ijzer.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tentharingen te vergelijken en te evalueren

Materiaal

Bij het zoeken naar de juiste tentharing speelt de kwaliteit van de haring een belangrijke rol. Meestal zijn tentharingen gemaakt van staal, ijzer, aluminium of plastic. De eigenschappen van de bovenstaande materialen staan in de tabel:

Materiaal Eigenschappen
Staal Staal is waarschijnlijk het sterkste materiaal op de lijst. Zelfs bij veelvuldig hameren buigt hij niet gemakkelijk, wat hem dan weer tot een duurzame pin maakt. Hij is echter niet de ideale metgezel vanwege zijn zware gewicht. Vooral als je lang op stap bent en met een kampeerkooktoestel moet sjouwen, worden de tentharingen een last.
IJzeren IJzeren haringen behoren, net als haringen van staal, tot de meest stabiele. Maar ijzer is ook erg zwaar en wordt gebruikt bij de bouw van familietenten.
Aluminium Aluminium knijpers kun je omschrijven als alleskunners en worden het meest gebruikt in de bouw. Ze zijn licht en zorgen toch voor behoorlijke stabiliteit. Ze zijn echter niet zo stevig als stalen haringen. Daarom moet je voorzichtig zijn als je ze op steen of harde oppervlakken hamert, want aluminium is flexibeler.
Plastic tentharingen We kunnen plastic tentharingen alleen echt aanbevelen voor eenmalige overnachtingen op zachte grond. Ze zijn uiterst licht maar hebben de minste weerstand.

Vloeroppervlak

Het vloeroppervlak waarop je tent komt te staan moet zorgvuldig overwogen worden.

Of je nu door de bossen van Canada trekt of de zandduinen van de Sahara beklimt, in alle dingen hangt je succes af van de voorbereidingen die je treft.

Haring Geschikte bodems
Staal/aluminium/ijzer V of T haring Zand, sneeuw
Standaard haring Zachte of gemengde bodems (weide, bos).
Stalen V- of T-pegs Harde bodems (stenige gebieden)

Natuurlijk kun je ook stalen V-pegs in zachte bodems slaan. In het algemeen geldt: hoe dichter de grond, hoe dunner de tentharing kan zijn.

Gewicht

Als je een lange reis maakt en je tent meerdere nachten moet opzetten, kan het geen kwaad om op het gewicht van de haringen te letten. Samen met al het materiaal kunnen de haringen tot veel gewicht optellen. Op zich wegen stalen of ijzeren haringen het zwaarst. Het gemiddelde gewicht per pin in deze categorie is 250 gram. Laten we aannemen dat je 6 tot 8 knijpers bij je hebt. De 2 kilo is snel bereikt.

Aluminium weegt minder dan ijzer

Een aluminium haring weegt ongeveer 15 gram. Er is niet veel rekenwerk voor nodig en je weet dat je veel gewicht bespaart. Natuurlijk kun je ook 2 grams knijpers van plastic krijgen. We raden het echter niet aan. Vooral als je van plan bent meerdere nachten in de tent te slapen.

Stabiliteit

Tentharingen moeten je tent stevig in de grond verankeren. Het maakt niet uit of het om een familiefeest gaat, om kamperen of om een beursevenement. Het zou een ramp zijn als de haringen die je gebruikt niet sterk genoeg zijn. Je staat letterlijk in de regen in wind en regen. Daarom is het altijd een goed idee om reserve haringen mee te nemen.

In het beste geval kun je echter beter haringen kopen die al een zekere stabiliteit beloven. Vanuit onze expertise kunnen we zeggen dat de prijs geen doorslaggevende factor is voor stabiliteit. Maar het materiaal en de vorm zijn dat wel. Als je bezig bent een tent te kopen, kijk dan of haringen als accessoire worden meegeleverd. Als de bijgeleverde haringen voldoende zijn voor je doel, kun je je de moeite besparen om nieuwe tentharingen te kopen.

Beeldbron: Perkin/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies