Laatst bijgewerkt: 07-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Kamperen is een levenslang avontuur. Of het nu aan de Noordzee is, in de bergen of op het strand – niemand mag het onbeschrijfelijke gevoel van vrijheid missen. Maar als het op het kopen van kampeeruitrusting aankomt, informeren nieuwelingen op kampeergebied zich vaak niet genoeg.

Vraag je je af waarom een enorme tent op de Noordzee bij een sterke windvlaag plotseling wegwaait? Het antwoord ligt in de tentstokken. De tentstokken zijn het complete raamwerk, de basis van je tent. Het moet van het juiste materiaal gemaakt zijn om de tent optimaal te ondersteunen. Bij het kopen van tentstokken moet je op meer letten dan alleen of ze in de tent passen.

In onze tentstokentest 2021 leggen we in detail uit welke tentstokken je wanneer en waarom moet gebruiken. Bovendien geven we je enkele kampeertips en beantwoorden we de meest brandende vragen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er is een ruime keuze aan tentstokken van aluminium, staal en glasvezel. Het materiaal bepaalt de stabiliteit van de paal.
 • De keuze van tentstokken wordt beïnvloed door de transportmogelijkheden, de weersomstandigheden en het type tent.
 • Bij goed onderhoud en opbergen gaan tentstokken lang mee. Je kunt ze zelfs terugbuigen als ze vervormd zijn.

Tentstokken: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tentstokken

Als je op internet naar de juiste tentstok voor jou zoekt, kom je een grote keuze aan modellen en aanbiedingen tegen. In het volgende deel laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om je weg te vinden tussen deze vele tentpalen en je beslissing te nemen. De criteria die je kunt gebruiken om tentstokken te vergelijken zijn:

Materiaal

De meest voorkomende materialen voor tentstokken zijn aluminium, staal en glasvezel. Aluminium stokken worden gekenmerkt door hun stabiliteit en gering gewicht. Het wordt vaak gebruikt voor zonneschermen, luifels en paviljoens. Hij is geschikt voor kampeertochten naar windstille plaatsen in de zomer.

Aluminium is ook een geschikt paalmateriaal voor lichtgewicht trektenten. Binnen de verscheidenheid aan aluminium palen zijn er grote kwaliteitsverschillen. Deze omvatten zowel zuivere aluminium palen als legeringen.

Als je op vakantie gaat naar de Atlantische Oceaan, de Noordzee of de Oostzee, is een stalen tentstok onmisbaar. Staal is zeer robuust en zwaar. Stalen palen zijn meestal dun, maar er is geen gevaar dat ze breken.

Een andere variant die lijkt op aluminium palen zijn glasvezel palen. Glasvezel is iets goedkoper en elastischer dan aluminium. Ook hier zijn er enorme verschillen in kwaliteit. Sterke UV-straling kan glasvezel doen rafelen, dus zorg ervoor dat je reserve stokken inpakt.

Afmetingen

Er zijn veel verschillende maten tentstokken. Normaal beginnen de diameters bij 7,9 millimeter en gaan tot 12,7 millimeter.

De kleinste palen beginnen bij 0,8 meter lang.

De langste hengels zijn tot 8 meter lang. Deze zijn dan vaak erg dik – ongeveer 11 centimeter. Aluminium en fiberglas tentstokken met een lengte van 2-6 meter hebben meestal een diameter tussen 8 en 9,5 millimeter. Stalen tentstokken zijn veel dunner. Voordat je een nieuwe set tentstokken koopt, moet je precies weten welke lengte en diameter ze moeten hebben. Te dunne of te dikke stokken zijn beide onstabiel omdat ze niet passen bij de tentharingen.

Gewicht

Afhankelijk van het vervoermiddel en de bestemming, moet je bij het kopen van tentstokken letten op het gewicht. Lichtgewicht stokken zijn niet geschikt voor winderige omstandigheden. Ze kosten vaak iets meer dan zwaardere modellen en worden tegenwoordig veel gebruikt omdat ze uiterst praktisch zijn.

Aluminium en fiberglas stokken zijn uiterst licht en daarom geschikt voor vrijwel elk transport – te voet, op de fiets of in de handbagage. Deze lichtgewicht stokken zijn ruim voldoende voor gezellig kamperen met het gezin of voor het spannen van een zonnezeil. Zwaardere tentstokken zijn nodig voor vakanties aan stormachtige kusten of voor heel grote, zware tenten.

Stalen tentstokken zijn zwaar en robuust, zodat ze niet gemakkelijk te vervoeren zijn. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk in je bagage moeten.

Tenttype

Er zijn ongelooflijk veel soorten tenten, die gelukkig voor jou vaak met hun stokken geleverd worden. Voor veel soorten tenten kun je kiezen uit aluminium, stalen en glasvezel stokken. Je beslist individueel over het gebruik ervan, rekening houdend met de geplande reis. Voor bijzonder grote tenten, zoals groepstenten en katoenen luifels, wordt staal gebruikt als frame of als enkele steunpaal.

Stalen palen zijn zwaar en garanderen maximale stabiliteit.

Voor lichtere tenten, zoals werptenten, tweede tenten en trektenten, zijn tentstokken van glasvezel of aluminiumlegeringen geschikt. Deze palen zijn licht en elastisch, en daarom zijn ze goed geschikt als paalbogen en werppalen. Ze zijn ook geschikt voor lichtere luifels, gazebo’s, tarps en luifels.

Besluit: Welke soorten tentstokken zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je nieuwe tentstokken wilt kopen, zijn er in principe drie populaire productsoorten waar je uit kunt kiezen.

Type Omschrijving
Aluminium tentstokken Aluminium tentstokken zijn heel licht en daarom ideaal voor trektochten en excursies in warme, windstille klimaten. Ze zijn niet bestand tegen sterkere winden.
Stalen tentstokken Stalen tentstokken zijn stabiel en robuust. Ze zijn bestand tegen sterke windstoten en zijn duurzaam. Ze zijn vrij zwaar, maar dunner dan andere soorten.
Glasfiber tentstokken Glasfiber stokken zijn licht en goedkoop. Ze zijn elastisch, maar kunnen rafelen door blootstelling aan de zon.

In het volgende zullen we de eigenschappen en kenmerken van de verschillende soorten tentstokken uitleggen, en ook hun voor- en nadelen.

Aluminium tentstokken

Aluminium tentstokken

Aluminium is waarschijnlijk een van de meest populaire materialen voor tentstokken. Aluminium tentstokken zijn sterk en licht tegelijk, wat ze tot de ideale metgezel maakt voor trektochten. Deze paal is ook populair voor paviljoens, luifels en zonneschermen. Binnen de grote verscheidenheid aan aluminium palen is er een prijsklasse van 10-30 euro, vanwege grote kwaliteitsverschillen. Opgemerkt moet worden dat er zowel gelegeerde als zuiver aluminium palen zijn. Extra stabiliteit wordt vaak aan de aluminium palen gegeven door een laag lak of anodisatie. Aluminium tentstokken zijn heerlijk voor zomervakanties op windstille plaatsen, maar ook voor gezinsuitstapjes en kleinere wandeltochten. Bij woeliger weer moet echter staal gebruikt worden.

Voordelen
 • Stevig en elastisch
 • Lichtgewicht
 • Vaak extra beschermd door vernis of anodiseren
Nadelen
 • Alleen zo dik als staal
Stalen tentstokken

Stalen tentstokken

Stalen tentstokken zijn uiterst robuust en daarom bijzonder geschikt voor stormachtige avontuurlijke tochten en vakanties aan winderige kusten. Ze zijn ook heel stabiel als ze dun zijn, maar door hun gewicht iets zwaarder om te vervoeren dan hun concurrenten. Een ander voordeel is dat je stalen palen maar heel zelden hoeft te vervangen, dankzij hun stabiliteit, want breuk in het materiaal is zeer onwaarschijnlijk.

Voordelen
 • Al dun stabiel
 • Bijzonder duurzaam
 • Voor alle weersomstandigheden
Nadelen
 • Zwaar
 • Moeilijk te vervoeren
Glasvezel tentstokken

Glasvezel tentstokken

Een goedkoper alternatief voor aluminium stokken is de glasvezel stok. Er zijn hier ook grote verschillen in kwaliteit. Glasvezel is enerzijds heel elastisch en licht, maar anderzijds ook gevoelig voor rafelen. Het met glasvezel versterkte plastic is gevoelig voor UV-straling en dus kan er rafeling ontstaan aan de uiteinden of bij breuken in de palen.

De meeste glasvezelstokken zijn holle staven die binnenin bijeengehouden worden door een rubber koord. Vaak zitten de verbindingshulzen echter aan de buitenkant, wat het moeilijk maakt ze in het stangkanaal te duwen.

Voordelen
 • Elastischer dan aluminium
 • Goedkoop
 • Zeer handbagage vriendelijk
Nadelen
 • Gevoelig voor UV straling
 • Kan rafelen
 • Soms moeilijk in elkaar te zetten

Gids: Veelgestelde vragen over tentstokken in detail beantwoord

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over tentstokken beantwoorden. In onze gids vind je uitgebreide informatie over alle essentiële aspecten van het kopen en gebruiken van de juiste tentstokken.

Wat kosten tentstokken?

Bij het surfen op het internet kom je een verwarrende keuze aan tentstokken tegen binnen een grote prijsklasse. Eenvoudig gezegd hangt de prijs van tentstokken sets af van de volgende factoren, naast de grootte van de fabrikant

 • Materiaal
 • Lengte
 • Accessoires

De prijs moet echter van secundair belang zijn bij de aanschaf van tentstokken, want de nadruk moet liggen op stabiliteit, praktische bruikbaarheid en de veiligheid van de tentbewoners.

Materiaal

We hebben de prijzen van verschillende tentstoksets van 8 tot 15 tentstokken vergeleken en vonden de volgende gemiddelde prijzen:

Materiaal Prijsklasse
Aluminium 12-50 Euro
Staal 12-50 Euro
Glasfiber 10-30 Euro
Glasfiber 8-30 Euro

Zoals je ziet zijn de gemiddelde prijzen voor glasfiber en glasfiber iets lager dan die voor aluminium en stalen stokken. In het algemeen kun je zeggen dat staal een duurder materiaal is omdat het de meeste stabiliteit biedt.

Aluminium is ook duurder dan sommige concurrenten omdat het twee vliegen in één klap slaat: lichtheid en stabiliteit. Daarom moet je niet kijken naar welk materiaal misschien het goedkoopst is, maar welk het beste bij je behoeften en de weersomstandigheden past.

We hebben de voor- en nadelen van de bovenstaande materialen op een rijtje gezet in ons beslissingsgedeelte, zodat je gemakkelijk je perfecte tentstok kunt vinden.

Lengte

De lengte van de stokken speelt ook een rol bij de prijs. Er zijn daar ook verschillende soorten palen

 • Tentstokken met vaste lengte
 • Tentstokken met naadloos verstelbare lengte
 • Tentstokken met vaste verlengpunten

Wat hier echter de prijs bepaalt is de massa van het verwerkte materiaal. Logischerwijs kosten langere stokken iets meer. Volgens ons uitgebreid onderzoek is dit prijsverschil per model echter maximaal 3 euro per 15 cm extra lengte. Ook hier schommelt de prijs voor verschillende lengtes van een model slechts minimaal en mag dus bij aankoop geen doorslaggevende factor zijn.

Accessoires

Tentstokken worden vaak geleverd in sets die ook haringen, touwen of een draagtas kunnen bevatten. Voor alle beginnende kampeerders zijn zulke sets de moeite waard, want ze zijn meestal goedkoper dan de losse losse onderdelen. Ervaren kampeerders zullen waarschijnlijk stokken willen kopen om te vervangen of een voorraad aan te leggen. Er zijn extra sets met reserve-onderdelen voor.

Tentstokken kies je op basis van weersomstandigheden, gebruikseisen en transporteerbaarheid – niet op basis van prijs.

Het kopen van tentstokken sets met extra accessoires is daarom meer de moeite waard voor beginnende kampeerders. Bij aankoop moet je er ook op letten dat de accessoires en de bestaande apparatuur compatibel zijn.

Welke maat tentstokken moet ik kopen?

De lengte en het aantal stokken worden bepaald door de tent zelf. Let bij kampeertenten vooral op de diameter en eventuele haken. Vervangende tentstokken moeten altijd met dezelfde eigenschappen en afmetingen gekocht worden.

Koop in geval van nood langere tentstokken die je op maat kunt zagen.

In het algemeen kun je, als je niet zeker bent, beter lange palen kopen, want je kunt ze altijd met een zaag op maat zagen. De dikte is een andere doorslaggevende factor die je met je aankoop kunt beïnvloeden. Als je te dunne stokken koopt, zal de luifel bij windvlagen niet optimaal in de grond blijven staan. Als je te dikke tentstokken koopt, passen ze misschien niet in de haken en wordt de tent weer instabiel.

Zijn er flexibele tentstokken?

Er zijn inderdaad flexibele tentstokken van de volgende materialen

 • Glasvezel
 • Aluminium

Beide materialen kunnen wonderlijk gebogen worden, waarbij glasvezel nog elastischer is dan aluminium. Je kunt de stokken gewoon licht verwarmen met een föhn en ze met de hand buigen, eventueel met tegendruk van de knie. Als de paal een buis is, vul hem dan eerst met zand om het risico van knikken te voorkomen.

Hoe maak ik een tentstok schoon en hoe verzorg ik hem?

Niet alleen je tent moet je schoonmaken na gebruik/voor het opbergen – ook je haringen en tentstokken moeten schoongemaakt worden. Dit zorgt voor een maximale duurzaamheid.

Aluminium tentstokken mogen nooit in contact komen met alkalische oplossingen.

Vooral als je in zoute lucht gekampeerd hebt, moet je je uitrusting goed schoonmaken om roest te voorkomen. Je kunt dit gemakkelijk doen met een vochtige doek. Er zijn twee methoden om de palen verder tegen roest te beschermen

 • Zuurvrije olie: Je kunt je stokken optimaal beschermen met een precisie-mechaniek olie en ervoor zorgen dat ze goed in elkaar blijven passen.
 • Siliconenspray: Siliconenspray is een andere methode om de tentstokken te verzorgen en is vooral praktisch als je je tentstokken wilt behandelen terwijl je nog onderweg bent.

Zeltstangen-1

Met het juiste onderhoud kun je je tentstokken verscheidene jaren perfect gebruiken – maak ze grondig schoon om je de tijd en kosten van een nieuwe kopen te besparen.
(Afbeelding bron: Novikov/ 123rf.com)

Vergeet niet om je tentstokken altijd los te maken. Bewaar ze nooit nat en ongereinigd.

Wanneer moet ik een tentstok vervangen?

Over het algemeen gaan de meeste tentstokken van goede kwaliteit bij goed onderhoud enkele jaren mee. Maar ruw transport en barre weersomstandigheden kunnen afzonderlijke elementen van de paal beschadigen, breken of verbuigen. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat je een tentstok misplaatst.

Als je maar één poolelement wilt vervangen, kies er dan een van hetzelfde materiaal en dezelfde dikte. Alleen zo past het bij de rest van de structuur. Daarom moet je de oude palen opmeten voor je ze weggooit. Als je echter een complete set tentstokken door nieuwe wilt vervangen, denk dan aan de volgende punten

 • Stabiliteit
 • Afmetingen
 • Gewicht

Deze criteria variëren naargelang het doel van de tent. Verderop in dit artikel leggen we uit welke stokken geschikt zijn voor welke omstandigheden. Denk er altijd aan om vóór je geplande vakantie al je kampeeruitrusting te controleren en zo nodig te vervangen!

Hoe kan ik tentstokken vervoeren?

Lange tijd was de gebruikelijke manier om tentstokken te vervoeren, ze gewoon in het tentdoek te wikkelen. Tegenwoordig is er echter een veel vriendelijker manier om je tentstokken te vervoeren. Als je je tent met de juiste stokken koopt, passen ze waarschijnlijk in de tentzak.

Een tentzak is een compacte en gemakkelijke manier om je kampeerspullen mee te nemen. Bij veel tentstoksets wordt een stokken-draagtas geleverd. Een stokken transporttas maakt het niet alleen gemakkelijker om de stokken te dragen en op te bergen, maar geeft je ook een duidelijk overzicht bij het kamperen.

Kan ik tentstokken meenemen in mijn handbagage?

Helaas zijn er geen duidelijke richtlijnen die het vervoer van kampeeruitrusting regelen. De EU-regelgeving bepaalt in het algemeen dat voorwerpen die als gevaarlijk beschouwd worden en als wapen gebruikt kunnen worden, verboden zijn in handbagage.

Deze beoordeling hangt echter af van het respectievelijke personeel bij de veiligheidscontrole. Daarom is het altijd aan te raden vroeg genoeg naar de veiligheidscontrole te gaan voor het geval je handbagage geweigerd wordt. Als je vroeg genoeg bent, kun je je bagage inchecken als vrachtbagage.

Zeltstangen-2

Om je internationale campingpas te garanderen, moet je altijd vroeg genoeg door de bagagecontrole en een plan B klaar hebben liggen.
(Beeldbron: Matheus Bertelli/Pexels)

Een factor waarmee bij de beoordeling rekening moet worden gehouden is het materiaal van de palen, die als een mogelijk slagwapen zouden kunnen worden aangemerkt. Vooral massieve en grote palen, bijvoorbeeld stalen palen, kunnen het moeilijker hebben dan glasvezel palen. Er zijn kampeerders die zweren bij fiberglas stokken als ze met het vliegtuig reizen.

Beeldbron: anatoliygleb/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies