Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

112Verzamelde opmerkingen

Soms blijkt borstvoeding niet te zijn zoals we het ons hadden voorgesteld. We stuiten vaak op tal van problemen en het is frustrerend om onze baby niet goed te kunnen voeden. Tepelhoedjes lossen een aantal van deze problemen op. Het is echter noodzakelijk om een specialist te raadplegen, aangezien elk geval anders is.

Tepelhoedjes zijn tegenwoordig van siliconen gemaakt en ze maken het mogelijk om de tepel te beschermen voor een optimale borstvoeding. Je kunt ze in verschillende maten en diktes vinden, zodat ze zich zo goed mogelijk aan de tepel aanpassen en je er geen nadelige gevolgen van ondervindt.
Belangrijk om te weten

 • Tepelhoedjes worden gebruikt om de tepel te beschermen en om een optimale borstvoeding te garanderen. Ze helpen je bij het oplossen van veel borstvoedingsproblemen, zoals tepelkloven of het feit dat je baby de tepel niet kan vastpakken met zijn of haar mondje.
 • Bij de aankoop van dit product moeten we naar verschillende criteria kijken. De belangrijkste is dat het model dat we kiezen verschillende maten aanbiedt, dit zal ervoor zorgen dat het tepelhoedje op een veilige en effectieve manier vast blijft zitten.
 • De tepelhoedjes moeten voornamelijk uit siliconen bestaan, omdat dit materiaal het mogelijk maakt dat ze dun, zacht en gemakkelijk te plaatsen zijn. Bij het zuigen, kunnen we het beste huid-op-huidcontact met onze baby bereiken.

Onze selectie: De beste tepelhoedjes op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste tepelhoedjes voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale tepelhoedjes een stuk eenvoudiger.

1e plaats: Philips AVENT SCF156/01 (Set van 2 stuks)

Deze standaard Philips SCF156/01 tepelbeschermers van zeer dunne siliconen beschermt gevoelige tepels tijdens het geven van borstvoeding. De tepelhoedjes zijn gemaakt van zeer dunne, zachte, geurloze en smaakloze siliconen. Zodat je ook bij gevoelige tepels of tepelkloven borstvoeding kunt geven.

Je baby kan nog steeds je huid voelen en ruiken en tijdens het drinken je melkafgifte stimuleren. Ook hoeft je kindje niet opnieuw aan de borst te wennen als je tepels eenmaal genezen zijn. Tepelbeschermers zijn alleen ontworpen om te gebruiken wanneer je gevoelige tepels hebt of last hebt van tepelkloven. Vraag hiervoor advies aan medisch deskundigen. Afmeting van de tepelhoedjes: 7 cm.

2e plaats: Silverette zilverkapjes

Deze zilverkapjes zijn gecreëert uit 925/1000 zilver. Zilver heeft net als de moedermelk een helende werking en samen zorgen zij voor een steriel en desinfecterend klimaat. Zilver heeft van nature anti-bacterieel, anti-viraal en schimmelwerende werking.

De tepelkapjes kunnen worden gekoeld, wat verlichting geeft zonder zalfjes en medicijnen te gebruiken. De telpelhoedjes zijn duurzaam en puur natuur! Dit product is geclassificeerd als medisch hulpmiddel klasse 1 en ze zijn veilig voor moeder en kind.

3e plaats: Tommee Tippee Closer to Nature tepelhoedjes

De Closer to Nature tepelhoedjes zijn gemaakt van super zacht siliconen die de natuurlijke vorm en beweging van de moederborst nabootsen waardoor ze voor je baby aanvoelen als een 2e huid. De tepelhoedjes hebben speciale ventilatiegaatjes voor een beter huidcontact met je baby.

De tepelhoedjes zijn per 2 stuks verpakt en worden geleverd inclusief hygiënische bewaarbox die in de magnetron kan om ze te steriliseren. Het materiaal bevat geen Bisphenol. De tepelhoedjes zijn geschikt voor alle maten.

4e plaats: Medela tepelbeschermers

De tepelbeschermers van Medela beschermen tepels met wondjes of kloven voor en na de borstvoeding tegen wrijving. Zo krijgt het gevoelige borstweefsel tijd om zich te herstellen. Ze zijn specifiek ontworpen om te helpen bij pijnlijke tepels en geven bescherming zodat de tepel kan genezen.

De tepelbeschermers van Medela hebben een zachte, flexibele achterzijde voor uitstekende steun. Ze passen zich aan de vorm van je borst aan. De tepelbeschermers hebben een dunne pasvorm, waardoor ze niet opvallen onder kleding.

5e plaats: Medela Tepelhoedjes (2 stuks)

De tepelhoedjes van Medela zijn een duurzame, comfortabele en handige manier om gemakkelijker borstvoeding te geven. Deze tepelhoedjes beschermen tegen tepelkloven en geven baby’s die moeilijk kunnen aanhappen een stevigere houvast. De tepelhoedjes zijn een hulpmiddel voor moeders met platte, ingetrokken of pijnlijke tepels of met een te sterke toeschietreflex.

De tepelhoedjes van Medela zijn speciaal vormgegeven om het intieme contact met je baby tijdens de borstvoeding te behouden. De Medela tepelhoedjes zijn gemaakt van 100% BPA-vrij siliconen, en worden geleverd per 2 stuks in een bewaardoosje. Ze zijn verkrijgbaar in 3 maten: S (16 mm), M (20 mm) en L (24 mm).

Shopgids: Alles wat je moet weten over tepelhoedjes

Het is van groot belang dat je voordat je tepelhoedjes koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Om ervoor te zorgen dat de baby kan zuigen, moet het tepelhoedje in het midden van de tepel worden geplaatst.
(Bron: Evgeny Atamanenko: 50932783/ 123rf.com)

Wat zijn tepelhoedjes?

De belangrijkste functie van deze producten is het beschermen van de tepel bij het geven van borstvoeding aan de baby. Ze zijn meestal gemaakt van siliconen en zijn zeer dun om huid-op-huidcontact met de baby te bereiken. Ze worden geplaatst en aangepast aan de tepel en het tepelhof, en werken als een zuignap zodat ze niet kunnen verschuiven.

Tepelhoedjes worden gebruikt bij problemen met de borstvoeding. Deze kwesties kunnen altijd het beste met een specialist worden besproken, omdat elk afzonderlijk geval anders is. Een aantal voorbeelden van deze problemen zijn: de baby geeft de voorkeur aan de fles, de baby is te vroeg geboren en heeft nog niet genoeg kracht, of vanwege tepelkloven.

Kirsten Feijen en Rieneke HiemstraMedewerkers van Borstvoeding.com
“Het is ontzettend belangrijk dat wanneer je een tepelhoedje gebruikt, dat je dat op de juiste manier gebruikt. Maar al te vaak wordt een te groot of een te klein tepelhoedje op de tepel gezet. Je kunt je voorstellen dat dit pijnlijk kan zijn en je tepel en tepelhof behoorlijk kan beschadigen.”

Waar zijn tepelhoedjes van gemaakt?

Vroeger was een tepelhoedje een ongewenst gebruiksvoorwerp. Het gebruik ervan werd in het geheel niet aanbevolen. Dit was te wijten aan de materialen waarvan ze waren gemaakt. De belangrijkste onderdelen waren glas, ivoor en zilver. Jaren later begonnen ze de tepelhoedjes van rubber en latex te maken. Ze hadden allemaal gemeen dat ze allemaal erg hard en dik waren.

Tegenwoordig zijn ze alleen nog maar gemaakt van siliconen. Dit maakt ze zacht, kneedbaar en fijn. Omdat ze deze kwaliteiten hebben, zijn ze gemakkelijk te plaatsen en hebben ze een goede grip. In dit geval mogen de tepelhoedjes de melkproductie niet wijzigen en de borstvoeding niet hinderen. En ze kunnen ook gebruikt worden bij premature baby’s.

Tepelhoedjes kunnen een grote hulp zijn voor nieuwe moeders.
(Bron: Famveldman: 54640069/ 123rf.com)

Hoe gebruik je tepelhoedjes?

Het gebruik van tepelhoedjes is niet ingewikkeld. Het is echter noodzakelijk om je goed voor te bereiden, zodat ze niet bewegen en je geen andere bijkomende problemen krijgt. Bijvoorbeeld dat er lucht binnenkomt, dat de baby het tepelhoedje niet kan vastpakken of dat het er tijdens het zuigen vanaf valt. Het kan ook ongemak en pijn veroorzaken bij de moeder.

Dit product moet voor elk gebruik eerst worden gewassen met water en zeep. Vervolgens moet het over de tepel en tepelhof worden geplaatst, waarbij de zijvlakken iets worden gebogen en de beschermer zodanig wordt geplaatst dat deze goed afdicht en een vacuüm wordt gevormd. Nadat je dit gedaan hebt, mag het tepelhoedje niet meer bewegen, het moet als een tweede huid aanvoelen.

Hoe lang moet je tepelhoedjes gebruiken?

Er bestaan verschillende meningen over hoe lang je de tepelhoedjes moet blijven gebruiken. We hebben geconstateerd dat deskundigen tegenwoordig aanbevelen om ze zo kort mogelijk te gebruiken. Dit komt omdat de natuurlijke manier van borstvoeding altijd de overhand moet hebben. Het is ook makkelijker voor de moeder, want zo hoeft ze de tepelhoedjes niet overal mee naar toe te nemen.

Misschien heeft je baby maar een paar keer een tepelhoedje bij een voeding nodig en is hij dan al in staat beter te drinken. Het kan ook zijn dat hij een aantal weken of maanden de hulp van een tepelhoedje nodig heeft. Bij het afwennen van een tepelhoedje is het belangrijk goed te kijken hoe je baby reageert.

De meeste baby’s kunnen goed zonder tepelhoedje leren drinken als de oorzaak is weggenomen die tot het gebruik ervan leidde.

Wanneer moet ik tepelhoedjes gebruiken?

Normaal gesproken is het gebruik van dit product gekoppeld aan bepaalde borstvoedingsproblemen. Enkele van de belangrijkste zijn dat het kind problemen heeft met zuigen, dat het de borst weigert nadat het met flesvoeding is begonnen, dat de baby prematuur geboren is of dat de moeder pijn heeft tijdens de borstvoeding.

Er moet echter worden opgemerkt dat deze problemen altijd moeten worden besproken met een kinderarts, huisarts of borstvoedingsdeskundige. Tepelhoedjes zijn vaak een goed hulpmiddel om de baby prettig te laten zuigen, de nodige melk te produceren en bij het geven van een optimale borstvoeding.

Tepelhoedjes zijn vaak een goed hulpmiddel om de baby optimaal te laten zuigen.
(Bron: Aleksandra Kuznecova: 81360756/ 123rf.com)

Welke voordelen heeft het gebruik van tepelhoedjes?

We vonden verschillende professionele en persoonlijke meningen over het gebruik van dit product. Sommigen zijn sterke voorstanders van het gebruik ervan, omdat het veel moeders in staat stelt om hun baby’s borstvoeding te geven. We hebben een aantal van de voordelen ervan samengevat, die we hieronder kunnen zien:

 • Ze zorgen ervoor dat de baby de tepel gemakkelijker kan vastpakken.
 • Verminderen van pijn en ongemak bij het geven van borstvoeding.
 • Ze beschermen tegen het bijten van de baby wanneer deze al tandjes heeft.
 • Ze helpen bij het zuigen op de tepel als de baby aan de zuigfles gewend is.
 • De melk komt er gemakkelijker uit en de baby leert sneller aan de borst te drinken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van tepelhoedjes om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de tepelhoedjes te vinden die het beste bij je passen, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de tepelhoedjes die je nodig hebt:

 • Materiaal
 • Maten
 • Dikte
 • Grip
 • Prijs-kwaliteitverhouding

Materiaal

Het materiaal waarvan het tepelhoedje is gemaakt, moet van goede kwaliteit zijn. De eigenschappen van dit voorwerp zijn afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Zoals we al hebben gezien, bestaat er een grote verscheidenheid aan materialen waar ze van gemaakt kunnen worden, maar de beste die je tegenwoordig kan vinden zijn die van siliconen.

Silicone is een harder materiaal, het is hypoallergeen en wordt beschouwd als het beste materiaal omdat het minder dik is, zodat de tepelhoedjes dunner en fijner zijn, het comfortabeler is voor de moeder omdat de baby zich gemakkelijker aan de borst hecht, en meer contact met de baby mogelijk maakt.

Kenniscentrum Borstvoeding
“De WHO (World Health Organization) is, in tegenstelling tot de Nederlandse overheid, helder over borstvoeding: Het advies is zes maanden volledig borstvoeding, daarna tot twee jaar borstvoeding, aangevuld met bijvoeding. En daarna borstvoeding tot zolang moeder en kind dat willen.”

Maten

Dit aspect is voor ons het belangrijkste. Of de baby goed kan zuigen of niet hangt af van de juiste maat van het tepelhoedje. Als het te groot zit zal het gaan verschuiven en kunnen we geen borstvoeding geven. Daarom is het essentieel om een model te vinden dat in verschillende maten verkrijgbaar is.

Sommige van deze maten zijn S, M en L. We kunnen ze ook in millimeters vinden, wat veel handiger is, omdat we de tepels kunnen meten. Aan de andere kant zijn er ook standaardmodellen voor middelgrote tepels. Als je denkt dat jij die hebt, dan zou je ze kunnen kopen, maar het is niet echt aan te raden want je loopt hiermee het risico dat ze te groot of te klein zijn.

Dikte

Borstvoeding is een mooi, natuurlijk proces dat een hechte band creëert tussen baby en moeder. Daarom is het belangrijk dat het tepelhoedje een minimale dikte heeft om de huid van de baby te kunnen voelen. Dit maakt het zuigen ook gemakkelijker, omdat het hoedje veel kleiner zal zijn en de baby het goed zal kunnen vastpakken. Silicone zorgt ervoor dat het tepelhoedje dun is.

De juiste grootte van het tepelhoedje garandeert dat de baby goed kan zuigen.
(Bron: Tatyana Tomsickova: 94504799/ 123rf.com)

Grip

Een andere belangrijke factor voor de goede resultaten van de tepelhoedjes is dat ze een goede grip hebben. Dit wordt beïnvloed door het materiaal en de dikte, aangezien het noodzakelijk is dat dit instrument als een zuignap op het tepelhof werkt zodat het niet kan bewegen. Om de baby goed te laten te zuigen, moet dit voorwerp over het midden van de tepel worden geplaatst.

Prijs-kwaliteitverhouding

Natuurlijk is het een criterium waar veel ouders op moeten letten. Veel mensen vragen zich al snel af welke kosten er aan deze hulpmiddelen verbonden zijn. Gelukkig zijn tepelhoedjes over het algemeen niet duur, je kunt ze vinden tussen de 5 en 10 € en geven meestal bevredigende resultaten. Dus de prijs hoeft geen belemmering te zijn om de borstvoeding op een eenvoudige manier (weer) op gang te kunnen brengen.

Samenvatting

Tepelhoedjes worden tegenwoordig steeds meer gebruikt, omdat ze dankzij de materialen die de laatste jaren worden gebruikt veel problemen bij het borstvoeden kunnen oplossen. Deze hulpmiddelen passen zich aan de tepel en tepelhof aan en vormen een beschermende laag. Hun belangrijkste functie is het beschermen van de tepel.

Bij borstvoeding kun je veel problemen ondervinden, maar het enige wat je wilt is je baby goed te kunnen voeden. Je kunt last hebben van tepelkloven, de baby kan prematuur geboren zijn of hij kan aan de fles gewend zijn en wil niet aan de borst zuigen. Vroeger werden ze gemaakt van glas, ivoor of rubber, tegenwoordig wordt siliconen gebruikt, een veel dunner en zachter materiaal.

Vond je ons artikel over tepelhoedjes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale tepelhoedjes kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Aleksandra Kuznecova: 81360756/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies