Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

76Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote thermosfles test 2021. Hier stellen we alle thermosflessen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste thermosfles voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een thermosfles koopt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Geïsoleerde of thermosflessen zijn ontworpen om de vloeistoffen die erin zitten warm of koud te houden. Thermosflessen verdienen daarom de voorkeur voor gebruik onderweg.
 • De meeste geïsoleerde flessen bestaan uit twee lagen roestvrij staal met een isolerend vacuüm ertussen. Er zijn echter ook geïsoleerde flessen van glas.
 • Intussen zijn thermosflessen verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en ontwerpen. Voordat je een fles koopt, moet je de verzegeling controleren.

Thermosfles: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een thermosfles koopt

Voor wie zijn thermosflessen geschikt?

Thermosflessen of geïsoleerde flessen zijn ontworpen om de temperatuur van de vloeistof erin zo lang mogelijk constant te houden. Dus als je hete thee wilt drinken in de winter of koel water in de zomer, is een geïsoleerde fles de beste keuze.

Thermosflasche

Isoleerflessen en thermosflessen zijn er in verschillende kleuren, vormen en materialen. Glazen flessen zijn maar beperkt geschikt voor reizen.

Thermosflessen zijn minder geschikt als de drankverpakking niet te zwaar mag zijn, want ze wegen vaak aanzienlijk meer dan enkelwandige drinkflessen van kunststof, aluminium of roestvrij staal. Als je gewicht wilt besparen maar toch isolatie wilt, kun je als alternatief metalen drinkflessen gebruiken en die afdekken met een geschikte flessenhoes. In principe zijn geïsoleerde flessen ook geschikt voor kinderen. Maar, vooral als je ze vult met hete dranken, zorg ervoor dat je kind weet hoe het met de fles moet omgaan en zich niet brandt.

Thermoskanne

Als je liever iets ongewoons hebt, kun je gaan voor de meer design-intensieve thermoskannen. Maar de eenvoudige, functionele klassieker is nog steeds populair. Bron: Pixabay.com

Hoeveel kost een vacuümfles?

Zeer goedkope thermoskannen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer tien euro. Producten van hogere kwaliteit kunnen vele malen meer kosten, tot wel 50 euro. Pas op voor bijzonder goedkope leveranciers: Het is niet altijd duidelijk welke materialen gebruikt zijn.

Let erop dat de fles van veilig roestvrij staal of glas gemaakt is en dat de dop van niet-giftige kunststoffen gemaakt is. Als je twijfelt, investeer dan iets meer. De testwinnaars op diverse vergelijkingsportalen zijn meestal voor zo’n 20 tot 30 euro te koop. De volgende tabel geeft je een kort overzicht:

Type Prijs
Thermosfles met drinkdop circa 8-25 Euro
Thermosfles met flesdop circa 14-20 Euro
Thermosfles met beker circa 15-30 Euro

Materiaal en capaciteit zijn belangrijke kenmerken die de prijs sterk beïnvloeden.

Waar kan een geïsoleerde fles overal gebruikt worden?

De meeste geïsoleerde flessen zijn geschikt voor elke omgeving. Je kunt thee meenemen naar de universiteit of je werk, of je favoriete sap koel houden tijdens een lange autoreis. Thermosflessen zijn bijzonder populair voor het meenemen van warme en hete dranken tijdens sportactiviteiten. Alleen geïsoleerde glazen flessen kun je voor avonturen buitenshuis beter vervangen door roestvrijstalen producten.

Sven MarxExpert voor fietstochten
“Vooral op lange fietstochten is het prettig om warme of koude dranken bij je te hebben. Zorg ervoor dat de thermosfles een groot volume heeft!”

Voor welke dranken zijn geïsoleerde flessen geschikt?

Geïsoleerde flessen zijn bedoeld voor zowel warme als koude dranken. Beide kunnen dus zonder problemen in de meeste flessen gegoten worden. Of een thermosfles geschikt is voor koolzuurhoudende dranken of niet, hangt vooral af van de sluiting. Vooral de veel gebruikte drukknopsluitingen zijn vaak niet geschikt voor koolzuurhoudende dranken. De meeste fabrikanten vermelden in de productbeschrijving of koolzuurhoudende dranken in de fles gegoten mogen worden.

thermos-edelstahl

Bij de keuze van een geschikte thermosfles moet de vormgeving niet de belangrijkste beslissingsfactor zijn. Plastic en aluminium dat BPA bevat moet om gezondheidsredenen vermeden worden.

Volgens Ökotest kunnen vooral goedkope geïsoleerde flessen van roestvrij staal nikkel aan de drank afgeven als ze met vruchtenthee gevuld worden. Zorg er daarom voor dat je fles van hoge kwaliteit is, of gebruik bij twijfel geïsoleerde glazen flessen voor vruchtenthee. Melk en babyvoeding kun je beter niet in thermosflessen bewaren, omdat ze gevoelig zijn voor kiemvorming.

Hoe zit het met de smaak/geur neutraliteit van thermosflessen?

De meeste thermosflessen zijn gemaakt van smaak- en reukneutraal materiaal, zoals glas of roestvrij staal. Als ze goed schoongemaakt zijn, nemen de flessen dus niet de smaak of geur aan van de vloeistoffen die ze bevatten. Maar roestvast stalen producten hebben soms van zichzelf een licht metaalachtige geur. We raden je daarom aan ze 24 uur met heet water erin open te laten staan voor je ze voor het eerst gebruikt.

Je moet ook de drinkbekers die vaak in de deksels verwerkt zijn grondig schoonmaken voor je ze voor het eerst gebruikt, zodat het plastic dat vaak gebruikt wordt zijn eigen smaak verliest. Om een rotte geur te vermijden, raden we je aan ongebruikte flessen altijd open te bewaren en ze voor gebruik met schoon water om te spoelen.

Soms kan de ophoping het gevolg zijn van slecht spoelen. Wees je hiervan bewust bij het spoelen.

Thermoskanne

Thermosflessen van hoge kwaliteit houden drankjes meer dan 18 uur warm. Dat betekent dat je koffie ook na een lange wandeling nog lekker warm zal zijn. Bron: Pixabay.com

Besluit: Welke soorten thermosflessen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten thermoskannen:

 • Thermosfles van roestvrij staal
 • Glazen thermosfles

Door het verschillende gebruiksdoel en je eigen voorkeur is een bepaalde thermoskan geschikter voor je dan een andere. De verschillende materialen resulteren in verschillende voor- en nadelen voor beide soorten thermosfles.

In het volgende deel leggen we de verschillen tussen de twee thermosflessen uit, zodat je kunt beslissen welke voor jou de beste is. We zullen ook de afzonderlijke voor- en nadelen van de verschillende materialen beschrijven.

Amelie MairExpert voor drinkflessen
“Let bij het kiezen van een thermosfles op de gebruikte materialen! Conventionele thermosflessen isoleren meestal met behulp van een geëvacueerd glascomposiet, wat het product niet alleen zwaar maar ook breekbaar maakt. Door hun stevigheid, smaakloosheid en duurzaamheid zijn hoogwaardige vacuümgeïsoleerde roestvrijstalen flessen de betere keuze.”

Hoe werkt een roestvrijstalen thermosfles en wat zijn de voordelen en nadelen?

De meeste thermosflessen zijn tegenwoordig van roestvrij staal. Omdat de meeste mensen thermosflessen kopen voor op reis, is weerstand meestal het belangrijkste criterium. Geïsoleerde flessen van roestvast staal zijn heel robuust en kunnen ook valpartijen en stoten goed opvangen. Zelfs met kleine deukjes zijn ze nog lekvrij en houden ze je drank warm of koud. Daarom zijn ze perfect voor onderweg. Bedenk echter dat de thermosflessen ook erg zwaar zijn. Het schoonmaken van de roestvrijstalen flessen is ook gemakkelijk en tijdbesparend, want je kunt ze in de afwasmachine wassen. De flessen hebben echter een iets slechter isolerend vermogen dan glazen thermosflessen.

Afhankelijk van de kwaliteit en prijs isoleert de thermosfles tot 24 uur als hij warm is en 36 uur als hij koud is. Dit is echter voldoende voor de meeste buitenactiviteiten. Het kan gebeuren dat de roestvrijstalen fles in het begin een eigen geur heeft. Dit kan echter verwijderd worden na grondig schoonmaken. Roestvrijstalen thermosflessen zijn meestal glanzend zilver en effen.

Voordelen
 • Robuust
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Geschikt voor op reis
Nadelen
 • Eenvoudig ontwerp

Hoe werkt een glazen thermosfles en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Glazen thermosflessen, daarentegen, worden tegenwoordig zelden meer gebruikt. De reden hiervoor is dat glazen flessen gemakkelijk te breken zijn. In tegenstelling tot roestvrijstalen flessen zijn ze meestal niet bestand tegen vallen of stoten en breken ze daarbij.

Daarom zijn ze niet geschikt voor buitenactiviteiten, maar eerder voor thuis of op kantoor. Ze kunnen echter breken als er grote temperatuurveranderingen zijn. Het kan ook gebeuren dat de fles breekt of splintert in de afwasmachine. Als je dit risico niet wilt nemen, is het beter ze met de hand te wassen.

Fabian BöhmeChef
“Een thermosfles moet niet alleen zo lekvrij mogelijk zijn, maar je moet ook aandacht besteden aan het isolerend vermogen. Thermosflessen van roestvrij staal hebben een voordeel boven die van plastic, maar ze zijn ook zwaarder en raken gemakkelijker gedeukt bij veelvuldig transport. Het hangt dus altijd af van het respectieve gebruik. Voor onze cateringen gebruiken we roestvrijstalen vacuüm kannen, zodat we onze klanten ook na enkele uren nog gloeiend hete chai latte kunnen serveren.”

Glazen thermoskannen zijn erg zwaar, maar ze isoleren beter dan roestvrijstalen thermoskannen. Daarom houden glazen flessen de drank langer warm of koud. De vormgeving van glazen thermoskannen kan sterk variëren. Als de fles een plastic deksel heeft, kun je meestal kiezen uit een groot aantal patronen, kleuren en motieven. Er is echt voor elk wat wils. Als de fles alleen van glas is, is ze doorzichtig. Glazen thermosflessen zijn neutraler van smaak dan roestvrijstalen flessen.

Voordelen
 • Houd drankjes langer warm
 • Neutrale smaak
 • Diverse vormgeving
Nadelen
 • Niet onbreekbaar

Beeldbron: pixabay.com / Free-Photos-242387

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies