Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Een timer is een onmisbare tool om uit de problemen te blijven tijdens het koken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn timers echter niet alleen handig in de keuken. Er zijn bijvoorbeeld ook timers die ‘s avonds je lampen aan laten springen. Dat is handig als je op vakantie bent en inbrekers wilt afschrikken. Het hangt natuurlijk allemaal af van het model dat je koopt. In deze shopgids laten we je zien welke soorten timers er zijn.

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan verschillende timers op de markt. Het kan daardoor lastig zijn om te weten welke timer je echt nodig hebt. Daarom gaan we in dit artikel in op alles wat met timers te maken heeft. Hoewel het gebruik van de verschillende modellen vergelijkbaar met elkaar is, is elke optie toch weer anders. Ben je er klaar voor? Zet je timer aan, daar gaan we!
Belangrijk om te weten

 • Timers zijn zeer veelzijdige apparaten. Je gebruikt ze niet alleen in de keuken, maar ook bij het sporten en om het gebruik van elektronische apparaten te beheren. Als je een timer op de juiste manier gebruikt, zul je zelfs een hoop energie en dus geld kunnen besparen.
 • De meest gebruikte timers zijn kookwekkers en tijdschakelklokken. Hoewel ze in principe volgens hetzelfde mechanisme werken, is hun gebruik totaal anders.
 • Eén van de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aankoop van een timer is de programmeerbaarheid van het apparaat. Hoe meer opties de timer biedt, hoe groter de veelzijdigheid. We bespreken deze en andere belangrijke aankoopcriteria aan het einde van dit artikel.

Onze selectie: De beste timers op de markt

Of het nu gaat om het inschakelen van de tuinverlichting of om energie te besparen door je elektronische apparaten niet onnodig stand-by te laten staan, een timer is een onmisbare tool voor iedereen die zijn zaakjes graag goed regelt. Door het enorme aanbod kan het echter lastig zijn de beste timer te vinden. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met de vier beste timers die op de markt verkrijgbaar zijn:

De beste digitale kookwekker

De timer van Gohh heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijk prijsje ontvang je 2 kookwekkers die precies zullen doen wat je van een kookwekker mag verwachten. Een ander groot voordeel van dit apparaat is dat het zo lang meegaat.

Als je er voorzichtig mee omgaat, zal dit apparaat bijna een leven lang je keuken versieren. Het apparaat is eenvoudig en zonder enkele problemen te bedienen. De grote knoppen zijn handig en het scherm is vanuit elke hoek goed te lezen. Wat wil je nog meer?

De beste analoge timer

We zijn fan van het ontwerp van de timer van Balvi. De analoge timer is niet alleen hartstikke handig, hij ziet er ook nog eens prachtig uit. Vergeet niet, het oog wil uiteindelijk ook wat. Dankzij de magneet aan de achterzijde van de kookwekker zul je deze niet snel kwijtraken.

Wanneer je de kookwekker instelt verschijnt er een rood vlak, hiermee kun je precies zien hoeveel tijd er nog over is. Hoewel de prijs enigszins aan de hoge kant is, is deze aankoop meer dan de moeite waard. Hij staat prachtig in iedere soort keuken.

De beste eierwekker

Ben je op zoek naar een timer om je eitjes te koken? Dan is deze eierwekker van Brutus Kookt iets voor jou. Het piepei Delfter helpt je om het perfecte eitje te koken. Je hoeft hem alleen maar mee te koken met de eieren en het zal diverse melodietjes afspelen: ‘In Holland staat een huis’ (zacht gekookt), ‘Twee emmertjes water halen’ (middel hard gekookt) en ‘Wilhelmus’ (hard gekookt).

Ook een leuk idee als cadeau. Het koken van een ei wordt zo een eitje!

De beste timer als tijdschakelklok

Een timer gebruik je niet alleen in de keuken. Een timer kan je ook helpen om je lampen of andere elektronische apparaten automatisch in en uit te laten schakelen op een bepaald tijdstip. Deze timer van Q-link komt in deze categorie als winnaar uit onze test. De schakelklok is handig en makkelijk in gebruik.

Er zit een duidelijke handleiding bij, waarin je alles wat je nodig hebt terugvindt. Je kunt per dag instellen op welk tijdstip je je lampen aan en uit wilt laten gaan. Wanneer je de schakelaar gebruikt in een dubbel stopcontact is het stopcontact ernaast ook nog makkelijk te gebruiken zonder dat de tijdsschakelaar in de weg zit.

Shopgids: Alles wat je moet weten over timers

Timers zijn veelzijdige gadgets. Ze stellen je niet alleen in staat om je tijd te managen, maar helpen je ook om elektronische apparaten te beheren en op die manier energie te besparen. Afhankelijk van het type timer dat je koopt, kun je zelfs je culinaire vaardigheden verbeteren. Om je te helpen de timer te vinden die je nodig hebt, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over dit product.

sporttijd meten

Timers zijn veelzijdige apparaten. Je gebruikt ze niet alleen in de keuken, maar ook bij het sporten en om het gebruik van elektronische apparaten te beheren. (Bron: Rawpixel: 83781680/ 123rf.com)

Wat is een timer precies?

Een timer is een gespecialiseerd type klok dat wordt gebruikt voor het meten van specifieke tijdsintervallen. Het is een klein apparaatje waarmee je elektrische circuits opent en sluit. Je zet een timer voor een bepaalde tijd, waarna het apparaat automatisch een signaal geeft en stopt met werken.

Naast kookwekkers worden timers onder andere gebruikt om elektronische apparaten automatisch in en uit te laten schakelen. Ook kun je een timer in de sport tegenkomen, waarbij we het vaak een ‘stopwatch’ noemen.

Hoe werkt een timer?

Kort gezegd, is de werking van een timer gebaseerd op het verwerken van pulsen die een verandering van contacten veroorzaken. Op deze manier zorgt een timer in een tijdschakelklok ervoor dat elektronische apparaten in of uit worden geschakeld. Vanwege hun hoge programmeerbaarheid kun je met een timer de uren of zelfs minuten instellen waarop je de wilt dat de apparaten worden in- of uitgeschakeld.

Wat zijn de voor- en nadelen van een timer?

Ben je veel in de keuken bezig? Dan is een timer een onmisbare tool voor jou. Maar je kunt veel meer met een timer dan alleen je kookkunsten verbeteren. Veel mensen weten nog steeds niet wat voor voordelen een timer ons allemaal biedt. Om je te helpen ontdekken of een timer hetgeen is waar jij naar op zoek bent, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste voor- en nadelen van dit apparaat:

Voordelen
 • Goedkoop
 • Veelzijdig
 • Keuze uit veel verschillende modellen
 • Gaan over het algemeen lang mee
 • Timers in de vorm van een tijdschakelklok helpen je energie te besparen
 • Zorgen zo voor een lagere elektriciteitsrekening
 • Er zijn veel timers met een mooi design
 • Makkelijk te gebruiken
 • Programmeerbaar
 • Meestal bestand tegen stroomuitval
Nadelen
 • Als ze geen batterij hebben, moeten ze mogelijk periodiek opnieuw worden geprogrammeerd
 • Niet alle soorten voldoen aan dezelfde behoeften

Welke verschillende soorten timers zijn er?

Timers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Afhankelijk van je behoeften, past het ene soort beter bij je dan het andere. Hieronder ontdek je welke soorten timers er zijn. We maken hierbij onderscheid tussen een verbindingstimer, een ontkoppelingstimer en een pulstimer:

 • Verbindingstimer: Deze timer berekent de geprogrammeerde tijd bij het ontvangen van een activeringspuls. Wanneer de gekozen tijdsperiode afloopt, activeert of deactiveert de timer het contact.
 • Ontkoppelingstimer: De timer heeft een continue actieve puls. Als ze zijn geprogrammeerd, genereren ze een signaalonderbreking. Dit wordt hersteld wanneer de door de gebruiker ingestelde tijdberekening eindigt.
 • Pulstimer: Deze timers worden geactiveerd om de geprogrammeerde tijd te bewaken met behulp van specifieke en zeer korte pulsen.

Timers zijn ideaal voor in de keuken, maar kunnen ook worden gebruikt in de woonkamer, de slaapkamer en meer. Kies voor het soort timer dat het beste bij je past. Geloof ons, het zal je leven een stuk makkelijker maken.

Keukenwekker

Afhankelijk van het type timer dat je koopt, kun je zelfs je culinaire vaardigheden verbeteren. (Bron: Gnatiuk: 12856949/ 123rf.com)

Hoe worden timers geclassificeerd op basis van hun werkingsprincipe?

Tijdschakelklokken zijn timers die je helpen een hoop energie en tijd te besparen. De beste tijdschakelklokken verschillen van elkaar, afhankelijk van hun besturingssysteem. Dit maakt dat sommige timers beter bij je behoeften passen dan andere. Het is daarom handig om het te weten welke verschillende werkingsprincipes er zijn:

 • Synchrone motortimers: Het mechanisme van deze timers is vergelijkbaar met dat van digitale horloges. In plaats van mechanische energie te gebruiken, worden ze aangedreven door elektriciteit.
 • Pneumatische timers: De opties van dit model werken dankzij drie elementen: twee kleppen en een luchttank. De timer werkt dankzij de pneumatische kracht in het apparaat.
 • Thermische timers: De binnenkant van de timer wordt gevormd door een spoel die is bevestigd aan een bimetalen plaat. De plaat wordt verwarmd om de vorm van zijn kromming te veranderen. Hierdoor wordt de timer in werking gesteld.
 • Elektronische timer: Het werkingsprincipe is gericht op het laden en lossen van de elektronische energie. Hiervoor gebruikt de timer een elektrische weerstand. Zowel aan het begin als aan het einde van de tijdsperiode worden de contacten beveiligd door een elektromagneet.

Hoe moet je een timer gebruiken?

Het gebruik is uiteraard sterk afhankelijk van het type timer dat je koopt. We benadrukken hier graag nog eens de veelzijdigheid van een timer. Veel mensen denken dat timers alleen gebruikt kunnen worden bij het koken. Dat is gedeeltelijk waar, maar is nog lang niet alles. Je kunt zoveel meer met een timer. Hieronder laten we je zien op wat voor manieren je een timer kunt gebruiken:

 • Lampen in- en uitschakelen: Als je op vakantie bent, kun je met een timer je lampen zoals je nachtlampje programmeren, zodat deze op een bepaalde tijd aan- en uitgaan. Dit geeft het gevoel dat er mensen in huis zijn en helpt om inbrekers af te schrikken.
 • Koken: Wat voor soort timer je ook gebruikt, of het nu een speciale kookwekker, een eierwekker of een analoge timer is, een timer kan net dat laatste beetje zijn dat je verandert in een echte keukenprins of -prinses. Met een timer regel je de kooktijd van het eten en houd je alle gerechten goed in de gaten.
 • Energiebesparing: Timers helpen om elektronische apparaten na een bepaalde tijd uit te schakelen, zodat ze niet onnodig in de stand-by stand staan. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook geld.

Hoe moet je een timer instellen?

Timers zijn over het algemeen heel eenvoudig te gebruiken. Alleen als je echt een zeer uniek en complex model koopt, is er eens kans dat je de hulp van een professional nodig hebt. In alle andere gevallen zul je de timer eenvoudig instellen en gebruiken. Meestal hoef je alleen maar aan te geven hoe lang je wilt dat de timer loopt en het apparaat aan te zetten.

Om een tijdschakelklok te gebruiken, raden we aan de volgende stappen te volgen:

 • Sluit de timer aan.
 • Sluit het apparaat aan dat je wilt beheren.
 • Stel de timer naar wens in.
 • Volg hierna de productinstructies, aangezien de programmering van model tot model kan verschillen.

Je zult zien dat een timer zeer eenvoudig werkt. Als je toch nog twijfels hebt, raden we aan contact op te nemen met de fabrikant.

het meten van de wedstrijdtijd

Timers zijn over het algemeen heel eenvoudig te gebruiken. (Bron: Wanawattanawong: 45105306/ 123rf.com)

Waar dient de batterij van een tijdschakelklok voor?

Sommige tijdschakelklokken hebben een batterij. Hierdoor onthouden ze de instellingen, ook als het contact met het stroomnetwerk wegvalt. Als er namelijk een stroomstoring is of als je het apparaat gewoon loskoppelt, kan het behoorlijk omslachtig zijn om het opnieuw te moeten programmeren. Op het batterijvermogen behoudt de timer de instellingen, ongeacht wat er om het apparaat heen gebeurt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze shopgids hebben we je laten zien waarom een timer een onmisbare tool is bij het koken. Het gebruik van een timer gaat echter zoveel verder dan dat. Zo kun je er bijvoorbeeld je elektronische apparaten mee bedienen en tegelijkertijd energie en geld mee besparen. Om de timer te kopen die je echt nodig hebt, raden we je aan om op de volgende factoren te letten bij je aankoop:

Soort

Eerder hadden we het al over de verschillende functies die een timer kan hebben. Zo valt er onderscheid te maken tussen timers die ontwikkeld zijn om elektronische apparaten in- en uit te schakelen en timers die helpen je gerechten in de keuken in de gaten te houden. In de onderstaande tabel laten we je nog eens zien wat de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten zijn:

Als je op zoek bent naar een… Koop dan een…
…timer om het gebruik van elektronische apparaten te beheren en zo energie te besparen, … tijdschakelklok of een andere timer die kan worden geïnstalleerd in een stopcontact.
… timer die je waarschuwt als je gerecht klaar is, … een kookwekker die de ingestelde tijd aftelt.

Batterij

Voor timers die gemaakt zijn om elektronische apparaten te beheren, kan de aanwezigheid van een batterij een onschatbaar pluspunt zijn. Als de tijdschakelklok die je koopt een batterij heeft, gaan de instellingen namelijk niet verloren in het geval van een stroomstoring of als het apparaat wordt losgekoppeld. Wel moet je er natuurlijk voor zorgen dat de batterij nooit helemaal leeg raakt.

witte kookwekker

Een timer waarschuwt je als je gerechten klaar zijn. (Bron: Elwell: 37467524/ 123rf.com)

Programmeerbaarheid

Niet alle timers op de markt hebben dezelfde programmeerbaarheid. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een timer voor je irrigatiesysteem, moet je ervoor zorgen dat je een model koopt waarbij je tussenpozen kunt programmeren. Met een grotere programmeerbaarheid kun je dezelfde timer bovendien met meerdere apparaten gebruiken.

Verbruik

Timers helpen om elektronische apparaten na een bepaalde tijd uit te schakelen, zodat ze niet onnodig in de stand-by stand staan. Zo bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. Toch verbruiken timers zelf ook de nodige energie. We raden je daarom aan om op zoek te gaan naar een model dat energiezuinig is. Op die manier profiteer je het meest van de energiebesparingen.

Formaat

Timers zijn over het algemeen niet erg groot. Toch moet je rekening houden met de ruimte die ze innemen. Doe dit voordat je er één koopt. Om gedoe te voorkomen, kun je er maar beter voor zorgen dat je de timer zonder problemen kunt installeren.

Dit geldt met name voor de tijdschakelklokken. Het is belangrijk om te controleren of, wanneer je de schakelaar in een dubbel stopcontact gebruikt, het stopcontact ernaast ook nog makkelijk te gebruiken is zonder dat de tijdsschakelaar in de weg zit. Wat betreft de keukenwekkers is het formaat minder van belang.

Keukenwekker

Timers zijn over het algemeen niet erg groot. Toch moet je rekening houden met de ruimte die ze innemen.
(Bron: Bernard: 37468577/ 123rf.com)

Samenvatting

Een timer is een onmisbare tool als je veel kookt. Hij waarschuwt je als je gerecht klaar is en zorgt ervoor dat je eten niet aanbrandt. Maar een timer heeft nog veel meer functies dan dat. Zo kun je er bijvoorbeeld ook je elektronische apparaten mee bedienen en tegelijkertijd energie en geld mee besparen. In deze shopgids laten we je zien wat de beste timers op de markt zijn.

Om de timer te kopen die je echt nodig hebt, raden we je aan om op een aantal belangrijke factoren te letten. Zo weet je zeker dat je de beste timer koopt en dat je geen spijt van je aankoop krijgt. Kijk bijvoorbeeld goed naar de grootte, het verbruik en de mate van programmeerbaarheid om de timer te vinden die het beste bij je behoeften past.

Vond je onze shopgids over timers interessant? Laat dan hieronder je opmerking achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Leesch: 48327894/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies