Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

37Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tipi tent test 2022. Hier stellen we alle tipi tenten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste tipi tent voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een tipi tent wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Tipi tenten maken het mogelijk een grote groep mensen en hun bagage in één tent onder te brengen. Tipi tenten zijn erg ruim en bieden daardoor veel gebruiksmogelijkheden.
 • De opening in het dak van een tipitent zorgt ervoor dat er altijd voldoende ventilatie is. Het is zelfs voldoende om in de tent een open vuur of kachel te gebruiken. Dit is niet bij alle tipi tenten mogelijk.
 • Door hun eenvoudige constructie zijn Tipi tenten heel gemakkelijk op te zetten. Er zijn varianten met één stok in het midden, waar de tentwand met koorden van buitenaf wordt vastgezet, of varianten met minstens drie of meer stokken, waar de tentwand rondom aan de stokken wordt vastgemaakt.

Tipi Tent: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een tipi tent koopt

Voor wie is een tipi tent bedoeld?

Een Tipi tent is geschikt voor iedereen die voor zijn kampeertochten een grote, robuuste groepstent nodig heeft met slaapruimte voor tot 15 personen, inclusief bagage. Door de eenvoudige constructie met maar één stok is de tipi tent heel gemakkelijk op te zetten.

Een tipitent kan overal opgezet worden en biedt voldoende ruimte voor mensen en bagage. (Beeldbron: unsplash.com / Malachi Brooks)

Bovendien zorgt de vorm van de piramide ervoor dat gevallen neerslag goed van het materiaal kan aflopen. Een tipi tent wordt met koorden rondom geregen nadat de paal is opgezet. Hierdoor is de tent bovendien, van alle kanten, zeer goed bestand tegen wind en rukwinden.

Wat kost een tipitent?

Een tipi tent is te koop van 40 € tot 4200 €, waarbij de duurdere tipi tenten uitgerust zijn met bijvoorbeeld een kachel of een luifel. Bovendien stijgen de prijzen, afhankelijk van het aantal personen dat in een tent ondergebracht moet worden en het materiaal.

Prijsklasse Kostensegment
40 – 450 € Onderste prijssegment
451 – 1100 € Middelste prijssegment
Groter dan 1100 € Bovenste prijssegment

Tipi tenten voor extreme weersomstandigheden, met een zeer robuuste buitenhuid en meerdere stevige stokken zijn vaak erg duur.

Hoe groot moet een tipi tent zijn?

De maten en afmetingen van een tipi tent variëren van ruimte voor vier personen tot ruimte voor 15 personen. Het hangt allemaal af van welke maat je nodig hebt voor je behoeften en hoeveel mensen je in een tent wilt onderbrengen.

Een tipitent biedt je veel mogelijkheden om de grote leefruimte naar je eigen ideeën in te richten. (Beeldbron: unsplash.com / Angelo Lacancellera)

Tipi tenten met een grootte van 8 – 15 personen worden vaak gebruikt voor tent- en vakantiekampen. Tipi tenten bieden een leefruimte van 10 1/2 m² tot ongeveer 30 m². Dit betekent dat veel deelnemers in groepen in één tipi tent kunnen worden ondergebracht.

Grootte in m² Zitplaatsen Slaapplaatsen
ca. 8 m² max. 8 3 – 4
ca. 11 m² 11 – 14 5 – 7
ca. 16 m² 16 – 20 7 – 9
ca. 27 m² 27 – 50 10 – 15

Je moet ook letten op de verpakkingsgrootte! Er zijn ook verschillende maten. Hoe groter de pakmaat, hoe omvangrijker de tentzak waarin de tipi tent opgeborgen wordt.

Welke fabrikanten zijn er voor tipi tenten?

Er zijn een groot aantal fabrikanten voor tipi tenten. Hier is een kleine selectie van onze redactie, gebaseerd op ons onderzoek.

 • Robens
 • Helsport
 • Bergans
 • Tentipi
 • 10T
 • Grand Canyon
 • Nordsik
 • CampFire

Er zijn er nog veel meer die we hier kunnen opnoemen, maar helaas niet allemaal.

Welke alternatieven zijn er voor tipi tenten?

Als alternatief voor een tipitent zijn er de zogenaamde Wiglo tenten, iglo tenten, valstoktenten, werptenten, koepeltenten en nog veel meer. Alle andere soorten tenten hebben hun voor- en nadelen ten opzichte van een tipi tent, jij bepaalt welke tent perfect bij je behoeften past.

Besluit: Welke soorten tipi tenten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een tipi tent wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen:

 • Tipi tent met vloer
 • Tipi tent met vloermat
 • Tipi tent zonder vloer

Een tipi tent met vloer is een tent die in het woongedeelte een stevig vastgenaaide vloer heeft. Deze vloer beschermt de bewoners van de tent tegen vocht van onderen, binnenstromend regenwater, insecten en zand, aarde of bladeren.

Tipi tenten met een vloermat hebben geen ingenaaide vloer, maar worden geleverd met een vloermat. Deze vloermat kan naar behoefte in de tent worden gelegd of weggelaten. Dan zijn er tipi tenten die zonder vloer geleverd worden. Hier kan, indien nodig, een grondmat gekocht en als optie ingebracht worden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een tipi tent met vloer?

Zoals reeds gezegd is het grote voordeel van een tipi tent met vloer dat vocht en vuil niet in het woongedeelte kunnen doordringen, omdat de vloer stevig aan de wanden van de tent genaaid is.

Voordelen
 • Bescherming tegen insecten en kleine dieren
 • Bescherming tegen vocht en regenwater
 • Schone leefruimte
Nadelen
 • Hoger gewicht

 • Grotere oppervlakte om schoon te maken

Insecten en andere kleine dieren vinden hun weg niet in je tipi tent en je kunt ongestoord slapen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tipitent met een grondmat?

Het terechte pluspunt van een tipi tent met grondmat is dat je individueel kunt beslissen of je de grondmat er al dan niet in wilt leggen. Zo kun je het gewicht en de pakmaat van je tipi tent variëren.

Voordelen
 • Variabel gewicht en verpakkingsgrootte
 • Individueel te gebruiken
 • Gemakkelijker schoon te maken
Nadelen
 • Geen volledige bescherming tegen vocht en insecten
 • Gemakkelijk te bevestigen bij gebruik van de vloer

Een ingewerkte vloer houdt vocht, insecten en vuil dus maar beperkt buiten de tent, tenzij de vloer met een rits aan het bovendeel van de tent bevestigd is.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tipi tent zonder vloer?

Een tipi tent zonder vloer is ideaal als keuken, opslag- of recreatietent in een vakantie- of tentenkamp. Door de manier waarop een keukentent gebruikt wordt, is er veel doorgang, zodat er geen vuil op de vloer van de tent verspreid kan worden, want dat is er niet.

Voordelen
 • Minder gewicht
 • Kleiner verpakkingsformaat
 • Minder oppervlakte om schoon te maken
Nadelen
 • Geen bescherming tegen insecten of kleine dieren
 • geen bescherming tegen vocht

Door het ontbreken van een vloer bespaar je veel gewicht bij het vervoeren van de tent. Je kunt echter ook een optionele grondmat kopen en je tipi tent ermee bekleden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tipi tenten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om tipitenten te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde tipi tent geschikt voor je is of niet. De criteria die je kunt gebruiken om de tenten met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

 • Binnentent
 • Luifel
 • Open haard/kachel
 • Venster
 • Accessoires

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Binnentent

Een binnentent is een aparte hut die eenvoudig in de binnenkant van de tipitent is gehouwen. Er zijn cabines die de hele binnenruimte van de tipitent bedekken, maar ook cabines die een deel van het woongedeelte van de rest scheiden voor een slaapgedeelte met een extra ondoorzichtige wand en rits.

Luifel

Er zijn twee verschillende soorten luifels. De ene is de gesloten versie en de andere is de open versie.

Gesloten luifel

Een gesloten voortent is een cabine die als voorruimte van je tipi tent dient. Natte schoenen of kleren kun je hier uittrekken en opbergen. Het helpt je om het leefgedeelte van je tipi tent schoon te houden, want het wordt praktisch als sluis gebruikt.

Open luifel

Een open luifel is geen ruimte met wanden, maar bestaat alleen uit een zeil dat over de ingang van je tipi tent kan worden gelegd. Het houdt de ingangsruimte van je tent droog tegen regen en vocht.

Open haard/kachel

Er zijn tipi tent varianten waarbij je een open haard of kachel in de tent kunt laten werken.

Met de juiste tipi tent en de juiste accessoires staat niets je avontuurlijke tochten in de weg. (Beeldbron: unsplash.com / KAL VISUALS)

Het is van essentieel belang dat er voldoende ventilatie in de tent is als je een open haard of kachel gebruikt, anders is er gevaar voor koolmonoxidevergiftiging, die dodelijk kan zijn.

Windows

Ramen in je tipi tent laten wat licht in je tent toe. Veel ramen zijn gedeeltelijk voorzien van vliegengordijnen, zodat er wat lucht door je tipitent kan circuleren. De ramen zijn vaak voorzien van een iets grotere rol. Zo kun je ook het raam ondoorzichtig maken en de ventilatie tegenhouden.

Accessoires

Natuurlijk zijn er veel accessoires voor je tipi tent, zoals extra lijnen voor buiten, waslijnen voor binnen, grondpennen en reparatieset, lamphaken, overdekte cabines en luifels, en ook kachels en vuurschalen. Je kunt deze accessoires kopen in elke speciale online winkel die bij je type fabrikant past of in kampeerwinkels.

Wetenswaardigheden over tipi tenten

Hoe bouw ik zelf een tipitent?

Om zelf een tipi tent te bouwen heb je minstens drie of meer metalen palen nodig, latten, bamboe latten, een waterdichte stof of hoes en wat touw om de bovenste uiteinden aan elkaar te binden.

 1. Zet de palen in een driehoek en ram ze ca. 10 cm in de grond in een omwikkeling, zodat de bovenste uiteinden van de palen elkaar in het midden van de driehoek ontmoeten. Je kunt de grootte van je stokken en de voetafdruk van je toekomstige tipi tent aanpassen aan je behoeften.
 2. Bind nu de eerste palen aan het bovenste uiteinde stevig samen, zodat ze niet meer uit elkaar kunnen.
 3. Je basisstructuur moet nu lijken op een spitse piramide. Nu kun je zo nodig meer palen toevoegen om je tipi vierkant, vierkant of rond te maken. Vergeet niet deze uiteinden stevig aan de rest aan de bovenkant vast te maken.
 4. Denk na over de omstandigheden waaronder je tipitent zal staan. Als hij maar een dag of een korte tijd zal staan, kun je een bedekking gebruiken die niet zo weerbestendig is. Als je tipitent langere tijd blijft staan, gebruik je best een weerbestendige afdekking en hamer je frame in.
 5. Wikkel nu de eerste laag bekleding rond het paalframe, beginnend van onderen. Zorg ervoor dat je aan de onderkant een beetje overhang laat, zodat eventuele regen weg kan lopen en niet in de tipi terechtkomt. De volgende laag bekleding wordt ongeveer halverwege de al bevestigde bekleding bevestigd. Zo overlapt het tweede deksel het eerste en kan er geen regen naar binnen. De deksels worden aan de palen bevestigd als ze dat toelaten. Bij voorkeur houten latten, waarin je de bekleding gemakkelijk kunt nieten, lijmen of spijkeren.
 6. Zorg ervoor dat je een ruimte als ingang gepland hebt. Dit is meestal de plaats waar de afdekstrips eindigen. Je kunt deze verbinden met nietjes of, beter nog, ze hebben oogjes waarin je een touw kunt veren om de tipi tent te sluiten.

Hoe berg je een tipitent op?

Je kunt je tipitent ingepakt opbergen op elke droge plaats. Belangrijk zoals hierboven vermeld: zorg dat je hem na gebruik helemaal droog maakt voor je hem weer inpakt. Zo voorkom je dat de impregnering na korte tijd doorlatend wordt en dat je tipitent schimmelvlekken en meeldauw krijgt.

Hoe impregneer ik een tipitent op de juiste manier?

Om je tipi tent enigszins weerbestendig te houden, moet je hem impregneren na veelvuldig gebruik. Om dit te doen kun je het beste eerst de tipi tent helemaal opzetten. Dan heb je een ladder nodig, waterdicht makende spray, een tuinslang met water en een zachte borstel.

Bespuit de tipitent grondig van boven naar beneden met de waterdicht makende spray. Om boven in de tent te komen, ga je op de ladder staan. Werk de waterdicht makende spray met een zachte borstel in de tentstof, want alleen zo krijg je een waterafstotende werking van de spray.

Laat je tent helemaal drogen voor je hem afbreekt, inpakt en opbergt.

Nadat je de hele tipitent bespoten hebt, spoel je hem voorzichtig af met een beetje water. De gemakkelijkste manier om dit te doen is om een tuinslang bij de hand te hebben.

Kan ik een kachel gebruiken in een tipi tent?

Als je van plan bent een open haard of kachel in je tipitent te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de rook uit je tipitent kan ontsnappen. Je moet daarom voor voldoende ventilatie zorgen. De meeste tipi tenten hebben een opening in het bovenste deel van de tent, zodat er altijd wat lucht kan circuleren. Toch moet je altijd van tevoren nagaan of de fabrikant van je tipitent aangeeft hoe het gebruik van vuur en kachels geregeld is.

In het ergste geval loop je het risico dat je tent in brand vliegt of dat de mensen binnen blootgesteld worden aan koolmonoxidevergiftiging met fatale gevolgen. Als het lukt om een open haard of kachel in je tipitent te laten werken, zijn er verschillende leveranciers van tipitenten die je direct een tent met een kachel verkopen, of je kunt je kachel of haard apart krijgen.

Foto bron: flickr.com / Michael Studt

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies