Toetsenbord
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Het is onmogelijk om een pc te gebruiken als je geen toetsenbord hebt. Met een toetsenbord kun je schrijven, programmeren, videospelletjes spelen of grafische ontwerpen uitvoeren. Terwijl het toetsenbord bij laptops geïntegreerd is, is het bij desktopcomputers een randapparaat. Misschien, samen met de muis, wel het belangrijkste.

Er zijn al een aantal jaren verstreken sinds de lawaaierige oude mechanische toetsenborden. Tegenwoordig zijn deze apparaten lichter en stiller. Maar dit zijn niet de enige veranderingen die ze hebben ondergaan. Tegenwoordig zijn ze comfortabeler en ergonomischer en de ontwerpen ervan zijn gevarieerder en eleganter.
Belangrijk om te weten

  • Er kunnen twee soorten toetsenborden worden onderscheiden: mechanische en membraantoetsenborden.
  • Er zijn verschillende toetsenbordformaten en -ontwerpen. Sommige, zoals gaming toetsenborden, zijn ontwikkeld voor een specifiek doel. In dit geval voor het spelen van videospelletjes.
  • Tegenwoordig kunnen ze ook gebruikt worden met consoles en smart-tv’s.

Onze selectie: De beste toetsenborden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste toetsenborden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het beste toetsenbord een stuk eenvoudiger.

Het beste draadloze toetsenbord

Het Logitech MK270 Draadloos Toetsenbord en Muis is een betrouwbare draadloze combinatie met de kleine Logitech plug-and-forget-ontvanger. De geavanceerde draadloze 2.4GHz-verbinding van Logitech combineert de betrouwbaarheid van een draad met het gemak van draadloos tot op 10 meter. Batterijlevensduur van 24 maanden voor het toetsenbord en 12 maanden voor de muis (plus aan/uit-schakelaars). Dankzij de mediaknoppen, heb je meteen toegang tot films, muziek, Internet, email, afspelen/pauzeren, volume en nog veel meer.

Het beste bedrade toetsenbord

Het Logitech K120 Toetsenbord is een betaalbaar, duurzaam toetsenbord. Je kunt comfortabel en geruisloos typen dankzij de vlakke toetsen die nauwelijks geluid maken, en de standaardindeling met F-toetsen en een numeriek toetsenblok van normaal formaat. Dit morsbestendige toetsenbord heeft bovendien een stijlvol en toch robuust ontwerp, een plug-and-play USB-verbinding en goed leesbare toetsen. Dankzij de vetgedrukte en helderwitte letters van de Logitech K120,  zijn de toetsen voor iedereen gemakkelijker leesbaar.

Het beste gaming toetsenbord

Het K55 RGB Membraam gaming toetsenbord van Corsair beschikt over 6 speciale on-the-fly programmeerbare macrotoetsen. Multi-key anti-ghosting zorgt ervoor dat je combo’s, gemaakt door meerdere toetsen tegelijk aan te slaan, exact zo worden uitgevoerd als je ze had bedoeld. Dankzij de speciale volume- en mediaknoppen kun je al je media bedienen zonder de game te hoeven onderbreken. Dynamische RGB achtergrondverlichting in drie zones met 10+ vooraf ingestelde levendige RGB verlichtingsmodi. Een aanrader voor gamers.

Het beste Bluetooth toetsenbord

Het Microsoft Designer Bluetooth Desktop is een toetsenbord en muis in een stijlvol, ultraplat ontwerp. Het toetsenbord heeft vlakke toetsen in notebook-stijl met een duidelijk drukpunt en handige speciale toetsen voor veelgebruikte functies en mediabesturing.
Je hebt bij het gebruik van dit toetsenbord draadloos gemak met Bluetooth Smart zonder een aparte ontvanger. Lange levensduur van de batterij tot zes maanden
Ideaal voor pc’s, notebooks of tablets met Bluetooth 4.0 ontvanger 3 en Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows RT 8.1, Android 4.4 of Mac O.

Shopgids: Alles wat je moet weten over toetsenborden

Het is van groot belang dat je voordat je een toetsenbord koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

el conjunto de las teclas y un codificador que reconoce las teclas presionadas a través de un código identificativo único para cada una.

Een goed toetsenbord kan vrij duur zijn, sommige modellen bedragen meer dan 100 euro.
(Bron: Shironov: 47436810/ 123rf.com)

Wat is een toetsenbord precies?

Een toetsenbord is een randapparaat dat speciaal is ontworpen om personal computers te begeleiden bij het invoeren van alfanumerieke informatie. Ze bestaan uit twee delen: de set toetsen en een encoder die de ingedrukte toetsen herkent aan de hand van een unieke identificatiecode voor elke toets.

Welke soorten toetsenborden zijn er?

In grote lijnen zijn er twee soorten toetsenborden te onderscheiden: mechanische en membraantoetsenborden. Elk soort biedt een reeks voor- en nadelen die je in de volgende tabel kunt zien. Over het algemeen bieden de mechanische betere prestaties, terwijl membraanmechanica stiller en goedkoper is.

Type Kenmerken
Mechanisch De prijs ervan is meestal hoger en ze hebben een veel langere levensduur. Ze zijn gevoeliger, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn, in het algemeen zijn ze luidruchtiger, dikker en zwaarder. Het is mogelijk om de toetsen aan te passen en de belangrijkste markt is die van de gaming toetsenborden.
Membraan Deze zijn lichter, gemakkelijker te vervoeren en stiller, en over het algemeen ook goedkoper. Schrijven gaat langzamer en er kunnen toetsen geblokkeerd worden. In het algemeen is de duurzaamheid minder lang en omdat de toetsen niet afneembaar zijn, is het moeilijker om ze schoon te maken.

Waar worden toetsenborden voor gebruikt?

Toetsenborden worden bijna overal voor gebruikt. Ze worden gebruikt om mee te schrijven, programmeren, spelen van videogames en zelfs voor het afspelen van multimedia-inhoud. Ze worden ook gebruikt voor grafische ontwerptoepassingen. Tegenwoordig worden ze zelfs gebruikt met smart-tv’s.

Seguramente pienses que utilizar un teclado de ordenador no tiene ningún misterio.

Je kunt een pc niet gebruiken zonder toetsenbord en muis.
(Bron: Starozhylov: 47432857/ 123rf.com)

Hoe gebruik je een toetsenbord?

Je denkt misschien dat het gebruik van een computertoetsenbord heel simpel is. Niets is minder waar. Als je toetsenbord bijvoorbeeld een draadloze verbinding heeft, is het eerste wat je moet doen het type verbinding identificeren. Volg vervolgens de instructies van de fabrikant om het aan te sluiten op je computer.

Het is ook aan te raden om extra instellingen voor het toetsenbord te configureren. Houd er rekening mee dat de standaardinstellingen van de fabrikant niet persé de beste voor jou zijn. Het is ook belangrijk om je toetsenbord schoon te houden zodat het langer mee gaat.

Draadloos of bedraad toetsenbord?

Ons advies is om een bedraad toetsenbord te kopen. Het is waar dat draadloos comfortabeler is. Als je het apparaat alleen maar gaat gebruiken om mee te schrijven, is het de moeite waard om meer comfort te hebben. Maar er bestaat geen twijfel dat bedrade toetsenborden veel betrouwbaarder zijn.

Een bekabeld toetsenbord heeft geen last van interferentie, biedt een betere latentie en maakt het ook mogelijk om meerdere toetsen tegelijk in te drukken. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de batterijen. Vergeet niet dat batterijen het eigenaardige vermogen hebben om op het meest ongelegen moment op te raken.

Type Voordelen
Via USB-kabel Ze hebben geen last van interferentie, je bent niet afhankelijk van batterijen, bieden een betere latentie en zijn veel betrouwbaarder.
Draadloos Ze zijn veel comfortabeler, kunnen op grotere afstanden worden gebruikt, en bovendien zal je bureaublad er opgeruimder uitzien.

Hoe maken draadloze toetsenborden verbinding?

Draadloze toetsenborden kunnen worden aangesloten op de pc via bluetooth of wifi. In het geval van een wifi-verbinding zijn de toetsenborden met de computer verbonden via 2,4 GHz draadloze frequenties. Dit zijn de meest gebruikte voor zowel mobiele telefoons als internetverbindingen.

Si tienes un ordenador, necesitas un teclado, de eso no cabe ninguna duda.

Ergonomische toetsenborden zijn de laatste jaren populair geworden.
(Bron: Leelaphasuk: 45632024/ 123rf.com)

Voor wie is het een goed idee om een toetsenbord te kopen?

Als je een pc hebt, heb je een toetsenbord nodig, dat is zeker. Het is zelfs zeer aanbevolen als aanvulling op een smart-tv. Ook kun je een toetsenbord nodig hebben als je videospelletjes met de console speelt en van de voordelen van een volledig toetsenbord wilt genieten.

Wist je dat het gebruik van een toetsenbord je prestaties op de computer kan verbeteren? Met de muis en het toetsenbord kun je sneller typen en klikken.

Welke toetsenbordindelingen zijn er?

In Nederland worden meestal toetsenborden met de Amerikaanse, “American International” (ANSI) indeling verkocht. Dit is een van de zogenaamde QWERTY indelingen, genoemd naar de eerste zes letters van de bovenste lettertoetsen-rij. De afkorting ANSI verwijst naar de mechanische indeling van het toetsenbord.

los teclados de los ordenadores personales están basados en el diseño teclado QWERTY

De geïntegreerde toetsenborden werken prima, maar met behulp van een extra toetsenbord kun je in een betere houding werken omdat je de computer hoger kunt plaatsen.
(Bron: Rido: 41263304/ 123rf.com)

Welke zorg heeft een toetsenbord nodig?

Over het algemeen hebben toetsenborden geen speciale zorg nodig. Natuurlijk is het, zoals elk elektronisch apparaat, noodzakelijk om te vermijden dat ze in contact komen met water of dat ze vallen. In het geval van draadloze toetsenborden op batterijen is het aan te raden deze te verwijderen als ze voor langere tijd niet worden gebruikt.

Bovendien moeten ze regelmatig worden gereinigd, omdat ze snel stoffig worden. Zelfs kleine etenskruimels kunnen binnendringen. Hiervoor is het raadzaam om een kleine handstofzuiger te gebruiken om het vuil te verwijderen. Een goede hygiëne kan de levensduur van je toetsenbord aanzienlijk verlengen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een toetsenbord om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het toetsenbord dat je nodig hebt:

Gebruik

Je hebt niet hetzelfde type toetsenbord nodig voor eenvoudig kantoorwerk als voor het spelen van videogames. In het laatste geval kies je voor een gaming toetsenbord. Dit zijn onder andere mechanische toetsenborden. Het is logisch dat je niet hetzelfde type toetsenbord nodig hebt als je een schrijver of een grafisch ontwerper bent.

Naast de gaming toetsenborden zijn er ook specifieke toetsenborden voor verschillende soorten taken. Iets anders om over na te denken is hoe vaak je het gaat gebruiken. Het is niet hetzelfde om een toetsenbord af en toe te gebruiken als om er enkele uren per dag intensief gebruik van te maken.

Mechanisch of membraan

De keuze is uiteindelijk aan jou. Als je het toetsenbord gaat gebruiken om te spelen, aarzel dan niet en koop een mechanisch toetsenbord. Hetzelfde kan gezegd worden als je urenlang schrijft of programmeert. Dit soort toetsenborden biedt zonder twijfel betere prestaties en zorgt voor een langere levensduur.

Als je echter op zoek bent naar een goedkoop, stil, licht en compact toetsenbord voor gebruik met een tablet of draadloze verbinding, dan zijn membraantoetsenborden een goed alternatief.

Mechanische toetsenborden hebben een hoger prestatieniveau. Zoals het gezegde luidt, je kunt niet alles hebben…

Verbindingswijze

Je kunt het toetsenbord met de computer verbinden via een USB-kabel of via een draadloze verbinding zoals bluetooth of wifi. Elk van hen biedt een reeks voor- en nadelen. Een bekabeld toetsenbord garandeert een stabielere verbinding en een lagere latentie. Dit laatste aspect is erg belangrijk als je het voor het gamen wilt gebruiken.

Als je echter kiest voor de draadloze optie, dan zal je meer ruimte op je bureau hebben en is het comfortabeler om geen last van kabels te hebben. Van de twee mogelijke draadloze technologieën is de bluetooth-optie het handigst. Het is energiebesparend en stelt je in staat om meerdere computers tegelijk aan te sluiten.

Cornelis VerhoevenNederlands filosoof, hoogleraar en essayist
“De computers zullen nooit meer kunnen dan wij, want wij hebben ze gemaakt. Dat zeiden de apen ook over ons.”

Ergonomie

Het is logisch dat als je veel uren met het toetsenbord gaat werken, het ergonomisch ontworpen moet zijn. Gelukkig houden steeds meer fabrikanten rekening hiermee bij de lancering van nieuwe producten. Maar laat je niet voor de gek houden door misleidende reclame.

Niet alles wat verkocht wordt als ergonomisch is het dat echt.

Als het gaat om het identificeren van een ergonomisch toetsenbord, kan je letten op gebogen toetsen en polssteunen die hoog genoeg zijn. Een goed ergonomisch toetsenbord helpt de belasting van je gewrichten en pezen te verminderen. Op de lange termijn is het de moeite waard om iets meer te investeren om problemen te vermijden.

Grootte

Er zijn verschillende toetsenbordformaten. De meest voorkomende is het volledige toetsenbord, dat het nummerieke toetsenblok rechts heeft. Er zijn ook de tkl-toetsenborden, die geen nummerpad heeft om het kleiner en compacter te maken. Daarnaast zijn er andere formaten die geen systeemtoetsen en de F-toetsen bevatten.

Comfort en toetsen

Hoewel comfort en ergonomie vaak hand in hand gaan, is dit niet altijd het geval. Ieder mens is tenslotte verschillend. Daarom is het zo belangrijk om het toetsenbord uit te proberen voordat je het koopt. Vooral als je vele uren doorbrengt met werken, typen of spelen. Een vrij belangrijk aspect van het gebruik van een toetsenbord zijn de toetsen.
Vergeet daarbij niet dat de werking ervan in grote mate zal worden bepaald door het type toetsenbord: mechanisch of membraan.

Uiteraard moet je ook rekening houden met de afstand van het oppervlak van de toets tot de ondergrond.

En de bedieningskracht, de kracht die nodig is om een toets te bedienen. Het wordt meestal gemeten in centiNewtons (cN). Als referentie heeft een membraan meestal ongeveer 55 cN.

Extra functietoetsen en multimediatoetsen

Sommige toetsenborden hebben zogenaamde speciale toetsen. Deze hebben voorgedefinieerde functies, die erg handig zijn als je een mediaspeler moet bedienen. Dit zijn de toetsen waarmee je een audio- of videotrack kunt afspelen, pauzeren of stoppen. Of je kunt het volume van je computer regelen.

Sommige toetsenborden hebben ook speciale functietoetsen. Met deze toetsen kun je de startpagina openen, naar Mijn computer gaan, het systeem opschorten of afsluiten en vele andere acties. Deze kunnen vooraf gedefinieerd of programmeerbaar zijn. In dit tweede geval wordt de configuratie meestal via software uitgevoerd.

Anthony HorrowitzBrits kinderboekenschrijver
“Een computer kan in twee seconden zoveel fouten maken als twintig man in twintig jaar.”

Merk en garantie

Enkele van de beste toetsenbordfabrikanten zijn: Logitech, Razer, CM Storm, Arctic, Perixx, Revoltec en Microsoft zelf. De eerste en de laatste zijn ongetwijfeld de twee meest prestigieuze. Maar je moet niet alleen naar het merk kijken, je moet ook rekening houden met de garantie. Een garantie van vijf jaar komt altijd van pas.

Samenvatting

Het toetsenbord is vaak één van de computerrandapparatuur die de minste aandacht krijgt. En toch is het de meest onmisbare van allemaal, samen met de muis. Misschien wordt er om die reden niet het belang aan gegeven dat het verdient. Gelukkig lijkt het erop dat deze trend sinds enige tijd is veranderd en dat er meer waarde aan wordt toegekend.

Het resultaat hiervan is de grote verscheidenheid aan modellen die momenteel op de markt zijn. Om het juiste toetsenbord te kiezen, is het daarom een goed idee om te letten op een aantal aspecten, niet alleen de prijs en het merk. Het type verbinding en het ergonomische ontwerp zijn twee van de belangrijkste factoren, maar er zijn er nog een aantal.

Vond je ons artikel over toetsenborden interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte toetsenbord kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Tryapitsyn: 18398758/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies