Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

30Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tongschraper test 2022. Hier stellen we alle tongschrapers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tongschraper voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet schenken als je een tongschraper wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De tongschraper verwijdert bacteriën en tandplak van het oppervlak van je tong en verbetert je mondhygiëne. Bij aankoop heb je de keuze tussen een Ayurvedische en een klassieke tongschraper.
 • De tongschraper is geschikt voor dagelijks gebruik. Het maakt niet uit wanneer je je tong reinigt. De hoofdzaak is dat je je tong tweemaal per dag reinigt, ’s morgens en ’s avonds.
 • Bij het schoonmaken moet je aandacht besteden aan de achterkant van de tong, want daar verbergen zich veel bacteriën en tandplak. De platte vorm is hier perfect voor. Omdat ze een gebogen vorm hebben, passen de schrapers goed op je tong en maken ze hem grondig schoon zonder een kokhalsreflex op te wekken.

Tongschrapers: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een tongschraper koopt

Wat is een tongschraper en hoe werkt het?

Een schone tong ziet er altijd mooi en gezond uit. Vaak ontwikkelen zich op de afzettingen van voedselresten achter op de tong bacteriën en schimmels die tot een onaangename slechte adem en ziekte leiden. De tongschraper verwijdert met zijn schraper bacteriën en tandplak van het oppervlak van je tong en verbetert zo je mondhygiëne.

De tongschraper helpt mensen die voortdurend last hebben van chronische slechte adem of gingivitis.(Bron: pixabay.com/RobinHiggins)

Tongschrapers werken zachtjes en zonder bijwerkingen. In slechts een paar minuten worden de gifstoffen en bacteriën verwijderd. Je moet de tongschraper van achter naar voren over de tong halen en hem aan het eind onder stromend water afspoelen.

Attentie! Om hygiënische en gezondheidsredenen moet iedereen zijn eigen tongschraper thuis hebben en die alleen gebruiken.

Wist je dat tongschrapers uit de traditionele Indiase geneeskunst komen? Ze zijn populair in de Ayurveda. In het verleden werden kleine gearomatiseerde takjes gebruikt in plaats van instrumenten. In India dient de roze tong als symbool van gezondheid en schoonheid.

Voor wie is een tongschraper geschikt?

Het is aan te bevelen de tong met de tongschraper schoon te maken. Dit huismiddeltje is geschikt voor slechte adem en ontstekingen. Het helpt mensen die voortdurend last hebben van een chronische slechte adem of tandvleesontsteking. Als je tandplak regelmatig verwijdert, zullen bacteriën en ziektekiemen die deze ziekten veroorzaken zich niet ontwikkelen. Een oorzaak van een onaangenaam slechte adem is tandbederf en parodontitis (bacteriële ontsteking van het tandvlees).

Ze ontstaan door tongplak, omdat ongeveer 50 miljoen verschillende bacteriën stevig op de tong vastzitten. Deze bacteriën produceren zwavel, wat tot een slechte adem leidt. Vooral rokers moeten het regelmatig gebruiken! Nicotine zet zich af op de tong, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom moet je, als je een roker bent, dit huismiddeltje overwegen.

Wist je dat tot 80% van de bacteriën zich op het oppervlak van de tong bevindt? In 1920 werd het wetenschappelijk bewezen. Volgens tandartsen moet het dagelijks gebruik van een tongschraper een vanzelfsprekendheid worden. Door dat te doen ondersteun je je organisme en bescherm je het tegen ziekten.

Wat kost een tongschraper?

De prijsklasse van tongschrapers varieert. Het materiaal en de accessoires spelen een belangrijke rol. Er zijn veel tongschrapers van verschillende materialen. Een tongschraper kost je tussen de één en de zestig euro. Je moet de plastic tongschrapers altijd na drie maanden vervangen, want ze breken erg vroeg. Bijgevolg zijn ze goedkoper dan koper of zilver. Het is belangrijk te weten wat je behoeften zijn en hoeveel je wilt uitgeven.

Type Prijs
Een Ayurvedische tongschraper van koper van 5 euro tot 30 euro
Een eenvoudige plastic tongschraper van 1 euro tot 20 euro

Wat zijn de alternatieven voor een tongschraper?

Als je absoluut een tongschraper nodig hebt maar er thuis geen hebt, maak je dan geen zorgen. Er zijn een paar huismiddeltjes die kunnen helpen je tong schoon te maken:

Methode Beschrijving
Met tijm Sprenkel tijmplantensap op je tong. Opgelet Je moet het sap eerst verdunnen met water. Dankzij de ingrediënten is het anti-bacterieel en ontstekingsremmend.
Gebruik de lepel Gebruik de lepel om je tong schoon te maken. Als je het ver naar achteren op je tong legt, wees dan voorzichtig. Je kunt met de lepel de huig raken, wat kokhalzen kan veroorzaken.
Olietrekken Doe een eetlepel olie in je mond en sleep ermee over je tong. Na vijftien minuten spuug je de olie uit en spoel je je mond met water. Tip Je kunt deze methode elke dag toepassen en olijfolie als olie gebruiken.
met zout Los een theelepel zout op in warm water en spoel je mond met dit water. Opgelet Slik het water nooit in!

Besluit: Welke soorten tongschrapers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn twee soorten tongschrapers die je bij de aanschaf kunt overwegen

 • ayurvedische tongschraper
 • klassieke tongschraper

Hier is het belangrijk om te zien welke vorm bij je past. De twee verschillende soorten tongreinigers hebben zowel voor- als nadelen. In het volgende gedeelte willen we je helpen een goed overzicht te krijgen.

Wat zijn de kenmerken van een Ayurvedische tongschraper en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Ayurveda is een traditionele alternatieve geneeskunde in Azië en wordt gebruikt als geneeswijze. In de Aziatische en Indiase geneeskunde is de kleur van de tong een teken van welke aandoeningen mensen in hun organisme hebben. Een roze tong is een bewijs van goede gezondheid. Daarom speelt het reinigen van de tong een belangrijke rol in de Ayurveda. Het schrapen van de tong is een van de belangrijke onderdelen van het dagelijks leven. Ayurvedische tongschrapers zijn meestal gemaakt van koper en roestvrij staal. Deze tongschrapers zijn plat en hebben een gebogen vorm die verantwoordelijk is voor een grondige reiniging. Net als alle andere tongreinigers heeft het zijn voor- en nadelen.

Voordelen
 • duurzaam
 • veilig in gebruik
 • hygiënisch
Nadelen
 • kost meer
 • zonder noppen en lamellen

Wat onderscheidt een klassieke tongschraper en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste klassieke tongschrapers hebben twee kanten. Aan de ene kant zit de kop met een borstel die coatings verwijdert. Aan de andere kant wordt de schraper geplaatst om de tong over een groot gebied af te schrapen. Er zijn tegenwoordig veel tongschrapers op de markt, meestal van plastic en hout. Vergeleken met andere materialen moet je ze na drie maanden vervangen.

Het heeft ook veel voor- en nadelen.

Voordelen
 • zachte reiniging
 • met noppen en lamellen
 • stabiel
Nadelen

gaan niet lang mee; niet hygiënisch vanwege plastic[/croos_list]

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tongschrapers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om tongschrapers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde tongschraper geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Materiaal
 • Vormen
 • Maat
 • Accessoires

Materiaal

Bij de aanschaf is het belangrijk na te gaan van welk materiaal de tongschraper gemaakt is. Hier heb je de keuze tussen tongschrapers van kunststof of van roestvast staal. Ayurvedische tongschrapers zijn meestal gemaakt van koper of roestvrij staal. Vaak kun je tongschrapers krijgen van zilver of goud. Ze zijn roestbestendig en hebben dus een lange levensduur. Dankzij hun materiaal hopen bacteriën zich er niet op op en zijn ze hygiënisch.

Attentie! De Ayurvedische tongschrapers hebben slanke en scherpe randen. Daarom moet je voorzichtig zijn bij het schoonmaken ervan, anders kun je je tong bezeren. Met dikkere randen voorkom je verwondingen omdat het je tong zachter reinigt.

Tongschrapers zijn er in plastic of hout. De plastic modellen hebben nopjes en latjes en zijn ideaal voor gevoelige mensen. Omdat ze van zacht materiaal gemaakt zijn, is het mogelijk een aangename poetsbeurt uit te voeren zonder verwondingen. De plastic tongschraper zet veel bacteriën af. Het gevolg is dat je om de drie maanden een nieuwe moet kopen. Vergeleken met roestvrij staal en koper kosten plastic tongschrapers minder en zijn ze in alle drogisterijen en apotheken te koop.

Vormen

Er zijn verschillende vormen tongschrapers voor elke smaak. Je moet ze uitproberen en zien welke het beste bij je past. Tongschrapers worden verdeeld in gebogen, platte tongschrapers en tongschrapers met ovale koppen als natte scheermesjes. Bij het schoonmaken moet je aandacht besteden aan de achterkant van de tong, want daar verbergen zich veel bacteriën en tandplak. De platte vorm past hier perfect. Meestal heeft het een bolvormige vorm. De schrapers passen goed op je tong en maken hem in principe schoon zonder de kokhalsreflex te triggeren.

Sommige modellen van de plastic tongschraper hebben een kleine en ronde kop die op een lepel lijkt. Het is goed voor kinderen en mensen die gevoelig zijn voor kokhalzen.(Bron: unsplash.com/Jelleke Vanooteghem)

De tongschrapers met een ovale kop hebben meestal lamellen en nopjes. Ze zijn praktischer in het gebruik. Je tong wordt snel gereinigd, zonder dat etensresten pijn doen.

Maat

Als je een tongschraper koopt, moet je letten op de maat. Het speelt een belangrijke rol bij het reinigen van de tong. Omdat ze in verschillende maten verkrijgbaar zijn, moet je bij het kopen een model kiezen dat bij je mondmaat past. De Ayurvedische tongschrapers van roestvast staal zijn door hun materiaal flexibeler. Dit betekent dat je hem kunt buigen naar de maat van je tong.

Toebehoren

Dankzij zijn afmetingen is de tongschraper gemakkelijk te vervoeren. Veel modellen, meestal Ayurvedisch, worden geleverd met een katoenen zakje. Voor op reis kun je de tongschraper in dit tasje opbergen. Zo blijft het schoon en raakt het niet kwijt. Sommige merken bieden een gel of speciale tandpasta bij de tongschraper aan. Je hebt deze nodig bij het poetsen als je een tongschraper met nopjes en klepjes hebt. Smeer de tandpasta of gel op je tong en laat het ongeveer tien seconden zitten. Als de tien seconden om zijn, maak je je tong schoon en spoel dan je mond met water. Gel en tandpasta zijn geen must. Ze kunnen je helpen je mondhygiëne sneller te verbeteren.

Interessante feiten over de tongschraper

Hoe kun je de tongschraper juist gebruiken?

Tongschrapers zijn heel gemakkelijk in het gebruik. Hier geven we je stap-voor-stap instructies

 1. Steek je tong uit je mond en hou hem stevig vast
 2. Leg de tongschraper op de achterkant van de tong
 3. Trek de tongschraper met zachte druk van achter naar voren over het hele oppervlak van de tong
 4. Maak het schoon onder stromend water
 5. Herhaal dit ongeveer vier tot vijf keer
 6. Spoel je mond met water

Let op! Je kunt aan het eind je mond spoelen met mondwater in plaats van water. Dit geeft je een beter resultaat.

Hoe vaak en wanneer moet je de tongschraper gebruiken?

Regelmatig schoonmaken is heel nuttig. Het leidt tot een goede mondhygiëne en gezonde tanden zonder gaatjes. De tongschraper bestrijdt slechte adem en vermindert het aantal bacteriën en gifstoffen. De tongschraper is geschikt voor dagelijks gebruik. Het maakt niet uit wanneer je je tong reinigt. De hoofdzaak is dat je je tong tweemaal per dag reinigt, ’s morgens en ’s avonds. De achterkant van de tong heeft speciale aandacht nodig, want daar verzamelt zich de meeste tandplak en bacteriën. Je kunt tongverzorging combineren met cosmetische mondspoelingen. Ze hebben een ontsmettende werking en verzorgen tegelijk je tandvlees en verbeteren je adem. Hier zijn een paar trucjes tegen slechte adem.

Hoe moet je de tongschraper schoonmaken?

Het is belangrijk om niet alleen je tong maar ook je tongschraper regelmatig schoon te maken. Attentie Was de tongschraper voor en na gebruik, anders blijft er residu op de reiniger achter. Het is om hygiënische redenen niet gezond. Het hele reinigingsproces duurt maar een minuut. Houd het onder warm stromend water en veeg het tegelijk af met je vinger. Droog aan het eind de tongschraper af met de handdoek of met papier. Anders zijn er veel modellen die in de vaatwasser kunnen. Je vindt deze informatie in de gebruiksaanwijzing in de verpakking.

Omslagfoto: 123rf.com / Popov A.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies