Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

38Onderzochte producten

53Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

117Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote tuinbroeken test 2022. Hier stellen we alle tuinbroeken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tuinbroek voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten als je een tuinbroek koopt.
Belangrijk om te weten

 • Shortbroeken kunnen gemaakt zijn van polyester, katoen en synthetische stoffen. Meestal zijn ze gemaakt van de materiaalsamenstelling katoen en polyester.
 • Shortbroeken kunnen gemaakt zijn van polyester, katoen en synthetische stoffen. Meestal zijn ze gemaakt van de materiaalsamenstelling katoen en polyester.
 • De tuinbroek moet een optimale pasvorm voor je hebben en mag niet te strak zitten. Ze moeten je bij het werk voldoende bewegingsvrijheid geven, maar toch goede steun bieden.

Tuinbroek: Onze selectie

Shopgids tuinbroek: Alles wat je moet weten

Van welk materiaal kan een tuinbroek gemaakt zijn?

Werkbroeken kunnen in principe van de volgende materialen gemaakt zijn

 • Polyester + katoen
 • Katoen
 • Synthetisch

Als je op het binnenetiket van een tuinbroek kijkt, zie je al snel dat bijna alle fabrikanten voor hun werkbroeken dezelfde materiaalsamenstelling gebruiken. 65 procent polyester en 35 procent katoen. Dit mengsel is zo populair omdat het heel comfortabel aanvoelt op de huid en tegelijk waterafstotend en vuilafstotend is door het hoge polyestergehalte.

Bij het uitvoeren van taken op een ongewone werkplek biedt de tuinbroek opbergruimte voor gereedschap. (Foto: 3dman_eu / pixabay.com)

Een tuinbroek van zuiver katoen kan deze eigenschappen niet bieden. Sommige tuinbroeken zijn echter nog steeds van honderd procent katoen, omdat katoenen kleding bijzonder prettig aanvoelt. Bovendien kan een tuinbroek van katoen ook in de wasmachine gewassen worden op meer dan 60 graden Celsius. Dit is niet mogelijk met de meeste werkbroeken.

Synthetische tuinbroeken hebben het voordeel dat ze bijzonder weerbestendig zijn. Dit betekent dat de werkbroeken zeer snel drogen, gemakkelijk te onderhouden zijn en slijtvast.

tuinbroeken zijn er in verschillende uitvoeringen en maten. We willen je helpen precies de juiste tuinbroek voor je te vinden.

Hoeveel kost een tuinbroek?

Er zijn aanzienlijke prijsverschillen voor tuinbroeken die voor dagelijks gebruik bestemd zijn. Prijsverschillen zijn vooral te verklaren door het materiaal en het merk van de tuinbroeken.
Merke Prijs
Bekende merkfabrikanten 80-300 €
Bekende fabrikanten 50-80 €
Merkloze produkten 10-20 €

Kenmerken als comfort, functionaliteit en vormgeving beïnvloeden ook de prijs. Bij fabrikanten van bekende merken kan de prijs oplopen tot meer dan 300 euro voor een tuinbroek. Je krijgt echter uitstekende kwaliteit voor je geld. Dungarees van bekende fabrikanten kosten tussen 50 en 80 euro.

Je kunt in discountwinkels heel goedkope tuinbroeken kopen voor nog geen tien euro. Maar de lage prijs heeft vaak zijn redenen. De goedkope tuinbroeken kunnen op een of twee plaatsen gebreken vertonen. Het is aan jou of zo’n eenvoudige werkbroek genoeg voor je is, of dat je meer geld wilt uitgeven voor meer comfort.

Als je je tuinbroek voor dagelijks werk gebruikt, waarbij je werkbroek aan zware slijtage onderhevig is, dan is een model van hogere kwaliteit misschien geschikter voor jou.

Hoe moet een werk tuinbroek passen?

Voor je je nieuwe tuinbroek op je werk gebruikt, moet je hem eerst passen voor je hem koopt. Een goede snit en een goede pasvorm zijn essentieel voor een goede draagervaring.

De perfecte pasvorm van tuinbroeken is heel belangrijk. Let er vooral op dat de bandjes op de rug niet bij de heupen beginnen, maar dat er een stuk stof op genaaid is. Dit voorkomt dat de bandjes van je schouders glijden.

Als je vaak in een knielende houding werkt of vooroverbuigt, moet je de bewegingsvrijheid van de tuinbroek controleren. Hurk neer en strek je benen uit. Simuleer de typische bewegingen die je op je werk maakt.

Als niets je knelt of beknelt, en de tuinbroek een goede pasvorm heeft en niet afzakt, dan zijn de maat en het model van de tuinbroek goed voor je. Het is het beste je veiligheidsschoenen te dragen bij het testen van je nieuwe tuinbroek. Zo kun je zien of de lengte van de werkbroek goed is.

Besluit tuinbroek: Welke soorten zijn er en welke is geschikt voor u?

Of het nu voor werk of vrije tijd is, tuinbroeken zijn midden in de maatschappij gearriveerd – en dat al vele jaren geleden. Als je erover denkt een tuinbroek te kopen, is het eerst belangrijk te weten wat voor soort tuinbroek je nodig hebt en welke voor- en nadelen ze bieden.

Zo hoef je niet bang te zijn dat je later de verkeerde beslissing neemt. Om te beginnen moet je je afvragen wat voor soort tuinbroek je nodig hebt. Er zijn ruwweg twee soorten waaruit je kunt kiezen

 • Werk tuinbroeken
 • Casual tuinbroek

In het volgende gedeelte vergelijken we deze twee soorten en geven we de belangrijkste voor- en nadelen duidelijk weer.

Hoe werken tuinbroeken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Werk tuinbroeken bieden de drager verschillende voordelen. Vooral voor ambachtslieden die veel gereedschap snel bij de hand willen hebben en ook voor wie veel op de grond werkt. Zoals gezegd is het raadzaam een paar euro meer uit te geven als je je later niet wilt ergeren aan snelle materiaalslijtage.

De nadelen, die in aantal beheersbaar zijn, komen vooral om de hoek kijken als je je niet uitvoerig informeert voor je een aankoop doet. De broek biedt veel bergruimte voor gereedschap, dankzij de geïntegreerde zakken en lussen. Ze zijn comfortabel om te dragen en vernauwen niet in de taille.

Dankzij het slijtvaste materiaal hoef je op de bouwplaats niet veel op te letten en sta je altijd aan de veilige kant met de extra bekleding op de knieën. Bovendien kun je de broek niet verliezen, want hij wordt op zijn plaats gehouden met de beugel.

Voordelen
 • Veel opbergruimte
 • Comfortabel
 • Duurzaam
 • Extra vulling
Nadelen
 • Je armen optillen kan ongemakkelijk zijn

Wat zijn de kenmerken van casual slabbetjes overalls en wat zijn hun voor- en nadelen?

In tegenstelling tot een werk tuinbroek, die vooral om praktische redenen gedragen wordt, kan een vrijetijds tuinbroek ook modieus zijn. Meestal van denim gemaakt, genieten ze sinds enige tijd van een kleine opleving, vooral in de damesmode.

Omdat tuinbroeken voor dames ook in een korte versie verkrijgbaar zijn, zijn ze niet aan een bepaald seizoen gebonden en kunnen ze ook in de zomer gedragen worden. Er zijn ook speciale versies die geschikt zijn als zwangerschapskleding voor zwangere vrouwen en naar behoefte verlengd kunnen worden.

Welke soort casual tuinbroek je ook kiest, het is van essentieel belang ze van tevoren te passen, anders loop je het risico dat de tuinbroek niet goed past en dat je uiteindelijk de riem moet kopen die je eigenlijk gespaard had.

De kleren zijn onder de salopette praktisch beschermd tegen vuil. Een ander voordeel is dat je T-shirt er niet uit kan glijden. De salopette zit ook heel comfortabel en houdt je warm.

Het grootste nadeel van tuinbroeken is dat ze moeilijker aan en uit te trekken zijn dan gewone spijkerbroeken. Bovendien heeft een vrijetijds tuinbroek, door de kleinere zakken, minder opbergruimte dan een werk tuinbroek.

Voordelen
 • Comfortabel
 • T-shirt glijdt niet weg
 • Kleding beschermd tegen vuil
Nadelen
 • Moeilijk aan te trekken
 • Weinig bergruimte

Tuinbroek: Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om tuinbroeken te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde tuinbroek geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Materiaal
 • Fit
 • Ontwerp
 • Functionaliteit

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Op gevaarlijke bouwplaatsen moet je ook een goed zichtbaar vest over je tuinbroek dragen om voor anderen goed zichtbaar te zijn. Als alternatief kun je reflectoren aan je tuinbroek bevestigen. (Foto: Bridgesward / pixabay.com)

Materiaal

Een van de belangrijkste criteria om een tuinbroek te kopen is natuurlijk het materiaal waarvan ze gemaakt is. Welk materiaal voor jou het meest geschikt is, hangt af van de activiteiten waarvoor je de tuinbroek draagt, de spanningen waaraan de tuinbroek blootgesteld wordt en hoe vaak je de tuinbroek zult gebruiken. Hoe hoger de belasting, hoe meer belang je moet hechten aan de kwaliteit van de tuinbroek.

Als het om kwaliteit en materialen gaat, moet je vooral letten op schone naden en een hoogwaardige afwerking, en op materialen die tegen je werk bestand zijn. Je kunt de kwaliteit van de tuinbroeken ook controleren aan de hand van kwaliteitskenmerken zoals testzegels, kwaliteitsonderscheidingen van gerenommeerde testcentra (bv. KWF) of EN normen.

Fit

Wat pasvorm betreft moet je letten op de snit van de broek. Dit is van cruciaal belang voor hoe ze aanvoelen om te dragen. De tuinbroek moet niet te strak zitten om voldoende bewegingsvrijheid te geven. De riemen mogen niet in de schouders snijden en bewegingen zoals vooroverbuigen moeten zonder problemen mogelijk zijn.
Het is

vaak nuttig om je oude werkbroek met de nieuwe te vergelijken

om

zeker te zijn dat de nieuwe tuinbroek past zoals je gewend bent – natuurlijk alleen als je erg tevreden was over je vorige tuinbroek.

Design

Werk tuinbroeken zijn er tegenwoordig in verschillende kleuren. Van gewoon blauw tot fel roze, je vindt het allemaal. De keuze aan kleuren is dus echt ruim. Ook de snit kan variëren. Sommige tuinbroeken hebben een strakkere snit en zijn vooral geliefd bij vrouwen.

Wist je wat de verschillende kleuren van tuinbroeken betekenen?

Omdat tuinbroeken ook nu nog vaak als werkbroek gebruikt worden, is een bepaalde kleurcode ingeburgerd geraakt. Witte broeken worden gedragen door schilders en blauwe tuinbroeken door veldwerkers en mecaniciens. Gestreepte tuinbroeken werden lang gedragen door spoorwegpersoneel.

Applicaties in opvallende kleuren kunnen een tuinbroek ook opfleuren.

Functionaliteit

Als het om functionaliteit gaat, is het belangrijk om naar de praktische aspecten van de tuinbroek te kijken. Dit varieert van salopette tot salopette.

Belangrijke nuttige functies die op het werk van pas komen zijn o.a. de volgende

 • verschillende zakken
 • Lussen om gereedschap zoals tangen aan op te hangen
 • Vulling of versteviging op de knieën
 • Reflectoren

Welke functies je werk tuinbroek moet vervullen, bepaal je zelf en hangt af van je werk.

Naast functionaliteit moet een werk tuinbroek ook comfortabel zitten. (Image source: 123rf.com / Katarzyna Białasiewicz)

Tuinbroek: interessante feiten over het onderwerp

De geschiedenis van tuinbroeken

Een tuinbroek werd in de VS uitgevonden als werkkleding. De overalls, zoals de tuinbroeken in de VS genoemd worden, waren in die tijd meestal van blauwe denim stof gemaakt en werden gedragen door landarbeiders en boeren bij het werk.

Wist je dat tuinbroeken van oorsprong in de USA voorkomen?

Een tuinbroek werd in de USA uitgevonden en was oorspronkelijk van stevige stof gemaakt. Ze werden als werkbroek over de kleding gedragen om die te beschermen. Vanaf de jaren ’60 werden ze ook in jeans gemaakt als modestuk en ze zijn vandaag de dag niet meer weg te denken.

Welke alternatieven zijn er voor een werkbroek?

Als je het zonder een slab en bretels aan je werkbroek wilt doen, kun je ook een werkbroek als alternatief gebruiken. Anders dan tuinbroeken zitten ze als gewone broeken met een tailleband op de heup. Ze vervullen ook veel verschillende functies, want ze zijn ook ontworpen voor beroepsactiviteiten.

Beeldbron: 123rf.com / Alessandro Guerriero

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies