ukelele op deken
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

34Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Je hoeft The Wizard of Oz niet gezien te hebben om Over the rainbow te kennen, het beroemde liedje uit deze film. Naast het originele liedje, uitgevoerd door Judy Garland, bestaan er van dit nummer honderden versies. Tegenwoordig is de bekendste die van Israel Kamakawiwo’ole, de Hawaiiaanse muzikant, die het met veel gevoel zingt, begeleid door zijn ukelele.

Veel mensen, bij het horen van deze versie, dromen ervan om ukelele te spelen. En tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om het te leren. Er zijn modellen tegen zeer lage prijzen en het internet staat vol met tutorials die je helpen om je eerste stappen te zetten. Wij willen je een handje helpen bij het vinden van de ideale ukelele voor jou.
Belangrijk om te weten

 • Het eerste wat je moet overwegen voordat je een ukelele kiest is de grootte ervan. Er zijn vier basismaten, van de kleinste tot de grootste: sopraan, concert, tenor en bariton.
 • Het is ook belangrijk om te weten welk niveau je wilt spelen: of je een ukelele wilt kopen als beginnende speler of dat je al een expert op dit gebied bent. Er zijn zeer goedkope- en ook high-end modellen.
 • De klank is één van de fundamentele aankoopcriteria. Niet alle ukuleles klinken hetzelfde. Het geluid wordt beïnvloed door de materialen waarvan het is gemaakt, de grootte of het type snaren.

Beste Ukelele: Onze selectie

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste ukeleles die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ukeleles

Het is een goed idee dat je voordat je een ukelele koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje speelt ukelele

Om je ukelele af te stemmen kun je het op het gehoor doen of met een tuner, die bij sommige ukuleles meegeleverd wordt. (Bron: Busing: VlVAlwAH2_E/ Unsplash.com)

Wat is de oorsprong van de ukelele?

De geschiedenis van de ukelele gaat terug tot het einde van de 19e eeuw in Hawaï. De ukelele is een evolutie, of een aanpassing, van de Portugese machete. Dit instrument werd naar de Hawaïaanse archipel gebracht door Portugese immigranten, vooral die uit Madeira en Kaapverdië (destijds een Portugese kolonie).

De machete is een soort cavaquinho – een klein metalen snaarinstrument – dat zijn oorsprong vindt op Madeira. De machete wordt dus beschouwd als de directe voorloper van de ukelele, hoewel hij ook gerelateerd zou zijn aan andere instrumenten, zoals de timple of rajão. Sommige bronnen suggereren dat de naam zoiets als “springende vlo” zou kunnen betekenen.

Wat voor instrument is een ukelele?

De ukelele behoort tot de gitaarfamilie. Het is een tokkelinstrument, meestal gemaakt van hout, hoewel er ook plastic modellen zijn. Oorspronkelijk had het vijf snaren en was het gemaakt van dierlijke darmen. Tegenwoordig hebben ze meestal vier snaren en zijn ze gemaakt van nylon.

De meest voorkomende vorm van de ukelele is vergelijkbaar met een acht. Met andere woorden, het lijkt erg op een akoestische gitaar, maar is veel kleiner van formaat. Er zijn echter ook andere vormen, zoals bijvoorbeeld driehoekige, vierkante of ovale ukuleles.

ukelele op het gras

De ukelele is een eenvoudig instrument. Het is niet zo heel moeilijk om het te leren spelen. (Bron: Morrison: fEdo2qJ647U/ Unsplash.com)

Welke soorten ukeleles zijn er?

Ondanks dat het een heel simpel instrument is, zijn er verschillende soorten ukuleles. De belangrijkste classificatie is in relatie tot hun grootte en daarmee ook de klank. De meest voorkomende ukelele is de sopraan. Hieronder laten we je in detail zien welke soorten ukuleles je nog meer kunt vinden:

 • Sopraan: Dit is het kleinste model van de ukelele familie. Het is de meest voorkomende ukelele. Het meet 21 inch (53 centimeter) en is de grootte van het originele instrument. De sopraan heeft het hoogste geluid van allemaal.
 • Concert: Dit is de tweede wat grootte betreft. Hij is ongeveer 23 centimeter lang. De frets liggen verder uit elkaar dan bij de sopraan ukelele, en de klank is wat lager. Het is belangrijk om op te merken dat de naam concert ukelele alleen betrekking heeft op de grootte. Binnen de concert ukelele zijn er modellen van zeer verschillende kwaliteiten, sommige professioneel, en andere voor beginners.
 • Tenor: De volgende in grootte is de ukelele tenor. Deze is ongeveer 26 centimeter lang. Door zijn afmetingen vinden sommige performers, vooral die met grotere handen, het makkelijker om erop te spelen.
 • Bariton: Als laatste hebben we de bariton ukelele, de grootste van allemaal. Hij is ongeveer 30 centimeter lang. Van alle ukuleles is dit het model met het diepste geluid.
 • Andere soorten ukeleles: De vorige vier zijn de belangrijkste soorten ukuleles. Er zijn echter ook zes of acht-snarige ukeleles, cutaway ukeleles, elektrische ukeleles, de Tahitiaanse ukeleles of de Polynesische ukeleles. Er is ook een kleinere ukelele dan de sopraan, genaamd de sopranissimo, die ongeveer 16 centimeter lang is.

Hoe wordt een ukelele gestemd?

Om je ukelele af te stemmen kun je het op het gehoor doen of met een tuner (stemapparaatje). Bij sommige ukeleles wordt een tuner meegeleverd. Anders kun je het apart kopen of een app op je telefoon of computer gebruiken. Zoals bij de meeste snaarinstrumenten kan de ukelele op verschillende manieren worden gestemd.

De meest voorkomende stemming is echter in C.

In dat geval zou de stemming als volgt zijn: GCEA (of: sol, do, mi, la). Er zijn verschillende dingen te overwegen. Allereerst zijn de snaren van de ukelele, net als bij andere snaarinstrumenten, genummerd van benedenen naar boven.

De stemming wordt echter gespecificeerd vanaf de vierde snaar. Dat wil zeggen, de noot G komt overeen met de bovenste snaar, C met de volgende snaar, enzovoort. Aan de andere kant is bij de klassieke ukelele stemming de vierde snaar, dat wil zeggen de bovenste, de hoogste, in tegenstelling tot andere instrumenten, zoals de gitaar of de bas.

Wat zijn enkele van de beroemdste ukelele-spelers?

Veel mensen beginnen ukelele te spelen nadat ze het beroemde artiesten hebben zien doen. Dat is geen wonder: zelfs de koning Kalākaua van Hawaï was gefascineerd door dit kleine instrumentje. Daarom hebben we een lijst samengesteld van enkele van de beroemdste ukelele-spelers voor het geval je inspiratie nodig hebt of wilt genieten van hun muziek.

 • Israel Kamakawiwo’ole: Zijn versie van Somewhere over the rainbow, waarin hij delen van Over the rainbow en What a wonderful world samenvoegt.
 • Amanda Palmer: Zij is de zangeres en pianiste van The Dresden Dolls. Ze is ook beroemd als ukelele speler. Haar bekendste lied is misschien wel Ukulele Anthem.
 • George Harrison: Hoewel de beroemde gitarist van The Beatles het meest bekend is om zijn gitaarspel, was hij ook gepassioneerd door de ukelele.
 • Eddie Vedder: De zanger van Pearl Jam, de groep die hem beroemd heeft gemaakt, houdt ook veel van de ukelele. In 2011 bracht hij een album uit met de titel Ukulele Songs waarin hij dit kleine instrument bespeelt.
 • Phoebe Waller-Bridge: De Engelse actrice, scenarioschrijfster en regisseur die verschillende Emmy-awards heeft gewonnen, heeft ook een nauwe band met de ukelele. In een van haar series, Crashing, zien we Waller-Bridge bij verschillende gelegenheden op dit instrument spelen.

Samenvatting

De ukelele is een ideaal instrument voor zowel kinderen als volwassenen. Het maakt niet uit of je al een ander instrument speelt of dat je geen ervaring met muziekinstrumenten hebt. De ukelele is heel geschikt als reisgezel, voor op het strand of om thuis te spelen op een regenachtige dag met een kop warme chocolademelk naast je.

Het karakteristieke geluid heeft ontelbare muzikanten over de hele wereld veroverd. Er zijn modellen die heel betaalbaar zijn en er zijn honderden websites met bladmuziek en tutorials, dus het is echt niet moeilijk om te beginnen met het spelen van een ukulele. Kies gewoon het instrument dat je het beste bevalt, en begin maar te spelen!

Vond je onze shopgids over ukeleles interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Monterisi: 119226239/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies