Ultrabook
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

27Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig hebben de meeste mensen thuis een computer, of het nu gaat om een desktop computer of een laptop. Iedereen zoekt natuurlijk de beste producten, al naar gelang de behoeften, daarom zijn er veel merken en modellen op de markt om alle gebruikersprofielen te kunnen bedienen. Er is dan ook voor iedereen wel een model dat aansluit bij zijn of haar behoeften.

In dit artikel zullen we je helpen om het assortiment van ultrabooks te leren kennen. Daarnaast bieden we je verschillende mogelijkheden met een goede kwaliteit/prijs verhouding en vertellen we je alle belangrijke details over deze producten. Na het lezen van deze shopgids, zal je vast genoeg informatie over ultrabooks hebben om de beste aankoop te kunnen doen.
Belangrijk om te weten

 • Bekijk wat je nodig hebt van een ultrabook. Vergeet niet dat je soms met een goede voorafgaande analyse een heel geschikt apparaat kunt vinden zonder dat je veel geld hoeft uit te geven.
 • De ultrabooks zijn iets kleinere en lichtere laptops, maar ze doen niet onder aan technologie en prestaties. Je kunt er een aantal vinden met Intel Core i5 processor, 8 GB DDR3 RAM, 256 GB harde schijf SSD en een speciale videokaart voor prijzen rond de 700 €.
 • De connectiviteit is hun sterke punt. Ze hebben onder meer een goede wifi-verbinding, bluetooth, USB 3.0-poort -in sommige gevallen type C-, HDMI- en microSD-kaartslot.
 • Ze hebben ook in de meeste gevallen een goede batterij, dus de batterijduur en de levensduur is meer dan voldoende voor een middenklasse model, als je geen onverwachte problemen hebt natuurlijk.

Onze selectie: De beste ultrabooks op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste ultrabooks die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van je ideale ultrabook een stuk eenvoudiger.

Het ultrabook met de beste prijs/kwaliteit verhouding

De Huawei MateBook D is uitgerust met een AMD Ryzen 5 2500U processor, AMD Radeon Vega 8 grafische kaart en 256 GB SSD harde schijf. Dit ultrabook is extreem slank met slechts 15,8 mm in gevouwen toestand. Dankzij het lage gewicht van 1,45 kg kun je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Full HD IPS-scherm van 14″, met een schermresolutie van 1980 x 1080 pixels. Het Dolby Atmos 4-luidsprekersysteem minimaliseert vervorming en maximaliseert gedetailleerde geluidskwaliteit.

Het beste kleine ultrabook

De nieuwe 10” Surface Go is perfect voor al je alledaagse taken, combineert laptopfunctionaliteit met de draagbaarheid van een tablet, heeft een batterijduur van een dag, een fantastisch touchscreen en het vertrouwde Windows.

De nieuwe 10” Surface Go met een gewicht vanaf 520g is de kleinste en lichtse van de Surface tot nu toe. Hij past makkelijk in je tas en combineert de prestaties van een laptop met de draagbaarheid van een tablet. Hij heeft een laptopmodus en een tabletmodus evenals een studiomodus.

Het meest krachtige ultrabook

De Asus ZenBook 14  is een echte krachtpatser. De krachtige Intel Core i7 processor zorgt ervoor dat zeer zware taken snel worden uitgevoerd. Dankzij 16 GB werkgeheugen en 512 GB harde schijf ben je toekomstbestendig en is het mogelijk meerdere zware taken gelijktijdig uit te voeren. Dankzij de SSD en processor start de laptop binnen 10 seconden op. Een 14 inch Full HD scherm biedt voldoende werkruimte en is klein genoeg om mee te nemen. Batterijduur: 14 uur.

Het beste ultrabook voor onderweg

De Acer Chromebook 514 CB514-1HT-C3EG is een ideale Chromebook voor onderweg. Door de volledig aluminium behuizing is deze Chromebook ontzettend licht en daardoor eenvoudig mee te nemen. Deze Chromebook heeft daarnaast een mooi design door de extra dunne schermranden en beschikt daarnaast over toetsenbordverlichting.

Tot slot geniet je van een goede beeldkwaliteit en kun je gebruik maken van het touchscreen beeldscherm. Je kunt het scherm alleen niet volledig omklappen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ultrabooks

Het is van groot belang dat je voordat je een ultrabook koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Hombre de negocios frente a ordenador

De ultrabooks zijn zeer licht en gemakkelijk om met je mee te nemen.
(Bron: Rido: 51077700/ 123rf.com)

Wat is een ultrabook precies?

In 2011 gaf Intel deze naam aan een serie laptops die bedoeld waren om de strijd aan te gaan met Apple’s MacBook Air. Vandaag de dag is het een term die door veel computermerken wordt gebruikt en die processoren van Intel, AMD en andere merken kunnen hebben. Om ultrabook genoemd te worden, moeten ze echter aan een aantal voorwaarden voldoen. Er zijn hierop echter enkele uitzonderingen.

Het ultrabook moet tussen de 18 en 21 mm dik en zeer licht zijn. De schermen zijn meestal niet groter dan 14″. Bovendien zijn ze voorzien van een grote wifi-aansluiting, een USB 3.0-poort, laagspanningsprocessoren, een SSD-harde schijf, een metalen warmteafvoerbehuizing, duurzame batterijen en een snelle start via Intel Rapid Start.

Stephen HawkingBrits fysicus en cosmoloog
“Ik beschouw de hersenen als een computer die zal stoppen te werken wanneer de componenten falen. Er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers, dat is een sprookje voor mensen die bang zijn in het donker.”

Het is waar dat ze ook onder de 1000 dollar of euro zouden moeten zijn, maar door de grote sprong in prestaties die ze hebben gemaakt, overtreffen ze soms die barrière. Zo wordt vaak voldaan aan de belangrijkste kenmerken, maar de ultrabooks zijn geëvolueerd, zijn veel krachtiger en houden zich niet langer aan zulke strenge regels.

Wat zijn de voordelen van een goed ultrabook?

De voordelen van een ultrabook zijn talrijk en vrijwel alle merken hebben verschillende assortimenten. Hierdoor kun je kiezen uit meerdere mogelijkheden. Met de volgende grafiek willen we je op een praktische manier de positieve en negatieve aspecten van deze technologische apparaten laten zien.

Voordelen
 • Compact formaat
 • Full HD-schermen tot 14&#8243
 • Licht van gewicht
 • Snelle start
 • Krachtige processoren
 • Metalen behuizing harde schijf SSD
 • Connectiviteit
Nadelen
 • Sommige modellen zijn duur
 • Opslagcapaciteit
 • Ze hebben geen cd/dvd-speler

Wat zijn de voordelen van de SSD harde schijf van de ultrabooks?

De ultrabooks worden gekenmerkt door hun snelheid en daarom beschikken ze over een SSD (Solid-State Drive) harde schijf. Ze zijn veel effectiever dan de HDD (Hard Disk Drive), maar hebben ook enkelen nadelen. Hieronder hebben we de sterke en zwakke punten van de SSD harde schijf opgesteld:

Voordelen
 • Hogere snelheid van gegevensoverdracht
 • Onmiddellijk aanzetten van het besturingssysteem
 • Langere levensduur
 • Stil
 • Verwarmt heel weinig
Nadelen
 • Duurder
 • Minder opslagcapaciteit

Waar kan ik een ultrabook voor gebruiken?

In het algemeen zijn ultrabooks uitgerust met laagspannings Intel i5- of i7-processoren. Dit betekent dat je ze niet alleen kunt gebruiken voor surfen op het internet of kantoortoepassingen, maar ook voor het bekijken van high-definition video’s en zelfs voor het gebruik van bepaalde bewerkingsprogramma’s.

Ze zijn ontworpen om ze gemakkelijk mee te kunnen nemen, maar zonder dat dit ten koste gaat van hun prestaties bij het uitvoeren van verschillende taken. Omdat ze ook een goede connectiviteit hebben, met wifi, bluetooth, een USB 3.0-poort en HDMI, zijn de prestaties, aan de hand van al deze technologie, een stuk geavanceerder dan de netbooks en doen ze in niets onder aan de “normale” laptops.

Kan ik spelletjes op een ultrabook spelen?

Dat hangt vooral af van het type videokaart waar het ultrabook over beschikt. Met een geïntegreerde videokaart is het normaal dat je alleen in 2D of games met weinig grafische details kunt spelen. Maar er bestaan echter ook meer krachtige apparaten op de markt, waardoor ze een grotere marge hebben bij het spelen van spelletjes.

Als je hierin geinteresseerd bent, moet je er op letten dat het ultrabook een speciale videokaart heeft die hiervoor geschikt is. Je kunt modellen vinden met Nvidia GeForce graphics van ten minste 2 GB, zoals bijvoorbeeld de GTX 1050, en al is dit model vrij eenvoudig, toch biedt het je de mogelijkheid om bepaalde games te spelen met goede grafische details.

Ultrabook

Ultrabooks kunnen snel opstarten.
(Bron: Belchonock: 97712064/123rf.com)

Waarom hebben ultrabooks geen cd- en dvd-speler?

Dit is een van de kenmerken van de ultrabooks en misschien een van de weinige zwakke punten ervan. De afwezigheid ervan is te wijten aan het gebrek aan ruimte, en bij deze apparaten is het van groot belang dat ze licht van gewicht zijn. In ruil daarvoor biedt het een zeer complete connectiviteit, zoals minimaal een USB 3.0-poort en in sommige gevallen een usb c-poort.

Als je een reader nodig hebt, is het alternatief om een externe lezer aan te schaffen en deze aan te sluiten op een van de poorten. Tegenwoordig zijn er verschillende fabrikanten die lezers / recorders voor een lage prijs op de markt brengen. Zoals je kunt zien is dit dus geen groot probleem en heeft het een eenvoudige oplossing.

Is de batterij van een ultrabook efficiënt?

Als je een laptop gaat kopen, heb je waarschijnlijk in gedachten dat deze eenvoudig mee te nemen moet zijn. Ultrabooks zijn hiervoor ontworpen, niet alleen vanwege hun kleine formaat en lichtheid, maar ook omdat ze over een technologie beschikken die weinig ernergie verbruikt, terwijl ze over het algemeen batterijen met een lange levensduur bevatten.

Uiteraard hangt het allemaal af van de fabrikant en het model dat je kiest, maar over het algemeen beschikken de meeste van hen over een intelligente batterij die de prestaties optimaal ondersteunt. Tegelijkertijd zijn er programma’s opgenomen, zoals in het geval van Asus, die, afhankelijk van het feit of je het vooral met de batterij zelf of met de voeding gaat gebruiken, de levensduur ervan beschermen.

Chico en sofá con laptop

Het ultrabook wordt geleverd met een SSD harde schijf.
(Bron: Belchonock: 96494184/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een ultrabook om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het ultrabook te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het ultrabook dat je nodig hebt:

Budget

Hier heb je hoogst waarschijnlijk al over nagedacht. We doen het allemaal als we een aankoop gaan maken. Laten we je niet voor de gek houden, ultrabooks zijn niet echt goedkoop. De bedoeling was dat vrijwel alle ultrabooks minder dan 1000 dollar of 1000 euro zouden kosten. Tenminste, dat was Intel’s idee, maar de uitbreiding en evolutie van Intel hebben ervoor gezorgd dat dit soms vandaag de dag niet waargemaakt kan worden.

Het is waar dat je voor minder dan deze prijzen krachtige apparaten kunt vinden. Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn ze niet alleen bedoeld om klein van omvang te zijn. Ze bieden ook prestaties en omdat er zoveel mogelijkheden zijn, zijn de prijzen ook zeer variabel. Er zijn merken die een beter evenwicht bieden tussen de kwaliteit en de prijs.

Businesswoman hands typing on laptop

Eén van de voordelen van de harde schijf van een ultrabook is dat deze een hogere overdrachtssnelheid heeft.
(Bron: Rido: 41263304/ 123rf.com)

Processor en RAM

De meeste ultrabookprocessors zijn van Intel. Nu heeft de uitbreiding ervan het ook mogelijk gemaakt om andere, zoals AMD, te monteren. Op dit moment zijn de meeste van hen Intel Core i5 of i7 vanaf de zevende generatie. Al naar gelang je voorkeur moet gezegd worden dat beide processoren een laag voltage hebben, hoewel ze zeer efficiënt zijn.

Wat het RAM-geheugen betreft, komt het het meest voor dat je 8 GB DDR3 of DDR4 in het middenbereik vindt. Deze zijn meer dan voldoende voor adequate prestaties. Sommige meer geavanceerde ultrabooks kunnen over een RAM van 12 GB, 16 GB of 32 GB DDR4 beschikken. In principe zou het aanvaardbare minimum een RAM van 8 GB zijn. Er zijn namelijk modellen die minder hebben.

Harde schijf

De ultrabooks worden geleverd met een SSD harde schijf die, zoals we al eerder hebben gezegd, een snellere gegevensoverdracht biedt en het aantal seconden dat nodig is om het besturingssysteem te starten drastisch vermindert. Daarom bevatten ze ook het Intel Rapid System.

Ze zorgen er ook voor dat het laden van programma’s niet traag verloopt, hoe krachtig ze ook zijn. Omdat het een ander systeem is dan de HDD, zul je geen “klik” of iets dergelijks horen. Ze hebben ook als voordeel dat ze niet erg warm worden. Normaal gesproken vind je een 256 GB harde schijf, maar er zijn grotere.

Videokaart

Veel van de ultrabooks worden geleverd met een geïntegreerde Intel UHD 620 videokaart, wat voldoende is als je je apparaat gaat gebruiken voor normaal gebruik dat niet gericht is op gamen. Als je je ultrabook wilt gebruiken om te spelen, heb je er minstens één nodig die een speciale grafische processor van minstens 2 GB bevat, zoals de Nvidia GeForce GTX 1050.

Blank screen laptop computer on wood table

Het ultrabook heeft zeer krachtige processoren.
(Bron: Teerawut Masawat: 36193124/ 123rf.com)

Scherm

Tegenwoordig is vrijwel elk scherm van een ultrabook Full HD. Veel van hen hebben zelfs touchscreens. In eerste instantie was het de bedoeling dat ze dat allemaal zouden hebben, maar zoals we al zeiden heeft de uitbreiding van deze markt ervoor gezorgd dat verschillende functies worden gecombineerd. Dan is er ook de grootte in inches, die gewoonlijk van 13’3 ” aan 14 ” varieert.

Samenvatting

De ultrabooks die een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben bieden fantastische prestaties, al moet je altijd in gedachten houden waar je ze voor gaat gebruiken. Zoals je in deze shopgids hebt gezien, zijn er goede opties, variërend van 700 euro tot de krachtigste die zelfs meer dan 2000 euro kunnen bedragen. Het is niet nodig om het maximumbedrag uit te geven om een goed ultrabook te kopen.

Let goed op de belangrijkste specificaties, zoals de processor, het RAM-geheugen, de harde schijf, de videokaart, het scherm en de aansluitmogelijkheden. De overgrote meerderheid van hen voldoet perfect aan de verwachtingen en wordt geproduceerd door toonaangevende merken die zich in dit segment hebben gespecialiseerd.

Vond je ons artikel over ultrabooks interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte ultrabook kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Ammentorp: 44972554/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies