USB Type C socket
Laatst bijgewerkt: 01-12-2019

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Door USB-C is het mogelijk om met één kabel je laptop op te laden en tegelijkertijd video’s af te spelen op een extern beeldscherm. Steeds meer apparaten maken gebruik van deze nieuwe technologie. Het is goed mogelijk dat USB Type-C in de komende jaren de huidige USB-standaarden zal vervangen.

Een goede informatie-ondersteuning is van cruciaal belang, ongeacht welk beroep je uitoefent. Een USB-adapter helpt je bij de overdracht van informatie tussen verschillende apparaten. USB-C kan, net als zijn voorgangers, data overdragen en apparaten opladen, maar je kunt er ook video en audio mee versturen. Daarmee is USB-C niet alleen een opvolger van USB, maar ook van HDMI.Belangrijk om te weten

 • Afhankelijk van je behoeften, kun je kiezen voor een USB-C adapter met slechts één ingang of juist met meerdere ingangen. De adapters variëren van modellen met één toegangspoort tot een model met 10 poorten, waarop je veel verschillende apparaten kunt aansluiten.
 • In het geval van adapters met één ingang is de kabellengte een belangrijk kenmerk bij het kiezen van een product. Hoe langer de kabel, hoe meer mobiliteit.
 • De grootte van de USB-adapter is ook een belangrijk criterium. Uiteindelijk hangt de mobiliteit en transporteerbaarheid van de adapter hier grotendeels van af.

Onze selectie: De beste USB-C adapters op de markt

Hieronder presenteren een selectie met onze favoriete USB-C adapters die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben rekening gehouden met verschillende factoren, zoals het aantal invoerpoorten, de kabellengte, het ontwerp, het materiaal en uiteraard de prijs-kwaliteitsverhouding. Op basis daarvan hebben we de onderstaande lijst gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De USB-C adapter met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De USB-C adapter van SynTech heeft een mooi en elegant design. De adapter is compact en daardoor gemakkelijk te vervoeren. De USB-C adapter is compatibel met elke laptop, tablet en smartphone met een USB Type-C poort, op de iPad Pro na. De adapter ondersteunt ook de OTG-technologie van smartphones. Sluit de USB-C stekker op een USB-C poort en sluit vervolgens je flashdrive of een ander standaard USB-A apparaat aan.

De beste USB-C adapter onder de 13 euro

Voor een erg vriendelijke prijs ontvang je niet 1, maar 4 handige USB-C adapters. De USB 3.0 Super Speeds adapters ondersteunen een gegevensoverdrachtssnelheid tot 5 Gbps. Je kunt je telefoon en andere apparaten hier dus snel mee opladen. Het apparaat is uitgerust met een 56K-weerstand om veiligheid en betrouwbaarheid te garanderen. De mat aluminium behuizing voelt fijn aan en maakt de Snowkids USB-C adapter robuust en stijlvol.

De beste USB-C adapter voor Apple-apparaten

Als echte Apple fan, kan een USB-C adapter van Apple niet aan je verzameling met Apple-producten ontbreken. Met deze USB-C adapter kun je iOS-apparaten aansluiten op een USB-C of Thunderbolt 3 compatibele Mac. De adapter is zeer eenvoudig te gebruiken. Aangezien de nieuwe MacBook (12”, vanaf 2015) en de nieuwe MacBook Pro (2016) alleen zijn uitgerust met USB-connectoren, is een adapter naar USB-A vereist om bestaande USB te ondersteunen.

De beste USB-C adapter voor Samsung-apparaten

De USB-C adapter van Samsung is geschikt om microUSB om te zetten naar USB type-C. De adapter is ook geschikt voor snelladers. Dankzij het compacte design is de adapter praktisch voor op reis. Voor een vriendelijke prijs ontvang je 3 stuks. Met dit apparaat krijg je snel toegang tot veel compatibele apparaten in één eenvoudige stap. De adapter klikt goed vast en zit erg stevig.

Shopgids: Alles wat je moet weten over USB-C adapters

Misschien weet je nog niet helemaal zeker wat een USB-C adapter precies is of wat de redenen zijn om er een te kopen. Om je hierbij te helpen, beantwoorden we hieronder enkele van de meest voorkomende vragen over dit handige product. Van wat het precies is, tot de soorten invoer waarmee het compatibel is en wat de verschillen zijn met andere USB-modellen.

Guy charging his phone

USB-C adapters zijn handige apparaten die helpen om traditionele USB-apparaten aan te sluiten op de nieuwste apparaatingangen.
(Bron: Drobot: 61693760/ 123rf.com)

Wat is een USB-C adapter precies?

Naast een nieuw uiterlijk heeft het nieuwe type USB ook nieuwe functionaliteiten. USB-C adapters zijn  handige apparaten die elk USB-apparaat compatibel maken met de nieuwste USB-poort, of het nou gaat om SD of microSD-, Ethernet- of HDMI-apparaten. Je kunt ze gebruiken met de nieuwe USB type C-ingangspoort, die aanwezig is in producten zoals bepaalde Mac-computers en Samsung-, LG- en Google-modellen.

USB-C adapters zijn, net als gewone USB-sticks, handige apparaten voor mensen die veel met informatie en digitale gegevens werken.

foco

Sommige USB-C adapters hebben slechts één ingang voor een ouder type USB, terwijl andere modellen meerdere ingangen van alle hierboven genoemde typen hebben.

Wat is het verschil tussen USB en USB-C?

De geschiedenis van USB begon in 1996 als een gezamenlijk project van Intel, Microsoft, IBM, Compaq, DEC, NEC en Nortel om hardwareverbindingen met computers te standaardiseren. USB-C is de nieuwste USB-soort. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen oudere USB-modellen en de nieuwe USB-C soort.

 • USB-C apparaten hebben een kleinere ingang, die slechts 8,2 millimeter breed en 2,6 millimeter dik is, net iets groter dan een micro-USB dus.
 • In tegenstelling tot de klassieke USB is het type C volledig omkeerbaar en kan de kabel zowel ondersteboven als andersom worden aangesloten, wat mogelijke schade door verwarring voorkomt.
 • Indien vergezeld door het nieuwe USB 3.1-protocol, biedt de USB Type-C ingang een hogere snelheid en een groter vermogen.
 • Niettemin is USB Type-C ook compatibel met de USB 2.0-standaard. Dit is een cruciaal voordeel voor hardwarefabrikanten.
Stefan ZweigFilosoof

“Informatie is alles, zowel in oorlog als in vrede, in politiek als in de economie.”

Hoe onderhoud je een USB-C adapter?

Kort gezegd, vereist een USB-C adapter hetzelfde onderhoud, misschien zelfs minder, dan de traditionele USB-modellen. Aangezien het Type C volledig omkeerbaar is en je apparaten onafhankelijk van beide kanten kunt aansluiten, voorkom je dat je op moet letten op welke manier de ingang moet worden aangesloten. Dit kan je een hoop tijd en problemen besparen.

usb type c port

Omdat het volledig omkeerbaar is, kun je met een USB-C ingang de connector op 2 manieren plaatsen.
(Bron: Pripir: 105390018/ 123rf.com)

Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat je ervoor moet zorgen dat je een USB-type C niet aansluit op de ingang van een ander USB-type, omdat dit kan leiden tot het beschadigen van het apparaat. Bovendien worden werken de adapters sneller met USB 3.1.

Hieronder vind je een lijst met de voor- en nadelen van USB-C adapters:

Voordelen
 • Compact
 • Omkeerbaar
 • Vermijdt verwarring
 • Achterwaarts compatibel met USB 2.0
Nadelen
 • Minder voordelen als het apparaat niet compatibel is met USB 3.1

Met hoeveel soorten ingangen is een USB Type-C-adapter compatibel?

Zoals eerder in deze shopgids vermeld, is de USB-C adapter het element dat USB Type-C compatibel maakt met elke andere invoermethode. Zo maken de meest complete adapters met meerdere ingangen een USB-C apparaat compatibel met:

 • HDMI-video-ingang in 4K-kwaliteit
 • Traditionele USB-ingang en microUSB.
 • SD- en microSD-kaarten.
 • Ethernet kabel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een USB-C adapter wilt kopen, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van de manier waarop je de adapter wilt gebruiken. Een fotograaf zal bijvoorbeeld niet hetzelfde type adapter kiezen als een data-expert. De eerste heeft een invoer voor SD- of microSD-kaarten nodig, terwijl dit niet nodig is voor iemand die alleen de invoer van een harde schijf wilt bekijken.

De belangrijkste aankoopcriteria voor de aanschaf van een USB-C adapter zijn:

Formaat

De grootte van een USB-C adapter is een belangrijk criterium bij de aanschaf van een adapter. Er zijn adapters die alleen bestaan uit een kabel met een adapterkop. Het voordeel van dit soort apparaten is dat ze klein en compact zijn. Andere modellen, bijvoorbeeld die met meer dan 5 verschillende poorten, zijn groter. Voor welk formaat je het beste kunt kiezen, hangt volledig af van wat je nodig hebt.

charge port

De grootte van de USB-C adapter is een belangrijk criterium. Als je de adapter vaak wilt vervoeren, kun je het beste voor een klein model kiezen.
(Bron: Kocuob: 117814552/ 123rf.com)

Aantal ingangspoorten

In dezelfde lijn als het formaat, ligt het aantal ingangspoorten van de USB-C adapter. Als je het apparaat alleen nodig hebt om een apparaat met een klassieke USB-kabel aan te passen aan bijvoorbeeld een laptop met een USB-C ingang, zal het voldoende zijn om een model met slechts één ingangspoort te kiezen. Als je echter met verschillende soorten invoeren werkt, moet je op zoek gaan naar een iets uitgebreider model.

Size USB type c adapter

USB-C adapters zijn erg praktisch en veelzijdig.
(Bron: Atkishkin: 72225449/ 123rf.com)

Soorten ingangspoorten

USB-C-adapters kunnen gebruikt worden voor veel verschillende ingangspoorten, van eerdere USB-kabels tot SD- of microSD-kaarten, ethernetkabels, HDMI en meer. Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt, moet je voordat je een USB-C adapter koopt controleren of de betreffende adapter de ingangspoorten biedt die je nodig hebt.

De nodige ingangspoort Functie
Traditionele USB-soorten Voor degenen die een traditionele USB-ingang willen aanpassen naar USB-C.
SD- of microSD-kaarten Voor degenen die direct vanaf deze kaarten inhoud naar apparaten met een USB-C invoer willen overzetten.
Ethernetkabels Handig als je een ethernetkabel wilt aansluiten op een apparaat met een USB-C ingang.
HDMI Om beelden van 4K-kwaliteit te bekijken op apparaten met een USB-C ingang.

Ontwerp

Hoewel de keuze voor een bepaald ontwerp een subjectief concept is, betekent dat niet dat dit minder belangrijk is. Houd er rekening mee dat de USB-C adapter die je koopt, waarschijnlijk wel een tijdje mee zal gaan. Het is daarom belangrijk om een model te kiezen dat past bij je eisen voor de ruimte die het apparaat inneemt, je favoriete kleuren en je stijl.

Antoine de Saint-ExupérySchrijver

“Een ontwerper weet dat hij perfectie heeft bereikt, niet wanneer hij niets meer toe te voegen heeft, maar wanneer hij niets meer te verwijderen heeft.”

Materiaal

Ook het materiaal waar de adapter van is gemaakt, is van belang bij de aankoop. Dit komt omdat dit impact heeft op het gewicht, de kans op oververhitting en op hoe stevig en robuust het apparaat is, wanneer het bijvoorbeeld ergens tegenaan slaat. Aluminium is het materiaal dat een van de beste combinaties van deze 3 kenmerken biedt.

foco

Het materiaal waar de adapter van is gemaakt, kan het verschil maken bij het voorkomen van oververhitting en het gewicht dat je moet vervoeren. Aluminium is bijvoorbeeld robuust, licht en raakt niet snel oververhit.

Samenvatting

Door USB-C is het mogelijk om met één type kabel je laptop op te laden en video af te spelen op een extern beeldscherm. Steeds meer producten maken gebruik van deze technologie. USB-C adapters zijn handige tools die in de loop van de tijd steeds belangrijker worden. Binnen de verschillende soorten adapters kun je onderscheid maken tussen 2 soorten: de USB-C adapters met slechts één invoer of die met meerdere invoeren.

Als je een nieuwe USB-C adapter wilt kopen, moet je op een aantal belangrijke aankoopcriteria letten, zoals bijvoorbeeld de functionaliteit, het uiterlijk, het formaat, het materiaal en zelfs het ontwerp van de adapter. Het is aan de gebruiker om te beoordelen welke van de functies voor hem of haar het belangrijkst is.

Vond je onze shopgids over USB-C adapters interessant? Deel dan het artikel op social media of plaats hieronder je reactie of vragen. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Bizoon: 113556958/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Ravi Wagemans Eigenaar van een elektronicawinkel & schrijver
Ravi is een scherp waarnemer van de laatste technologische trends en kent zijn weg in de industrie omdat hij een elektronica winkel runt. Hij schrijft hierover in zijn vrije tijd en wil de laatste innovatieve snufjes met anderen delen.