Smartphone charging with multiport USB power adaptor
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig heeft iedereen wel een aantal apparaten in huis die je door middel van USB (Universal Serial Bus) aan elkaar kunt verbinden. Om het apparaat op te laden, of om data van het ene naar het andere apparaat te verplaatsen. Aan het andere uiteinde van een USB kabel zitten dan diverse andersoortige ingangen of stekkers.

Om te voorzien in de grote vraag naar USB laders, zijn er inmiddels ook laders met meerdere poorten te koop. Zo kun je op basis van één stopcontact meerdere apparaten tegelijkertijd opladen. Een USB lader mer meerdere poorten bespaart je ruimte en houdt jouw interieur vrij van een wirwar aan kabels en stekkers. In dit artikel vertellen we je alles over dit handige apparaat, heb jij ook al een USB lader?
Belangrijk om te weten

  • In Nederland is er veel vraag naar een USB lader met meerdere ingangen. Daarom kun je voor een relatief lage prijs een complete USB lader vinden die aan jouw eisen voldoet.
  • Waar wil je de USB lader het liefste hebben: aan de muur of op je bureau? Hier zijn namelijk verschillende modellen USB lader voor. Verder zijn er modellen USB laders met verschillende poorten. Eén voor snel laden, één die je kunt gebruiken als adapter of een C poort.
  • Let altijd goed op de technische specificaties, de geïntegreerde technologie en de compatibiliteit van een USB lader.

Onze selectie: De beste USB laders op de markt

Als je verschillende apparaten in huis hebt die je zeer regelmatig gebruikt, dan kan een USB lader handig zijn. De Nederlandse markt biedt wat dit betreft genoeg keuze in laders met verschillende ingangen en voedingsbronnen. In deze selectie stellen we je beste USB laders van dit moment voor. Rekening houdend met iedere portemonnee.

Tidigare Rekommendationer

De beste USB-lader die ook gewone stopcontacten heeft

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. De PowerCube van Allocacoc is zeer populair onder computergebruikers en andere gadgetfans.

Het is een praktisch en stijlvol vormgegeven stekkerblok met 4 ingebouwde stopcontacten en een kabel van 1,5 meter. Hij is bovendien uitgerust met 2 USB-laders zodat je al je andere apparaten eenvoudig kunt opladen, veel sneller dan via de USB-poort van je PC of laptop. Deze stekkerdoos staat prachtig op je bureau.

De beste USB-lader voor in de auto

De Dualport autolader van Anker heeft 2 USB-poorten, zodat je ook onderweg al je apparaten eenvoudig kunt opladen. De USB-lader is van hoogwaardige kwaliteit, zoals we van Anker gewend zijn. Apparaten laden heel erg snel op, veel sneller dan met andere USB-laders het geval is.

Het voordeel is dat de apparaten daardoor sneller opladen dan dat deze leeglopen, zodat je niet alleen je navigatie kunt gebruiken tijdens lange ritten, maar ook nog eens met een volledig opgeladen batterij aankomt op de plaats van bestemming.

De beste USB-later voor veel verschillende apparaten

De USB-lader van Konig heeft 6 USB-poorten. Zo kun je 6 apparaten tegelijkertijd opladen. Handig als je bijvoorbeeld voor je werk of om te gamen veel verschillende devices gebruikt.

De lader heeft een totale stroomsterkte van 10A, wat betekent dat je 3 tablets en 3 smartphones (of 6 smartphones) tegelijkertijd op kunt laden. Het opladen zal daarbij even snel verlopen als wanneer je 1 apparaat op zou laden. Wij zijn fan!

Onze favoriete USB-lader met Smart Charge-functie

De Orico CSL-5U USB oplader is een compact apparaat, met grote prestaties. Met de USB-lader kun je 5 tablets, smartphones of andere apparaten tegelijkertijd opladen. De voedingskabel heeft een lengte van 1.2 meter en is afneembaar.

De geïntegreerde IC controller detecteert op elke poort het apparaat en is vervolgens in staat om de ideale stroom tot 2.4A af te geven per poort. Zo ben je altijd voorzien van de juiste laadstroom om de apparaten snel op te laten laden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een USB lader

Als je meerdere apparaten tegelijkertijd wilt opladen, dan zijn de in de selectie genoemde USB laders met meerdere poorten valide opties. Maar je kunt bij het kopen van een USB lader met meerdere poorten ook letten op een aantal andere aspecten. Hier gaan we middels het beantwoorden van veel gestelde vragen verder op in.

Hand with Charging of mobile phone .

De netspanning, het voltage en het vermogen zijn zaken waar je op kunt letten bij het kopen van een USB lader.
(Bron: Peummonthiankaew: 28059592/ 123rf.com)

Waarvoor gebruik ik een USB lader met meerdere poorten?

Op een USB lader met meerdere poorten sluit je meerdere apparaten tegelijk aan, om ze tegelijkertijd op te laden. Dit heet in technische bewoordingen ook wel voeden. In Nederland kun je allerlei soorten en maten USB laders vinden met meerdere poorten. Een USB lader lijkt hierbij wel wat op een powerbank.

Er bestaan modellen die speciaal zijn ontworpen voor op je bureau. Verder zijn er ook USB laders die bedacht zijn voor aan de muur, in het stopcontact. Tenslotte kun je voor onderweg ook USB laders vinden die werken op de sigarettenaansteker in jouw auto. Iedere USB lader, zeker die met meerdere ingangen, bezitten kenmerken die goed passen bij een bepaald gebruik. Zo is er altijd een die past bij jouw gebruik en behoeften.

Je komt momenteel steeds meer USB laders met de mogelijkheid tot snel laden tegen, of laders met een C-poort. Ook zijn er bepaalde modellen USB laders waarbij je het voltage handmatig kunt regelen. Verder nog laders met een intelligente functie, die jouw apparaten herkent en ze daarom zo efficiënt mogelijk oplaadt. Vrijwel alle USB laders met meerdere ingangen zijn goed beveiligd tegen overspanning, oververhitting en andere laadproblemen.

Wat is het verschil tussen muur- en desktop USB lader?

Grofweg zijn USB laders met meerdere poorten in te delen op modellen voor het stopcontact en voor op tafel. In de tabel hieronder kun je de voornaamste verschillen tussen deze types USB laders zien. Hoewel er niet veel verschillen bestaan, zijn de prestaties van deze modellen wel degelijk verschillend. Dit kan dus een sleutelelement zijn, op het moment dat je wilt gaan kiezen voor een bepaald type USB lader.

Criterium Muur USB lader Desktop USB lader
Afmetingen Klein en lichtgewicht. Volumineuzer en zwaarder.
Vermogen Minder vermogen. Meer vermogen.
Aantal poorten Schommelt tussen 2 en 4 poorten. Bevatten vaak meerdere poorten, soms meer dan 5.
Verbinding Deze lader steek je direct in het stopcontact. Verbind je met het elektriciteitsnet met een voedingskabel.
Gebruik Afdoende voor een paar apparaten tegelijk opladen in huis of onderweg. Ideaal voor groepen, zoals teams en grotere gezinnen met meerdere apparaten.

Wat is een intelligente USB lader?

Vandaag de dag bevatten zelfs de meest eenvoudige apparaten intelligente technologie. USB laders met meerdere poorten die deze intelligentie missen zijn beperkt. Iedere poort heeft een bepaald aantal ampères, waardoor je goed moet opletten op welke ingang je jouw apparaat aansluit. Dit betekent ook dat je niet altijd hetzelfde soort apparaat tegelijkertijd snel kunt opladen. Bijvoorbeeld, twee tablets tegelijkertijd kan dan niet, waardoor het opladen langer duurt.

De USB laders die wel over slimme technologie beschikken stemmen vaak het aantal ampère af op het type apparaat. Sommige USB laders herkennen bepaalde apparaten, of maken contact met de batterij, om vervolgens het benodigd aantal ampère aan te passen. Dit is vooral handig als je vaak van plan bent, om meerdere apparaten tegelijkertijd op te laden. Je hoeft dan niet per sé op te letten in welke poort je het op te laden apparaat steekt. Op een aantal soorten USB laders kun je het aantal ampère ook handmatig instellen.

Waar let ik op bij het kopen van een USB lader?

Er zijn een aantal factoren waar je op kunt letten bij het kopen van een USB lader met meerdere ingangen. Van deze factoren zijn het voltage, de netspanning en het vermogen wel de belangrijkste. Wat betekenen zij? Hieronder volgt een korte uitleg, zodat je weet wat je koopt.

  • Voltage: volt (afgekort tot V) is een eenheid die toegepast wordt op het meten van elektrische spanning. Het overgrote deel van de USB laders heeft een voltage van rond de 5 volt. Het voltage kan wel verschillen, afhankelijk van de laadmodus. Het voltage kan hoger zijn als je gebruik maakt van de snel laad functie. Hiermee bereiken sommige USB laders een voltage tot wel 20 V.
  • Netspanning: de kracht van de stroom meet men in ampère (afgekort tot A). Op de verpakking staat meestal vermeld, wat de maximale netspanning is die je op jouw USB lader kunt loslaten. Overigens passen intelligente USB laders de netspanning aan, op wat het te laden apparaat nodig heeft.
  • Vermogen: vermogen is een eenheid waarmee men het vermogen in watt meet (afgekort tot W). Om meerdere grotere apparaten tegelijkertijd te kunnen laden, moet de lader beschikken over een flink vermogen. Het uitgaande vermogen, bepaalt het aantal ampère dat het te voeden apparaat krijgt.
José KrutchAuteur
“De technologie maakte grotere bevolkingen mogelijk. Nu maken grotere bevolkingen de technologie onmisbaar.”

Wat betekent Quick Charge op een USB lader?

Vandaag de dag beschikken veel apparaten over de mogelijkheid om deze snel op te kunnen laden. Quick Charge op een USB lader gaat dan ook over de mogelijkheid om dit te doen. We raden je aan om voor een USB lader met meerdere poorten te kiezen die over deze functie beschikt.

Is een USB lader veilig voor mijn apparaten?

Mocht je hier nog over twijfelen, wees dan gerust. Vrijwel alle USB laders zijn veilig voor jouw apparaten. Zeker die USB laders met meerdere ingangen, die over intelligente technologie beschikken. De technologie in smart USB laders is soms in staat om het aantal benodigde ampère te detecteren. Daar stemt de lader vervolgens de te leveren energie op af. Deze technologie is vrij gewoon en je hoeft er dus geen enorme investering voor te doen.

Om jouw gevoel van veiligheid nog verder kracht bij te zetten, doen fabrikanten er alles aan om hun USB laders veilig te maken. De meeste modellen zijn beschermd teven overspanning en oververhitting. Ook stoppen zij met laden, op het moment dat het verbonden apparaat volledig opgeladen is. Je kunt dus rustig slapen.

USB adapter converter plug with charging cable on a car

Desktop USB laders met meerdere poorten verbind je via een voedingskabel aan het net.
(Bron: Winai Tepsuttinun: 25849431/ 123rf.com)

Wat doet een C poort op mijn USB lader?

Een USB poort van het type C zit al op verschillende mobiele telefoons en tablets. Deze USB is omkeerbaar, dat wil zeggen, je kunt hem aan meerdere kanten gebruiken. Het maakt dus niet uit welke kant van een USB kabel je in het apparaat en in de lader steekt. Ook levert een USB C poort een veel snellere dataoverdracht, waardoor je er ook videodata mee kunt overbrengen. Een USB C ingang op jouw USB lader verkort de totale laadtijd aanzienlijk. Ook in de selectie vind je een USB lader met C poort.

Steeds meer USB laders beschikken over een C poort. Ook het aantal elektrische apparaten met een C ingang groeit gestaag. De laadsnelheid hangt bovendien ook af van de kabel die je gebruikt voor laden of voor data overdracht. Ontwikkelaars zijn er nog niet over uit waar de C poort ontwikkelingen heengaan.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je tot hier gelezen hebt, dan ben je vast al een aantal USB laders tegen gekomen die een optie voor je zouden kunnen zijn. Er zijn immers modellen voor iedere portemonnaie. We schreven ook over de technologie die je aan kunt treffen op een USB lader met meerdere poorten. Ook hopen we jouw meest prangende vragen te hebben beantwoord. Nu is het tijd voor een aantal factoren om de USB laders op te vergelijken voor je aankoopt.

Type USB lader

Allereerst kun je de USB laders die je in gedachten hebt vergelijken op de twee typen laders. Er zijn USB laders die je direct in het stopcontact steekt, de zogenaamde muur USB laders. Deze zijn doorgaans licht en draagbaar en bieden ruimte aan twee tot vier apparaten. Sommige muur USB laders bieden je verschillende poorten met een ander vermogen. Er zijn veel intelligente muur USB laders met meerdere ingangen, die je ook de mogelijkheid tot snel laden bieden.

Een desktop USB lader met meerdere ingangen is meestal wat groter van formaat en zwaarder. Dit type USB lader is vooral nuttig, als je er min of meer een vaste plaats voor hebt. Onmisbaar op een kantoor met veel apparaten, zoals mobiele telefoons, tablets, mp3 spelers en dergelijken. Desktop USB laders bieden je vaak meer ingangen dan een muur USB lader. Ook dit type lader bestaat met intelligente technologie.

powerful external battery with USB wire

Een desktop USB lader is doorgaans groter en zwaarder van gewicht.
(Bron: Сергей Толмачев: 105055596/ 123rf.com)

Type USB poorten

De types USB poorten waarover een USB lader met meerdere ingangen beschikt, verschillen per model. Let vooral op wat je nodig denkt te hebben. Meestal zie je USB laders met ingangen die meer of minder ampère leveren per poort. Ook kan een USB lader intelligente technologie bevatten, die het benodigd aantal ampère automatisch detecteert. Dit maakt een USB lader met meerdere ingangen er aanzienlijk makkelijker en efficiënter op.

Op sommige USB laders hebben de poorten waarmee je snel kunt laden een andere kleur. Vandaag de dag bieden vele mobiele telefoons de mogelijkheid tot snel laden. Daarom is het handig om te kijken of de USB lader van jouw voorkeur over een snel laad functie beschikt. Een beperkt aantal USB laders met meerdere poorten bieden tevens ruimte aan een USB C kabel. Waarmee je efficiënt laadt en vlot data overbrengt.

Technische specificaties

Controleer of de technische specificaties van de USB lader van jouw keuze voldoen aan jouw wensen. Kijk ook, of deze over nieuwe technologie beschikken. Werp bijvoorbeeld een blik op de uitgaande energie in volt (V). Verder op de spanning, gemeten in ampère (A) en het vermogen in watt (W). Zo weet je hoeveel netspanning jouw USB lader aankan en verdeelt over de op te laden apparaten.

Vooral het vermogen is belangrijk. Zeker als je van plan bent om vaak meerdere apparaten tegelijkertijd op te laden. Als het om het aantal ampère gaat, dan zijn er USB laders met meerdere poorten, die automatisch detecteren welk aantal het te laden apparaat nodig heeft. Hoe hoger het aantal ampère, hoe hoger de oplaad snelheid is.

two phones charging

Een muur USB lader met meerdere ingangen, steek je direct in het stopcontact.
(Bron: Steve Johnson/ Unsplash.com)

Compatibiliteit

Tegenwoordig zijn de meeste USB laders op de Nederlandse markt universeel compatibel. Dat wil zeggen; ze werken met verschillende niveau’s van netspanning en soorten apparaten. De compatibiliteit hangt sterk samen met de eerder genoemde factoren. Denk hierbij aan het type USB lader, het soort poorten dat erop zit en de technologie die de lader bevat.

Samenvatting

In Nederland is een groot aantal soorten USB laders met meerdere poorten te vinden. Voor ieder budget is er wat wils. Zo kun je jouw apparaten aansluiten op de poorten van een USB lader en ze tegelijkertijd opladen. Let bij het kopen van een USB lader op het soort en de technische specificaties van de poorten.

We hopen dat dit artikel je op weg heeft geholpen. Laat het ons hieronder weten. Deel dit artikel ook via sociale netwerken.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Mayuree Moonhirun: 87723625/ 123rf.com)

Recensies