Open vaatwasser met schone gerechten in witte keuken
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Misschien is je huidige vaatwasser toe aan vervanging, of ben je net verhuisd. Het kan ook zijn dat je je beseft, dat je op zoek bent naar een uitgebreider model dan dat je nu hebt. De moderne modellen verbruiken minder water dan wanneer je de afwas met de hand doet. Hoe dan ook, een vaatwasser geeft je meer vrije tijd om je dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Een vaatwasser in de keuken hebben is niet langer een luxe, zoals het geval was in de dagen van onze ouders. Dankzij de technologische vooruitgang hebben vaatwassers steeds meer handige functies. Je vindt daarom tegenwoordig eenvoudig een zeer uitgebreid model, tegen een betaalbare prijs. In deze shopgids laten we je zien wat de beste vaatwassers zijn en waar je nog meer op moet letten bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

 • In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, helpen vaatwassers om water en energie te besparen. Uit onderzoek blijkt dat je tot 30 liter water per dag kunt besparen in vergelijking met wanneer je de afwas handmatig doet.
 • Vaatwassers bieden veel voordelen. Je bespaart water en energie, je hebt je handen vrij en je servies wordt schoner dan wanneer je het met de hand afwast.
 • Als je besluit een vaatwasser te kopen, moet je rekening houden met een reeks criteria zoals de afmetingen en het energielabel van het apparaat. De prijs is natuurlijk ook belangrijk, net als het merk.

Onze selectie: De beste vaatwassers op de markt

Als je veel thuis bent, lijkt het misschien alsof er geen einde komt aan de berg met afwas op het aanrecht. Een vaatwasser is dan een onmisbare tool die je helpt de vaat snel op te ruimen en je handen vrij te houden voor andere, leukere dingen. Om je te helpen de beste vaatwasser te kopen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete vaatwassers die je op de markt kunt vinden:

De vaatwasser met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding van deze BCC Proline vaatwasser is uitstekend. Als je het model vergelijkt met andere vaatwassers in dezelfde prijscategorie, krijg je met dit apparaat een erg goede en energiezuinige vaatwasser voor een zeer vriendelijke prijs.

De bovenkorf is in hoogte verstelbaar. De Proline DW486SILVER is een vrijstaande vaatwasser met een capaciteit van 12 couverts per wasbeurt. De bediening is heel handig en efficiënt.

De beste mini-vaatwasser voor kleine huishoudens

Heb je een klein huishouden, maar heb je toch geen zin om iedere dag de afwas te moeten doen? Dan is de mini-vaatwasser van Inventum iets voor jou. De vaatwasser is erg compact en past thuis in ieder soort keuken.

Dankzij de intensieve stand worden ook aangekoekte pannen en ovenschalen schoon. Het automatische programma bepaalt de ideale temperatuur en tijdsduur. De vrijstaande vaatwasser is geschikt voor 6 couverts.

De beste inbouw vaatwasser

Een inbouw vaatwasser is gemiddeld stiller dan een vrijstaande vaatwasser omdat de keuken en het keukenpaneel het geluid wat dempt. In deze categorie komt de Siemens SN636X01GE iQ300 als winnaar uit onze test.

Dit is een inbouw vaatwasser die zorgvuldig omgaat met de vaat en een optimaal droog resultaat geeft. Met de varioSpeedPlus-functie heb je de optie om programma’s tot 66% te verkorten, wat heel handig is als je tijdens een feestje snel een extra vaat wilt wassen. Dit is een zeer uitgebreid model voor een kloppende prijs.

De beste vaatwasser die dubbel zo snel spoelt

Deze Bosch SMS46GW02N Serie 4 is een premium vaatwasser met diverse extra’s. Het apparaat biedt levenslange waterschade-garantie, spoelt dubbel zo snel en is ideaal voor ouders vanwege het hygiëne-programma en kinderslot.

Het is altijd een goed idee om te kiezen voor een kwaliteitsvaatwasser. In dit geval is Bosch een zeer betrouwbaar merk. Je kunt rekenen op de degelijke Duitse kwaliteit van Bosch. Iets meer betalen voor kwaliteit is het meer dan waard.

Shopgids: Alles wat je moet weten over vaatwassers

Een veel voorkomend probleem in moderne woningen is ruimtegebrek. Als je een kleine keuken hebt, is een compacte, smalle vaatwasser waarschijnlijk de beste optie voor jou. Als je echter veel ruimte hebt, is een vrijstaande vaatwasser misschien een beter idee. Om je te helpen de vaatwasser te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

Verkoper die klant helpt bij het kiezen van vaatwasser

Vaatwassers met een stand voor halve belading zijn extra energiezuinig.
(Bron: goodluz: 52822261/ 123rf.com)

Wat is een vaatwasser precies en wat zijn de voordelen?

De vaatwasser werd in 1883 uitgevonden door Josephine Cochrane. Zij was een rijke dame die graag chique feestjes organiseerde. Voor de enorme stapels afwas had ze bedienden in dienst. Desondanks kwam bij haar het idee op om een machine te ontwerpen die dit werkje voor haar zou doen, maar dan veel sneller en zonder dat er servieswerk werd gebroken. Zo ontstond de vaatwasser, een apparaat dat werkt door heet water met afwasmiddel op de vaat te spuiten. Het wasprogramma eindigt met het spoelen.

Het gebruik van een vaatwasser heeft veel voordelen, zoals je in de volgende lijst zult zien:

 • Bespaart water. Onderzoek toont aan dat je dagelijks tot zo’n 30 liter water kunt besparen met een vaatwasser, in vergelijking met handmatig afwassen.
 • Bespaart energie. Onderzoek toont ook aan dat vaatwassers tot 10 procent minder energie verbruiken dan wanneer je de afwas met de hand doet.
 • Bespaart tijd. Dankzij een vaatwasser houd je tijd over die je aan andere zaken kunt besteden. Je kunt er zelfs voor kiezen om het apparaat ‘s nachts zijn werk te laten doen.
 • Zorgt goed voor je servies. Sommige mensen zijn bang dat hun servies beschadigd raakt in een vaatwasser, maar niets is minder waar. Met een vaatwasser is er juist een kleinere kans dat je iets kapot laat vallen. Wel raden we aan glansspoelmiddel te gebruiken en te kiezen voor een vaatwasser met extra functies voor de verzorging van je vaat.
 • Meer hygiëne. Je vaat zal altijd schoner zijn als je het met een vaatwasser wast dan wanneer je dit met de hand doet. In vaat- theedoeken stapelen zich talloze bacteriën op, terwijl de afwasmachines krachtige reinigingsmiddelen bevatten die schadelijke bacteriën en micro-organismen uitschakelen.
 • Zorgt goed voor je handen. Dankzij de vaatwasser hoef je niet meer met je handen in het sopje. Je handen blootstellen aan hoge temperaturen en wasmiddelen is over het algemeen niet erg bevorderlijk voor je huid.
 • Meer comfort. Je hoeft niet langer direct na de maaltijd te schrobben en je zult niet overal in de keuken potten, glazen en pannen hebben staan. Uit de vaatwasser zet je het servies direct in je kast.

Zoals je in de lijst hierboven kunt zien, is het niet meer zelf hoeven afwassen dus niet het enige voordeel van een vaatwasser.

Vrouw laden platen in vaatwasser

De voordelen van vaatwassers zijn duidelijk. Je bespaart water en energie, je hebt je handen vrij en je servies wordt schoner dan wanneer je het met de hand afwast.
(Bron: Mark Bowden: 31003901/ 123rf.com)

Welke soorten wasmachines zijn er?

Om de vaatwasser te kopen die het beste bij je past, is het belangrijk te bepalen welk type vaatwasser je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je in je keuken hebt. Er zijn in principe twee soorten afwasmachines met duidelijke verschillen te onderscheiden:

 • Vrijstaande vaatwasser: Je kunt vrijstaande vaatwassers overal in het huis plaatsen, hoewel dit wel in de buurt van de waterleiding, elektriciteit en afvoer moet zijn. De meeste vrijstaande vaatwassers kunnen tot zo’n 14 couverts kwijt en zijn van wit materiaal of roestvrij staal gemaakt.
 • Inbouw vaatwasser: Dit soort vaatwassers zijn geïntegreerd in de rest van het keukenmeubilair. Hierdoor vallen ze bijna niet op. Inbouw is begrijpelijkerwijs het mooist, maar in een bestaande keuken soms lastig te realiseren. Ze zijn bovendien meestal duurder dan de eerste optie.

Hoe groot moet je vaatwasser zijn?

De grootte van je huishouden, bepaalt het soort vaatwasser dat je nodig hebt. Het is uiteraard niet hetzelfde als je met twee vrienden samenwoont, als wanneer je deel uitmaakt van een groot gezin. Het verschil in capaciteit wordt vaak uitgedrukt in het aantal couverts dat in de vaatwasser past. Een ‘couvert’ is het servies dat door een persoon wordt gebruikt bij een maaltijd, inclusief een kopje koffie:

Aantal couverts Geschikt voor wie?
Tot 6 couverts Dit soort compacte vaatwassers zijn vooral geschikt voor stellen, alleenstaanden en huizen waarin de vaatwasser om wat voor reden dan ook slechts sporadisch wordt gebruikt.
Van 7 tot 11 couverts Geschikt voor huishoudens met 3 of 4 personen, of keukens met weinig ruimte.
Van 12 tot 16 couverts Geschikt voor grote gezinnen. Veel moderne vaatwassers kunnen tot 16 couverts in één wasprogramma wassen.

Welke wasprogramma’s zitten er op een vaatwasser?

Vaatwassers bevatten vaak verschillende wasprogramma’s. Elk programma is er specifiek op gericht om één soort functie uit te voeren. Een ecoprogramma is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een intensief programma. Hieronder leggen we de verschillen tussen de meest voorkomende wasprogramma’s uit:

 • Ecoprogramma: Met het ecoprogramma verbruik je minder energie en water. Bij 6 keer per week bespaar je jaarlijks zo’n €20,- ten opzichte van het hoofdprogramma. De temperatuur bereikt vaak de 50°C of lager. Het programma duurt meestal een uur langer dan het normale programma.
 • Voorspoelprogramma: Als je afwas al even staat, spoel je met dit programma alvast het ergste vuil eraf. Ook gebruik je dit programma om etensresten uit de machine te spoelen.
 • Turbo of kort programma: Wast en droogt de vaat in de helft van de tijd, meestal bij een temperatuur van 65°C. Zeer goed geschikt voor servies dat eerder al is afgespoeld.
 • Intensief programma: Geschikt voor zelfs het smerigste servies, inclusief pannen of steelpannen met ingebed vuil. Over het algemeen met een maximum van 70ºC, duurt gewoonlijk tot 2 uur.
 • Normaal programma: De temperatuur bereikt gewoonlijk de 55°C, geschikt voor dagelijks gebruik. Het programma duurt ongeveer een uur.
 • Halve belading: Met dit programma plaats je de vuile vaat links, rechts, boven of onder in de machine. De vaatwasser wast alleen die kant. Handig als je weinig vaat hebt, die wel nodig afgewassen moet worden. Je bespaart een hoop water, energie en afwasmiddel met deze functie.

De juiste instellingen verschillen per vaatwasser. Lees daarvoor de handleiding.

Hoe moet je een vaatwasser onderhouden?

Als je wilt dat de vaatwasser zo lang mogelijk goed blijft werken, is het noodzakelijk om de reguliere onderhoudsrichtlijnen te volgen en het apparaat correct te gebruiken. Hieronder vind je enkele handige tips om je vaatwasser in de juiste staat te houden:

 • Controleer of de juiste hoeveelheden zout, glansspoelmiddel en wasmiddel worden gebruikt. Voordat je de vaatwasser start, is het raadzaam om te controleren of je voldoende zout, glansspoelmiddel en wasmiddel hebt toegevoegd. Vergeet dit niet, vooral niet als je in een gebied woont waar veel kalk in het water zit.
 • Zet de smerigste borden in het onderste gedeelte. Zo komt de waterstraal hier direct en met alle kracht tegenaan. Controleer in de gebruikershandleiding of de fabrikant nog meer tips heeft voor het plaatsen van het servies.
 • Zorg dat er geen voorwerpen uitsteken. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat niets de beweging van de draaiende armen van de vaatwasser belemmert.
 • Plaats het keukengerei en het plastic bestek in het bovenste gedeelte. Zo ben je er zeker van dat ze niet vervormd raken door de weerstand van de vaatwasser.
 • Gebruik de juiste dosis afwasmiddel. Deze factor bepaalt grotendeels het succes van de wasbeurt. Een grotere hoeveelheid schoonmaakmiddel zorgt niet per sé voor een schoner effect. Door de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen zul je precies ontdekken welke hoeveelheid de juiste is.
 • Keer het bestek naar beneden, behalve de messen. Plaats daarnaast geen roestvrij staal bestek in dezelfde bak als zilver bestek. Het zilveren bestek moet daarnaast voor het drogen uit de vaatwasser worden verwijderd.
 • Doe de vaatwasser niet te vol. Als je de vaatwasser regelmatig te vol doet, kunnen de roterende armen beschadigd raken.
 • Verwijder voedselresten van tevoren. Doe dit voordat je het wasprogramma start. Dit voorkomt dat de interne tandwielen en leidingen vastlopen.
 • Controleer het filter. We raden aan om dit twee tot drie keer per maand te doen als je de vaatwasser vaak gebruikt. Haal eventuele voedselresten weg en verwijder al het vuil. Spoel het filter daarna met veel water af.
 • Periodieke schoonmaak. Gebruik ten slotte een daarvoor bedoeld product om de vaatwasser regelmatig grondig schoon te maken.

Als je vaatwasser begint te stinken of als de vaat niet meer goed schoon wordt, dan is het zeker de hoogste tijd voor een schoonmaakbeurt.

Vrouw Met Plaatmening Van Binnenuit De Afwasmachine

De capaciteit van een vaatwasser wordt vaak uitgedrukt in het aantal couverts dat in de vaatwasser past.
(Bron: Andriy Popov: 43694068/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een vaatwasser koopt, moet je rekening houden met een reeks criteria om het apparaat te vinden dat het beste bij je past. Of het nu gaat om de capaciteit of de afmetingen van het apparaat, het zijn allemaal belangrijke factoren die moeten worden overwogen om het meest geschikte apparaat te kiezen. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de belangrijkste aankoopcriteria:

Afmetingen

Een van de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij het kopen van een vaatwasser, zijn de afmetingen van het apparaat. Dat geldt helemaal als je voor een inbouw vaatwasser kiest. De afmetingen van het apparaat moeten dan precies binnen die van het keukenmeubilair passen.

Geluid

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is het geluid dat de vaatwasser produceert. Als je de machine vaak gebruikt, zal het je erg frustreren als deze veel lawaai maakt. De meeste apparaten produceren een geluid van tussen de 45 en 60 decibel (dB). Het geluidsvermogen van de vaatwasser vind je op het energielabel. Hoe lager het is, hoe minder je het geluid zult opmerken wanneer het apparaat actief is.

Wasprogramma’s

Een ander criterium dat van groot belang is bij de keuze voor een vaatwasser, zijn de verschillende wasprogramma’s waar het apparaat over beschikt. Controleer bijvoorbeeld of de vaatwasser een eco-modus heeft om op water, energie en wasmiddel te besparen. Een ander belangrijk punt is dat het apparaat een wasprogramma met koud water heeft voor de vaat met minder vuil.

Energielabel

Hoe zuinig een vaatwasser is komt tot uiting in de verschillende energielabels, die aangeven hoe zuinig het afwasapparaat omgaat met elektriciteit en water. De labels gaan van A tot G, waarbij de laatste het meeste energie verbruikt. Over het algemeen is het niet moeilijk om een afwasmachine met een energielabel A te vinden. Dit label is verder op te delen in A, A +, A ++ en A +++, waarbij de laatste staat voor de apparaten die de minste energie verbruiken.

Samenvatting

Het gebruik van een vaatwasser heeft veel voordelen. Niet alleen hoef je de afwas niet meer handmatig te doen, ook voorkom je dat je iedere dag tegen een berg vaat aan moet kijken. Met een vaatwasser kun je zelfs op je water- en energieverbruik besparen. Als je een vaatwasser koopt, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten. Zo raden we je aan om te controleren of de afwasmachine niet teveel lawaai maakt.

Kijk ook naar de afmetingen, de verscheidenheid aan wasprogramma’s en het energieverbruik van het apparaat. Deze factoren zullen het gebruikersgemak enorm beïnvloeden.

Vond je onze shopgids over vaatwassers interessant? Laat hieronder een reactie achter, of deel het artikel op social media met je familie en vrienden. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Glasner: 87811936/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies