Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

54Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Veiligheidsbrillen test 2022. Hier stellen we alle veiligheidsbrillen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste veiligheidsbril voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een veiligheidsbril wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een veiligheidsbril kun je met gevaarlijke stoffen en andere invloeden van buitenaf werken zonder je ogen te beschadigen
 • Veiligheidsbrillen worden op de meest uiteenlopende terreinen gebruikt. Je kunt de geschiktheid voor het overeenkomstige toepassingsgebied te weten komen door naar de genormaliseerde markering van de bril te kijken.
 • Het toepassingsgebied van de veiligheidsbril wordt aangegeven door bepaalde codes. Deze kunnen verdeeld worden in de gebieden vloeistoffen, grof stof, rook en fijn stof, boogvlam en metaalspatten.

Veiligheidsbril: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf stellen voor een veiligheidsbril koopt

Waarom is een veiligheidsbril nodig en kan ik mijn gewone bril als veiligheidsbril gebruiken?

De bedoeling van een veiligheidsbril is om gevaarlijke stoffen en andere invloeden van buitenaf uit de buurt van je ogen te houden. In de vrijetijdssector is het gebruikelijk dat optische glazen als veiligheidsbril worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld met zonnebrillen het geval is. Als je echter voor je werk een veiligheidsbril nodig hebt, moet je een geschikte bril kopen.

Een veiligheidsbril is nodig om je ogen goed te beschermen en is op sommige werkplekken onmisbaar. (Foto: skeeze / pixabay.com)

Wat zijn de toepassingen van veiligheidsbrillen?

De gebieden waarin veiligheidsbrillen gebruikt kunnen worden zijn zeer uiteenlopend. Zowel op het werk als in je vrije tijd, bijvoorbeeld bij het gebruik van een kruislijnlaser, kom je altijd situaties tegen waarin je je ogen moet beschermen. Om je een overzicht te geven, volgt hier een lijst van mogelijke toepassingsgebieden

 • Geneeskunde (röntgen, chirurgie, tandartsen, enz.)
 • Onderzoek (chemie / laboratorium)
 • Technologie (lassen, lasers, metaalbewerking, pyrotechniek, enz.)
 • Vrije tijd en sport (zonnebrillen, zonnebankglazen)
 • Militair (splinterbescherming)
 • Hulp bij ongevallen (brandweer)

Zijn er optische veiligheidsbrillen?

Ja. Voor privé-gebruik is er de mogelijkheid om opzetstukken of zogenaamde overglazen te kopen. Voor de meeste beroepen is een veiligheidsbril op sterkte echter verplicht, en die moet speciaal voor jou gemaakt worden.

Wist je dat er zelfkleurende glazen bestaan? Fotochromische glazen passen zich aan de helderheid van de omgeving aan, zodat ze op elk moment van de dag of de nacht gebruikt kunnen worden. Het klinkt als magie, maar in principe is het heel eenvoudig. Er zit zilverhalogeen in het glas, dat reageert op de omringende UV straling en zo van kleur verandert.

Wat is de algemene norm voor beschermende brillen en hoe worden ze geëtiketteerd? In welke klassen kunnen beschermende brillen ingedeeld worden?

De EU-norm voor beschermende brillen is EN 166, die voorschrijft dat de brillen voorzien moeten zijn van het identificatiesymbool van de fabrikant en het CE-merkteken of de productnaam.

Bron: meisterbob.de

Verder heeft elke bril een filterbeschermingsniveau (1,2 tot 16) en een optische klasse (1, 2, of 3), die ook gemarkeerd moeten zijn. Het beschermingsniveau van het filter is de mate van radiolucentie. Een hoger getal betekent dus een lagere transmissie van optische straling. Veiligheidsbrillen kunnen de volgende filters hebben

 • Lasbeschermingsfilters
 • Ultraviolet beschermende filters
 • Infrarood beschermingsfilters
 • Zonbeschermende filters

De optische klasse geeft de brekingsindex van de lenzen aan. Met andere woorden, de optische klasse verleent de respectieve visuele prestaties van een beschermbril. Terwijl je met een optische bril van klasse 1 een uitzonderlijk goed zicht hebt en ononderbroken kunt werken, is een bril van klasse 3 alleen geschikt voor werk waarvoor geen bijzondere eisen aan het gezichtsvermogen worden gesteld. Daarom wordt het laatste ook alleen voor uitzonderingen gebruikt.

Optische klasse Visuele prestaties
1 H Hoge visuele prestatie-eis (continu gebruik mogelijk)
2 Gemiddelde visuele prestatie-eis
3 Lage visuele prestatie-eis (beperkt gebruik)

Zijn er veiligheidsbrillen voor kinderen?

De veiligheid van kinderen is bijzonder belangrijk! Daarom zijn er natuurlijk ook veiligheidsbrillen voor kinderen. Deze zijn goedkoop te koop op verschillende internet platforms.

Hoeveel kost een veiligheidsbril en worden de kosten door de ziektekostenverzekering gedekt?

Veiligheidsbrillen zijn er in elke prijsklasse. Je kunt goedkope brillen kopen voor zo weinig als een of twee euro. Dure brillen kunnen tot 600 euro kosten. Zoals je misschien al geraden had, moeten beschermende brillen voor vrije tijd en sport door jezelf gedekt worden.

Als je echter een baan hebt waarvoor een veiligheidsbril nodig is, is je werkgever verantwoordelijk voor de aanschaf en het onderhoud ervan.

Besluit: Welke soorten veiligheidsbrillen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie verschillende soorten veiligheidsbrillen onderscheiden

 • Montuur glazen
 • Mandenbril
 • Oogbeschermers

Alle soorten bieden verschillende voordelen en ook nadelen, die vooral bepaald worden door de plaats van gebruik en het beoogde doel. De keuze van de juiste veiligheidsbril wordt beïnvloed door een groot aantal factoren. Afhankelijk van het feit of de veiligheidsbril voor werk of privégebruik bestemd is, of de werkplek heel specifieke veiligheidsmaatregelen vereist en, natuurlijk, voor welke soort taak de veiligheidsbril nodig is, zijn bepaalde soorten veiligheidsbrillen geschikter voor bepaalde activiteiten of kunnen ze een belemmering vormen voor andere.

Behalve de vraag naar de plaats van gebruik en het doel moet ook rekening gehouden worden met kenmerken als gezichtsscherpte of speciale filters voor UV- of laserstralen. In het volgende gedeelte bekijken we de voor- en nadelen van de verschillende soorten en laten we je zien welke veiligheidsbril voor jou het meest geschikt is.

Goede beschermende kleding is een must voor veel werk. Je voorkomt blessures en voelt je veiliger. (Foto: voltamax/ pixabay.com)

Hoe werkt een framegril en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Frame brillen lijken qua ontwerp op gewone brillen en kunnen met een oorstukje opgezet worden of met behulp van speciale houders aan helmen bevestigd worden. Behalve de grote glazen is er ook de mogelijkheid om een zijschild aan de slapen te bevestigen om de beschermingsfactor te verhogen. De bril met montuur is gemakkelijk te dragen en biedt bescherming met een hoog draagcomfort.

Behalve de gewone montuurglazen zijn er ook speciale versies voor mensen met een gebrekkig gezichtsvermogen. Het grootste nadeel van een skibril met montuur is het gebrek aan bescherming rondom, want ondanks bescherming aan de voor- en zijkant kunnen spaanders of vloeistoffen toch het oog bereiken.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • comfortabel om te dragen
Nadelen
 • Ogen niet optimaal beschermd

Hoe werken korfbrillen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Basket goggles lijken op een zwembril. De korfbril echter omsluit het gebied van de ogen wijd en sluit ze af met behulp van elastische afdichtingen. Hoewel het gezichtsveld naar de zijkanten iets beperkt is, wordt dit gecompenseerd door de betere bescherming tegen spanen, vuil of vloeistoffen. Er zijn ook speciale modellen die als overbril gedragen kunnen worden voor brillen met glazen op sterkte.

Door de betere bescherming zijn korfbrillen ook geschikt voor gevaarlijker werk, maar ze bieden ook minder comfort door de nauwe passing op het gezicht. Hierdoor blijft de rest van het lichaam onbeschermd.

Voordelen
 • Ogen optimaal beschermd
Nadelen
 • Onhandig
 • Weinig draagcomfort

Hoe werken oogbeschermers met gelaatsschermen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Oogbeschermers met gelaatsscherm zijn speciale varianten van beschermbrillen die extra bescherming bieden voor andere delen van het lichaam, zoals schilden of vizieren. Bij het hanteren van gevaarlijke chemicaliën of bescherming tegen metaalspanen en lasvonken zijn deze soorten veiligheidsbrillen het meest geschikt. Maar de extra bescherming beperkt het gezichtsveld aanzienlijk.

Naargelang een veiligheidshelm met vizier wordt gedragen of een extra beschermend schild moet worden vastgehouden, kan het gebruik aanzienlijk moeilijker worden.

Voordelen
 • Optimale bescherming
Nadelen
 • Beperkt gezichtsveld
 • Gering draagcomfort

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om beschermende brillen te vergelijken en te evalueren

Om je te helpen bij je aankoopbeslissing, volgt hier een lijst van criteria die voor jou van belang kunnen zijn. Deze worden door het redactieteam uitvoerig besproken en gepresenteerd.

 • Beoogd gebruik
 • Geschikt voor brildragers
 • UV bescherming / laser bescherming

Beoogd gebruik

Waarschijnlijk de belangrijkste reden om een veiligheidsbril te kopen is het beoogde gebruik. Waarom heb je ze precies nodig en op welke gebieden moeten ze gebruikt worden?

Wist je dat in de militaire sector een bepaalde kleuring van de bril informatie geeft over het toepassingsgebied? Heldere glazen worden gebruikt voor nachtelijke operaties. Grijs wordt gebruikt voor hoge helderheid en beschermt tegen verblinding.

De laatste bril is oranje. Dankzij de kleur worden rode digitale displays of markeringen duidelijk zichtbaar.

Veiligheidsbrillen moeten zorgvuldig geëtiketteerd worden volgens de EN 166 norm. Dit geldt ook voor de mogelijke toepassingsgebieden van de bril. Daartoe wordt vooral het frame getest. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vijf indicatoren (3, 4, 5, 8, 9) van verschillende gevarenzones.

Als er geen markering op staat, kan de veiligheidsbril alleen voor algemene activiteiten gebruikt worden, omdat hij geen speciale bescherming biedt. De kerncijfers staan voor de volgende gebieden

 • 3: Vloeistoffen
 • 4: Grof stof (vanaf korrelgrootte 5 μm)
 • 5: Gas / dampen / rook en fijn stof (tot korrelgrootte 5 μm)
 • 8: Boogstoring (bij kortsluiting in elektrische systemen)
 • 9: Gesmolten metaal, metaalspatten

Geschiktheid voor brildragers

Zoals reeds gezegd, is een veiligheidsbril op sterkte niet noodzakelijk voor privé-gebruik. Voor brildragers kan het daarom uiterst interessant zijn te weten of een veiligheidsbril ook over een gewone bril gedragen kan worden. Door eigenschappen als aantrekkelijk ontwerp en afdichting van de veiligheidsbril kunnen steeds meer modellen uitsluitend als veiligheidsbril gebruikt worden. Maar maak je geen zorgen, het aanbod van over-the-eye brillen is nog groot genoeg.

UV-bescherming / laserbescherming

Hoewel zonnebrillen ook tot de categorie veiligheidsbrillen behoren, hebben ze vaak geen andere toepassingsgebieden. Gevaarlijk werk waarvoor veiligheidsbrillen nodig zijn, vindt echter ook buiten plaats. Daarom is het van essentieel belang dat de bril ook extra UV-bescherming biedt! Er is ook een aparte DIN norm voor: EN 170, die handelt over de etikettering van de ultraviolette beschermingsfilter.

Er wordt een apart onderscheid gemaakt voor laserveiligheidsbrillen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een volledige beschermingsbril en een aanpassingsbeschermingsbril. Volledige beschermbril biedt volledige bescherming tegen laserstralen in het ultraviolette, zichtbare en infrarode bereik. Deze stralen worden volledig geabsorbeerd of gereflecteerd, waardoor ze door de bril niet meer zichtbaar zijn.

Ook al zijn veel laser-apparaten, zoals laserafstandsmeters, ongevaarlijk, toch is extra bescherming met een bril beslist aan te bevelen.

Afhankelijk van het vermogen kun je kiezen tussen verschillende filters. Plastic filters worden gebruikt voor laag tot middelhoog vermogen, glasfilters voor middelhoog tot hoog vermogen.

Daarentegen zijn afstelbrillen alleen geschikt voor het zichtbare bereik tussen 400 en 700 nm. Deze worden gebruikt bij uitlijnwerk, want ze verzwakken alleen de laserstralen, maar zijn nog steeds zichtbaar voor het menselijk oog.

Wetenswaardigheden over veiligheidsbrillen

Kan ik zelf een veiligheidsbril maken voor een zonsverduistering?

Een zonsverduistering is een spectaculaire gebeurtenis, maar ze mag alleen worden waargenomen met een geschikte beschermende bril! Als je de precieze richtlijnen volgt, is het mogelijk deze zelf te maken. Hiervoor heb je een zonwerende folie nodig, die in elke bouwmarkt verkrijgbaar is. Afgezien daarvan heb je alleen karton en plakband nodig. Je kunt op het Internet gemakkelijk een sjabloon voor de beschermende bril vinden.

Het is belangrijk dat de film niet beschadigd wordt. Je kunt dit gemakkelijk controleren door de film tegen een lamp te houden.

Beeldbron: Pixabay.com / voltamax

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies