Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

De S3 veiligheidsschoen is de allrounder onder de veiligheidsschoenen, en stelt je in staat je uitgebreid te beschermen tegen omgevingsinvloeden. De bescherming die verder gaat dan de basis S1 schoen geeft je een meerwaarde in termen van bescherming en voorkoming van gevaar, vooral bij buitenwerk.

Met onze grote veiligheidsschoen S3 test 2022 willen we je helpen de beste veiligheidsschoen S3 voor je individuele behoeften te vinden. We hebben een uitgebreide reeks S3 veiligheidsschoenen getest. Onze vergelijking zet de voor- en nadelen van de verschillende modellen op een rij om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Behalve de basisbescherming van de S1 veiligheidsschoen heeft de S3 veiligheidsschoen ook bescherming tegen waterdoorlatendheid en een bescherming tegen indringing van de zool.
 • Door zijn uitgebreide bescherming is de S3 het best verkochte model veiligheidsschoen, en bijzonder geschikt voor werkzaamheden in de handel, op bouwterreinen en ander werk buitenshuis.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen S3 veiligheidsschoenen met stalen teenbescherming en veiligheidsschoenen met plastic teenbescherming, met individuele voor- en nadelen.

Veiligheidsschoenen S3: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor veiligheidsschoenen S3

Als je een geschikte veiligheidsschoen S3 zoekt, zijn er veel mogelijkheden om uit te kiezen. Om je niet aan je lot over te laten, hebben we de belangrijkste criteria voor S3 veiligheidsschoenen uitgewerkt om het je gemakkelijker te maken. Samengevat zijn dat:

Gewicht

De S3 veiligheidsschoen is gecertificeerd volgens ISO EN 20345. Daartoe moet een S3 veiligheidsschoen aan bepaalde basiseisen voor arbeidsveiligheid voldoen. De S3 veiligheidsschoen moet bestand zijn tegen een drukkracht van 200 joule in het voorste deel van de voet. Dit komt overeen met de energie die ontwikkeld wordt door een voorwerp van 20 kilo dat van een hoogte van 1 meter valt. Bovendien moet het prikbestendig zijn.

Vreemde voorwerpen zoals spijkers en splinters mogen de zool niet binnendringen. Om aan deze eisen te voldoen is een S3 veiligheidsschoen gemaakt van bestendig materiaal, zoals staal of bijzonder harde kunststoffen. Vooral de teenbescherming draagt bij tot het totale gewicht van de S3 veiligheidsschoen.

S3 veiligheidsschoenen met stalen teen bescherming zijn zwaarder dan hun plastic tegenhanger.

Een stalen teenbeschermer is zwaarder dan een van leer of kunststof. In het geval van de tussenzool zijn componenten van staal ook zwaarder dan tussenzolen van Kevlar of andere materialen. Deze criteria komen tot uiting in het gewicht van de S3 veiligheidsschoen. Terwijl een gewone schoen 350 – 450 gram weegt, weegt een S3 veiligheidsschoen 640 – 1500 gram. Zwaardere schoenen zorgen ervoor dat benen sneller moe worden na een dag werken en kunnen pijn veroorzaken. Een lichtere S3 veiligheidsschoen is daarom een van de belangrijkste criteria.

Materiaal

Veiligheidsschoenen S3 hebben verschillende onderdelen, die elk van verschillende materialen gemaakt zijn. Het bovenmateriaal is meestal van leer of kunststof. Leer heeft het nadeel dat het stijver is dan plastic. Het is ook moeilijker te verzorgen. Veel moderne S3 veiligheidsschoenen zijn van kunststof, waardoor ze soepeler en ademend zijn dan leer.

De beschermneus is van staal of ander kunststof.

Hetzelfde geldt voor de tussenzool, die bescherming biedt tegen penetratie. Zoals beschreven in het criterium gewicht, zijn schoenen met veel stalen onderdelen zwaarder.

De buitenzool is de onderste laag van de veiligheidsschoen en bestaat uit kunststof samenstellingen. Ze maken de schoen bestand tegen oliën en zuren. Ze voorkomen met hun profiel ook dat de schoen uitglijdt op gladde of natte oppervlakken.

Extra kenmerken

Om het ISO EN 20345 veiligheidscertificaat te verkrijgen, moeten S3 veiligheidsschoenen aan de volgende criteria voldoen

 • Teenbescherming met 200 Joule weerstand tegen belasting
 • Antistatisch om elektrostatische oplading en schade aan de drager door de omgeving te voorkomen
 • Brandstofbestendig om uitglijden of vernieling van het schoeisel te voorkomen
 • Gesloten hielzone om hielblessures te voorkomen
 • Energieabsorptie in het hielgebied om verstuikingen of stressblessures te voorkomen
 • Prikbestendige zool om verwondingen door spijkers of splinters te voorkomen
 • Geen waterindringing bij regen of op natte oppervlakken
 • Geprofileerde buitenzool voor slipbescherming

Naast deze minimum eisen zijn er belangrijke extra kenmerken die verder gaan dan de ISO EN 20345 norm: ESD = Electro Static Discharge, elektrostatische ontlading biedt bescherming aan gevoelige elektronische gereedschappen en meetinstrumenten, naast antistatische bescherming voor de drager. De contactweerstand van de S3 veiligheidsschoenen wordt zo gekozen dat een potentiaal spanning wordt ontladen en geaard.

Zelfs kleine elektrostatische ontladingen kunnen zeer gevoelige technische apparatuur beschadigen.

Mensen kunnen deze spanningen niet voelen omdat ze te laag zijn. Om te voorkomen dat deze elektrostatische lading zich in de eerste plaats opbouwt, is het aan te bevelen dat vooral elektrotechnici ESD-gemarkeerde S3 veiligheidsschoenen dragen. SRC = Speciale slipweerstand die zowel de SRA (keramische tegels/reinigingsmiddel) als de SRB (stalen vloer/glycerine) testprocedure doorstaan heeft.

Dit betekent dat je er zeker van kunt zijn dat je veiligheidsschoen voldoet aan alle criteria voor slipweerstand. Deze afkortingen vertellen je hoe slipvast je S3 veiligheidsschoen werkelijk is, wat betekent dat je met de SRC markering aan de veilige kant zit.

Breedte

De breedte is ook erg belangrijk bij het kiezen van de juiste S3 veiligheidsschoenen. Dit wordt aangegeven met een getal. 11 staat voor normale voeten, alles onder 11 voor smalle voeten en alles boven 11 voor brede voeten.

schoenwijdte voetwijdte
onder 11 smalle voeten
11 normale voeten
boven 11 brede voeten

Als je te grote schoenen draagt, kan dat leiden tot een groter risico op uitglijden en struikelen. Het bevordert ook het ontstaan van blaren en drukzweren als je voet rondglijdt in de veiligheidsschoen. Als de schoenen te klein zijn, wordt je voet ingesnoerd en ontstaan er ook blaren en drukpunten. Let daarom goed op de productbeschrijving van je nieuwe S3 veiligheidsschoen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een S3 veiligheidsschoen koopt

Voor je een S3 veiligheidsschoen koopt, zijn er verschillende factoren die je moet overwegen. In de volgende paragrafen vatten we de belangrijkste punten kort samen.

Sicherheitsschuhe S3-1

S3 veiligheidsschoenen zijn de hoogste bescherming tegen gevaren bij het dagelijkse werk. (Image source: Capri23auto / pixabay)

Wat is er speciaal aan een S3 veiligheidsschoen en welke voordelen biedt hij?

In tegenstelling tot S1, S1P en S2 veiligheidsschoenen, beschermt een S3 veiligheidsschoen je nog uitgebreider. Met uitzondering van S1P veiligheidsschoenen hebben alleen S3 veiligheidsschoenen een bescherming tegen doordringen. Dit beschermt de drager van de schoen tegen verwondingen door rondslingerende spijkers en splinters. Bovendien vervult een S3 veiligheidsschoen ook een meer omvattende bescherming op gladde vloeren, dankzij de sterk geprofileerde buitenzool.

Alleen veiligheidsschoenen S2 en S3 bieden bij de genoemde modellen doeltreffende bescherming tegen water.

Het dichte bovenmateriaal verhindert het binnendringen van vloeistof. Dit betekent dat ook buiten werken effectief mogelijk is. Vanwege deze eigenschappen is de S3 veiligheidsschoen veruit de meest populaire veiligheidsschoen. Vanwege de veelzijdigheid en de verhoogde bescherming tegen invloeden van buitenaf speel je op veilig als je een S3 veiligheidsschoen koopt.

Welke soorten S3 veiligheidsschoenen zijn er?

Omdat alle S3 veiligheidsschoenen moeten voldoen aan de ISO EN 20345 veiligheidscertificering, heeft elke S3 veiligheidsschoen de bovenvermelde minimale kenmerken

 • 200 joule belastingsweerstand
 • Antistatisch
 • Weerstand tegen brandstof
 • Energie-absorptie in de buurt van de hiel
 • Doorprikbestendige zool
 • Bescherming tegen binnendringend water
 • Geprofileerde buitenzool

Om deze bescherming te bereiken, hebben de fabrikanten van veiligheidsschoenen enige speelruimte. Daardoor zijn in de loop van de tijd verschillende materialen in de fabricage ingeburgerd geraakt. Vooral de teenkappen verschillen in materiaalgebruik. De 2 meest voorkomende varianten met hun individuele voor- en nadelen worden hieronder voorgesteld.

Veiligheidsschoenen S3 met stalen neuzen

Het klassieke materiaal voor de neuzen van S3 veiligheidsschoenen is staal. De productie is eenvoudig en daarom zijn deze modellen de goedkopere optie. Een nadeel is het hogere gewicht. Stalen neuzen zijn twee keer zo zwaar als het plastic alternatief. Door hun hogere gewicht zijn S3 veiligheidsschoenen met stalen neuzen echter ook steviger. Voor gevaarlijk werk met kettingzagen worden daarom vaak S3 veiligheidsschoenen met stalen neuzen gebruikt.

Voordelen
 • Lagere prijs
 • Hogere robuustheid
Nadelen
 • Hoger gewicht
 • Nadelen bij het werken op vliegvelden
 • Thermisch geleidend

De stalen neuzen hebben een nadeel in de omgeving van vliegvelden. Bij de veiligheidscontrole doet dit de metaaldetector afbuigen. Dit is uiterst onhandig als je op het vliegveld werkt. In de winter zullen je voeten ook sneller bevriezen omdat staal door zijn materiaaleigenschappen thermisch geleidend is. Plastic teenkappen hebben hier een duidelijk voordeel.

S3 veiligheidsschoenen met kunststof veiligheids neuzen

Nieuwere modellen S3 veiligheidsschoenen hebben steeds vaker een kunststof veiligheidsneus. Dit resulteert in een lager gewicht van de teenkappen, wat op zijn beurt ook het totale gewicht beïnvloedt. Dit komt ook tot uiting in een hogere prijs voor S3 veiligheidsschoenen met kunststof veiligheidsneuzen. 

Voordelen
 • Lager gewicht
 • Metaalvrij
 • Niet thermisch geleidend
Nadelen
 • Hogere prijs
 • Lagere robuustheid

Een nadeel van het gebruik van kunststof is de geringere robuustheid in vergelijking met het gebruik van staal. Een groot voordeel van veiligheidsschoenen S3 met kunststof teenkappen is het gebrek aan warmtegeleiding.

Dit betekent dat kou niet in de teenkap wordt opgeslagen en je voeten warm blijven. Ook zijn S3 veiligheidsschoenen met plastic teenkappen vaak helemaal metaalvrij, en daarom zijn ze de eerste keus bij het werken op een vliegveld. Metaaldetectoren bij de beveiligingspoort zullen dus niet op de S3 veiligheidsschoenen slaan.

Voor wie zijn S3 veiligheidsschoenen nuttig?

Door de geprofileerde zool en de bescherming tegen waterdoorlatendheid zijn S3 veiligheidsschoenen bijzonder geschikt voor werk buitenshuis. Daarom gebruiken ambachtslieden en bouwvakkers graag S3 veiligheidsschoenen. Dankzij zijn perforatieweerstand ontplooit hij zijn volledige potentieel en beschermt hij tegen scherpe voorwerpen die vaak in deze omgeving voorkomen.

Sicherheitsschuhe S3-2

Veiligheidsschoenen S3 zijn bijzonder geschikt voor werk buitenshuis. (Image source: planet_fox / pixabay)

De S3 veiligheidsschoen is de meest populaire veiligheidsschoen omdat hij veelzijdig is en bescherming biedt tegen veel mogelijke gevaren bij het dagelijkse werk.

Wat kost een S3 veiligheidsschoen?

De kosten van S3 veiligheidsschoenen variëren sterk van model tot model. Veel factoren bepalen de prijs van de S3 veiligheidsschoen. Als de beschermende veiligheidsneus van staal is, is de veiligheidsschoen meestal goedkoper. Bovendien maakt het gebruik van echt leer in het bovenmateriaal de S3 veiligheidsschoen duurder. Last but not least hangt het ook af van de schoenmaat en de fabrikant. Gevestigde merken veiligheidsschoenen bevinden zich vaak aan het boveneind van het prijzenspectrum. Je zult voor je S3 veiligheidsschoen tussen de 22 en 140 euro moeten begroten.

Welke alternatieven zijn er voor S3 veiligheidsschoenen?

In principe biedt een S3 veiligheidsschoen de beste all-round bescherming. Het is echter vaak slimmer om een variant onder de S3 veiligheidsschoen te nemen als je bepaalde beschermende eigenschappen van een S3 veiligheidsschoen niet nodig hebt. Als je hoofdzakelijk in een overdekte ruimte op een fabrieksvloer werkt, heeft bescherming tegen waterdoorlatendheid en een penetratieweerstand van de zool weinig zin.

In dat geval is een S1 veiligheidsschoen goedkoper en geschikter. Als je alleen zonder bescherming tegen het binnendringen van water kunt, is een S1P veiligheidsschoen de juiste keuze. Als je in een keuken werkt of in een andere werkomgeving die bescherming tegen waterdoorlating vereist, maar geen bescherming tegen penetratie nodig hebt, is de S2 veiligheidsschoen het juiste model voor jou.

veiligheidsschoen eigenschappen
S1 basiseisen
S1P basiseisen + penetratieweerstand
S2 S1 + bescherming tegen waterdoorlatendheid
S3 S2 + prikweerstand
S4 S2 in laarsvorm over de enkel
S5 S3 in laarsvorm over de enkel

Als je bescherming over de enkel nodig hebt, is een veiligheidsschoen S4 of een veiligheidsschoen S5 zinvol. Dit zijn veiligheidslaarzen en beschermen een veel groter deel van je voet. De bescherming van een veiligheidslaars S4 komt overeen met de bescherming van een veiligheidslaars S2, en de veiligheidslaars S5 komt overeen met de bescherming van een veiligheidslaars S3.

Hoe maak ik S3 veiligheidsschoenen schoon?

Opdat de S3 veiligheidsschoen zijn beschermende functie op lange termijn zou kunnen vervullen, moet je hem met de juiste zorg behandelen. Goed schoonmaken is verreweg het belangrijkste aspect. In het volgende laten we je zien hoe je een veiligheidsschoen het beste kunt schoonmaken.

 • Vuil moet zo snel mogelijk na gebruik verwijderd worden om de ademende werking van het bovenwerk niet in gevaar te brengen. Bij lederen materiaal moet je dit verwijderen met een borstel en lauw water met een beetje neutrale zeep. Gebruik voor synthetische materialen een doek en warm water, want een borstel zou het gevoelige materiaal beschadigen.
 • Je moet je S3 veiligheidsschoen elke 2-3 keer dat hij nat wordt, zowel met leren als met plastic bovendeel,impregneren met een impregneerspray.
 • Schoensmeerof schoenwas mag alleen op leren bovendelen gebruikt worden om de glans van je S3 veiligheidsschoenen te herstellen en te voorkomen dat vuil zich vasthecht. Dit is niet mogelijk met plastic, want het materiaal zou aan elkaar kleven.
 • Als je een sterke geur hebt, moet je de veiligheidsschoen inspuiten met een schoendeodorant om de geur te verwijderen, ook dit geldt voor beide soorten materiaal.
 • Je moet beide soorten materiaaldrogen met krantenpapier, dat na het verwijderen van de zool in de S3 veiligheidsschoen gepropt wordt. Drogen in de zon of voor een verwarming kan scheuren in het leer veroorzaken en is ook niet ideaal voor een plastic S3 veiligheidsschoen.
Bovenmateriaal Leer Kunststof
Schoonmaken Borstel met lauw water en neutrale zeep Doek met warm water
Waterdicht maken Ja Ja
Schoenpoetsmiddel Ja Nee
Schoen deodorant Ja Ja
Drogen Krantpapier Krantpapier

Om de duurzaamheid van je veiligheidsschoenen te vergroten, idealiter heb je altijd 2 paar en draag je ze afwisselend. Zo kan één paar minstens 24 uur lang altijd luchten en kan het vocht uit de schoenen ontsnappen. We hebben een video over de verzorging van leren schoenen uitgekozen om je te laten zien hoe je ze schoonmaakt:

Zijn er S3 veiligheidsschoenen speciaal voor diabetici?

Diabetici lijden vaak aan polyneuropathie. Dit is beschadiging van de zenuwen en verhindert het doorgeven van informatie langs de zenuwbanen in het lichaam. De diabeticus neemt geen pijn meer waar uit het voetgebied. Pijn dient als waarschuwingssignaal om te voorkomen dat het lichaam verkeerd gebruikt wordt. Reageert men niet op deze waarschuwingssignalen, dan kan er langdurige schade ontstaan.

Veel diabetici lijden ook aan een stoornis in de vochtregulatie in het lichaam, waardoor de huid droog wordt en zo wrijving en barstjes in de hand werkt. Dit kan leiden tot doorligwonden en blaren. Om schade te voorkomen moet de S3 veiligheidsschoen voor diabetici aan de volgende veiligheidskenmerken voldoen

 • Goed verdraagzaam voor de huid
 • Ademende schoen
 • Brede pasvorm voor orthopedische inlegzolen

Vooral voldoende ruimte voor een orthopedische inlegzool is van groot belang, zodat de voet van de diabetespatiënt optimaal beschermd wordt en beschadiging voorkomen wordt. Hiervoor zijn speciale schoenmodellen voor diabetici ontwikkeld, die zowel online als in gespecialiseerde winkels te koop zijn.

Waar moet ik als allergiepatiënt op letten bij het kiezen van een S3 veiligheidsschoen?

Als je allergisch bent voor leer, moet je letten op de materiaalsamenstelling van de S3 veiligheidsschoen. Het is belangrijk dat het bovenmateriaal niet van leer is. Als je kiest voor een S3 veiligheidsschoen met een synthetisch bovenwerk en erop let dat er geen leer gebruikt wordt, zit je aan de veilige kant.

Beeldbron: serezniy/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies