Laatst bijgewerkt: 16-07-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

59Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote velgenreiniger test 2021. Hier stellen we alle velgenreinigers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste velgenreiniger voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een velgenreiniger wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Velgenreinigers beginnen waar autoshampoo ophoudt. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor het reinigen van velgen en verwijderen effectief zelfs zwaar vuil.
 • Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen zuurvrije en zuurhoudende reinigers voor velgen. Zuurvrije speciale reinigers kunnen gebruikt worden om bijna alle velgen te wassen, terwijl velgenreinigers die zuur bevatten alleen gebruikt mogen worden voor geverfde aluminium en stalen velgen.
 • Zuurvrije velgenreinigers zijn zeer geschikt voor het regelmatig reinigen van velgen. Zuurhoudende speciale reinigers daarentegen zijn meer aan te bevelen voor de basisreiniging na een bandenwissel of voor zware vervuiling.

Velgenreiniger: favorieten van de redactie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een velgenreiniger koopt

Waarom is het de moeite waard een velgenreiniger te gebruiken?

Als de velgen erg vuil zijn, is het vaak niet voldoende ze met een gewone autoshampoo te wassen. Kleverige resten zijn het resultaat en zelfs schrobben is nutteloos. Dit is precies waar de speciale reinigers in het spel komen, die zich ontfermen over de vuildeeltjes en met hun reinigingskracht weer voor een verbluffend uiterlijk zorgen.

Velgenreinigers zijn de gereedschappen voor het speciaal en doeltreffend reinigen van autovelgen. Met behulp van velgenreinigers kun je zelfs zwaar vuil op je autovelgen bestrijden. Zuurvrije producten kunnen voor alle velgen gebruikt worden, terwijl zuurhoudende producten alleen voor geverfde aluminium en stalen velgen gebruikt moeten worden. (Beeldbron: HutchRock / Pixabay.com)

Duitsers rijden gemiddeld 12.000 km per jaar. Als bovendien het vuil slechts met onregelmatige tussenpozen wordt tegengegaan, vormt zich een sterk hechtende laag vuil die meestal alleen met een speciaal reinigingsmiddel verwijderd kan worden. Tegenwoordig zijn mooie velgen niet alleen voor de tuningwereld een belangrijk onderdeel als het gaat om het uiterlijk van de auto.

Ook de gemiddelde consument maakt zich steeds meer zorgen over deze kwestie. Overigens zijn mooie velgen ook een economisch aspect dat niet verwaarloosd mag worden. De waarde van een voertuig staat en valt immers met de kwaliteit van de ronde metalen carrosserieën. Door de toenemende vraag is er nu een betrekkelijk grote markt voor velgenreinigers.

Wat kost een velgenreiniger?

De prijsklasse voor velgenreinigers ligt tussen twee en 20 euro. Het hangt ervan af of het een zure of een zuurvrije velgenreiniger is. Afhankelijk van de fabrikant is een zure velgenreiniger heel goedkoop. Je kunt een liter van deze speciale reiniger kopen voor minder dan twee euro. Producten van bekende fabrikanten kunnen echter tot € 10 per liter kosten.

Prijsklasse zure velgenreiniger Prijsklasse zuurvrije velgenreiniger
2 – 10 € per l 12 – 20 € per l

Voor een zuurvrije velgenreiniger moet je iets dieper in de buidel tasten. Hier begint de prijs per liter bij ongeveer twaalf euro en kan oplopen tot de grens van 20 euro.

Uwe Simdorn und Günter HenseleitExperten für Autos & Kfz-Teile
“Je moet de juiste velgenreiniger kiezen, afhankelijk van je reinigingsmogelijkheden: als je een wasstraat gebruikt, kun je er geen 30 minuten mee doen. Bovendien zijn zure schoonmaakmiddelen in veel wasplaatsen verboden. Tenslotte is aanbrengen met een spuitfles veel handiger en sneller dan met de hand. Dit is dus de keuze voor een snelle maar grondige reiniging. Is de autowasbeurt daarentegen een zaterdagmiddagprogramma thuis op het erf, dan kunnen de plezierige toepassing en de bijzonder zachte langzame werking een echt voordeel zijn. In elk geval moet je echter nagaan of het reinigingsmiddel ook geschikt is voor je (al dan niet gelakte) velgen.”

Waar kun je een velgenreiniger kopen?

Je kunt velgenreiniger kopen in winkels voor auto-accessoires en ook in veel doe-het-zelfzaken en supermarkten. Maar je kunt ook online een velgenreiniger kopen. Op het internet heb je zelfs de grootste keuze aan producten en de prijzen zijn meestal lager dan bij de plaatselijke handelaar. We hebben voor je gezocht en vonden de online winkels die op dit moment de meeste velgenreinigers in Duitsland verkopen:

 • amazon.com
 • ebay.com
 • ATU
 • Lidl

Alle velgenreinigers die we op onze site aan je voorstellen zijn voorzien van een link naar minstens een van deze winkels, zodat je meteen kunt toeslaan als je een speciale reiniger gevonden hebt die bij je past.

Hoe gebruik je een velgenreiniger?

Afhankelijk van of je je auto zelf wast of naar een autowasstraat brengt, moet je deze stappen volgen: Ongeacht het soort velgenreiniger raden we je aan handschoenen te dragen om huidcontact te vermijden. Het kan ook helpen om een velgspons of velgenborstel te gebruiken om elk deel van de velg te bereiken. Een hogedrukreiniger zal je ook goed van pas komen. Bij de eerste stap moet je de velgen afspuiten met een hogedrukreiniger, zodat het grove vuil op de velg verwijderd wordt. Deze stap is heel belangrijk omdat je anders met de kwast of spons krassen op de rand zou kunnen maken.

In de tweede stap wordt de velg helemaal besproeid met de speciale reiniger en met een velgsponsje of een velgenborstel met lichte druk bewerkt. Nu moet je wachten en op de reactietijd letten. Afhankelijk van het product kan dit tussen 1 en 5 minuten zijn. Sommige velgenreinigers hebben een zogenaamde effectindicator. Hieraan kun je zien wanneer je de velg met de hogedrukreiniger moet besproeien, door de verkleuring van het reinigingsmiddel.

Opgelet: Met zure reinigers voor velgen moet je goed op de reactietijd letten!

Het kan nodig zijn het proces een tweede keer te herhalen om een perfect resultaat te krijgen. Droogbij de derde stap je velgen af met een zachte microvezeldoek. Deze stap is vooral belangrijk voor gevoelige velgoppervlakken, zoals een hoogglanspolish of een verchroomde laag. Als je liever een autowasstraat gebruikt, zorg er dan voor dat je de velgen met een hogedrukreiniger besproeit voor je ze wast. Je kunt dan de velgenreiniger erop spuiten en, na een korte inwerktijd, de wasstraat in rijden.

Na het wassen hoef je de velgen alleen maar te drogen met een zachte microvezeldoek. Een autowasbeurt kan vaak maar een matig substituut zijn voor een zachte zelfreiniging. Daarom raden we over het algemeen aan je velgen met de hand te wassen. Zo kun je er zeker van zijn dat je een perfect resultaat krijgt. In principe kun je je velgen ook schoonmaken als je je auto regelmatig wast. Als je je zomer- of winterbanden verwisselt, is het raadzaam de velgen grondig schoon te maken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je de volgende keer je banden verwisselt.

Waar kun je velgenreiniger zonder aarzelen gebruiken?

Het is belangrijk dat je velgenreiniger buitenshuis gebruikt. Vooral als je een zure velgenreiniger kiest, moet je met dit veiligheidsaspect rekening houden. Bovendien moet er een afvoer voor het vuile water zijn, zodat de speciale reiniger niet onbedoeld in de grond sijpelt en mogelijk het grondwater verontreinigt. Het is aan te bevelen een autowasstraat te bezoeken omdat die aan alle eisen voor milieuvriendelijk schoonmaken voldoet.

Welke aanvullende reinigingsmiddelen moeten geraadpleegd worden voor het reinigen van velgen?

Soms maken bijzondere omstandigheden het nodig om meer tijd en geld te investeren in velgenreiniging. Het zijn vooral milieu-invloeden die dergelijke situaties doen ontstaan. De gespecialiseerde handel biedt talloze producten aan die een leek snel uit het oog kan verliezen. Maar enkele extra reinigers kunnen beslist een voordeel opleveren. We willen je graag drie nuttige reinigingsmiddelen aanraden die het uiterlijk van je velgen op lange termijn kunnen verbeteren.

Teerverwijderaar

Dit product helpt je om de zwarte korrelige vlekken op je velgen te verwijderen. Ze worden veroorzaakt door losgeraakte delen van het asfaltoppervlak. Hete zomerdagen bieden mensen mooie uren buiten, maar ze kunnen een nachtmerrie worden voor de velgen. Het asfalt warmt op en wordt zacht. Hierdoor komen kleine stukjes los van het asfalt en komen op de velgen terecht. Als je te lang wacht, worden de korrelige stukjes teer aangekoekt en blijven plakken.

Om deze sterk klevende punten te verwijderen, kan een zogenaamd teerverwijderingsmiddel gebruikt worden. Het teerverwijderingsmiddel wordt eenvoudig op de te behandelen plaats aangebracht en na korte tijd afgeveegd. De meeste teerverwijderaars zijn zeer goed verdraagzaam met verf en chroom. Als je een overgeschilderd oppervlak behandelt, controleer dan vooraf de verdraagzaamheid van het materiaal op een onzichtbare plaats.

Roestfilm verwijderaar

Deze reiniger kan je velgen helpen om een mogelijke roestaantasting in te dammen. Zo vermijd je het risico van doorroesten van het materiaal. Flitsroest is in principe niets meer dan een metallisch stofdeeltje in de lucht. Het komt meer voor rond fabrieken en wordt ook wel industriestof genoemd. Maar ook bij remslijtage komen metaaldeeltjes vrij. Deze deeltjes zetten zich af op de auto en de wielvelgen en kunnen zich na enige tijd door de verflaag heen een weg vreten naar het metaal. Het gevolg kan doorroesten van het metaal zijn. Vooral stalen velgen zijn aan dit probleem blootgesteld. Soms is roest niet meteen zichtbaar omdat het op vuildeeltjes lijkt.

Als je het probleem vroeg genoeg ontdekt, heb je een kans om het roestfilm probleem te overwinnen. Een zogenaamde roestfilmverwijderaar kan hier helpen. De roestfilmverwijderaar wordt eerst op de te behandelen plekken gespoten. Daarna moet de voorgeschreven belichtingstijd in acht genomen worden. Nadat het middel is ingewerkt, worden de plekken met een zachte spons behandeld. Spoel tenslotte de plekken af met water.

Verfreinigingsklei

Voor geverfde velgen kunnen we een zogenaamde verfreinigingsklei aanbevelen. Met behulp van reinigingsklei kunnen teervlekken, roestfilm en andere onzuiverheden op het oppervlak gemakkelijk en voorzichtig verwijderd worden. Het enige belangrijke is dat de plasticine nooit droog gebruikt wordt. Omdat de lakreinigende klei ook beschermende verzegelings- of waslagen verwijdert, is nabehandeling met velgwas of velgverzegeling nodig.

Welke alternatieven zijn er voor een velgenreiniger?

We kunnen geen alternatief aanbevelen voor een speciaal vervaardigde velgenreiniger. Het risico van blijvende beschadiging van de velgen is groter dan de besparing die je maakt door producten te gebruiken die niet op compatibiliteit getest zijn. Als je op internet zoekt naar een alternatief voor een velgenreiniger, kom je al gauw de goede oude huismiddeltjes tegen. Er wordt op forums veel gediscussieerd over de zin en onzin van deze producten, en uiteindelijk zijn de meningen verdeeld.

We kunnen geen huismiddeltjes aanbevelen als alternatief voor een speciale reiniger, om twee redenen. Veel van de besproken huismiddeltjes bevatten agressieve ingrediënten die de velgoppervlakken kunnen aantasten. Als deze middelen per ongeluk op remblokken terechtkomen, kan dit zelfs een negatief effect hebben op de remprestaties. Zo kan de veronderstelde besparing uitdraaien op een dure ervaring.

Besluit: Welke soorten velgenreiniger zijn er en welke is de juiste voor jou?

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten velgenreiniger:

 • Zure velgenreinigers
 • Zuurvrije velgenreiniger

Beide speciale reinigers worden in de praktijk gebruikt en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van hoe zwaar de vuilafzettingen op je velgen zijn en wat voor soort oppervlak ze hebben, is een ander soort velgenreiniger het meest geschikt voor je. In het volgende willen we je helpen uit te vinden welk soort velgenreiniger je velgen weer laat glanzen. Daartoe laten we je kennismaken met de twee hierboven genoemde soorten velgenreinigers en geven je duidelijk de voor- en nadelen van elk.

Wanneer is het zinvol een zure velgenreiniger te gebruiken en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Als het erom gaat sterk vervuilde velgen weer schoon te krijgen, is een zure velgenreiniger heel effectief. Het lost vastzittend vuil binnen korte tijd op en zorgt zo meestal voor een perfect resultaat. Daarom wordt de velgenreiniger met zuurgehalte vaak gebruikt door vakmensen, zoals opknappers van auto’s of velgenspecialisten. Men spreekt van een zure velgenreiniger als de pH waarde minder dan 7 is. Hoe lager de pH waarde, hoe agressiever het zuur. Vanwege het zuurgehalte moet je bijzonder voorzichtig zijn bij het gebruik van dit soort schoonmaakmiddel. Het kan bij onzorgvuldig gebruik huidbeschadiging en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Korte inwerktijd
 • Doeltreffende vuilverwijderaar
Nadelen
 • Schadelijk voor de gezondheid
 • Slechte materiaalverdraagzaamheid
 • Risico op corrosie
 • Alleen voor gelakte aluminium en stalen velgen

Deze speciale reiniger is niet bedoeld voor gebruik op alle soorten velgen. Je moet deze agressieve reiniger alleen gebruiken voor gelakte aluminium en stalen velgen. Bij ernstige stoeprandschade of afgebrokkelde verf bestaat het risico dat je velgen gaan roesten. Ook de wielbouten en de remklauw staan bloot aan het gevaar van roesten. Het is daarom raadzaam de ronde metalen lichamen te verwijderen en ze op een veilige afstand van de auto schoon te maken. Al met al biedt de zure velgenreiniger je een heel goede schoonmaakprestatie, als je bereid bent bepaalde risico’s te aanvaarden. Het mag echter alleen gebruikt worden voor zeer zware vervuiling.

Wanneer is het zinvol een zuurvrije velgenreiniger te gebruiken en wat zijn de voor- en nadelen?

Een zuurvrije velgenreiniger overtuigt niet alleen qua reinigingskracht, maar is ook milieuvriendelijk en levert nauwelijks risico’s op voor de gebruiker en het voertuig. Daarom wordt dit type reiniger steeds populairder. Een zuurvrije velgenreiniger is er een die een pH-schaalwaarde heeft tussen vijf en negen. De gulden middenweg, 7, wordt beschouwd als pH-neutraal en volkomen ongevaarlijk wat risico’s betreft. Dit type velgenreiniger is dus grotendeels neutraal. Je kunt alle soorten velgen zonder problemen met deze milde reiniger wassen. Zelfs wieldoppen zijn geen uitzondering.

Voordelen
 • Goede materiaalcompatibiliteit
 • Alle soorten velgen + wieldoppen kunnen gereinigd worden
 • Milieuvriendelijk
 • Zeer goede reinigingsprestaties
Nadelen
 • Duurder dan zure velgenreiniger
 • Langere inwerktijd voor even goede reinigingswerking

Een bijzonder kenmerk van dit type speciale reiniger is zijn goede materiaalverdraagzaamheid. Noch de lak van de auto, noch het rubber van de banden worden aangetast. Ook de wielbouten en remklauwen blijven intact. Je hoeft de velgen dus niet van tevoren van de auto te halen als je ze wilt schoonmaken. Over het geheel genomen overtuigt een zuurvrije velgenreiniger met universele toepassingsmogelijkheden en een zeer goede materiaalcompatibiliteit. Dit schoonmaakmiddel kan zonder aarzelen met regelmatige tussenpozen gebruikt worden, zodat de velgen hun glans behouden.

Aankoopcriteria: Je kunt velgenreinigers vergelijken en evalueren op basis van deze factoren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om velgenreinigers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde velgenreiniger geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Schoonmaakprestaties
 • Materiaal compatibiliteit
 • Goedkeuring voor verschillende soorten velgen
 • Hoeveelheid
 • Prijs per 100 ml
 • Type container
 • Toepassingstijd
 • Effectindicator

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Schoonmaakprestaties

Het belangrijkste aankoopcriterium is duidelijk de reinigingsprestatie. Niet alle velgenreinigers maken waar wat ze in de reclame beloven. Daarom moet je niet alleen rekening houden met producttesten, maar ook met de ervaringen van klanten in de vorm van klantenrecensies. Wat de reinigingsprestaties betreft, wordt onderscheid gemaakt tussen reinheid met mechanica en zonder mechanica.

Het mechanisme is bedoeld als ondersteunend schoonmaakgereedschap, zoals een velgenborstel. In de meeste gevallen is het nodig een borstel of spons te gebruiken, vooral met zuurvrije speciale reinigers. Zure velgenreinigers hebben over het algemeen een groter vuiloplossend vermogen dan zuurvrije velgenreinigers. De grotendeels neutrale speciale reinigers komen er echter heel dicht bij in de buurt.

Materiaal compatibiliteit

Vooral zuurvrije speciale reinigers scoren punten door hun grote materiaalcompatibiliteit. Zelfs als een paar spuitbussen het doel missen, kun je er zeker van zijn dat alle velg- en voertuigonderdelen onbeschadigd blijven. Niet geverfde wielbouten, de plastic onderdelen binnenin het wiel of het rubber van het wiel zijn allemaal potentiële kandidaten als het gaat om zuurschade.

Het zou het belangrijkste aankoopcriterium moeten zijn na de reinigingsprestaties. Een zeer effectieve reiniger, zou immers geen extra kosten mogen veroorzaken. Zoals we eerder in de gids beschreven, zijn zure velgenreinigers erg agressief. Je moet dit soort velgenreiniger alleen gebruiken als je velgen extreem vuil zijn. Anders raden we je aan het grotendeels neutrale speciale reinigingsmiddel te gebruiken.

Het belangrijkste aankoopcriterium is de reinigingsprestatie. Maar materiaalcompatibiliteit moet evenveel belang krijgen, want met een zuurvrije speciale reiniger blijft alles onbeschadigd.

De markt wordt grotendeels beheerst door zuurvrije velgenreinigers voor particuliere consumenten. Zelfs in onze vergelijkingstabel vind je nauwelijks een zure velgenreiniger, want dit type kan er niet tegenop, niet alleen qua materiaalverdraagzaamheid.

Goedkeuring voor verschillende soorten velgen

In het algemeen kun je aannemen dat een zuurvrije velgenreiniger goedgekeurd is voor alle soorten velgen. Er zijn maar een paar uitzonderingen die niet voor alle soorten velgen goedkeuring geven. Zure velgenreinigers mogen alleen gebruikt worden voor gelakte aluminium en stalen velgen. Als de fabrikant vermeldt “goedgekeurd voor alle soorten velgen”, slaat dat niet alleen op stalen velgen en aluminium velgen.

Hij breidt het toepassingsgebied uit tot verchroomde velgen, meerdelige velgen en velgen van hoge kwaliteit. Als je velgen niet geverfd zijn, maar sterk gepolijst of sterk verzegeld, dan is alleen een zuurvrije velgenreiniger aan te bevelen. Een zure velgenreiniger zou de zeer gevoelige oppervlakken van de hoogwaardige velgen aantasten. Daarom mag je dit soort velgenreiniger in geen geval op deze soorten velgen gebruiken. Er kan corrosieschade ontstaan.

Hoeveelheid

De vulhoeveelheid van een velgenreiniger bepaalt voor hoeveel toepassingen de reiniger zal volstaan en hoe vaak je het product zult moeten kopen. Met de meeste reinigers voor velgen zijn een paar spuitbussen voldoende om de hele velg te bedekken. Dit betekent dat er een zekere efficiëntie is, die uiteindelijk ook invloed heeft op de prijs. De meeste velgenreinigers worden gekocht met een vulhoeveelheid van maximaal een liter. Ze worden meestal in spuitflessen gevuld en zijn meteen klaar voor gebruik. Bij grotere hoeveelheden dan een liter treedt onzekerheid in.

Wist je dat de grootste velgen ter wereld 42 inch hoog zijn en in een set een hele $50.000 kosten? Dit komt overeen met een diameter van meer dan een meter.

Veel gebruikers weten niet hoe lang zo’n velgenreiniger blijft werken en of hij na een bepaalde tijd zijn werking verliest. De meeste fabrikanten beloven een houdbaarheid van minstens 24 maanden. Je kunt dus een grotere hoeveelheid velgenreiniger kopen, afhankelijk van hoe vaak je je velgen schoonmaakt.

Prijs per 100 ml

Voor velgenreinigers geldt het volgende principe: De hoeveelheid maakt de prijs. Hoe meer je van zo’n velgenreiniger gebruikt, hoe meer het de prijs beïnvloedt. Als je veel belang hecht aan een goede prijs-prestatie verhouding, dan moet je deze factor eens goed bekijken. Behalve de reinigingsprestaties speelt ook de prijs een rol. Om de prijzen van de velgenreinigers beter te kunnen vergelijken, moeten ze eerst tot een gemeenschappelijke meeteenheid worden omgerekend.

De prijs per 100 ml velgenreiniger is een heel goede manier om dit te doen, want zo kun je de prijsverschillen heel duidelijk zien. Voor een set velgen is het verbruik ongeveer 50 – 130 ml van een velgenreiniger. Om dit te doen deel je eenvoudig de prijs van het product door zijn vulhoeveelheid (door 100). Bijvoorbeeld: 750 ml sprayfles voor 13,45 euro. 13,45 euro / 7,5 = 1,79 euro per 100 ml velgenreiniger. De prijs per 100 ml daalt ook als een grotere hoeveelheid in grotere verpakkingen wordt gekocht.

Productvoorbeeld Berekeningsformule
Spuitfles 750 ml voor 13,45 Euro 13,45 Euro : 7,5 = 1,79 Euro per 100 ml

Een hoge prijs per 100 ml impliceert niet noodzakelijk een goede reinigingsprestatie en omgekeerd. Zoals vaak het geval is, zal op een concurrerende markt een product met een goede prijs-prestatie verhouding de overhand hebben en hoge verkoopcijfers opleveren. Dit maakt het gemakkelijker om een velgenreiniger te kiezen.

Met de meeste reinigers voor velgen zijn een paar spuitbeurten voldoende om een velg helemaal onder te spuiten.

Type container

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten containers:

 • Spuitfles
 • Spuitbus
 • Hervulfles
 • Bus

Spuitflessen worden het meest gebruikt omdat ze meestal gemakkelijk vast te houden zijn en zeer gebruiksvriendelijk zijn. Ze kunnen ook bijgevuld worden. Spuitbussen worden niet vaak gebruikt omdat ze maar één keer gebruikt kunnen worden en de vulhoeveelheid meestal beperkt is tot 500 ml. Het enige voordeel van spuitbussen is dat je de speciale reiniger speciaal op de velgen kunt spuiten.

Waarschuwing: Het blik staat onder druk en kan barsten bij verhitting.

Navulflessen zijn bedoeld voor die gebruikers die overtuigd zijn van een velgenreiniger en deze ook in de toekomst willen blijven gebruiken. Als de sprayfles langzaam leeg raakt, is een navulfles een heel goede manier om in je behoefte te voorzien. De prijs is meestal nog lager omdat de hoeveelheden iets groter zijn en er geen sproeikop is.

Bussen hebben het voordeel dat je een relatief grote hoeveelheid velgenreiniger kunt kopen voor een vrij lage prijs. Het sterkste argument hier is de prijs. Bijna alle grote fabrikanten bieden jerrycans aan, meestal met een inhoud van 5 liter. Als je een lage prijs wilt, maar de hoeveelheid vulling is te groot voor je, kun je een team vormen met vrienden, buren of familieleden. Sommige reinigers in deze hoeveelheidscategorie kunnen ook verdund worden voor nog grotere besparingen.

Inweektijd

Zoals we in de gids al uitgelegd hebben, verschillen de inwerkingstijden van velgenreinigers naar gelang hun zuurgehalte. Terwijl zure reinigers maar een korte contacttijd nodig hebben, kan een zuurvrije velgenreiniger er veel langer over doen. Bovendien hangt de belichtingstijd ook af van hoe vuil de velgen zijn. Vooral bij zure reinigers voor velgen mag de inwerktijd niet overschreden worden, om beschadiging te voorkomen. Let op de achterkant van de verpakking. In de regel wordt een bereik tussen 1 en 3 minuten gegeven. Kortere tijden zijn echter ook mogelijk.

Zuurvrije speciale reinigers hebben soms tot 30 minuten nodig voor sterk vervuilde velgen. Dit kan heel vervelend zijn en niet iedereen heeft het geduld voor zo’n periode. Daarom moet je ervoor zorgen dat de velgenreiniger niet een te lange inwerktijd nodig heeft. De meeste zuurvrije velgenreinigers hebben ongeveer 3 tot 10 minuten nodig om in te werken. Het hangt af van de mate van vuil op de velgen.

Effectindicator

Als de belichtingstijd niet op de achterkant van het flesje staat, wordt hij vaak aangegeven met een indicator. Het laat je zien wanneer je de velg kunt spuiten door de kleur van de speciale reiniger te veranderen. Met de effectindicator hoef je alleen de velgen te bespuiten en te wachten tot er een heldere kleuring op de velg komt. Afhankelijk van de fabrikant wordt de reiniger rood of paars. Dit heeft het voordeel dat je niet elke afzonderlijke rand hoeft te timen. De meeste zuurvrije velgenreinigers op de markt hebben zo’n kleurindicator. Een zure velgenreiniger heeft dit nuttige veiligheidsaspect niet.

Interessante feiten over velgenreinigers

Spons of borstel: Wat is beter om velgen schoon te maken?

Allereerst hangt het ervan af hoeveel vuil er aan de velg kleeft. Voor licht vuil is een randsponsje meestal voldoende. Als er zwaardere afzettingen zijn, zoals remstof, is het handig een velgenborstel te gebruiken. De randborstel kan ook op moeilijk bereikbare plaatsen komen. Zorg er echter voor dat de borstelharen niet te hard zijn, anders zou je krassen op de lak kunnen maken. Spons en penseel worden vaak in combinatie gebruikt. De borstel wordt eerst gebruikt om het vuil dat aan het oppervlak kleeft los te maken. De rest wordt gedaan door de spons.

Hoe blijven de velgen lang mooi?

Als je lang van de esthetiek van je velgen wilt genieten, is velgonderhoud de sleutel. Rimverzorging bestaat uit twee componenten die, samen genomen, tot een heel goed resultaat kunnen leiden.

Wist je dat er bedrijven zijn die uitsluitend gespecialiseerd zijn in het goedkoop en snel repareren van velgen? Gemiddeld kost een velgreparatie tussen 50 en 180 euro.

Als je je velgen regelmatig schoonmaakt, is dit al het halve werk voor een goed uiterlijk. Je geeft vuildeeltjes geen speling en voldoet zo aan de basisvereiste voor goed onderhouden velgen. Het tweede verzorgingsonderdeel is de velgbeschermer. Ze helpen voorkomen dat vuil aan de velgen blijft kleven. Daardoor is het gemakkelijker te verwijderen en het duurt ook langer voor het vuil zich weer hecht. Je bespaart je vaak de moeite van het schrobben.

Je kunt in principe kiezen uit twee soorten velgbescherming: Verzegelen en in de was zetten. Beide soorten bieden voldoende bescherming. Ga echter van tevoren na wat geschikt is voor je type velg. Zo zullen er geen verrassingen zijn.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies